Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ile kosztowało by ogrzewanie gazem Mpepe Twojego domu?Pytam z ciekawości.

Moja zona ma w pracy ogrzewanie gazowe i jakoś nie jest szef zachwycony rachunkami a sąsiedzi którzy kilka lat temu opalali gazem nie chcą do niego wrócić ,czemu skoro to taka gratka?

Osobiście myslałem nad gazem ale koszty przyłącza mnie pokonały :)

Nie mam porównania niestety i nie wiem co lepsze?Na pewno wygoda po stronie gazu ale czy kasa tez?

Kociołek rbr ma tak dogodną obsługę,że właściwie niewiele mam przy nim pracy więc i tak namiastka luksusu gazowego jest :D

Punkt widzenia zależy od wielu elementów.

Ja zawsze miałem zwykły piec i dymanie z węglarką chlebem powszednim. W 2012 zmieniłem piec na ekogroszek. Pod względem wygody nie ma porównania. Hałas & bezobsługowość jest pojęciem subiektywnym. W każdym razie ja jestem zadowolony.

Teść ma kilkuletni dom i całą instalację gazową. Jest megazadolony. Jak widział u mnie zimą piec jak pracuje itp na przestrzeni kilku dni to raczej nie podzialał w całości mojego zadowolenia. :cool:

W pracy mam gaz. Nowa instalacja. Fajna i wygodna obsługa. Ale szef narzeka na rachunki... Ale on ciagle narzeka na wszelkie rachunki...;)

Moja siostra ma gaz - dom i instalacja około 10 lat. Ale chałupa spora - 4 kondygnacje - pewnie ponad 300m2. Rachunki spore. Też chciała przejść na ekogroszek. Jak zobaczyła jak to u mnie wygląda... worki, popiół, działający piec to... wstrzymała się ze zmianą.

Mój sąsiad miał przez 2 lata gaz ale z zewnętrznej butli (u nas nie ma sieci) Finansowo wytrzymał 2 lata. Teraz ma coś na węgiel.

W okolicy domek postawił sobie znany lokalny instalator CO i sprzedawca produktów grzewczych itp. Dom grzeje... prądem.

Nie da się polemizować z bzdurami jakie tu wypisujesz.

Ty chyba myślisz, że masz monopol na rację. A Twoje teorie spiskowe sponsorowania przez Rzad wszystkiego są pokroju Macierewicza teorii o bombie w Smoleńsku. Napisałem, że umowa z GAZPROM też mi się nie podoba a to że nie zauważyłeś że polska podpisała ją w 2010r a wtedy mogliśmy ściągnąć 9% gazu to już nie doczytałeś zastanów się jaką mieliśmy wtedy alternatywę co innego teraz.

Moi znajomi mają domy kilkuletnie (tak do 7 lat). Jeden grzeje go tylko i wyłącznie gazem, kubatura trochę większa od mojego, ocieplenie minimalnie słabsze (gorsze parametry Lambda) i sezon zamyka w kwotach ok. 3500zł przy wewnętrznej temp. 19st.C, bo tak się przyzwyczaił i mu wygodnie.

Drugi znajomy daje gazem do 21st.C i spala na jakieś 3500 zł rocznie. Ale jak tylko wróci z roboty to rozpala kotłownię w salonie i spala w niej 5-7m3 drewna (grab lub dąb).

Trzeci znajomy z Wieliczki miesięcznie w sezonie grzewczym spala gazu na 350zł, ale że większość czasu siedzi w domu przy kompie, to kominek działa praktycznie non stop i te 8-10m3 drewna połyka.

Czwarty znajomy z Łańcuta przeprowadził się do nowego domu, którego jednak on nie budował i odziedziczył go z instalacją c.o. z kotłem bez zasobnika, ale już sterowanym dmuchawą i sterownikiem z czujnikami temp. w pomieszczeniu. Spala 2-2,5t kalorycznego węgla, dom ma przegrzany do 24st. Dorzuca raz na dobę i jest szczęśliwy jak dziecko.

Nawet sam rozważałem zakup takiego kotła jako alternatywy dla mojego gazu i kominka jak już żona wróci do pracy po odchowaniu dzieciaków, ale kocioł z podajnikiem ma dla mnie najlepszy stosunek koszt/nakład pracy.

