elaliszka 18.08.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam. PO przewertowaniu tysiącu katalogów z projektami , my tez zdecydowaliśmy sie na KORNELIĘ- oczywiście z drobnymi zmianami. Własnie zamawiamy projekt , chcielibysmy dokonać kilku przeróbek tzn. wyprostowac dach, zagospodarowac poddasze i wstawić tam oka. Jeni twierdzą że lukarny mogą byc inni zaś że tylko połaciowe. Prosimy o jakiekolwiek wskazówki i rady od doświadczonych. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaC 19.08.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Czesc My wlasnie kladziemy dachowke (stan surowy). Pozdrawiam D+A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 20.08.2006 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Witam, My bedziemy budowac w okolicach Lublina. Budowa juz miala isc pelna para ale architekt polecony przez kuzyna zawalil sprawe i nadal oczekujemy na pozwolenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łapa 20.08.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 hmmm to jest własnie to architekci nie dośc ze biorą za to grubą KASE to jeszcze się ślimaczą,ja sprawypozwoleni i uzgodnień wziołem w swoje ręce i pozwolenie było w 2 tyg ,odziwo nie zajeło mi to dużo czasu i tym wjeksza satysfakcja z załationej sprawy! .Kornelka do połowy pokryta dachówką mysle ze w tym tygodniu skończa daszek,29 okna i trzeba wskakiwac do srodka czas nas goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 20.08.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Gratuluje, ze tak szybko ci poszlo.Ja niestety nie moge "wziac spraw w swoje rece" poniewaz mieszkamy i pracujemy w stanie Waszyngton. BudowA maja zajmowac sie tesciowie- emeryci, ktorzy nie maja o tym zielonego pojecia.Jestem juz po rozmowie z emerytowanym budowlancem, ktory bedzie naszym pelnomocnikiem. Pozdrawiam,Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PT 20.08.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 A jak tam u Państwa z kosztami wybudowania stanu surowego otwartego (z dachem) jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łapa 21.08.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Stan surow z tarasan wejsciem do domu,mur 36,5 cm keramzyt,dzałówki,dachówka ceramiczna 120 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 21.08.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 My w miejsce przypór dajemy bonie. A zastanawiamy się jeszcze nad wolim okiem nad wejściem, bo zlikwidowaliśmy w projekcie. Skos zostawiamy i wykusz. Kominy proste z klinkieru,wydłużamy garaż o metr, w sypialni zamiast drzwi balkonowych proste duże okno, schody wysuwane na poddasze w garażu,likwidacja zewnętrznego kominka. Na poddaszu nie robimy pokoi tylko strych, schody będą proste ale schowane za drzwiami przesówanymi. Pozdrawiam Sylwia _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elaliszka 21.08.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 A co to są te "bonie"??? My zamówiliśmy projekt z wolimi oczami, ale nie wiem czy nie zlikwidujemy ich w trkcie budowy?? Chciałbym gdzieś zobaczyć ten domek na żywo, ale jakoś nikt nie daje znać czy jest w oklicach Jarosławia Jak u was budowa się posuwa?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 22.08.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Bonie są to opaski kładzione na rogach domu, w pojekcie są przy drzwiach i na wykuszu od jadalni, robi się je ze styropianu lub kupuje gotowe. Każdy w projekcie ma wole oczy, ale my zrezygnowaliśmy z nich w trakcie wprowadzania zmian u architekta. A teraz zastanawiamy się czy jednak nie zrobić chociaż nad wejściem, ponieważ widziałam zdjęcia domów z wolim okiem i bez, no i bez tego dom nie przypomina tego z projektu . Zobaczymy jaka różnica w cenie będzie. My w tym roku chcemy postawić stan zero. Narazie czekamy na pozwolenie do zrobienia sieci wodno-kanalizacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PT 22.08.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Da się wytrzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaC 13.10.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 A ja już będę kładła tynki wewnętrzne , ocieplała budynek i kładła pompę ciepła. Na zimę zostawię wykończeniówkę i w przyszłym roku - wprowadzam się Wg mnie wole oczka , przypory, wykusz i okno z łukiem w jadalni są niezbędne, by domek miał jakiś styl, ale gust nie podlega dyskusji Zrezygnowałam ze skosu w salonie, a w miejsce jego wstawiłam 2 ogromne okna balkonowe sprawiające wrażenie, że salon jest powiększony o tzw. ogród zimowy, czy też domek jest otwarty - słup przy tym zostawiam bez zmian i do niego "doczepione" są okna (dzięki tej zmianie zyskałam większy salon i zminimalizowałam prawdopodobieństwo katastrofy swoich dzieci podczas wybiegania z domu - teraz nie zatrzymają się już z ogromnym płaczem na słupie, który był dokładnie na środku wyjścia na taras ). Minusem tej zmiany jest brak stabilnego, większego zadaszenia nad tarasem, ale chcę to załatać pergolą nad tarasem, o której i tak marzyłam. Kolejna zmiana w wyglądzie zewnętrzym to wyprostowanie ściany od strony sypialni - dzięki temu mam większą sypialnię i łazienkę. Minus nieatrakcyjna elewacja boczna, ale w moim przypadku to nieistotne, bo tej ściany i tak nie będzie widać. Ponadto wydłużyłam garaż o 1m, a w dwóch sypialniach od strony elewacji tylnej wstawiłam okna balkonowe (ku mojemu zaskoczeniu ta ściana okazała naprawdę atrakcyjną) i budynek podniosłam o 1, czy 1,5 pustaka. Wewnątrz zmian nie wymieniam, bo było sporo, jednak największy problem miałam ze schodami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekB 30.10.