Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jeśli chcesz mieć pewnie podgrzany powrót to zastosuj zawór 3d i pompę mieszającą, tym bardziej że Twój sterownik ma wszystko aby ten temat ogarnąć.

Z dodatkową pompą byłby problem bo nie rysowałem tego bo to akurat nie ma wpływu na problem ale trzecią pompę w ecoalu wykorzystałem na cyrkulację wody CWU.

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5780893

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta instalacja ze schematu pierwszego już niestety jest i pracuje całkiem nieźle przy pompie CO na 1 biegu poza zimnym powrotem w trybie pompy wyłączonej. Kiedy robił mi to instalator nie bardzo ogarniałem temat, a on wyznaje zasadę że im prościej tym lepiej ale chyba za bardzo uprościł. Teraz zrobiłbym inaczej.

Te dwa rozdzielacze to parter i poddasze, w każdym po 5 grzejników z zaworami termostatycznymi i po 2 niewielkie podłogówki z zaworami RLT na powrocie. Odegree jakie optymalne rozwiązanie było by w moim przypadku coby dogrzać powrót i w drugiej kolejności ewentualnie mieć wpływ na temp zasilania CO.

U Ciebie to wygląda tak, że skoro sprawdza się cykliczna praca pompy to oznacza przewymiarowane grzejników, aby obniżyć ich moc to teraz najprościej jest obniżyć ich temperaturę zasilania stosując zawór mieszający i tu jak pisałem albo 4dr z porządnie zrobionym obiegiem kotłowym, lub 3dr z pompą mieszającą (pewniejsze rozwiązanie).

Połączenie powrotów tak czy owak musisz zrobić.

Rozdzielenie obwodów osobno góra i dół prawdopodobnie spowoduje zalewanie zimną wodą tak samo jak teraz bo grzejniki dalej będą za mocne z tym że może to być na przemian - równocześnie to zależy jakie sygnały wyślą czujniki pokojowe, generalnie staraj się unikać prac cyklicznych pompy bo to się głównie wiąże z tym problemem.

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5781368

U Ciebie to wygląda tak, że skoro sprawdza się cykliczna praca pompy to oznacza przewymiarowane grzejników, aby obniżyć ich moc to teraz najprościej jest obniżyć ich temperaturę zasilania stosując zawór mieszający i tu jak pisałem albo 4dr z porządnie zrobionym obiegiem kotłowym, lub 3dr z pompą mieszającą (pewniejsze rozwiązanie).

Połączenie powrotów tak czy owak musisz zrobić.

Rozdzielenie obwodów osobno góra i dół prawdopodobnie spowoduje zalewanie zimną wodą tak samo jak teraz bo grzejniki dalej będą za mocne z tym że może to być na przemian - równocześnie to zależy jakie sygnały wyślą czujniki pokojowe, generalnie staraj się unikać prac cyklicznych pompy bo to się głównie wiąże z tym problemem.

Czyli tak jeżeli chciałbym próbować z zaworem 4d, a wydaje się że jednak regulacja temp zasilania CO może być konieczna to podsumowuję i dopytuję:

1 Zawór 4D zaraz na wyjściu z kotła (wyjście od góry) i od razu obwód kotłowy w bok, na dół, i do kotła poprzez trójnik czyli jedno kolan i jeden trójnik.

2. Wyjście i powrót w RBR 17 to 1", da radę? Jeżeli tak to zawór chyba też na 1" czy ewentualne zwiększenie średnicy ma sens?

3 Czy taki zawór jest OK? http://www.esbe.pl/pl/produkty/?prodid=4050

4. Teraz ten nieszczęsny zawór różnicowy, jeżeli dobrze zrozumiałem to tak: zaw. różnicowy, zaw. kulowy, filtr, pompa CO, zaw kulowy, zawór zwrotny, a to obejście pompy do skupu metali kolorowych i na piwko:D

5. Powroty spiąć do kupy i tu pytanie czy powrót z CWU puścić za zaworem 4D czy przepuścić przez niego razem z powrotem instalacji? Bo w dokumentacji zaworu ESBE jest za zaworem 4D.

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5781451

Czyli tak jeżeli chciałbym próbować z zaworem 4d, a wydaje się że jednak regulacja temp zasilania CO może być konieczna to podsumowuję i dopytuję:

1 Zawór 4D zaraz na wyjściu z kotła (wyjście od góry) i od razu obwód kotłowy w bok, na dół, i do kotła poprzez trójnik czyli jedno kolan i jeden trójnik.