Gdyby nasz rząd nie wymyślił zaboru wcześniej nadanych pięcioletnich prac do zwrotu VAT za materiały budowlane, to nawet bym jeszcze o kotle nie myślał, tylko nadal ogrzewał najtańszym źródłem, czyli kominkiem (instalacja 7000zł, koszt ogrzewania - 1400zł/sezon). Wada: trzeba mieć w domu emeryta, który będzie pilnował żaru, a oni już tak tanio w eksploatacji nie wychodzą (dobrze, że ja mam żonę ;)).

Czytając wiele przed i w trakcie budowy nt. ogrzewania domu gazem też niejednokrotnie napotkałem na raporty ze spalania gazu na poziomie 350zł/miesiąc. Jak się okazało jeden dzielił koszt na 12 miesięcy, a inny nic nie wspominał o codziennym przepalaniu w kominku.

Panowie na dzień dzisiejszy taniej niż węglem domków nie ogrzejemy!! Ja zamiast restrykcyjnych nakazów zrobił akcje uświadamiającą jak efektywnie węgiel spalać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może nie starsi ale cześć młodych poprawiła by efektywność palenia. Większość ludzi nawet nie wie jak można węgiel dobrze spalać,nas będących na forach uważają za niegroźnych "zboczeńców". Lecz gdyby zobaczyli ze spalając efektywnie węgiel maja taniej, inaczej podeszli by do tego .

Panowie na dzień dzisiejszy taniej nie węglem domków nie ogrzejemy!! Ja zamiast restrykcyjnych nakazów zrobił akcje uświadamiającą jak efektywnie węgiel spalać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może nie starsi ale cześć młodych poprawiła by efektywność palenia. Większość ludzi nawet nie wie jak można węgiel dobrze spalać,nas będących na forach uważają za niegroźnych "zboczeńców". Lecz gdyby zobaczyli ze spalając efektywnie węgiel maja taniej, inaczej podeszli by do tego .

Coś w tym jest.

Ostatnio sąsiad mnie zagadał, dlaczego jeszcze w piecu nie palę ? Ja mu na to, że cały czas palę, a on, ale przecież dym nie leci tzn. że nie palę ;)

Próbowałem mu coś tam tłumaczyć o całkowitym spalaniu i prawidłowo przebiegającym procesie spalania, ale patrzył na mnie jak na idiotę ;)

Gość Arturo72

W okolicy domek postawił sobie znany lokalny instalator CO i sprzedawca produktów grzewczych itp. Dom grzeje... prądem.

I wszystko w temacie :)

Rachunki za energię do ogrzewania w małym stopniu zależą od tego czym grzejemy ale w głównej mierze od tego ile strat ciepła przez dom musimy uzupełnić grzejąc.

To dom jest sposobem na niskie rachunki a nie węgiel.

Prawdopodobnie ten instalator,który w tym siedzi,ma pojęcie o tym dlatego wybrał prąd.

Edytowane przez Arturo72

Witam.

Kocioł 17kW odpalony w trybie retortowym eCoal. Węgiel z Wesołej. Nastwy:czas pracy podajnika 6s, czas postoju wydajnika 60s, czas krótkiej przerwy 35s, ilosc powtórzen 3, moc dmuchawy 55% (tego nie rozumie wogóle - z wieksza moca dmuchawa pracuje na 45%, po zmniejszeniu 35%.) Temperatura CO 55C - przeciąga do 62C. Węgiel nie dopalony.

Ktos pomoże? Sterownik niestety nie online. Mam printscrreny z ustawien.

2013_12_15_Wykresy.jpg

IMAG0622.jpg

w tym wątku też dyskusja o zakazie palenia węglem? w nowym budownictwie palenie węglem i prądem samo się wyelminuje zgodnie z rozporządzeniem: http://www.cieplej.pl/imgturysta/file/artykuly/2013/WT2013%20og%C5%82oszenie.pdf

Należy zwrócić uwagę na dopuszczalną wartość energii pierwotnej (za CO + CWU) na metr kwadratowy. z tego wynika, że trzeba będzie wybudować o sumarycznym zapotrzebowaniu na ciepło około 6300 kWh (zakładając dom o powierzchni 100 m2 i zużycie CWU 3000 kWh). to będzie wymagało izolacji rzędu 25-30 cm styro na ścianach i wentylacji mechanicznej. rozporządzenie podaje też minimalne wartości U przegrody, problem w tym, że przy tych wartościach nie spełnimy warunku o energii pierwotnej. ogrzewanie domu o zapotrzebowaniu 6300 kWh na CO i CWU gazem dzisiaj kosztuje pewnie z 1600 zł rocznie, powietrzną pompą ciepła dwa razy mniej. jak ktoś ma (będzie miał) taki dom i gaz blisko, to podłączy gaz. jeśli nie, to zamiast dobudowywać kotłownię na ekogroszek, kupi pompę ciepła o niewielkiej mocy. grzanie tylko prądem CO + CWU nie będzie już możliwe od przyszłego roku.

