Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Dokładnie chodziło mi o przepływ na każdej z pętli.Może się okazać ,ze któraś z podłóg będzie nie dogrzana z racji tego,że woda znajdzie sobie krótszą drogę a to ją trzeba ograniczyć aby więcej wody poszło w pętlę dłuższą.Zamontował bym przynajmniej zwykłe zaworki odcinające i nimi regulował przepływ.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka dni walczyłem z podpięciem sterownika do neta i problem leżał nie w ustawieniach a w mojej przeglądarce:/

Z chromka wszystko poszło bez problemu

Teraz liczę,że koledzy mnie naprowadzą na właściwą drogę ustawień :)

Edytowane przez Delphion1

Witam

Panowie mam do was kilka pytań otóż powoli konczy się sezon grzewczy :) w zwiazku z tym chiałbym się powoli przygotować do wygaszenia rbrka po 18 miesiącach nieprzerwanej pracy, wymiany sznurka w drzwiczkach, uszczelnienia połączenia podajnika z kotłem oraz wyczyszczenia kotła.

Z wiązku z tym mam pytanie

- jaki rozmiar sznurka zastosować w drzwiczkach

- czy odkręcenie podajnika od kotła i jego wyjęcie ogranicza się tylko do odkręcenia tych 4 śrub przy podajniku?

Drzwiczki masz regulowane, wystarczy dociągnąć na śrubach regulujących.

Jeśli chce ci się bawić z palnikiem to można tylko te 4 śrubki odkręcić i odejdzie ci cała przekładnia z rurą i ślimakiem.

Przepaliłem 5-tą zimę i nigdy nie wyciągałem ślimaka :) bo i po co.

Jeśli jest dobrze to nie grzeb, jak coś to możesz przed sezonem przekleić głowicę choć jak pali się dobrze to zostaw, nawet gdyby się rozszczelniła w trakcie sezonu to też nie wielkie halo.

Jeśli chce ci się bawić z palnikiem to można tylko te 4 śrubki odkręcić i odejdzie ci cała przekładnia z rurą i ślimakiem.

Jeśli jest dobrze to nie grzeb, jak coś to możesz przed sezonem przekleić głowicę choć jak pali się dobrze to zostaw, nawet gdyby się rozszczelniła w trakcie sezonu to też nie wielkie halo.

karoka65 jaki dokładnie masz piec, powierzchnię do grzania i jak ocieplony budynek?? Jak oceniasz Twój dobór pieca?? :)

Czy Wy też tak macie, że jeśli dosypujecie powiedzmy worek węgla przed całkowitym opróżnieniem zasobnika i wpiszecie w ilości zasypanej 25 kg to na wykresie pojawi się kosmiczne spalanie i stwierdzi, że zasobnik jest pełny? Nie można by tego zrobić tak, że jest podana pojemność zasobnika i uzupełniamy do połowy, to na wykresie też pojawia się połowa skoro i tak ster ma podany czas całkowity pracy i ilość podczas zasypu?

Palnika bym nie odkręcał ale jest tam nieszczelność którą tak na szybkiego zakleiłem bo mi dym tamtędy leciał. Pan Daniel nawet przysłał mi sznur do uszczelnienia ale od tamtej pory nie mialem czasu poluzowac tamtych śrub.

A z drzwiczkami to myślałem że co jakiś czas powinno się wymienić te sznurki.

Palnika bym nie odkręcał ale jest tam nieszczelność którą tak na szybkiego zakleiłem bo mi dym tamtędy leciał. Pan Daniel nawet przysłał mi sznur do uszczelnienia ale od tamtej pory nie mialem czasu poluzowac tamtych śrub.

A z drzwiczkami to myślałem że co jakiś czas powinno się wymienić te sznurki.

Dlugi czas mnie nie bylo ale na biezaco czytam. Spokoj tutaj :) Ja wychodze z zalozenia ze jak nic sie nie dzieje to nie ruszam :) Drzwiczki mozna dociagnac a na styku podajnika z kotlem jak masz sznur to jak bedziesz mial chwile to zakladaj, zawsze to troche wibracji zniwelujesz. Pisane z tabletu i brak polskiej trzcionki :(

Czy Wy też tak macie, że jeśli dosypujecie powiedzmy worek węgla przed całkowitym opróżnieniem zasobnika i wpiszecie w ilości zasypanej 25 kg to na wykresie pojawi się kosmiczne spalanie i stwierdzi, że zasobnik jest pełny? Nie można by tego zrobić tak, że jest podana pojemność zasobnika i uzupełniamy do połowy, to na wykresie też pojawia się połowa skoro i tak ster ma podany czas całkowity pracy i ilość podczas zasypu?