2. Wyjście i powrót w RBR 17 to 1", da radę? Jeżeli tak to zawór chyba też na 1" czy ewentualne zwiększenie średnicy ma sens?

3 Czy taki zawór jest OK? http://www.esbe.pl/pl/produkty/?prodid=4050

4. Teraz ten nieszczęsny zawór różnicowy, jeżeli dobrze zrozumiałem to tak: zaw. różnicowy, zaw. kulowy, filtr, pompa CO, zaw kulowy, zawór zwrotny, a to obejście pompy do skupu metali kolorowych i na piwko:D

5. Powroty spiąć do kupy i tu pytanie czy powrót z CWU puścić za zaworem 4D czy przepuścić przez niego razem z powrotem instalacji? Bo w dokumentacji zaworu ESBE jest za zaworem 4D.

1- ok

2- zwiększyć średnice do min. 5/4 i taką rurą wykonać obieg kotłowy lub Cu 35mm

3- ok

4- zawór różnicowy możesz wpiąć w drugie wyjście z kotła i dołączyć za pompę c.o on ma w ten sposób omijać 4dr aby w razie braku prądu niezależnie od położenia przepustnicy w nim puścił gorącą wodę na grzejniki. Nasuwa się pytanie czy jest wogóle sens jego montażu, czy Twoja instalka przyjmie ciepło grawitacyjnie? zdażają się przerwy w dostawie prądu?

za pompą wystarczy sam zawór zwrotny, bo w momencie czyszczenia filtra nie przepuści wody wstecz

5- powrót spiąć, a z cwu ma wpływać bezpośrednio do kotła.

Ja jednak i tak będę Cię namawiał na 3d plus pompa ;)

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5781527

1- ok

2- zwiększyć średnice do min. 5/4 i taką rurą wykonać obieg kotłowy lub Cu 35mm

3- ok

4- zawór różnicowy możesz wpiąć w drugie wyjście z kotła i dołączyć za pompę c.o on ma w ten sposób omijać 4dr aby w razie braku prądu niezależnie od położenia przepustnicy w nim puścił gorącą wodę na grzejniki. Nasuwa się pytanie czy jest wogóle sens jego montażu, czy Twoja instalka przyjmie ciepło grawitacyjnie? zdażają się przerwy w dostawie prądu?

za pompą wystarczy sam zawór zwrotny, bo w momencie czyszczenia filtra nie przepuści wody wstecz

5- powrót spiąć, a z cwu ma wpływać bezpośrednio do kotła.

Ja jednak i tak będę Cię namawiał na 3d plus pompa ;)

Dzięki, męczę dalej :yes:

2 Czyli zawór również 5/4.

4 W drugim wyjściu jest na obejściu pompy CWU, tak jak na schemacie 1 - obecny stan. Grawitacja daje radę na grzejnikach na poddaszu i na bliskim grzejniku za ścianą kotłowni. Przy czyszczeniu filtra używam zaworów kulowych przed i za pompą.

Ale przy 3d rezygnuję z mieszania wody zasilającej i dodatkowa pompa na powrocie. Brak mi już wyjść na sterowniku o kosztach na pompę nie wspomnę czyli któraś pompa by musiała pracować na zewnętrznym układzie sterowania bądź na stałe a to nie bardzo.

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5781567

Dzięki, męczę dalej :yes:

2 Czyli zawór również 5/4.

4 W drugim wyjściu jest na obejściu pompy CWU, tak jak na schemacie 1 - obecny stan. Grawitacja daje radę na grzejnikach na poddaszu i na bliskim grzejniku za ścianą kotłowni. Przy czyszczeniu filtra używam zaworów kulowych przed i za pompą.

Ale przy 3d rezygnuję z mieszania wody zasilającej i dodatkowa pompa na powrocie. Brak mi już wyjść na sterowniku o kosztach na pompę nie wspomnę czyli któraś pompa by musiała pracować na zewnętrznym układzie sterowania bądź na stałe a to nie bardzo.