każdy obecny inwestor powinien to sobie przemyśleć.

jeśli chodzi o stare domy, to powinno się im dać spokój. ewentualnie dotować wymianę pieca na ekogroszkowy dla chętnych.

Chesz mieć coś dobrze to trzeba to samemu wyprodukować i dlatego gaz łupkowy byłby świetną sprawą i nie wiedzieć

Tylko głupcy niszczą swoje środowisko naturalne , a jak ktoś sądzi że wydobycie gazu łupkowego jest dla środowiska "obojętne" to jest głupcem ...

Do szczelinowania potrzeba mnóóóóstwo wody , a w Polsce jakoś nadmiaru nie ...

Potem ta woda nie nadaje się już do spożycia ...

Czy naprawdę chcemy zrobić w Polsce pustynię a ludzie będą kupowali wodę tylko w butlkach ?

A kasę to zarobi Chevron , bo on ma technologię i ma koncesje ...

My będziemy ODKUPOWAĆ od Chevronu gaz i zapewne płacić wolnorynkową cenę ...

Chevron zarobi krocie a my zniszczymy sobie środowisko ...

No po prostu super ...

Ja chyba jednak wolę ruski gaz ...

Tyle że rząd bardzo chce ten "gaz łupkowy" bo się będzie można "nałupić na głupkach" ...

Witam.

Kocioł 17kW odpalony w trybie retortowym eCoal. Węgiel z Wesołej. Nastwy:czas pracy podajnika 6s, czas postoju wydajnika 60s, czas krótkiej przerwy 35s, ilosc powtórzen 3, moc dmuchawy 55% (tego nie rozumie wogóle - z wieksza moca dmuchawa pracuje na 45%, po zmniejszeniu 35%.) Temperatura CO 55C - przeciąga do 62C. Węgiel nie dopalony.

Nie jestem może biegły jak inny forumowicze (pale rbr 2 sezon) ale wydaję mi się że za dużo podajesz paliwa - stąd ten nie dopalony eco. Zmniejsz czas podawania na 5 s ilość powtórzeń na 2 i obserwuj najlepiej wymieć popiół na czas zmiany. A przeciąga zresztą u mnie to samo bo po przejściu z trybu podtrzymanie na grzanie zaczyna zimna woda z instalacji schodzić i kocioł musi dośc w szybkim tempie ja zagrzać stąd temp. CO widuję ponad nastawy

Edytowane przez raf1

Widziałem projekt ustawy miasto ma dopłacać do rachunków za gaz tym, którzy zrezygnują z węgla i dodatkowo mają możliwość podpięcia pod MPEC

No wiesz z tym doplacaniem do rachunkow to nie jest tak rozowo, bo bedzie sie tym zajmowal MOPS , a to niestety jedna wielka biurokracja i paranoja bo niech ci tylko twoj dochod przekroczy o zlotowke ich smieszny prog i doopa z doplat.

Co do mozliwosci podpiecia do MPEC to wyglada to mniej wiecej tak:

http://www.dziennikpolski24.pl/pl/region/miasto-krakow/1288943-walcza-ze-smogiem-na-papierze.html

Powiem ci tak : mieszkam w poludniowejczesci Krakowa ,otoczony dwoma wezlami cieplowniczymi:

-jeden to wezel EC Skawina

-drugi to wezel EC Leg

Chcielismy z sasiadami podlaczyc 23 domki ( jedna ulica ) do ktoregos z wezlow. Oferowalismy bezproblemowe przejscie przez trzy prywatne dzialki nitki od wezla tzn wlasciciele tych dzialek pozwolili na rozkopanie ich bez zadnych gratyfikacji , ani odszkodowan.

Odpowiedz MPEC brzmiala NIE

Powod : niska oplacalnosc inwestycji

A tak naprawde to poprostu boja sie ruszac istniejacych przestarzalych wezlow ,aby sie cos czasem nie ze....ralo

Coś w tym jest.