To po co zerujesz zasyp? jak w zasobniku jest jeszcze paliwo, dodaj 25kg do poprzedniego zasypu i odpowiednio wydłuż czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika (np.: 25/ 0,33 = 76). Nie bardzo rozumiem co proponujesz, moim zdaniem jest dobrze, są to wskazania orientacyjne i te +/-2kg na zasyp nie rzutuje na komfort jazdy jak ktoś chce dokladnie wiedzieć zawsze może przeważyć parę zasypów i wie co do grama ile mu poszło w danym okresie i ma możliwość według swoich obliczeń dokonać korekcji danych a wykresy pokażą już dokładnie to co podasz:D

Edytowane przez keteimj

Johny34, napisz jeszcze czy po wymianie z oleju na RBR, przerabiałeś instalację z trybu zamknietego na otwarty?

Ja palę pierwszy sezon RBR -em , ale dom nie jest nowy i ocieplony 2 lata temu. Powierzchni grzewczej około 200 m2 - 21-22 kg/24h - jestem zadowolony :).

Wcześniej olej ciągnął mnie za kieszeń, że tylko na olej pracowałem :) , a teraz 1/3 kosztów i może nie bez obsługowo, ale za te 2/3 kosztów w kieszeni chętnie do kotłowni pójdę dosypać groszku czy wyrzucić popiół :)

Witam właśnie dziś dokończył w mojej firmie żywota mój 16 letni kociołek śmieciuszek. Jest to okazja ku temu by mojego przewymiarowanego miałowca z domu (25KW) przenieść właśnie do firmy, a w domu zainstalować coś odpowiedniego z podajnikiem.

Problem jest taki że powierzchnia kotłowni jest mała i wpasować będzie coś ciężko ewentualnie w rachubę wchodzi RBR ekouniwersal i Sztoker mini. Powierzchnia domu to ok 150 m2 dom 4 letni, ocieplony wg średniego standardu dach 20cm welna sciany 15cm styropian.

Pomóżcie który z kotłów wybrać i jaką moc 11 czy 17 RBR czy może 15 KW Sztokera?

Witam właśnie dziś dokończył w mojej firmie żywota mój 16 letni kociołek śmieciuszek. Jest to okazja ku temu by mojego przewymiarowanego miałowca z domu (25KW) przenieść właśnie do firmy, a w domu zainstalować coś odpowiedniego z podajnikiem.

Problem jest taki że powierzchnia kotłowni jest mała i wpasować będzie coś ciężko ewentualnie w rachubę wchodzi RBR ekouniwersal i Sztoker mini. Powierzchnia domu to ok 150 m2 dom 4 letni, ocieplony wg średniego standardu dach 20cm welna sciany 15cm styropian.

Pomóżcie który z kotłów wybrać i jaką moc 11 czy 17 RBR czy może 15 KW Sztokera?

Nie wiem ile to jest u Ciebie średnio ocieplony ale ja brał bym na tę powierzchnię RBR 11kW.

Też uważam, że do Twojego domu spokojnie wystarczy 11 kw. Również jestem w trakcie wymiany kotła i na 145 m starego domu (10 grafitu ściany i 15 wełna na posadzce strychu) + 140L bojler zamówiłem 10 kw. Od dwóch sezonów prowadzę statystyki i w sezonie 2011/2012 przy -30 w nocy i -20 w dzień największe spalanie jakie miałem oscylowało około 35-40 kg orzecha 26MJ na dobę. Przyjmując 70% (raczej nie realne) sprawności kotła wychodzi, że pracował ze średnią mocą 7,5-8,5 kWh. Także, myślę 11kw w Twoim domu będzie się nudziło przez większość sezonu.

u mnie bojler 120l na 2 osoby. Podłogówki 60m2 reszta grzejniki. To co decydować się na te 11 KW RBRka? Najwyższe spalanie jakie zanotowałem to ok 50 kg na dobę, ale to na miale którego wartość opałowa oscyluje myślę w granicach 20-21MJ. Teraz spalanie około 1kg/godzinę.

ostateczna decyzja nalezy do Ciebie, wg mnie 11 da sobie spokojnie rade. Kolego ma RBR17 na 240m nowego domu (15 styropian biały sciana + 20 wełna dach), ogrzewa pierwszy sezon i RBR17 specjalnie nie ma co robić u niego ( od poczatku sezonu spalił niecałe 4 t ekogroszku 24 MJ). To jest pierwszy sezon u niego więc dom jeszcze nie wygrzany.

u mnie bojler 120l na 2 osoby. Podłogówki 60m2 reszta grzejniki. To co decydować się na te 11 KW RBRka? Najwyższe spalanie jakie zanotowałem to ok 50 kg na dobę, ale to na miale którego wartość opałowa oscyluje myślę w granicach 20-21MJ. Teraz spalanie około 1kg/godzinę.

Zobacz statystyki w poszczególnych sterownikach użytkowników , nawet u kolegi zbigmaz01 który grzeje 300m2 średnia moc kotła nie przekracza 6kW, ja myślę że jeszcze trochę i producenci pomyślą o kociołkach o mocy poniżej 10kW i takie będą się cieszyły największym wzięciem o ile takie maleństwo da się wysterować:)