Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam .

No i czas na mnie .

Mój RBR 17 Hulllla już jakieś trzy tygodnie. Przy temp. 5-6 w dzień -2 do -5 w nocy źre wyngla około 25 kg.

Zasobnik na wode 300 L , 1400 mb rurek podłogowych jako 7 obiegów dół 5 obiegów góra, pow grzania 120 mkw.

CO na piecu ustawione na 55st CWU 40st , do tego zawór czterodrogowy i do niego sterownik na którym podłogówka zadaną temp. ma 24st.

No i tu sie zaczynają kłopoty , wydaje mnie się że jest tu za dużo automatyki i sterowników sterownik do siłownika zaworu czterodr.... może się kopać z eCoalem.

Jeżeli macie jakieś doświadczenia z taką kombinacją to proszę o jakieś info .

Dziękuję.

Ja mam podobnie :) tylko w sumie 180m2 ogrzewanych po podłodze

i żadnych kłopotów nie mam (tfu tfu...)

Kociołek hula, 1 worek miału 33kg na około dwa dni ( w domu 20C, czterodrożny na poł 3, w podłogówkę 26C, na kotle 50 ).

Przy puszczeniu 30C w podłogówkę i ustawieniu czterodrożnego na 5 spal worek miału na ok 30-36h ).

Tylko kurde przy miale muszę wyrzucać min raz dziennie popiół :(

Witam również stałem się użytkownikiem RBRa 17 kW, kociołek naprawdę hula fajnie - mam tylko jedno pytanko, a mianowicie interesuje mnie CWU w trybie priorytet - jaką funkcję ten tryb pełni, czy ktoś korzysta z tego trybu i jakie są zalety. Pozdrawiam RBRowców :D

Witam również stałem się użytkownikiem RBRa 17 kW, kociołek naprawdę hula fajnie - mam tylko jedno pytanko, a mianowicie interesuje mnie CWU w trybie priorytet - jaką funkcję ten tryb pełni, czy ktoś korzysta z tego trybu i jakie są zalety. Pozdrawiam RBRowców :D

Priorytet to nic innego jak wyłączenie pompy CO gdy spadnie temp CWU aby ją jak najszybciej zagrzać.Jak mamy CWU blisko kotła nie warto korzystać z tej opcji.

Witam wszystkich RBR-owców!

Swojego Ekouniwersala 17 kW eksploatuję w sposób ciągły od połowy października. W budynku mam tylko ogrzewanie podłogowe - jakieś 180 m2. Parter i poddasze na osobnych rozdzielaczach i z osobnymi pompami. Kocioł sprzęgnąłem z niewielkim buforem, będącym jednocześnie zasobnikiem cwu (Elektromet WGJ-B Multi 400/120), z którego następnie gorąca woda pompowana jest do rurek. Obieg wody pomiędzy kotłem a buforem wymusza pompa, która aktualnie pracuje w sposób ciągły.

Pompa parteru jest podpięta pod wyjście pompy CO a pompa poddasza pod wyjście pompy mieszającej/cyrkulacyjnej/podłogowej. Czujniki temperatury powietrza mam zainstalowane w salonie oraz w jednej z sypialni na poddaszu. Na obu programatorach tzn. pokojowym oraz podłogowym ustawiłem temperaturę 21 st. C z histerezą 0,2 st. C. Dla pompy CO (podłogówka parteru) dodatkowo uaktywniłem tryb pracy cyklicznej 10 min pracy / 30 min postoju po osiągnięciu zadanej temperatury.

Kocioł od początku pracuje na Retopalu z KWK Piast. Największe dobowe zużycie węgla przy pracy w warunkach ustalonych to jak dotychczas 20 kg (przy warunkach noc: -3 do -5 st. C, dzień: 0 do +2 st. C). Przy takim zużyciu węgla popiół wybieram codziennie (powstaje jakieś 3/4 szuflady).

Od soboty w ramach prywatno - służbowego eksperymentu kocioł zasilam mieszaniną Retopalu (75% wagowych) i zgranulowanej biomasy (25% wagowych). Efekty są bardzo wyraźne - znacznie mniej popiołu (pełna szuflada po spaleniu 50 kg paliwa), mniejsza ilość (a także rozmiary) spieków, bardziej płynna praca kotła (mniejsza kaloryczność paliwa). Zużycie takiej mieszanki za ostatnią dobę to około 17 kg.

W dalszych planach testy spalania mieszanin o większym udziale biomasy (35 oraz 50% wagowych) oraz samej biomasy.

Pozdrawiam