Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A swoją drogą zapytam,jeśli można.Co to za chory pomysł ,solary i kocioł na eko ?Nobla dać projektującemu taki układ,za rozrzutność,rzecz jasna :)

Sam jestes chory !!! masz taki układ??? nie masz ...wiec co głos zabierasz? jest jeszcze takie słowo jak PRIORYTET !!! na co ktoś ma palić w kotle latem? jak ma ciepłko ze słońca za free !! jest jeszcze milion powodów chociażby duże zużycia cwu.. mam lcznik na solarch, produkują mi w sezonie jakies 1200-1500zł (tyle bym musiał zapłacić za prad, jakbym grzał wodę prądem) dużo to czy mało to już kwestia indywidualna... ale o tyle w sezonie letnim mam niższe rachunki... nie każdy ma kocioł w piwnicy czy niezależnym pomieszeniu i co niektórzy nie tolrują ciepła od kotła w domu...

Gość TwojPan
Sam jestes chory !!! masz taki układ??? nie masz ...wiec co głos zabierasz? jest jeszcze takie słowo jak PRIORYTET !!! na co ktoś ma palić w kotle latem? jak ma ciepłko ze słońca za free !! jest jeszcze milion powodów chociażby duże zużycia cwu.. mam lcznik na solarch, produkują mi w sezonie jakies 1200-1500zł (tyle bym musiał zapłacić za prad, jakbym grzał wodę prądem) dużo to czy mało to już kwestia indywidualna... ale o tyle w sezonie letnim mam niższe rachunki... nie każdy ma kocioł w piwnicy czy niezależnym pomieszeniu i co niektórzy nie tolrują ciepła od kotła w domu...

Człowiek,bredzisz.Policz nawet 150kg/miesiąc na CWU groszku po 550pln/tona.Policz kiedy solar ci się zwróci,albo czy do tego czasu dotrwa...

To jak,w zimie kocioł jest ok,a latem jesteś eko-trendy? :) i kocioł jest be?

Większych bzdur nie czytałem tutaj jeszcze :)

Edytowane przez TwojPan

Złe słowo,zwróci.Choć wiele obrazuje.

Porównałem na szybko,oba sposoby na ogrzanie CWU.Wystarczy policzyć.Amen.

No właśnie, złe słowo, bo przy budowie domu jest to inwestycja która ma służyć a nie zwracać się.

Jak bym miał kasę to też bym założył i solary i fotowoltaikę z priorytetem na to drugie. Niezależność energetyczna i cieplna to podstawa w domu. Nie wazne kiedy i czy się zwróci( w miarę rozsądku oczywiście), ważne, że masz gdzieś dostawców energii.

Człowiek,bredzisz.Policz nawet 150kg/miesiąc na CWU groszku po 550pln/tona.Policz kiedy solar ci się zwróci,albo czy do tego czasu dotrwa...

To jak,w zimie kocioł jest ok,a latem jesteś eko-trendy? :) i kocioł jest be?

Większych bzdur nie czytałem tutaj jeszcze :)

Tu eko-trendy nie ma nic do rzeczy !! Decydując się na kocioł na eko wybrałem coś co bedzie tanie w eksloatacji a nie wymagalo obslugi ( i taki własnie jest kocioł na eko) tanio w zimie,komfort temp, i zapewniono cwu w dowolnej chwilii a nie ,wtedy jak jest tania taryfa....latem to już inna sprawa.. ma byc 1 bezobsługowo,2 tanio 3 zachowany komfort cieplny, widziales nowe domy i male kotłownie w nich? w bryle budynku? proste.. ja nie lubie jak mi przy 30st na dworze dodatkowo kocioł podgrzewa dom....nie raz nie dwa pisałes że nie masz zuzycia cwu... ja ma na poziomie 15-20m3 /m-c.. więc co pasuje Tobie, nie zawsze musi pasować mi.... swoja droga, widze ze na FM retoryka arturka ma coraz wieksza popularność... kto coś ma inaczej TO... prosze sobie wymyślic co kto chce:)

Edytowane przez Piotrek42

No i sukces!!!

