Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie rozciekł się rbr-k 12kW.

Kocioł ma 3 lata z małym hakiem.

Woda leje się z tyłu za palnikiem z góry.

Jak wygląda sprawa z gwarancją?

Jest? Czy nie?

Właśnie rozpoczął się sezon.

Mogę zapytać czy wody w układzie ubyło? Może musi się tylko wygrzać i wypocić? Kiedyś miałem taki przypadek kotła od Grenia.Kocioł zasyfiony,popiół nie wybrany,wilgotna kotłownia i panika bo kocioł dziurawy.Na miejscu okazało się , że w popielniku było ok 5l wody.Wygrzałem kocioł i śmiga już 3 rok od tego czasu więc nie jest powiedziane , że się rozciekł.

Mogę zapytać czy wody w układzie ubyło? Może musi się tylko wygrzać i wypocić? Kiedyś miałem taki przypadek kotła od Grenia.Kocioł zasyfiony,popiół nie wybrany,wilgotna kotłownia i panika bo kocioł dziurawy.Na miejscu okazało się , że w popielniku było ok 5l wody.Wygrzałem kocioł i śmiga już 3 rok od tego czasu więc nie jest powiedziane , że się rozciekł.

Kocioł spala 5,5 tony węgla w roku.

Popiół wybierany jest regularnie.

Kociołek nie jest u mnie.

Ale sam go poleciłem ze względu na brak negatywnych opinii o producencie w tamtym czasie.

Pawko to nie koniecznie musi być olej chociaż kocioł już wiekowy. Wystarczy wilgotny węgiel, różnice temperatury i w tej obudowie aluminiowej może nazbierać się takiej mazi, wody zmieszana z pyłem i smarem. Odkręć motoreduktor i sprawdź to tylko 4 śrubki. Jeśli byłby jednak olej to trzeba uzupełnić i wymienić symering.

Pawko to nie koniecznie musi być olej chociaż kocioł już wiekowy. Wystarczy wilgotny węgiel, różnice temperatury i w tej obudowie aluminiowej może nazbierać się takiej mazi, wody zmieszana z pyłem i smarem. Odkręć motoreduktor i sprawdź to tylko 4 śrubki. Jeśli byłby jednak olej to trzeba uzupełnić i wymienić symering.

Czy po odkręceniu tych śrub laik zorientuje się, że została uszkodzona uszczelka? Są jakieś widoczne objawy uszkodzenia? Czy potrzebuje jakiś konkretnych narzędzi do wyjęcia tego simeringu? Jak uzupełnić i jaki wlać olej?

Czy jak poczekam z naprawą kilka dni do opróżnienia zasobnika to coś poważnego może się stać ?

Edytowane przez pawko_

TermoTech ma nowe odlewy, rozbieralne. Tak,jak miałeś stary w pierwszym wydaniu to zostanie Ci silnik i motoreduktor, reszta to ok 1000-1300zl.

Nie słuchaj jednak kolegi,że kolorowo jest przy ekoenergii,bo jest tak samo cioooolowo. W porównaniu z pierwszym zmienili wszystko. Jedyny plus taki, że oprócz paru pierwszych sztuk cała reszta rozbieralna w połowie. Więc jak dziura w części z koszem to wymieniasz odlew zewnętrzny i albo nowy kosz albo ramka przejściowa kosza bo stary kosz na nowsze ekoenergie nie pasuje.

Jak Ci wyleci dziura wewnątrz to podobnie cały odlew wewnętrzny ale też mimo że będzie dobre musisz zmienić palenisko bo stare odlewy były kwadratowe a nowsze z zaokrągleniem. Ślimaki względem pierwszych też się zmieniły

To tylko kwestia tego jak mocno się cofamy.

Jakbyś miał świeższy termotechu, to też wymiana tylko danego członu...

Serwisowi jest to dupowate dla wszystkich starych żeliwnych,bo każdy producent zmieniał z biegiem lat odlewy.