Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie dlaczego? Przepraszam ale będę "drążył" temat:wiggle:.

Bo taka jest konstrukcja kotła i producent tego nie wymaga !!!

Jeżeli masz obawy co do wymogów producenta to zamontuj i po problemie.

Nie wiem jak to jeszcze inaczej wytłumaczyć.

Ja osobiście jestem przekonany co do słuszności montażu zaworu 4D.

Co widać na moim schemacie,podłogówka wskazuje temp wychodzącą na układ grzejnikowy za zaworem 4D,na początku nie miałem w ogóle termostatów na grzejnikach , teraz są tylko na 11 z 23 więc zawór 4D umożliwia mi odpowiednie wyregulowanie temp wody wychodzącej na instalację.Raz ustawiony eksperymentalnie do krzywej grzania puszcza odpowiednia dla mnie i użytkowników domu temp na grzejniki.

Jak pisałem ,nie wszędzie mam głowice termostatyczne ale też nie ma potrzeby ich tam montowania ze wzg na odległość grzejników od kotła.

witam.

moze ktos polecic - jakiś dobry groszek z dostawa do rzeszowa , do rbr 11 kW .

Mam 120 m2 , styro 15 , 3 tony groszku na pierwsza zime wystraczy , czy wiecej kupic.

Prosze o jakis sprawdzony namiar na groszek , bo łaziłem po marketach i widze ze cena nie jest za ciekawe w stosunku do tego co oferuja .

witam.

moze ktos polecic - jakiś dobry groszek z dostawa do rzeszowa , do rbr 11 kW .

Mam 120 m2 , styro 15 , 3 tony groszku na pierwsza zime wystraczy , czy wiecej kupic.

Prosze o jakis sprawdzony namiar na groszek , bo łaziłem po marketach i widze ze cena nie jest za ciekawe w stosunku do tego co oferuja .

Zajrzyj do mnie i do kolegi karoka.

Mam do Was pytanie.

Rbr ma w standardzie dwa zasilnia i powroty. Jedno zasilanie i powrót wykorzystuję do CWU. Drugie zasilanie i powrót do CO. Czujnik powrotu mam przymocowany do CO na powrocie. Czy w okresie letnim powinienem przepinać go na powrót z CWU? Przez całe lato pokazywał on temperaturę 23-24 st. Wiem, ze Rbr jest tak skonstruowany, że nie "boi się" zimnego powrotu (niby obieg CWU dogrzewa kocioł na powrocie - ale czy rzeczywiście tej jeden ciepły powrót wystarcza?)

Mam do Was pytanie.

Rbr ma w standardzie dwa zasilnia i powroty. Jedno zasilanie i powrót wykorzystuję do CWU. Drugie zasilanie i powrót do CO. Czujnik powrotu mam przymocowany do CO na powrocie. Czy w okresie letnim powinienem przepinać go na powrót z CWU? Przez całe lato pokazywał on temperaturę 23-24 st. Wiem, ze Rbr jest tak skonstruowany, że nie "boi się" zimnego powrotu (niby obieg CWU dogrzewa kocioł na powrocie - ale czy rzeczywiście tej jeden ciepły powrót wystarcza?)

I co?

Nie ma ci kto odpowiedzieć?

Ja nie specjalista, ale wymyśliłem że czujnik powrotu powinien mierzyć temp. powrotu wody do kotła, czyli jak masz lato i CWU to powinien ją mierzyć, jak zima to CO.

Tak sobie myślę :)

Ale czy nie lepiej od tego ciągłego przekładania czujnika i niezbyt komfortowej sytuacji, spiąć te dwa powroty w jedno?

Nie wiem jak twoja instalacja na to pozwala ale ja bym tak zrobił. Wtedy nie przekładasz czujnika a wszystkim steruje sterownik i ma dokładny pomiar.

Wyjście z dwóch miejsc do CO i CWU ma swoje zalety, lecz powrót w tym konkretnym przypadku powinien być jeden.

