Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zostaw te minimalną CO na 42DEG ,czego się boisz?

Jak zostawię minimalną 42, to jak ustawić te 50 na piecu? zmienić krzywą grzania?

Przypuszczam, ze krzywa grzania i tak bedziesz musiala zmienic, skoro chcesz zostac przy pogodowce. Nie wyobrazam sobie, zeby przy -10*C ogrzac dom zadana 52*C. Chyba ze chcesz ciagle minimalna podnosic? Albo masz "dom-termos", mimo ze wykresy na to nie wskazuja, bo kociol odstawialby sie na dosc dlugo. Proponuje ustawic na krzywej temp. 60*C dla -10*C.

Nie wyobrazam sobie, zeby przy -10*C ogrzac dom zadana 52*C. Chyba ze chcesz ciagle minimalna podnosic? Albo masz "dom-termos", mimo ze wykresy na to nie wskazuja, bo kociol odstawialby sie na dosc dlugo. Proponuje ustawic na krzywej temp. 60*C dla -10*C.

Grześ, niektórzy większość zimy przelatują na 42 czy 43 stopnie w największe mrozy podnoszą o 3 czy 4 stopnie.

Zależy to tez od kilku czynników.

Nie wiem czy jak byłeś u mnie dotykałeś grzejnika jaka jest jego temperatura, są tylko trochę ciepłe a w domu jak jest widziałeś.

Na kotle jest chyba 48 ale przycięta temp. na 4D który został w spadku po starym pleszewiaku.

Grześ, niektórzy większość zimy przelatują na 42 czy 43 stopnie w największe mrozy podnoszą o 3 czy 4 stopnie.

Zależy to tez od kilku czynników.

Nie wiem czy jak byłeś u mnie dotykałeś grzejnika jaka jest jego temperatura, są tylko trochę ciepłe a w domu jak jest widziałeś.

Na kotle jest chyba 48 ale przycięta temp. na 4D który został w spadku po starym pleszewiaku.

Nie dotykalem, to fakt. Nie zaprzeczam, ze mozna i w wieksze mrozy obskoczyc ogrzewanie przy 50C. Ale wtedy albo intensywnosc wymiany wieksza, czyli szybsza praca pompy obiegowej, do tego odpowiedni zapas goracej wody. W RBR 11 kW chyba zbyt wielkiego nie ma? Czy jeszcze o czyms zapomnialem? Rzeczywiscie: mozna jeszcze dobrac grzejniki jak dla 55/40 np., czyli nieco przewymiarowac. Zaznaczam, ze nie mowimy tu o podlogowce...

Witam, jestem absolutnym debiutantem w kontakcie z kotlem na ekogroszek. Od pewnego czasu mam problem z temperaturą podajnika. Wykorzystałem już wszystkie znane metody i sztuczki. Bez sukcesu. Temperatura oscyluje w przedziale 70 - 80, chwilami spada w okolice 65. Mam pytanie, czy taka temperatura nie szkodzi podajnikowi? Czy pozostawić jak jest, czy szukać innych rozwiązań? Kocioł to RBR 11kW. Pracuje w automacie, inna opcja nie wchodzi w rachubę. Będę wdzięczny za pomoc.

Gość Novy!
To chyba na orzech średni :)

Odniesie się Pan do pytania kolegi w84u a propos Pańskich zasypów?Czy nie?

Proszę przestać,"łagodnie" wkraczać w temat tylko odpowiedzieć.Gmaj,bez ujmy dla niego -łyknie wszystko -ja nie.

I co za pierdoły z grzejnikami.kogo Pan wkręca?Czy Pan myśli ,że nikt nie kuma zasady działania termostatu?

Edytowane przez Novy!

Proszę przestać,"łagodnie" wkraczać w temat tylko odpowiedzieć.Gmaj,bez ujmy dla niego -łyknie wszystko -ja nie.

I co za pierdoły z grzejnikami.kogo Pan wkręca?Czy Pan myśli ,że nikt nie kuma zasady działania termostatu?

Gmaj tez wszystkiego nie lyknie :) Zeby sie upewnic, popyta i poczyta... Bez ujmy dla siebie.

PS: A termostaty najlepiej dzialaja znacznie powyzej 40*C na zasilaniu. Bodajze najlepsza to min 55*C. Sprawdzone na moich.

Edytowane przez gmaj22

A co tam znowu kolega Novy za atrakcje wynalazł ? bo w temacie nie jestem.

Mam ważniejsze rzeczy na głowie ostatnio niż niszczenie sobie wątroby na forum jak to mawia mój kolega niedoli.

Witam, jestem absolutnym debiutantem w kontakcie z kotlem na ekogroszek. Od pewnego czasu mam problem z temperaturą podajnika. Wykorzystałem już wszystkie znane metody i sztuczki. Bez sukcesu. Temperatura oscyluje w przedziale 70 - 80, chwilami spada w okolice 65. Mam pytanie, czy taka temperatura nie szkodzi podajnikowi? Czy pozostawić jak jest, czy szukać innych rozwiązań? Kocioł to RBR 11kW. Pracuje w automacie, inna opcja nie wchodzi w rachubę. Będę wdzięczny za pomoc.

U mnie temperatura podajnika znacznie obniżyła się po odłączeniu dosuszania zasobnika.

Dopuki nie bedie w esterownik podladu na dane szczegulowe paliwa i dane zasypu to nie ma o co kopi kruszyć,

Spalanie karoki to sciema i tyle - chyba że nie liczy tych dodatkowych 4 workow pomiedzy zasypami - ale to szczegol

To tak samo jak ja i moj certyfikat juz miał być już