2- 5/4 przynajmniej

4- to róznicówkę wpinasz od razu z wyjścia kotła a później 4d pompa itd, na schemacie rysujesz powrót z rozdzielaczy na wysokości powrotu kotła, pamiętaj że stosując 4 dr. to musisz ten powrót podnieść do góry czyli tworzysz dodatkowy syfon. (wprawdzie ja mam na to pewien patent stosując kolejny zawór różnicowy ale to inna bajka)

Co do zaworu 3 d to chyba nie do końca rozumiesz sugerowany prze ze mnie sposób jego połączenia - czyli regulacje jakościową (pozwoli na obniżenie wody na grzejniki). Wówczas nie syfonujesz powrotu.

Funkcja regulacji ilościowej podgrzewa powrót ale nie reguluje temp zasilania grzejników.

Ja mam u siebie zawór 4dr, też przewymiarowane grzejniki i dlatego uczulam Cię na "przyłożenie się" do obiegu kotłowego.

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5781622

2- 5/4 przynajmniej

4- to róznicówkę wpinasz od razu z wyjścia kotła a później 4d pompa itd, na schemacie rysujesz powrót z rozdzielaczy na wysokości powrotu kotła, pamiętaj że stosując 4 dr. to musisz ten powrót podnieść do góry czyli tworzysz dodatkowy syfon. (wprawdzie ja mam na to pewien patent stosując kolejny zawór różnicowy ale to inna bajka)

Co do zaworu 3 d to chyba nie do końca rozumiesz sugerowany prze ze mnie sposób jego połączenia - czyli regulacje jakościową (pozwoli na obniżenie wody na grzejniki). Wówczas nie syfonujesz powrotu.

Funkcja regulacji ilościowej podgrzewa powrót ale nie reguluje temp zasilania grzejników.

Ja mam u siebie zawór 4dr, też przewymiarowane grzejniki i dlatego uczulam Cię na "przyłożenie się" do obiegu kotłowego.

Z tym 3d to chodzi o coś takiego?

instalacja CO 3d.pdf

A czy to zjawisko syfonowania w 4d będzie sprawiało problem przy załączonej pompce CO?

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5781767

Tak lepiej[ATTACH=CONFIG]170299[/ATTACH]

Nie to nie o to chodzi, jak bede w domu to Ci podesle schemat, bo telefonu to nie dam rady

mniej więcej tak to ma być

instalacja CO 3d.jpg

Edytowane przez 0degree
dodanie schematu
https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5781924

Przy nowych instalacjach gdzie stosujemy małe przekroje jak dla mnie ma sensu. Lepiej zainwestować w porządnego UPSa i spać spokojnie.
I z tym się zgadzam jak najbardziej :)

Dlatego też mnie zastanawia stosowanie takich dużych przekrojów rur jak 5/4" i to w miedzi, przecież to kosztuje krocie.

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5782691

Jak najbardziej też jestem za tym aby odpuścić sobie grawitacje, zrobić instalacje bez niepotrzebnych zaworów, średnic, wywijasów tylko po to aby z raz na ruski rok mieć możliwość ogrzania domu awaryjnie bez zastosowania np. ups-a. Tym bardziej że sterowania idą ciągle w tym kierunku że coraz trudniej pogodzić grawitacje z układem pompowym.
https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5783173

Dodając do powyższego, dlaczego jestem za montażem zaworu 3d plus pompa mieszająca - bo to dużo łatwiej jest ustawić w praktyce za pomocą sterownika.

Zawór 4d też jest dobry, odpada nam pompa - czyli ileś tam prądu, ale tam jest obieg kotłowy który musi działać grawitacyjnie a to wymaga średnic czyli również kosztów. Na pewno nie raz widzieliście na różnych forach zdjęcia montażu zaworów 4d wpiętych byle jak i byle gdzie, w niektórych sytuacjach montaż jego miał znaczenie poważnego wyglądu instalacji niż praktycznej funkcji tego urządzenia. To nie takie proste.

https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5783209

To żeby podnieść was na duchu po przeczytaniu ostatnich 50 stron stwierdzam ,że u mnie też jest głośne buczenie tzn "gips" w popiole , mam spore spieki oraz niedopalony groszek. Piec ustawiam na temperature CO 55 a on grzeje nawet do 85 stopni - nie wiem czemu się tak dzieje... Nie wiem co tam u mnie z korona słychacbo sie k.... na tym nie znam i nie mam zamiaru nic przy tym samemu gmerać.

