Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taka sytuacja:

Dom jest nieocieplony.

Wylewki mam od półtora miesiąca. tynki do 3 tygodni.

Wczoraj około 11 odpaliłem piec.

CWU nagrzał (400l) w 2,5h do zadanych 40 stopni i grzałd alej

Ustawiania zadane obecnie:

CO 55

CW 45

stan pieca:

CO ~55

CWU: 56

piec powrót 35

podłogówka za 3-drożnym 35

podłogówka powrót 28

t spalin: 198 do 220

Co mnie martwi:

Cały czas załączony jest obieg CWU. nie bardzo rozumiem czemu, skoro zadana jest temperatura 45, a czujnik widzi 56 na zbiorniku.

Po południu popracuje nad "tymczasowym" podpięciem do internetu.

Ustaw tryb pracy pompy cwu na cwu zamiast cwu+mieszająca

Ja chcę grzać podłogę :) - wygrzewam świadomie. Bez sensu trzymać te 55 stopni w CWU, bo z tego nie korzytsam. Chciałem 40, zeby poporstu sobie trzymał jakąś temperaturę. a on nabił 56 :( bez sensu.

Wczoraj sądziłem, ze w ten sposób sobie ratuje t. powrotu, ale dziś powrót już jest ciepły.

Tryby to ja mam automatyczny i ręczny, nie widziałem w sterowniku innych opcji przestawiania:(

Ja chcę grzać podłogę :) - wygrzewam świadomie. Bez sensu trzymać te 55 stopni w CWU, bo z tego nie korzytsam. Chciałem 40, zeby poporstu sobie trzymał jakąś temperaturę. a on nabił 56 :( bez sensu.

Wczoraj sądziłem, ze w ten sposób sobie ratuje t. powrotu, ale dziś powrót już jest ciepły.

Tryby to ja mam automatyczny i ręczny, nie widziałem w sterowniku innych opcji przestawiania:(

Bardzo dobrze że wygrzewasz wylewki :)

Powodów nabicia 56*C na CWU może być kilka , podałem Ci jeden ...

Podłącz ster do netu - będzie łatwiej :)

A czy na panelu sterownika świeci się kontrolka CWU , jak nie to ci grawitacyjnie może przebija na bojler skoro nie masz ustawionej funkcji CWU + mieszająca.

Grawitacyjne obejście pompy jest zrobione obok pompy (wymiennik ciepła jest też swego rodzaju zabezpieczeniem przed przegrzaniem :) zawsze trochę na klatę weźmie.

Pompy CO (podłogówka) i CWU non stop chodzą.

temp CO 51 temp

CWU 56

temp na powrocie z podłóg 28. Nie wiem jak na powrocie z pieca, bo żona była z małą na budowie, i za bardzo (<0,5m) się do samego pieca nie zbliżała.

będę na budowie po 17, albo raczej po 18 i spróbuję podpiąć Ethernet. (trochę zabawy pewnie przy tym będzie, ale czego się nie robi w imię nauki.

Cieszy mnie natomiast, że mimo ciągłego pompowania wody, przestała temp rosnąć i nigdzie nie dowaliło >60 stopni, bo bym się stresował.

Dopóki temperatru w obiegu są <60 stopni, zakładam, że cieplą wodą z CWU piec dogrzewa sobie powrót, co też jest dla niego zdrowe :)

ED

Kurde czytanie forum jest nie zdrowe...

Znalazłem schemat wygrzewania:

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki

wczoraj dałem na start 28 stopni, coby piec się nie nudził, i jakiś tam powrót był, dziś rano (7) podbiłem na 35, żeby podnieść powrót.

niby mam wysokie temperatury otoczenia, bo na dworze wczoraj 15 stopni, podbijać jutro do 40? czy zostawić jeszcze dzień na 35?

Edytowane przez micro-jr

To skoro pompą Cwu pracuje non stop to siłą rzeczy woda w bojlerze będzie zbliżała się do temp CO

Piec:https://device.esterownik.pl/device/5143/

Uwagi:

Co to w tej chwili podłogówki.

Grzejników jeszcze nie podłączyłem po tynkach.

Cel: zbicie CWU do tych 40/45 stopni.

W sterowniku widziałem "CWU jako mieszająca" i pewnie dlatego cały czas chodzi.

Masz pompę CWU jako CWU + mieszająca i temp. załączenia mieszającej 40 a temp. powrotu poniżej 40 - pompa CWU musi chodzić. Wyłączy się jak powrót urośnie powyżej 40 - ale raczej tylko na chwilę, bo moim zdaniem powrót zaraz spadnie i znów ją załączy. Ja bym tego nie ruszał, bo będzie mu jeszcze ciężej jak powrót spadnie po wyłączeniu mieszającej pewnie poniżej 30 stopni. No może bym obniżył temp. załączenia mieszającej w zaawansowanych na 35, wtedy cyklicznie będzie się załączać. Chyba że bojler masz wiszący i grawitacja działa należycie - wtedy można by to wyłączyć całkiem ( dać z CWU+ mieszająca na CWU - pompa CWU stanie ) bo powrót się i tak grawitacją będzie dogrzewał. Ale jak nie masz rozbioru CWU to i tak temp. CWU przy zadanej kotła 55 będzie się trzymać tak w okolicach 48 - 50 stopni, jeżeli grawitacja działa sprawnie. PS. Sorry nie zauważyłem że chodzi w trybie eCoal - czyli przy zadanej 55 będzie chciał trzymać w okolicach 60, więc sprawnie działająca grawitacja dźwignie CWU w okolice 55 stopni ( o ile nie będzie rozbiorów ). Edytowane przez kobra64