Ostatnio sąsiad mnie zagadał, dlaczego jeszcze w piecu nie palę ? Ja mu na to, że cały czas palę, a on, ale przecież dym nie leci tzn. że nie palę ;)

Próbowałem mu coś tam tłumaczyć o całkowitym spalaniu i prawidłowo przebiegającym procesie spalania, ale patrzył na mnie jak na idiotę ;)

To samo mialem z moim sasiadem :) A poniewaz spotkalem go nieco dalej od domu, wiec pokazalem mu na telefonie, jak pracuje moj kociol. Chyba do dzis mi nie uwierzyl, bo jeszcze do mnie nie zawital...:confused:

Witam.

Ten niedopał masz jak już pisałem z tego odstawiania. Doprowadź do pracy ciągłej najlepiej w grupowym 8kW nadmuch 38%

Witam serdecznie.

RBR17 hula od jakiegoś czasu. Niestety martwi mnie dość duży pobór ekogroszku, tj. ok 30kg/dobę przy temperaturach ok. 0 do -5 stopni. Dom ok. 170 m2. Przy takim wydatku paliwa moc kotła ok. 4 - 6 kW w zależności od pracy palnika. Kaloryczność węgla ok. 21 kJ - z marketu. Instalator który składał instalację i od czasu do czasu steruje piecem przez neta twierdzi że duży pobór paliwa jest wynikiem jego słabej kaloryczności. Kupuję właśnie węgiel ok. 25kJ zobaczę.

Zastanawiam się jak by można obniżyć koszty. Czy ktoś z szanownych kolegów palił w tym piecu owsem lub innymi ziarnami? Czy samym owsem, czy mieszanką z węglem. W jakich proporcjach. A może innymi ziarnami? Rzepak,jęczmień może coś innego.

Trochę pola jest, na przyszły rok mogę posiać.

Jaka odmianę owsa polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez bila111

Witam serdecznie.

RBR17 hula od jakiegoś czasu. Niestety martwi mnie dość duży pobór ekogroszku, tj. ok 30kg/dobę przy temperaturach ok. 0 do -5 stopni. Dom ok. 170 m2. Przy takim wydatku paliwa moc kotła ok. 4 - 6 kW w zależności od pracy palnika. Kaloryczność węgla ok. 21 kJ - z marketu. Instalator który składał instalację i od czasu do czasu steruje piecem przez neta twierdzi że duży pobór paliwa jest wynikiem jego słabej kaloryczności. Kupuję właśnie węgiel ok. 25kJ zobaczę.

.

Jak ocieplony ten dom, jakie okna?

Witam serdecznie.

Zastanawiam się jak by można obniżyć koszty. Czy ktoś z szanownych kolegów palił w tym piecu owsem lub innymi ziarnami? Czy samym owsem, czy mieszanką z węglem. W jakich proporcjach. A może innymi ziarnami? Rzepak,jęczmień może coś innego.

Trochę pola jest, na przyszły rok mogę posiać.

Jaka odmianę owsa polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Co do paliwa to domieszki z owsa czy pelletu,czy innego ziarna, pestek itd.. obniżają kaloryczność ,jedynie zmniejszą ilość popiołu .Żeby przyniosły oszczędności to musisz mieszać z miałem ale wtedy zwiększy się ilość popiołu.

jest wręcz na odwrót taka moda w polsce jak ktoś ma inne zdanie to jest przyjacielem macierewicza i kto pierwszy tego argumentu użyje ten lepszy. Piszesz bzdury przenosząc problem jednego miasta na skalę kraju w dodatku te twoje wywody są nie spójne bo kraj to nie piaskownica i w nie tylko w 2010 ale dużo wcześniej rządzący powinni planować co bedzie w 2012 ty zaś piszesz, że umowę podpisano w 2010 na 25 lat a już 3 lata później mamy prawie gazoport gotowy i tuskowym cudem sytuacja obraca się o 180 stopni. Wdług ciebie im szybciej wszyscy bedą mieli gaz tym lepiej a sam własnie kupileś piec na węgiel. Piec kupiłeś a zanim do ciebie dotarł zdążyłeś już powiesić na nim stado psów. Przy tobie i twoich wywodach macierewicz to przedszkolak i tak przez ostatnie 6 lat kraj brnie w przepaść a wszystkiemu winni kaczyński z macierewiczem.

m-a-l-k-o-n-t-e-n-t