Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
A Ty inaczej zrobiłeś ?

Też 300%, jakieś wiejskie zabobony ? :)

Nie zabobony a zwykly przypadek. Poza tym ja mam inwenter i przewymiarowanie tylko jest na moją korzyść co w przypadku ekosyfu jest na odwrót.

dokładnie, dlatego będzie rbr 17kWh. Miał być ogniwo eko+, ale mam do niego kilka uwag natury technicznej. i byłby, dopóki nie zobaczyłem rbr'a. Pasi mi idealnie.

Można zapytać na jaki metraż?

Link do cennika pomp ci podałem. Jeżeli będziesz miał około 140m2 i średnie ocieplenie to 7kW ci wystarczy. Do tego poszukaj firmy z odwiertami, dolicz 2-3 tysiąca do elementów kotłowni, 2-3 tysiące dla instalatora i masz cenę zestawu.

Szybko się poddajesz, zawsze tak robisz? :)

Gość Arturo72
Szkoda że nie zostałeś przy swoich pierwszych pomysłach na ogrzewanie domu.

Pamiętasz ?

Pierwsza była chyba świeczka, później farelka z marketu ?

To by dopiero było tanie :)

Pamiętam,ogrzewanie prądem,koszt systemu 9kW 3tys.zł,zuzycie prądu na ogrzewanie 5000kWh,koszt 1500zł.

Jakiś ekosyf by to przebił ?

Gość Arturo72

Ja swój dom ogrzewałem od zawsze gazem. W latach dziewięcdziesiątych rachunki za gaz były na akceptowalnym dla mnie poziomie, i nagle z roku na rok rachunki rosną mi trzykrotnie. Nie mam zamiaru płacic po dwa tysiące za jeden miesiąc ogrzewania gazem i zachwycac się jak w domu jest cieplutko i zakładac kolejny polarek.

Policz na palcach jednej ręki ilu jest tutaj inwestorów ze starymi domami a ilu jest inwestorów bezmyślnie budujących swoje nowe domy i pakujących tam nie nadający się do tych domów kocioł na ekogroszek.

Masz powyższy przykład ze Sławko,potrzebuje ok.9kW a pakuje 17kW,gdzie myślenie takich inwestorów ?

A sprzedawcy ekosyfu właśnie na takich tutaj bazują.

Liwko przecież pisze kolega że 200m do 23-24 stopnie, tylko nie pytaj dlaczego tak gorąco :)

Po prostu dla niektórych 23 czy 25 to komfortowa temperatura a nie 19 stopni bo licznik dużo nakręci :)

Hmm... W takim razie skoro mam kWh po 7-8gr, a z węgla jest po 12-16gr, to raczej więcej zaoszczędziłbym przy grzaniu węglem niż PC. Taka to wasza ułomna matematyka. Zresztą najczęściej nikt niczego u was nie liczy, liczy się na pana Bolka, który już 30 lat montuje kotły, on wie najlepiej.

A o tym że każdy stopień w górę czy w dół to jedynie 5% kosztów ogrzewania też niewielu wie.

Policz na palcach jednej ręki ilu jest tutaj inwestorów ze starymi domami a ilu jest inwestorów bezmyślnie budujących swoje nowe domy i pakujących tam nie nadający się do tych domów kocioł na ekogroszek.

Masz powyższy przykład ze Sławko,potrzebuje ok.9kW a pakuje 17kW,gdzie myślenie takich inwestorów ?

A sprzedawcy ekosyfu właśnie na takich tutaj bazują.

Skoro budują wg Ciebie bezmyślnie to co mają zrobić? Co jak budują domy z myślą o grzania kotłem na eko? Przecież im tego nie zabronisz ? Walczysz z wiatrakami i w dodatku nie w temacie co trzeba.

Hmm... W takim razie skoro mam kWh po 7-8gr, a z węgla jest po 12-16gr, to raczej więcej zaoszczędziłbym przy grzaniu węglem niż PC. Taka to wasza ułomna matematyka. Zresztą najczęściej nikt niczego u was nie liczy, liczy się na pana Bolka, który już 30 lat montuje kotły, on wie najlepiej.

A o tym że każdy stopień w górę czy w dół to jedynie 5% kosztów ogrzewania też niewielu wie.