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam wszystkich co będa budować i budują projekt Kornelia z Archipelagu.Proszę o wszystkie uwagi na temat tego projektu i jak mozna prosić o zdjęcia z budowy lub gotowego domu. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celina8 05.11.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3091300&ProjID=326 Witam, Jesteśmy zainteresowani tym projektem, myślimy o podniesieniu trochę dachu lub zwiększeniu kąta nachylenia by zyskać więcej przestrzeni na poddaszu. i czy to nie "zeszpeci" całego projektu, w oryginale widziałem go w Grójcu pod Warszawą i jest bardzo łądny, w środku nie byłem ale zamierzam wybrać się do właścicieli ... może mnie wpuszczą, jak będę to opiszę moje wrażenia... napiszcie co ewentualnie byście poprawili zmienili itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celina8 10.11.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 zero zainteresowania , czyżby był aż taki kiepski!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.11.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3091300&ProjID=326 Witam, i czy to nie "zeszpeci" całego projektu, w oryginale widziałem go w Grójcu pod Warszawą i jest bardzo łądny, w środku nie byłem ale zamierzam wybrać się do właścicieli ... może mnie wpuszczą, napiszcie co ewentualnie byście poprawili zmienili itp.. W którym miejscu, mieszkam a nie widzialem. Ja pytałem się ich kiedyś o podobne zmiany w Kornelii - nie pamiętam dokladnie ale chodziło o kąt nachylenia i podwójny garaż chyba. Dostałem taką odpowiedź z Archipelagu: ------------------------------------------------------------- Zmiany, o które Pan pyta, są oczywiście możliwe do wykonania, choć ingerują w konstrukcję budynku. Może Pan zakupić u nas gotowy projekt domu jednorodzinnego i zlecić adaptację dowolnie wybranemu przez siebie architektowi; potrzebna jest w tym celu zgoda pracowni, która jest bezpłatna. Może Pan również zlecić te zmiany nam – wtedy skontaktuje się z Panem osoba kompetentna z firmy “Multi” (część grupy Archipelag, zajmująca się m.in. wprowadzaniem zmian adaptacyjnych do naszych projektów). Jeżeli wyraża Pan zgodę na taki kontakt - proszę o potwierdzenie drogą e- mailową lub telefonicznie ( 071) 798-38-52 oraz przesłanie numeru kontaktowego wraz z województwem, w którym będzie realizowana budowa. ------------------------- Moja prywatna opinia: Można zwiększyć kąt dachu na 30-32 stopni. Żeby zachować wysokość pomiędzy górną krawędzią okna a krawędzią okapu dachowego i jednocześnie zachować szerokość okapu (80 cm) trzeba trochę podnieść ściankę kolankową - na oko z 10 cm. Powód - dach będzie ostrzej schodził na okna. Na upartego można to dokladnie wyliczyć (geometria tak przeze mnie nielubiana). Żeby zachować to o czym piszę to trzeba podnieść ściankę kolankową o wysokość = [tg(32)-tg(28)]x 80cm. Ponieważ krawędz okapu jest i tak nisko, można dodać kolejne 10-15 cm w ściance. To byłoby na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.11.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Witam początkującego Na brak zainteresowania ten projekt to raczej nie może narzekać. Zobacz choćby tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=42508&highlight=kornelia i tu coś było: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=29172&highlight=kornelia Jest tego więcej. W wyszukiwarce wpisz "kornelia" i zobaczysz w ilu wątkach była o niej mowa. Miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celina8 11.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 do mario_paja mieszkałem, ale wyemigrowałem ... skręcasz na restaurację Laterazza (nie wiem czy dobrze napisałem) tuż przed nią skręcasz w prawo i zaraz na rozwidleniu na lewo, jedziesz jakieś 200 m i po prawej stronie masz Kornelię..Bardzo mi się podoba tylko jest za bardzo rozłożysty, chciałbym go zmniejszyć na parterze a dodać powierzchni na poddaszu..chyba będę musiał zrobić projekt indywidualny na podstawie Kornelii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 11.11.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 do mario_pa ja mieszkałem, ale wyemigrowałem ... skręcasz na restaurację Laterazza (nie wiem czy dobrze napisałem) tuż przed nią skręcasz w prawo i zaraz na rozwidleniu na lewo, jedziesz jakieś 200 m i po prawej stronie masz Kornelię.. Pojechałem, zobaczyłem. Ma ciemną dachówkę, zastanawiam się nad taką zamiast w kolorze naturalnym. Moja żonka właśnie w tej chwili doszła do wniosku, że jednak zostaje przy czerwonej ceglastej, co najwyżej laminowanej czy angebowanej. Taki sam dom jest wybudowany w Mogielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 12.11.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Ja też interesuje się tym projektem ale też dużo zmian i nie wiem czy możliwe.W lustrzanym odbiciu chce tylko salon i pokoje.Kuchnia i garaz maja pozostać.Dzwoniłam do pracowni ale wzięli namiary .Czekam na kontat architeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts