Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]281259[/ATTACH]

Niebieskim kolorem masz zaznaczone miejsce na suchą półkę ... kawał blachy żeliwnej którą trzeba włożyć :)

No to mam poważny problem, bo blachy rano nie zlokalizowałem.

będę potrzebował przynajmniej zdjecie.

W piecu za górnymi drzwiczkami nie ma nic co by można było poruszyć.

po południu podniosę podłogówki do 40 stopni, powinna się poprawić T powrotu.

Edytowane przez micro-jr

Gość TwojPan

..po południu podniosę podłogówki do 40 stopni, powinna się poprawić T powrotu.

Nie licz na zbyt wiele.Aby ją podnieść (temp.powrotu) pompa CWU musi pracować w trybie CWU+miesz ,cyklicznie,lub pracować non stop :)

I proszę,tylko nie pisz forumowych bzdur,że zimny powrót temu kociołkowi nie straszny.Proszę.

A swoją drogą zapytam,jeśli można.Co to za chory pomysł ,solary i kocioł na eko ?Nobla dać projektującemu taki układ,za rozrzutność,rzecz jasna :)

Edytowane przez TwojPan

Zanim zacznie cieplejsza woda z podłóg wracać to potrwa. Wymiana ciepła jest tym skuteczniejsza im większa jest różnica temperatur - więc po zwiększeniu temperatury w pętlach podłogówki posadzki będą więcej ciepła z nich odbierać, a powietrze w pomieszczeniach z kolei więcej będzie brać z posadzek. A póki co podłogówka weźmie przez zawór termostatyczny więcej ciepłej wody z zasilania z kotła i mniej ze swojego powrotu - jakoś za mieszaczem musi sobie zrobić wyższą temperaturę jeżeli nie zwiększysz temp. zasilania. Tym samym na powrót do kotła trafi więcej zimnej wody z powrotu z podłogówki

Zanim zacznie cieplejsza woda z podłóg wracać to potrwa. Wymiana ciepła jest tym skuteczniejsza im większa jest różnica temperatur - więc po zwiększeniu temperatury w pętlach podłogówki posadzki będą więcej ciepła z nich odbierać, a powietrze w pomieszczeniach z kolei więcej będzie brać z posadzek. A póki co podłogówka weźmie przez zawór termostatyczny więcej ciepłej wody z zasilania z kotła i mniej ze swojego powrotu - jakoś za mieszaczem musi sobie zrobić wyższą temperaturę jeżeli nie zwiększysz temp. zasilania. Tym samym na powrót do kotła trafi więcej zimnej wody z powrotu z podłogówki

Czyli zwiększając temp. po 2 stopnie, nie odetnę nagle powrotu do podłogówki, a jednocześnie nie wpuszczę zimnej wody na kocioł?

Wcvzoraj o 7 zwiększyłem t podłogówki o 5 stopni, T powrotu spadła o 3. ale się potem tak już utrzymywała.

Wieczorem za bardzo nic nie zmieniałem, ale zamknąłem okna i Tpowortu skoczyła o 3 w górę. Natomiast dziś rano po badaniu tematu powrotu spalin, T poworotu mi lekko spadło i widzę, ze sie tak trzyma 37/38.

JAk się rewolucja powiedzie po południu, to sytuacja będzie opanowna.

No reakcja na pewno będzie łagodniejsza niż przy jednorazowej zmianie o 5 stopni. Wiesz - zamknąłeś okna więc temperatura w pomieszczeniach zaczęła rosnąć i odbiór ciepła przez pomieszczenia zaczął się zmniejszać - więc posadzki mniej oddawały i woda w powrocie podłogówki się cieplejsza zrobiła. To się wszystko ze sobą łączy. Ponownie otworzysz okna - obniży się temperatura w pomieszczeniach, wzrośnie odbiór ciepła i temperatura powrotu z podłogówki znów się obniży. A wietrzyć raczej musisz... Tak w ogóle to jak rzeczywiście nie masz tej suchej półki to alarm podnoś w trybie natychmiastowym - bez niej to takie więcej grzanie komina niż chaty. I czujniki temperatur wewnętrznej, podłogówki i zewnętrznej podłącz - ich wskazania są pomocne.

No reakcja na pewno będzie łagodniejsza niż przy jednorazowej zmianie o 5 stopni. Wiesz - zamknąłeś okna więc temperatura w pomieszczeniach zaczęła rosnąć i odbiór ciepła przez pomieszczenia zaczął się zmniejszać - więc posadzki mniej oddawały i woda w powrocie podłogówki się cieplejsza zrobiła. To się wszystko ze sobą łączy. Ponownie otworzysz okna - obniży się temperatura w pomieszczeniach, wzrośnie odbiór ciepła i temperatura powrotu z podłogówki znów się obniży. A wietrzyć raczej musisz... Tak w ogóle to jak rzeczywiście nie masz tej suchej półki to alarm podnoś w trybie natychmiastowym - bez niej to takie więcej grzanie komina niż chaty. I czujniki temperatur wewnętrznej, podłogówki i zewnętrznej podłącz - ich wskazania są pomocne.

Po powrocie do domu wracam dalej do tematu.

A swoją drogą zapytam,jeśli można.Co to za chory pomysł ,solary i kocioł na eko ?Nobla dać projektującemu taki układ,za rozrzutność,rzecz jasna :)

Sam jestes chory !!! masz taki układ??? nie masz ...wiec co głos zabierasz? jest jeszcze takie słowo jak PRIORYTET !!! na co ktoś ma palić w kotle latem? jak ma ciepłko ze słońca za free !! jest jeszcze milion powodów chociażby duże zużycia cwu.. mam lcznik na solarch, produkują mi w sezonie jakies 1200-1500zł (tyle bym musiał zapłacić za prad, jakbym grzał wodę prądem) dużo to czy mało to już kwestia indywidualna... ale o tyle w sezonie letnim mam niższe rachunki... nie każdy ma kocioł w piwnicy czy niezależnym pomieszeniu i co niektórzy nie tolrują ciepła od kotła w domu...

Gość TwojPan
Sam jestes chory !!! masz taki układ??? nie masz ...wiec co głos zabierasz? jest jeszcze takie słowo jak PRIORYTET !!! na co ktoś ma palić w kotle latem? jak ma ciepłko ze słońca za free !! jest jeszcze milion powodów chociażby duże zużycia cwu.. mam lcznik na solarch, produkują mi w sezonie jakies 1200-1500zł (tyle bym musiał zapłacić za prad, jakbym grzał wodę prądem) dużo to czy mało to już kwestia indywidualna... ale o tyle w sezonie letnim mam niższe rachunki... nie każdy ma kocioł w piwnicy czy niezależnym pomieszeniu i co niektórzy nie tolrują ciepła od kotła w domu...

Człowiek,bredzisz.Policz nawet 150kg/miesiąc na CWU groszku po 550pln/tona.Policz kiedy solar ci się zwróci,albo czy do tego czasu dotrwa...

To jak,w zimie kocioł jest ok,a latem jesteś eko-trendy? :) i kocioł jest be?

Większych bzdur nie czytałem tutaj jeszcze :)

Edytowane przez TwojPan

Złe słowo,zwróci.Choć wiele obrazuje.

Porównałem na szybko,oba sposoby na ogrzanie CWU.Wystarczy policzyć.Amen.

No właśnie, złe słowo, bo przy budowie domu jest to inwestycja która ma służyć a nie zwracać się.

Jak bym miał kasę to też bym założył i solary i fotowoltaikę z priorytetem na to drugie. Niezależność energetyczna i cieplna to podstawa w domu. Nie wazne kiedy i czy się zwróci( w miarę rozsądku oczywiście), ważne, że masz gdzieś dostawców energii.

Człowiek,bredzisz.Policz nawet 150kg/miesiąc na CWU groszku po 550pln/tona.Policz kiedy solar ci się zwróci,albo czy do tego czasu dotrwa...

To jak,w zimie kocioł jest ok,a latem jesteś eko-trendy? :) i kocioł jest be?

Większych bzdur nie czytałem tutaj jeszcze :)

Tu eko-trendy nie ma nic do rzeczy !! Decydując się na kocioł na eko wybrałem coś co bedzie tanie w eksloatacji a nie wymagalo obslugi ( i taki własnie jest kocioł na eko) tanio w zimie,komfort temp, i zapewniono cwu w dowolnej chwilii a nie ,wtedy jak jest tania taryfa....latem to już inna sprawa.. ma byc 1 bezobsługowo,2 tanio 3 zachowany komfort cieplny, widziales nowe domy i male kotłownie w nich? w bryle budynku? proste.. ja nie lubie jak mi przy 30st na dworze dodatkowo kocioł podgrzewa dom....nie raz nie dwa pisałes że nie masz zuzycia cwu... ja ma na poziomie 15-20m3 /m-c.. więc co pasuje Tobie, nie zawsze musi pasować mi.... swoja droga, widze ze na FM retoryka arturka ma coraz wieksza popularność... kto coś ma inaczej TO... prosze sobie wymyślic co kto chce:)

Edytowane przez Piotrek42

No i sukces!!!

Dzięki za wsparcie:)

Jestem szczęśliwym posiadaczem pierwszego w Polsce RBRa z ceramiczną zwrotnicą spalin :)

blachy nie mialem, ale chłopaki docinają gres i płytka 33x10cm prawie pasowała.

Ale piec chodzi znacznie lepiej.

podbiłem wejście na podłogówkę do 40

i na dziś koniec.

widać, że powoli się układ stabilizuje.

Jeszcze muszę doglądać podajnika.