Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop teriva rozpiętość powyżej 6m pytanie o opinie i doświadczenia.

Recommended Posts

Mam pytanie do speców oraz posiadaczy stropów teriva.

Chciałbym rozmieścić belki w sposób zaznaczony na rysunku i oprzeć je wyłącznie na zewnętrznych ścianach, natomiast w miejscu klatki schodowej oprzeć na podciągu opartym na słupach. Z tego co wiem terivę można dawać w dość dużych rozpiętościach ja u siebie chciałbym zastosować belki 6,6m. po 12 cm oparcia na murze.

W środku oczywiście będą ścianki działowe ale ogólnie zależy mi na otwartej przestrzeni.

Pytanie czy przy takich rozpiętościach nie będę miał pęknięć na suficie i jak zachowuje się taki strop podczas użytkowania.

Czy na mur zewnętrzny wystarczy porotherm 25.

Czy ławy robić wyłącznie pod ściany zewnętrzne,komin i słupy, czy dawać jakąś ławę spinającą budynek dodam że grunt gdzie będzie stał budynek ma dobrą nośność.

Jeśli ktoś ma podobne rozwiązanie proszę o opinie ewentualnie jakieś uwagi.

Wiem, że projektant, który będzie wykonywał projekt powinien obliczyć mi to wszystko niemniej jednak najpierw chciałbym poznać opinie innych znawców oraz użytkowników takich stropów.

Poniżej rysunek .

http://images50.fotosik.pl/930/d3d0f8b1e854fc38.jpg

STROP.JPG

Edytowane przez martom

Witam, oparcie belek na murze po 12cm spokojnie wystarczy (chociaż zaraz ktoś mnie i również ciebie skrytykuje i napisze że belek nie opiera się bezpośrednio na murze) ale to inny temat. Przy takiej rozpiętości koniecznie musisz wykonać żebro rozdzielcze w połowie rozpiętości stropu i dopilnować a żeby budowlańcy przy stemplowaniu w miejscu gdzie będzie to żebro, (wyparli) belki zawyżając je na jakieś 1/2cm w górę. Jeśli chodzi o ławy to wystarczy że wykonasz pod ściany zewnętrzne ,kominy i slupy ,nie potrzebujesz żadnych (spinających). A jeśli chodzi o pęknięcia ,to zależy co masz na myśli, (pęknięcia na tynku)?

Rzeczywiście nie zaznaczyłem żebra. Uzupełniłem trochę rysunek i linią przerywaną zaznaczyłem żebro które wykonałbym jako przedłużenie podciągu nad schodami. Lecz zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie bo na piętrze będzie równoległa ścianka lecz nie wyjdzie wtedy na żebrem. Może więc ktoś pomoże jak najlepiej byłoby rozmieścić żebra rozdzielcze.

Co do pęknięć ta mam obawy czy rzeczywiście tynk na suficie nie będzie pękał.

PS.wrzucam jeszcze rozmieszczenie ścian na piętrze.

góra.JPG

góra.JPG

Jeśli chodzi o żebro rozdzielcze to lepiej by było a gdyby znalazło się ono tam gdzie wychodzi ścianka (przedłużenie podciągu w niczym nie pomoże), znajdzie się ono wtedy idealnie w połowie przekroju stropu a i podparcie dla ścianki będzie solidniejsze. Powinieneś również ułożyć po dwie belki stropowe zsunięte do siebie po obydwu stronach klatki schodowej jako podparcie dla ścianek, z jednej strony mały problem stanowią kominy ale troszkę zbrojenia i stemplowania załatwi sprawę. Zaś pękanie tynku na suficie przy terivie jest spowodowane (klawiszowaniem) ,kiedy strop jest poprawnie wykonany i nie ugina się ,nie pracuje na tyle na ile jest to dopuszczalne ,nie powinno być żadnych pęknięć ,jednak zaleca się wtopienie siatki zbrojącej (z tworzywa) w tynk po to a żeby dodatkowo zabezpieczyć się przed pęknięciami.

• 9 months później...
Rzeczywiście nie zaznaczyłem żebra. Uzupełniłem trochę rysunek i linią przerywaną zaznaczyłem żebro które wykonałbym jako przedłużenie podciągu nad schodami. Lecz zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie bo na piętrze będzie równoległa ścianka lecz nie wyjdzie wtedy na żebrem. Może więc ktoś pomoże jak najlepiej byłoby rozmieścić żebra rozdzielcze.

Co do pęknięć ta mam obawy czy rzeczywiście tynk na suficie nie będzie pękał.

PS.wrzucam jeszcze rozmieszczenie ścian na piętrze.

ja bym ci proponowłl włożenie 2 zeber rozdzielczych. mam indywyidualny projekt i tez sa rozpietosci ok 6,5m i konstruktor absoltnie zalec 2 zebra rozdzielcze, twierdzac ze inaczej nie bierze odpowiedzialnosci za ewent. peknięcia.

Jezeli chodzi o fundamnty to polecalbym nawet jakies mniejsze pd sciany dzialowe. widzialem dom gdzie po kilku latach wlasnie scianki dzialowe zaczely pekac przy suficie bo niemialy zadnego fundamenciku. nie wyglada to ladnie wtedy

• 2 months później...