Piec mam 11KW rbr eko zakupiony jakieś 5 miesięcy temu. Dom 120m jest nowy dobrze ocieplony - tylko podłogówka + ręcznikowiec. ( mimo iż odkręcony cały czas na 5 w 6 stopniowej skali) to raz jest gorący a raz zimny. sam sie nagrzewa kiedy chce - nie mam pojęcia od czego to zależne - to jest w sumie pikuś)

W domu jest ciepło więc w sumie końcowy efekt ok.Niestety hydraulicy popierd... mi instalację i steruję wszystkim z domu za pomocą auratonów.

Rozmawiałem z Karoką na te tematy nawet dał mi namiar na ludzi którzy mieli do mnie podjechać i zaglądnąć do instalacji i zrobić to tak jak Bóg przykazał. Byłem już wstępnie umówiony , pojechałem do Stolicy i zapier..... mi samochód z telefonem w środku(przez co starciłem kontakty -ale wtedy miałem większe zmartwienia niż spieki w popielniku) , przez co spotkanie nie doszło do skutku , i tak się dalej "męczę" z tym co mam.

Acha dodam ,że dopiero odkąd jadę na spalanie-grupowe jest wmiarę ok , wcześniej to była masakra.

Niestety "palaczem" jestem od 5 miesięcy bez wcześniejszych doświadczeń dlatego wiele tu rzeczy przeczytanych w ostatnie kilka godzin jest dla mnie słabo użyteczne bo nie wiem co jest co i z czym się to je. Minertu pisał w jednym z postów ,że wklejenie korony czy coś tam to prosta rzecz, ale że są tacy którzy z tym mają problem - i ja do nich bez wątpienia należę! Nie po to za piec dałem prawie 8koła żeby się teraz wku... z jakąś koroną. W sumie mój egzemplarz tez był "wadliwy" Ktoś pisał o problemie z podajnikiem ,że mu nie podawał pomimo iż "buczał" Ja za to dostałem rdzewiejący podajnik(co racja został szybko wymieniony przez producenta za co duży + za support) ale jednak neismak pozostał. Teraz po 5 miesiącach palenia zauważyłem że tak jakby i pojemnik na popiół zaczął "rudzieć" To tyle spostzreżeń z ostatnich 5 miesięcy . Wszytskie anomalia opisuję po przeczytaniu ostatnich 50 stron tego oto tematu i o 1.10 w nocy. Może nieco brakowac składni i źle się czytac za co z góry przepraszam.

Jestem zarejestrowany na esterownik moja nazwa Konrad Sosin - Dom jakby ktoś chciał zweryfikowac o czym piszę i może nawet pokusić się o podpowiedź co może być nie tak ?

P.S co to jest kierownica spalin ? Jak ma być ustawiona i gdzie si e znajduje?

P.S 2 Dopiro dziś zmieniłem ustawienie max moc kotła z 12kw na 8kw wczesniej ostatnie miesiące bez jakiegokolwiek bawienia się.

P.S 3 karoka jakiego UPS bys polecił ? jakiś konkret - link czy coś akurat w mojej okolicy często się zdarzają awarie prądu ( raz po kilkugodzinnej awarii piec zwariował - włączył się i podawał groszek pomimo że się nie palił miałem w popielniku 70% nieużytego groszku pomieszanego z popiołem, ba raczej spiekami i "gipsem")

Edytowane przez FeniX1
https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5783250

Bo to dokładnie tacy fachowcy!! Niestety jak wcześniej nie zgłebisz tematu to łykniesz kazdy kit typu "tak ma być" ja temperatutami steruję za pomocą auratonów z domu . tzn ustawiam ile chcę aby w salonie było oraz na górze na 2 auratonie i on sobie sam grzeje... widocznie czujniki są w auratonach...

Chciałbym aby było to zrobione "jak Bóg przykazał" przez chwilowe problemy finansowe musze się pomęczyć z tym co mam...

Adkwapniewski u mnie wsyztsko jest dziwne. Kurna jeszcze przy sobocie humor sie zepsuł :(

Co do kierownicy to skojażyłem :) - dzięki już wiem co to . Jak to ustawić? mam tą blachę przesunąć w stronę "pleców" kotła ( ja mam wylot spalin z tyłu na wysokości 95cm) czy może pociągnąć ją w stronę drzwiczek ?

Edytowane przez FeniX1
https://forum.murator.pl/topic/158093-rbr-ekouniwersal/page/223/#findComment-5783263