Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Cześć. I my mamy zamiar mieszkać w Kornelii. Mamy pozwolenie na budowę. Teraz biegam za kredytem. Bardzo interesują mnie koszty. Kto może mi przesłać jakieś informacje z realnie wydanych środków? A może ktoś skończył i jeszcze chce pamiętać za ile (bo pewnie nie każy chce ;-) ?

Proszę o informacje.

Narazie będzie nas 2osoby a później zobaczymy.

Co do elewacji to mam tylko tyle, bo sam sobie rysuje

http://images14.fotosik.pl/37/c2e04b6555709a24med.jpg

Musiałem zmienic okno w kuchni bo razem z salonem jest obniżona o 45cm i wychodziło bardzo nieładnie.

W sumie to tylko w oryginalnym rozmiarze zostało w jadalni.

Jak resztę narysuję to wkleję zdjęcia.

Jak widac nie ma najmniejszego problemu, niebieskie linie po prawej stronie schodów nad ścianą to wysokośc 1,9m wiec na schodach bedzie około 2,3m.

http://images14.fotosik.pl/37/3523da4286094aaamed.jpg

Co do salonu to jest o 45cm niżej. Obniżyłem pomieszczenia do wysokości 2,54 (salon 2,99) i strop zmieniam na standardowy lany z betony. Zyskałem tym samym 25cm na ściankę kolankową bez podnoszenia dachu do góry. Przez to dużo więcej miejsca będzie na górze.

Podoba mi się. Myślę jednak, że ta altanka będzie mała i kosztowna. Ja chyba wstawię tam markizę. Zastanawia mnie też 2 inne sprawy. 1 - koszty ogrzewania. Salon jest wysoki, piętro z tego co widzę użytkowe. To duży domek się zrobił i.. 3 - czy nie za duży nawet dla trojga? Dla nas zaletą jest mała kubatura.

Co do kubatury to nie jest tak do końca ponieważ salon jest wyższy o 45cm ale reszta jest niższa o 10cm niż miało byc. Z moich obliczeń wynika że kubatura wzrośnie o 5% to nie jest dużo.

Narazie poddasze zostaje nieużytkowe, a piwnica nie będzie ogrzewana, na dodatek bardzo dobrze planujemy ocieplic dom i zastosowac rekuperator.

Wynika z tego że ogrzewanie domu nawet z poddaszem powinno byc tak samo kosztowne jak orginalnego projektu.

Wiesz, byliśmy kiedyś u takiej koleżanki w pięknym domu. Miała duży, zadaszony taras z widokiem na prywatny lasek. Super! Ale rano okazało się, że mimo piękniej pogody, w salonie od strony tarasu panowała wręcz mroczna atmosfera. Może to mało istotne, ale może nie.