Dzięki za wsparcie:)

Jestem szczęśliwym posiadaczem pierwszego w Polsce RBRa z ceramiczną zwrotnicą spalin :)

blachy nie mialem, ale chłopaki docinają gres i płytka 33x10cm prawie pasowała.

Ale piec chodzi znacznie lepiej.

podbiłem wejście na podłogówkę do 40

i na dziś koniec.

widać, że powoli się układ stabilizuje.

Jeszcze muszę doglądać podajnika.

No i sukces!!!

Dzięki za wsparcie:)

Jestem szczęśliwym posiadaczem pierwszego w Polsce RBRa z ceramiczną zwrotnicą spalin :)

blachy nie mialem, ale chłopaki docinają gres i płytka 33x10cm prawie pasowała.

Czyli tak jak pisałem wcześniej, każdy RBR jest inny, jeden lepszy drugi gorszy. Może jak docinana płytka się u ciebie sprawdzi to za kilka lat wejdzie do masowej (czytaj - garażowej) produkcji.

Maher, a widziałeś ten garaż ?

Pewnie by Ci się w głowie zawróciło, chcesz pooglądać garaże to przejedź się do zagłębia kotłowego.

Nie wiem czy ktoś nie włożył kierownicy w co wątpię ale nie mówię że nie, myślę że bardziej prawdopodobne jest to że instalator nie wiedział co to za kątownik iwyciągnęli to z kotła i poszło do śmieci ale tego też nie jestem pewny.

Ważne to jak się sprawę załatwia, tak mi sie wydaje.

Maher, a widziałeś ten garaż ?

Pewnie by Ci się w głowie zawróciło, chcesz pooglądać garaże to przejedź się do zagłębia kotłowego.

Nie wiem czy ktoś nie włożył kierownicy w co wątpię ale nie mówię że nie, myślę że bardziej prawdopodobne jest to że instalator nie wiedział co to za kątownik iwyciągnęli to z kotła i poszło do śmieci ale tego też nie jestem pewny.

Tutaj kierownica spalin, u mnie podajnik w przeciwnym kierunku się kręcił, widać że piec wychodząc do klienta nie jest w ogóle sprawdzany. Nie mówiąc o jakiekolwiek regulacji drzwiczek (paliłem ekogroszkiem było OK, ale chciałem spalić kilka kartonów, zapaliłem je i zamknąłem drzwiczki i zdusił się ogień i wszystkimi drzwiczkami zaczął wychodzić dym tak że można było się udusić, nawet w starym śmieciuchu nie miałem takich nieszczelności). Dobrze że kotłownia jest szczelnie odizolowana od reszty domu, bo może być niebezpiecznie w czasie jakieś awarii i dodatkowo trzeba założyć czujnik dymu/czadu.

Myślę że takie coś by Ci się przydało ;)

Tak na serio, przy drzwiczkach są śruby do regulacji docisku ...

W przypadku RBR-a powinno być na wyposażeniu fabrycznym, wiem do czego są śruby przy drzwiczkach tylko czemu kupując kompletny piec mam przed uruchomieniem go naprawić i regulować (ciekawe jakbyś kupił nowy samochód i okazało się że nie odpalił i sam byś musiał mu kable na świecach zamieniać i później wyregulować hamulce bo np. ściąga w lewo nie mówiąc o napompowaniu opon przed wyjechaniem z salonu).

Maher zaczynasz się motać już w zeznaniach :)

Raz piszesz że jak paliłeś na ruszcie, teraz z tym wpisie twierdzisz że po zakupie się dymiło i musiałeś coś regulować ?

Gdyby nie było regulacji to znowu byś pisał że Instalko oszczędza i dali tylko drzwiczki ze sznurem i teraz musisz się dupczyć żeby nowy założyć.

Chłopie, pogadaj z Arturo i kup sobie od niego pompę ciepła bo kocioł groszkowy na pewno nie jest dla takich jak Ty.

Szkoda że akurat ten to Twój pierwszy taki kocioł z podajnikiem, widzisz ja miałem inny.

Maher zaczynasz się motać już w zeznaniach :)

Raz piszesz że jak paliłeś na ruszcie, teraz z tym wpisie twierdzisz że po zakupie się dymiło i musiałeś coś regulować ?