Może nowy (zapowiadany) eCoala będzie miał więcej podłączeń na czujniki które będą brały udział w sterowaniu procesem spalania?

To że kocioł ma tyle wejść i wyjść to wydaje mi się tylko do wykorzystania podłączenia z odpowiedniej strony która nam najlepiej pasuje.

To tylko takie moje przemyślenia.

Może ktoś bardziej zorientowany udzieli ci bardziej wartościowej informacji :)

Cześć

Od wczoraj mam problem z piecem, wyskakuje mi alarm "wygaszanie kotła", dwa razy miałem już tą przypadłość. W palenisku po takim alarmie jest pusto, węgla brak, gdzieś tam w dole coś się żarzy. Ustaliłem z karoką że prawdopodobnie jest to zbyt mocny ciąg w kominie, o ile dobrze pamiętam ktoś na forum miał problem ze zbyt mocnym ciągiem, nie pamiętam kto. Czy macie jakieś rady na zbyt mocny ciąg w kominie? Jedyną zmianą w ustawieniach w tym przypadku to zmniejszenie pracy w podtrzymaniu z 80min na 70min, może to coś pomoże na to wygaszanie pieca.

Witam po długiej przerwie ;) Kociołek już dawno zainstalowany i wygląda to tak (montowany już 2gi rbr w moim mieście przez tego samego instalatora :) )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4764a89e686704c8.html

Muszę podłączyć jeszcze czujnik pokojowy tylko nie do końca wiem jak to zrobić, wystarczy że puszczę do któregoś pokoju czujnik dwoma zwykłymi kablami? Teraz kocioł pracuje na minimalnych parametrach i przy odkręconych tylko grzejnikach łazienkowych w domu jest gorąco :)

Jeszcze muszę podłączyć kocioł do internetu i będę testował opał, kupiłem cześć ruskiego ekogroszku 25kj po 630zł i juliusza po 1060, jak na razie widać że mniej popiołu z polskiego ekogroszku.

Witam po długiej przerwie ;) Kociołek już dawno zainstalowany i wygląda to tak (montowany już 2gi rbr w moim mieście przez tego samego instalatora :) )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4764a89e686704c8.html

Muszę podłączyć jeszcze czujnik pokojowy tylko nie do końca wiem jak to zrobić, wystarczy że puszczę do któregoś pokoju czujnik dwoma zwykłymi kablami? Teraz kocioł pracuje na minimalnych parametrach i przy odkręconych tylko grzejnikach łazienkowych w domu jest gorąco :)

Jeszcze muszę podłączyć kocioł do internetu i będę testował opał, kupiłem cześć ruskiego ekogroszku 25kj po 630zł i juliusza po 1060, jak na razie widać że mniej popiołu z polskiego ekogroszku.

Wystarczy taki kabelek 2x0,5mm a co do gorąca to ustaw w zakładce ustawienia i zaawansowanych pompę CO na cykliczną i tam masz czas pracy i przerwy. Ja teraz tak przestawiłem to podglądaj :)

Tym możesz sobie obniżyć temp. do czasu podłączenia czujnika :)

Delphion1 gratulacje, masz piecyk taki jak ja :D, co do komina to nie wiem jak rozwiązać problem, środek wylotu z pieca jest na wysokości 120cm więc trochę za wysoko...
...

Ktoś coś poradzi ?

Macie ten sam problem :)

Radę już dostaliście ale ustawiając kocioł nie zapomnijcie podłożyć pod spód kawałki gumy, pracuje o wiele ciszej :)

Macie ten sam problem :)

Radę już dostaliście ale ustawiając kocioł nie zapomnijcie podłożyć pod spód kawałki gumy, pracuje o wiele ciszej :)

Źle się wyraziłem chyba, ja nie mam problemu jeśli chodzi o wysokość otworu w kominie :). Napisałem, że nie wiem jak rozwiązać problem Delphiona1 z wysokością czopucha. Co do gumy pod piecem, ja w końcu zapomniałem się w nią zaopatrzyć i nie dałem, z głośnością nie mam problemów.