Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Ko***y
Budujący Kornelię mają mało czasu na pisanie :lol: .Zaczynam robić więżbę,dom nabierze kształtów,to już będzie co pokazać.Zrobię foto. Jednak to prawda z tym kominem w koszu! Niestety kominek zewnętrzny trzeba było zresetować. Szkoda! Taki knot architektoniczny! Poza tym jak to na budowie,koszty są o wiele wyższe od założonych!Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Witam ,chcę budować Kornelię.Na razie wydaje mi się,że bez większych zmian-no,bez kominka zewnetrznego.Teraz mam dom 450 m2-bez sensu,dzieci dorosłe,zostaniemy we dwoje-tak jak u Bogusia.A,chcę zamiast okna w jadalni zrobić drzwi.Powiedzcie,dlaczego kominek w koszu to katastrofa?Czy wypalił pomysł "wyprostowania" salonu?Czy ktoś krył blachodachówką i zachował" bawole oczy "?Mam mnóstwo pytań technicznych ale na razie czekam na warunki zabudowy więc mam jeszcze trochę czasu. :p Małgosia

• 2 weeks później...

Witam,

chciałbym Was zapytać o opinię projektu Kornelia z biura Archipelag. Mam wątpliwość co do konstrukcji dachu w sensie tych fikuśnych wygięć nad oknami i wejściem. Czy taka fanaberia podroży znacznie inwestycje ? Czy jest trudna do wykonania ? Właściwie to ona nadaje charakter temu projektowi i szkoda byłoby z niej rezygnować.

Konkurencyjne projekty to:

- Idalia - ładny domek, jest na drugiej pozycji,

- Wierzba - też całkiem zgrabny, ale nie ma spiżarni koło kuchni (można wydzielić z p.g.)

- Plejada2G - niestety bez wejścia do domu z garażu, ale za to całkiem spore pomieszczenia ..

Gdybyście byli uprzejmi przechylić szalę na stronę któregoś z nich ...

Kryteria, które decydują w moim wypadku o wyborze:

oczywiście nie wszystkie da się spełnić i biorę to pod uwagę.

- ok. 110 do 130 m2 + ewentualne poddasze do późniejszego wykończenia,

- 3 sypialnie,

- 1/2 łazienki + wc,

- garaż na dwa auta (adaptacja projektu),

- pomieszczenie gospodarcze,

- spiżarnia w pobliżu kuchni (mała),

- wejście z garażu do domu,

- brak schodów w salonie,

- koszt (chyba powinien być na pierwszym miejscu ;) )

bardzo dziękuję i pozdrawiam !

Fin

Witam,

My budujemy KORNELIE.

Bardzo nam się ten projekt podoba , spełnia wszystkie nasze oczekiwania.Naszym założeniem było 3-4 osobowa rodzina.Fikuśne falki (wole oczka) naszym zdaniem nadają uroku temu projektowi.Nie podnoszą one kosztu (mam na myśli dach ale zwróć uwagę że co za tym idzie nalezało by zrobić okno z łukiem od jadalni oraz dokonać ciekawego wyboru jeśli chodzi o drzwi wejściowe.

Zaadoptowaliśmy poddasze (jest tam teraz ok. 75 m 2 ale do wysokości 1,2m), będzie tam malutki 1 pokoik, większy (patrząc z rzutu od góry w kształcie litery "C" oklający klatkę schodową oraz mała łazienka.

My troszkę "namieszaliśmy" w projekcie jeżeli chodzi o ścianki działowe.

To czego brakuje w KORNELII to chyba małej piwnicu na kosirkę, meble ogrodowe itp. ale możeśz wykorzystać powierzchnię nad garażem tworząc sobie strych (my tak zrobiliśmy).Wprawdzie nie jest tam zbyt wysoko ale na pewno sporo miejsca do wykorzystania.

Wg.Twojego wyboru Plejada naszym zdaniem prezentuje się też bardzo ładnie

Jeżeli chciałbys jakieś foki to podaj nam adres e-mail a pprześlemy Ci zdjęcia z naszej budowy.

pzdr

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Co tak cicho na tym forum?Przecież budowy już pozabezpieczane na zimę i teraz jest czas na dzielenie się doswiadczeniami :lol: ?Ja niestety zaczne dopiero na wiosnę-wszystko przez te papierologię.Ale to nie znaczy,że nic nie robię,sami wiecie jak to wygląda.Czy ktoś z was zdąży wprowadzić się w tym roku?

Maleństwo ma terin na 15.11.05 ale nigdy nie znamy dnia ani godziny.

Co do budowy to zostaną sufity podwieszane, podogi i urządzanie.Trzeba też jeszcze poożyć kostkę, zrobić ogrodzenie od frontu a pootem ogródek no i będzie można się przeprowadzać. zkładamy że pootrzeba nam jeszcze jakieś 100 000 a z tym to już gorzej ale damy radę :wink:

pzdr

Przelicz sobie koszty a znajdziesz odpowiedź na to pytanie.Nie zapomnij też o wyborze ekipy która miała by to wykonać.

Naszym zdaniem i tak kiedyś byśmy docieplali (brak 100 % wiary w wykonawstwo i brak mostków termicznych).

Pytanie nr 2 a co z boniami , czy chcesz je wykonac i jeśli tak to jaką technologią.

Wybór jak zawsze należy do inwestora :wink:

pzdr

P.S . Dobrz że i tak ograniczyłaś wybór do jak to zwał tak zwał ale BK, co by było gdybyś jeszcze ruszyła inne materiały :D , wtedy to naprawde można zwariować. Podejmij męską decyzję .