Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy jest gdzieś zdjęcie jak ta dysza wygląda po wyjęciu?

Czy da się ją skutecznie przeczyścić bez wyjmowania?

Nie da się , chyba że masz naprawdę mocny odkurzacz z odpowiednim przekrojem rury ssącej + krzywki (wejście przez otwór dmuchawy lub napowietrzania zbiornika)

Lepiej ją ściągnąć bo silikon mógł się wykruszyć i będą nieszczelności - 30min roboty z czyszczeniem resztek silikonu i podsychaniem nowego silikonu, Wiesław kiedyś podał fajny patent na stary silikon - wiertarką (ja robię wkrętarką) - dopasuj wiertło do rowka - i wio :)

dysza-ekoenergia.jpgd58e513c93e4e0c3gen.jpg

Twoja ma inne otwory pow

Edytowane przez adkwapniewski

Na tym filmie od 1:20 pokazane jeszcze czyszczenie sekretnego miejsca. Secret level.

Do tej chwili nie wiedziałem, że tam jest taka półka. A co za tym idzie, nie czyściłem jej. Trzecia półka od góry.

To chyba oznacza, że doznałem dziś olśnienia :)

A tak na poważnie, ciekawe, jak bardzo przez to zaniedbałem mój piec? :)

A instrukcję kolega czytał ?

Jest w niej napisane o czyszczeniu tego "secret levelu" ;) i o wklejaniu korony na nowo.

P.S. Filmik mój ;)

A ja mam inny problem. U mnie deflektor tak się wygioł (prawdopodobnie od temp.) że zatkał szczeline pomiedzy nim a wymiennikiem. Raczej nie da się go wyjąć. Czy taki stan może być i czy przez to coś się nie namiesza

NIEMOŻLIWE! w zielonym???

Super spece ci pomogą jak to zrobić. Bo wg mnie tylko młotek i doopać aż coś puści. Ale ja się na tym nie znam.

A ja mam inny problem. U mnie deflektor tak się wygioł (prawdopodobnie od temp.) że zatkał szczeline pomiedzy nim a wymiennikiem. Raczej nie da się go wyjąć. Czy taki stan może być i czy przez to coś się nie namiesza

Którą szczelinę, tą z przodu w którą kierownica wchodzi ?

Masz 11/12 kW ? Może zamieniłeś deflektor z suchą półką ?

Witajcie,

czy znane są sposoby na zwiększenie precyzji odczytu czujników temperatury wewnętrznej?

Przykładowo:

czujnik wisi razem z czujnikiem do kotła gazowego, więc mam bezpośrednie porównanie wskazań. Czujniki zostały wyrównane na 23,1st. Następnie na gazowym temperatura spadła do 22,5 st., a na tym z eCoal radośnie wskazuje 22,9st. Jakie ma to skutki przy podłogówce, chyba nie muszę opisywać ;)

Witajcie,

czy znane są sposoby na zwiększenie precyzji odczytu czujników temperatury wewnętrznej?

Przykładowo:

czujnik wisi razem z czujnikiem do kotła gazowego, więc mam bezpośrednie porównanie wskazań. Czujniki zostały wyrównane na 23,1st. Następnie na gazowym temperatura spadła do 22,5 st., a na tym z eCoal radośnie wskazuje 22,9st. Jakie ma to skutki przy podłogówce, chyba nie muszę opisywać ;)

Chyba nic z tym nie zrobisz, jedynie możesz zmniejszyć tolerancje grzania do 0,2C.

Którą szczelinę, tą z przodu w którą kierownica wchodzi ?

Masz 11/12 kW ? Może zamieniłeś deflektor z suchą półką ?

tak szczelina nad deflektorem.zrobiłem taki szkic mniej więcej teraz wygląda tak ten deflektorrbr.jpg

Dodam ze jest to typ z dziurami. Mam 17 - kę

Edytowane przez raf1.

To będzie kłopot. Jak wystygnie to nic się nie prostuje?

Może jak daje w palnik i płomień sięga do deflektora (jest rozgrzany) powoli zacząć coś wciskać pomiędzy ale nie na raz. Tak parę razy po troszeczkę i może się wyprostuje na tyle aby wyjąć? Wystarczy chyba około 3 cm

Jak nie pomoże to zostaje cięcie.

To będzie kłopot. Jak wystygnie to nic się nie prostuje?

Może jak daje w palnik i płomień sięga do deflektora (jest rozgrzany) powoli zacząć coś wciskać pomiędzy ale nie na raz. Tak parę razy po troszeczkę i może się wyprostuje na tyle aby wyjąć? Wystarczy chyba około 3 cm

Jak nie pomoże to zostaje cięcie.

W zasadzie to nie mam zamiaru wyjmować. Chce tylko wiedzieć czy coś się nie odkształci w wymienniku. Drugi minus to brak możliwości czyszczenia pomiędzy tymi elementami

U mnie po 5 sezonach grzewczych także wystąpiło podobne wygięcie płyty deflektora. Demontaż był możliwy po ostukaniu płyty od dołu (poprzez środkowe drzwiczki) gumowym młotkiem - jakieś 10 minut roboty.

Deflektor wyjmuję średnio raz w roku, dotychczas nie zauważyłem istotnych zmian w pracy kotła po czyszczeniu przestrzeni pomiędzy nim a wymiennikiem.

Pozdrawiam

S76