Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy na panelu sterownika świeci się kontrolka CWU , jak nie to ci grawitacyjnie może przebija na bojler skoro nie masz ustawionej funkcji CWU + mieszająca.

Grawitacyjne obejście pompy jest zrobione obok pompy (wymiennik ciepła jest też swego rodzaju zabezpieczeniem przed przegrzaniem :) zawsze trochę na klatę weźmie.

Pompy CO (podłogówka) i CWU non stop chodzą.

temp CO 51 temp

CWU 56

temp na powrocie z podłóg 28. Nie wiem jak na powrocie z pieca, bo żona była z małą na budowie, i za bardzo (<0,5m) się do samego pieca nie zbliżała.

będę na budowie po 17, albo raczej po 18 i spróbuję podpiąć Ethernet. (trochę zabawy pewnie przy tym będzie, ale czego się nie robi w imię nauki.

Cieszy mnie natomiast, że mimo ciągłego pompowania wody, przestała temp rosnąć i nigdzie nie dowaliło >60 stopni, bo bym się stresował.

Dopóki temperatru w obiegu są <60 stopni, zakładam, że cieplą wodą z CWU piec dogrzewa sobie powrót, co też jest dla niego zdrowe :)

ED

Kurde czytanie forum jest nie zdrowe...

Znalazłem schemat wygrzewania:

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki

wczoraj dałem na start 28 stopni, coby piec się nie nudził, i jakiś tam powrót był, dziś rano (7) podbiłem na 35, żeby podnieść powrót.

niby mam wysokie temperatury otoczenia, bo na dworze wczoraj 15 stopni, podbijać jutro do 40? czy zostawić jeszcze dzień na 35?

Edytowane przez micro-jr

To skoro pompą Cwu pracuje non stop to siłą rzeczy woda w bojlerze będzie zbliżała się do temp CO

Piec:https://device.esterownik.pl/device/5143/

Uwagi:

Co to w tej chwili podłogówki.

Grzejników jeszcze nie podłączyłem po tynkach.

Cel: zbicie CWU do tych 40/45 stopni.

W sterowniku widziałem "CWU jako mieszająca" i pewnie dlatego cały czas chodzi.

Masz pompę CWU jako CWU + mieszająca i temp. załączenia mieszającej 40 a temp. powrotu poniżej 40 - pompa CWU musi chodzić. Wyłączy się jak powrót urośnie powyżej 40 - ale raczej tylko na chwilę, bo moim zdaniem powrót zaraz spadnie i znów ją załączy. Ja bym tego nie ruszał, bo będzie mu jeszcze ciężej jak powrót spadnie po wyłączeniu mieszającej pewnie poniżej 30 stopni. No może bym obniżył temp. załączenia mieszającej w zaawansowanych na 35, wtedy cyklicznie będzie się załączać. Chyba że bojler masz wiszący i grawitacja działa należycie - wtedy można by to wyłączyć całkiem ( dać z CWU+ mieszająca na CWU - pompa CWU stanie ) bo powrót się i tak grawitacją będzie dogrzewał. Ale jak nie masz rozbioru CWU to i tak temp. CWU przy zadanej kotła 55 będzie się trzymać tak w okolicach 48 - 50 stopni, jeżeli grawitacja działa sprawnie. PS. Sorry nie zauważyłem że chodzi w trybie eCoal - czyli przy zadanej 55 będzie chciał trzymać w okolicach 60, więc sprawnie działająca grawitacja dźwignie CWU w okolice 55 stopni ( o ile nie będzie rozbiorów ). Edytowane przez kobra64

[ATTACH=CONFIG]281259[/ATTACH]

Niebieskim kolorem masz zaznaczone miejsce na suchą półkę ... kawał blachy żeliwnej którą trzeba włożyć :)

No to mam poważny problem, bo blachy rano nie zlokalizowałem.

będę potrzebował przynajmniej zdjecie.

W piecu za górnymi drzwiczkami nie ma nic co by można było poruszyć.

po południu podniosę podłogówki do 40 stopni, powinna się poprawić T powrotu.

Edytowane przez micro-jr

Gość TwojPan

..po południu podniosę podłogówki do 40 stopni, powinna się poprawić T powrotu.

Nie licz na zbyt wiele.Aby ją podnieść (temp.powrotu) pompa CWU musi pracować w trybie CWU+miesz ,cyklicznie,lub pracować non stop :)

I proszę,tylko nie pisz forumowych bzdur,że zimny powrót temu kociołkowi nie straszny.Proszę.

