Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Pora odświeżyć temat Korneli. Przeszedłem już 4 ostateczne!!! projekty i jednak padło na kornelię (po pewnych modyfikacjach). Czy ktos z Was wybudował ją juz na terenie śląska (koło Bielska może:)).? Chciałbym ją zobaczyć w REALu, mogą być także zdjątka. Czy ktos z was "wyprostował" salon i powiększył garaż na 2 auta?.Pozdrawiam wszystkich.

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. Włśnie kupiłam projekt KORNELIA i prosziłabym wszystkich co wybudowali ten przeuroczy domek lub budują o informacje związane z kosztami, zmianami w projekcie, zdjęcia domu itp. Mamy zamiar ławy wylać w tym roku albo na wiosnę następnego i wtedy już pociągnąć stan surowy otwarty. Pozdrawia i czekam na informacje Sylwia

No cóż, ja jestem na etapie załatwiania formalności -media, zezwolenia itp. W projekcie dość dużo zmian.

1. Garaż na 2 stanowiska

2. Przejscie z garażu do kotłowni i z kotłowni do wiatrołapu a nie do holu.

3. Otwarta kuchnia

4."Wyprostowany" salon - zamiast tego małego wykuszu w salonie, sciana prosta i drzwi podwójne z wyjsciem na taras (prawie z kuchni). Po wyprostowaniu salonu drugie (te większe) wyjscie na taras na scianie "naprzeciwko " kominka (południe)

5. Przesunięcie ścianki działowej między sypialniomi sąsiadującymi ze sobą tak by powiększyc tą sąsiadującą z pomieszczeniem gospodarczym "garderoba" - wejscie do niej od strony sypialni

6. raczej podniose poddasze o 1 warstwę BK

7. Likwidacja wszystkich fikuśnych załamań dachu - bawole oczka.

8. Oczywiście brak zewnetrznego kominka po "wyprostowaniu" salonu.

I to tyle tych minimalnych , kosmetycznych zmian - teraz dom dla mnie idealny

Pozdrawiam wszystkich Karolinkowców

Witam, my też podobne zmiany robimy:

-wydłużamy garaż o metr

-prostujemy dach

-likidacja przypór przy rogach domu

-w sypialni zamiast drzwi balkonowych proste okno

-zmiana okrągłego okna na proste

-kominy proste z cegły klinkierowej

-schody wysuwane na poddasze w garażu

-likwidacja zewnętrznego kominka, ponoć brudzi

I to chyba jak na razie tyle.

No cóż, ja jestem na etapie załatwiania formalności -media, zezwolenia itp. W projekcie dość dużo zmian.

1. Garaż na 2 stanowiska

2. Przejscie z garażu do kotłowni i z kotłowni do wiatrołapu a nie do holu.

3. Otwarta kuchnia

4."Wyprostowany" salon - zamiast tego małego wykuszu w salonie, sciana prosta i drzwi podwójne z wyjsciem na taras (prawie z kuchni). Po wyprostowaniu salonu drugie (te większe) wyjscie na taras na scianie "naprzeciwko " kominka (południe)

5. Przesunięcie ścianki działowej między sypialniomi sąsiadującymi ze sobą tak by powiększyc tą sąsiadującą z pomieszczeniem gospodarczym "garderoba" - wejscie do niej od strony sypialni

6. raczej podniose poddasze o 1 warstwę BK

7. Likwidacja wszystkich fikuśnych załamań dachu - bawole oczka.

8. Oczywiście brak zewnetrznego kominka po "wyprostowaniu" salonu.

I to tyle tych minimalnych , kosmetycznych zmian - teraz dom dla mnie idealny

Pozdrawiam wszystkich Karolinkowców

Hej, a w tym roku zaczynacie się budować. Macie może zrobiony kosztorys. Pozdrawiam Sylwia

Sylwia13

KOsztorysu jeszcze nie mam bo na razie myślę nad technologią ścian (raczej 2W), dach (dachówka cement lub ceremika ), ogrzewanie gazowe z podłogówką (tylko nie wiem czy cały dół czy nie), wentylacja mechaniczna z rekuperatorem - jak ocenie koszty to zrobie kosztorys całego projektu. Na razie etap technologiczny a potem do dzieła.:) Na jesień wylewki. Wiosną .......niech się mury pną do góry niech kominy mają pion, zbudujemy po raz 3 nowy dom.....:)

Jeśli masz już jakąś wycenę co chętnie się z nią zapoznam

Pozdrawiam

Bez przypór dom traci urok-widziałam w realu taki i taki.Ja robie przypory,nie likwiduję skosu w salonie,nie likwiduję wolego oka od frontu,wejście do kotłowni od wiatrołapu,likwiduję drzwi w sypialni,podniosłam scianę kol. o 1 belix,ściana 2 warstw.,dachówka cementowa,ściana fundamentowa odchudzona do 24 ale zakończona wieńcem,wc przeniesiony spod schodów do garderoby przy kuchni-więcej miejsca.trochę innych mian-kosmetycznych.Mam bardzo dużo zdjęć już ze swojej budowy ale na działce nie mam internetu a w domu rzadko bywam.Lecę :p .

• 1 month później...

witam

ja zaczynam budowę Kornelii w tym miesiącu ale w Lubinie

rónież uważam że przypory , wole oczy , wykusz, skos w salonie dodają temu domu sporo uroku

ja "wyprostowałem" komin i filar na tarasie

a propos wolego oka - myślałem że tylko karpiówka tu się nada ( ewentualnie gont) jak to się ma do dachówki cementowej ?

chętnie się dowiem bo cena dachu jest niezła

mam wycenę dachu z Ruppa czerwień miedziana angoba 25 tys

jeśli można taniej i ładnie i dobrze to chętnie się dowiem jak

pozdrawiam

Mariusz

• 2 weeks później...