Co do ułomnej matematyki-tak sobie czytam te przewalanki i mam pytanie skąd ostatnio obecni tu pompiarze biorą ten tani prąd ? - podstawiając ich wyliczenia do mojej faktury rozliczeniowej z 2013 roku( taką mam pod ręką teraz chyba jest drożej) wygląda to tak:

Za cały rok zużyłem 1454 kWh co daje na fakturze z taurona (wraz z dystrybucją itp.) należność 740,92 zł więc 740,92zł : 1454kWh= 0,509 zł/ kWh

Po podstawieniu do wyliczeń np arturo: 5000 kWh x 0,509zł/ kWh =2547,86 zł - to u mnie nie wychodzi1500zł

inny user podał zużycie 13000kWh x 0,509 zł/kWh= 6617,00 zł -to u mnie nie wychodzi 4200zł

Już nie wspominając o liwko który ma prąd po 8gr !!!!!! :-)

Edytowane przez cichy777

Nie prąd a kWh z PC, trzeba umieć to rozróżnić.

Ci co grzeją prądem lub PC najczęściej myślą. Na trzy lata mam podpisaną umowę na prąd za 21gr brutto w taniej taryfie i 67gr w drogiej. Jako że nie zużywam na grzanie tylko taniego prądu przyjmuję, że kWh z COP pompy to około 7-8gr.

Cały dom zużywa u mnie około 8000kWh rocznie, za co zapłacę około 2800zł, a to daje średnio 35gr za kWh. I palcem nie tykam :)

Gość Arturo72
Co do ułomnej matematyki-tak sobie czytam te przewalanki i mam pytanie skąd ostatnio obecni tu pompiarze biorą ten tani prąd ? - podstawiając ich wyliczenia do mojej faktury rozliczeniowej z 2013 roku( taką mam pod ręką teraz chyba jest drożej) wygląda to tak:

Za cały rok zużyłem 1454 kWh co daje na fakturze z taurona (wraz z dystrybucją itp.) należność 740,92 zł więc 740,92zł : 1454kWh= 0,509 zł/ kWh

Po podstawieniu do wyliczeń np arturo: 5000 kWh x 0,509zł/ kWh =2547,86 zł - to u mnie nie wychodzi1500zł

inny user podał zużycie 13000kWh x 0,509 zł/kWh= 6617,00 zł -to u mnie nie wychodzi 4200zł

Tauron Gliwice taryfa G12W tania 0,29zl/kWh droga 0,59zl/kWh,przy COP dzielisz to przez 3 lub 4.

Od wrzenia do tej pory na c.o+cwu poszlo ok.2200kWh i to wszystko w cenie 0,29zl.

Zatem obliczenia matematyczne i wynik i koszt jaki bedzie ;)

A jak to sie ma w przeliczeniu na tony ekogroszka ?

Edytowane przez Arturo72

Ile domów w Polsce może pochwalic się mianem energooszczędne?? I należy na to spojrzec z perspektywy wszystkich domów, a nie tylko nowobudowanych. Doprowadzenie strych budynków do standardu 40-70kWh/m2/rok wiąże się ze znacznym wydatkiem + koszt nowoczesnego systemu ogrzewania.

Dużo rozsądniejszym rozwiązaniem w naszych realiach, przynajmniej na początek, jest podniesienie standardów spalanie węgla w istniejących kotłowniach pamiętających często jeszcze czasy innego ustroju. Kotły w podajnikami potrafią podołac takiemu wyzwaniu. Gdyby zamienic kopcące trupy dolnego spalania, na nowoczesne kotły w podajnikami skończy się problem dymiących kominów; w takich kotle także nie ma możliwości spalania śmieci, a to jest prawdziwą zmorą.

Wprowadzenie zakazu używania węgla nic nie zmieni. Jak już wcześniej pisałem nie jestesmy gotowi na taką rewolucję. Podobna akcja jest prowadzona z pokryciami z azbestu. Trwa to lata i będzie trwało jeszcze długo, ale w końcu azbest zniknie z polskich dachów. Z paliwem węglowym powinno byc podobnie - zgadzam się z twierdzeniem, że należy ograniczac używanie węgla w nowobudowanych domach, ale nie zakazami, a zwiększaniem świadomości oraz zachętą ekonomiczną.

Czasami gminy biorą sprawy w swoje ręce i ograniczają to zapisami w MPZP, ale to także nic nie daje. Jak ktoś chce ogrzewac węglem, to odbierze budynek i zainstaluj kocił na ekogroszek.