Gdyby nie było regulacji to znowu byś pisał że Instalko oszczędza i dali tylko drzwiczki ze sznurem i teraz musisz się dupczyć żeby nowy założyć.

Chłopie, pogadaj z Arturo i kup sobie od niego pompę ciepła bo kocioł groszkowy na pewno nie jest dla takich jak Ty.

Szkoda że akurat ten to Twój pierwszy taki kocioł z podajnikiem, widzisz ja miałem inny.

Nigdy nie pisałem że paliłem na rusztach awaryjnych, tylko położyłem kilka pociętych kartonów na palniku i zamknąłem drzwiczki i jak za kilka minut wróciłem do kotłowni to była siwo od dymy i dym wydostawał się wszystkimi drzwiczkami. Chodzi mi tylko,aby piec idący do klienta był sprawny i sprawdzony i wyregulowany, a jeżeli nie to cena powinna być z kilka tysięcy niższa, taka jak kupuje się w hipermarkecie budowlanym lub spawany w garażu. Płacąc za piec 50% więcej wymaga się od niego po prostu więcej.

Nigdy nie pisałem że paliłem na rusztach awaryjnych, tylko położyłem kilka pociętych kartonów na palniku i zamknąłem drzwiczki i jak za kilka minut wróciłem do kotłowni to była siwo od dymy i dym wydostawał się wszystkimi drzwiczkami. Chodzi mi tylko,aby piec idący do klienta był sprawny i sprawdzony i wyregulowany, a jeżeli nie to cena powinna być z kilka tysięcy niższa, taka jak kupuje się w hipermarkecie budowlanym lub spawany w garażu. Płacąc za piec 50% więcej wymaga się od niego po prostu więcej.

Czy po tych początkowych przejściach teraz jesteś zadowolony?

Nie zaglądaj tam za często bo będzie głupiał :)

Poważnie piszę.

Dosypałem worek do podajnika (kosza). drzwiczek nie tykam. Niech się wyreguluje. W domu cieplutko, mimo, ze na dworze +3 było rano :) Dziś/jutro podłącze czujniki temperatury zew i wew.

Nie wiem czy ktoś nie włożył kierownicy w co wątpię ale nie mówię że nie, myślę że bardziej prawdopodobne jest to że instalator nie wiedział co to za kątownik i wyciągnęli to z kotła i poszło do śmieci ale tego też nie jestem pewny.

na 75% obstawiam instalatora :), Także kłamałbym jakbym powiedział, że jest w tym jakakolwiek wina producenta.

Co do supportu to chyba dokonałem najlepszego możliwego wyboru, i nie mówię tu o zachowaniu Karoke jako dostawcy, który mnie wspiera jak może, ale pomocy z forum.

P.S. 1: tak na marginesie,

teść kupił piecyk polskiego, dobrego producenta, zachwalony przez Hydraulika. Hydraulik poddał się po 2 podejsciach, instalator i serwisant za grubą kasę doszli do wniosku, ze spierdzielona jest instalacja, i dlatego piec pali jak smok....

Ja o paleniu w piecu nie mam zielonego pojęcia, więc podszedłem do tematu tak, że szukałem pieca na którym będę mógł łapać doświadczenie stosunkowo niskim kosztem.

P.S. 2:

Odnośnie solarów, pomp ciepła i reszty OT: Na dzień dzisiejszy uważam, że wybrnałem nie tak źle, już o tym rozmawialiśmy:

1) Gruntowa pompa ciepła jest za droga, nawet uwzględniając koszty ukryte, i koszt jej eksploatacji zależy od cen energii elektrycznej, która raczej będzie drożeć. Podejrzewam, ze wymaga też kosztownego serwisowania,a le tego nie mam potwierdzonego.

2) Powietrzna pompa Ciepła, na dzień dzisiejszy to pomyłka. Trzeba być naprawdę gadżeciażem, żeby włożyć w to urządzenie kilka tysięcy pln. A potem, bulić rachunki za prąd

3) Solary: Z dotacją kosztują mnie 9,5k pln. za to mam zestaw 600W/m2 daje to ok: 2,4 kW (4m2) mocy rzeczywistej przy zużyciu energii 100W na pompy. ten wasz COP mam 24 (dla Warszawy 700 kwh/m2 rocznie można pozyskać)