A swoją drogą zapytam,jeśli można.Co to za chory pomysł ,solary i kocioł na eko ?Nobla dać projektującemu taki układ,za rozrzutność,rzecz jasna :)

Edytowane przez TwojPan

Zanim zacznie cieplejsza woda z podłóg wracać to potrwa. Wymiana ciepła jest tym skuteczniejsza im większa jest różnica temperatur - więc po zwiększeniu temperatury w pętlach podłogówki posadzki będą więcej ciepła z nich odbierać, a powietrze w pomieszczeniach z kolei więcej będzie brać z posadzek. A póki co podłogówka weźmie przez zawór termostatyczny więcej ciepłej wody z zasilania z kotła i mniej ze swojego powrotu - jakoś za mieszaczem musi sobie zrobić wyższą temperaturę jeżeli nie zwiększysz temp. zasilania. Tym samym na powrót do kotła trafi więcej zimnej wody z powrotu z podłogówki

Zanim zacznie cieplejsza woda z podłóg wracać to potrwa. Wymiana ciepła jest tym skuteczniejsza im większa jest różnica temperatur - więc po zwiększeniu temperatury w pętlach podłogówki posadzki będą więcej ciepła z nich odbierać, a powietrze w pomieszczeniach z kolei więcej będzie brać z posadzek. A póki co podłogówka weźmie przez zawór termostatyczny więcej ciepłej wody z zasilania z kotła i mniej ze swojego powrotu - jakoś za mieszaczem musi sobie zrobić wyższą temperaturę jeżeli nie zwiększysz temp. zasilania. Tym samym na powrót do kotła trafi więcej zimnej wody z powrotu z podłogówki

Czyli zwiększając temp. po 2 stopnie, nie odetnę nagle powrotu do podłogówki, a jednocześnie nie wpuszczę zimnej wody na kocioł?

Wcvzoraj o 7 zwiększyłem t podłogówki o 5 stopni, T powrotu spadła o 3. ale się potem tak już utrzymywała.

Wieczorem za bardzo nic nie zmieniałem, ale zamknąłem okna i Tpowortu skoczyła o 3 w górę. Natomiast dziś rano po badaniu tematu powrotu spalin, T poworotu mi lekko spadło i widzę, ze sie tak trzyma 37/38.

JAk się rewolucja powiedzie po południu, to sytuacja będzie opanowna.

No reakcja na pewno będzie łagodniejsza niż przy jednorazowej zmianie o 5 stopni. Wiesz - zamknąłeś okna więc temperatura w pomieszczeniach zaczęła rosnąć i odbiór ciepła przez pomieszczenia zaczął się zmniejszać - więc posadzki mniej oddawały i woda w powrocie podłogówki się cieplejsza zrobiła. To się wszystko ze sobą łączy. Ponownie otworzysz okna - obniży się temperatura w pomieszczeniach, wzrośnie odbiór ciepła i temperatura powrotu z podłogówki znów się obniży. A wietrzyć raczej musisz... Tak w ogóle to jak rzeczywiście nie masz tej suchej półki to alarm podnoś w trybie natychmiastowym - bez niej to takie więcej grzanie komina niż chaty. I czujniki temperatur wewnętrznej, podłogówki i zewnętrznej podłącz - ich wskazania są pomocne.

No reakcja na pewno będzie łagodniejsza niż przy jednorazowej zmianie o 5 stopni. Wiesz - zamknąłeś okna więc temperatura w pomieszczeniach zaczęła rosnąć i odbiór ciepła przez pomieszczenia zaczął się zmniejszać - więc posadzki mniej oddawały i woda w powrocie podłogówki się cieplejsza zrobiła. To się wszystko ze sobą łączy. Ponownie otworzysz okna - obniży się temperatura w pomieszczeniach, wzrośnie odbiór ciepła i temperatura powrotu z podłogówki znów się obniży. A wietrzyć raczej musisz... Tak w ogóle to jak rzeczywiście nie masz tej suchej półki to alarm podnoś w trybie natychmiastowym - bez niej to takie więcej grzanie komina niż chaty. I czujniki temperatur wewnętrznej, podłogówki i zewnętrznej podłącz - ich wskazania są pomocne.

Po powrocie do domu wracam dalej do tematu.