Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
A mi właśnie chodzi o to aby temperatura była wszędzie jednakowa,no może poza łazienką(tam ma być cieplej) ale jest bo mam podłogówke i ona śmiga na 3D.

Ok,napiszę ci tak.Jeśli chcesz uniknąć kosztów związanych z termostatami,to rozumiem.Nie rozumiem natomiast tego co napisałeś powyżej.Wszędzie taka sama temperatura,no może nieco inna w łazience.No to jak w końcu?Taka sama wszędzie,czy nie?Za chwile okaże się,że zapomniałeś o sypialni,bo tam chciałbyś niższą temp.A może córka/syn,chciałby mieć cieplej niż rodzice?

Zawory xD nie służą do regulowania temp.w domu.Od tego jest termostat grzejnikowy.Układ CO ma być prosty i nieskomplikowany.Ustawiasz 50deg na kotle,resztę regulujesz termostatami w pomieszczeniach i zapominasz,że masz instalację CO :)

Pozdrawiam.

No i dzięki panowie jednak będą termostaty.Pozdrawiam

Jak masz dobrze dobrane kaloryfery to niekoniecznie, ja mam podobnie zrobione ale na podłogówce, wystarczy że będziesz miał czujnik pokojowy i pompą CO będziesz sterował cyklicznie + dodatkowe włączenie aby za bardzo nie wystudzić kaloryferów i nie zalewać piec zimną wodą (przestawić ją jako podłogowa).

Aha jeszcze jedno odnośnie uzyskiwania tej temperatury w pomieszczeniach.A ak to sie będzie miało jak na dole mam np: ogólnie 4 pomieszczenia i tylko sypialnia jest odcięta drzwiami a reszta (pokój,korytarz,kuchnia bez),a góra wiadomo połączona z dołem no i tam następny korytarz(no i łazienka i jeden pokój odcięty drzwiami)?

Gość TwojPan
Aha jeszcze jedno odnośnie uzyskiwania tej temperatury w pomieszczeniach.A ak to sie będzie miało jak na dole mam np: ogólnie 4 pomieszczenia i tylko sypialnia jest odcięta drzwiami a reszta (pokój,korytarz,kuchnia bez),a góra wiadomo połączona z dołem no i tam następny korytarz(no i łazienka i jeden pokój odcięty drzwiami)?

Ustawisz temp.w każdym pomieszczeniu,jaką chcesz.Potem sobie skorygujesz ustawieniem termostatu na każdym grzejniku.Może się okazać,że w korytarzach grzejniki będą się odpalać sporadycznie.Ale zawsze temp.będzie pilnował termostat.

U mnie też wszyscy pisali że trzeba dodatkowe sterowniki i siłowniki do podłogówki założyć, ale przeliczyłem i wszystko działa idealnie (różnica temperatury w ciągu całej zimy nie była mniejsza/większa niż 0,5 stopnia).

Ty wcześniej z tego co czytałem miałeś chyba inny stary piec i regulacja polegała na regulacji temperatury na piecu i zmniejszanie/zwiększanie jej w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Także możesz tak jak wyżej pisałem dołożyć czujnik pokojowy i sterować pompą cyklicznie włącz/wyłącz tylko dobrze jakbyś założył 3d/4d aby zrobić mały obieg wody na piecu jak pompa stanie. Najlepiej rozrysuj schemat jak to wygląda u ciebie.

Ojojoj rozrysowć ciężka sprawa.wcześniej było tak,że śmieciuch , jedna pompa do wszystkiego CO,CWU,PODŁOGÓWKA.Teraz wygląda to tak:jedna pompa to CWU,druga po przerobieniach to PODŁOGÓWKA na 3D i kolektorku,trzecia to CO po staremu(11 grzejników bez żadnych terostatów). No i cały problem w tym ,że jak ustawie temperature na kotle 50 , co bedzie dobre dla niego i CWU,podłogówke jestem w stanie ustawić poprzez 3D(na mniejszą), to będzie problem z CO , bo jak będzie pompa śmigać cały czas to będzie za gorąco(i to baaaaardzo).Ustawinia pompy w cyrkulacji obawiam sie ,że będzie to nie ekonomiczne(woda w CO będzie wyziębiona,itp. itd., dlatego wolałbym by śmigała cały czas).No i właśnie rozmyślam nad 3D albo zawory na grzejnikach.Bo z doświadczenia śmieciuch wiem ,że jak wszystko śmigało na jednej pompie (CO,CWU,PODŁOGOWKA)to był problem tego typu, że zimą przy temperaturze na kotle 45 deg,w domciu było np. 23 stopnie , w łazience(podłogówka 26),no i mały problem z ciepłą wodą dla trzech osób.Rozumiecie panowie?

Ojojoj rozrysowć ciężka sprawa.wcześniej było tak,że śmieciuch , jedna pompa do wszystkiego CO,CWU,PODŁOGÓWKA.Teraz wygląda to tak:jedna pompa to CWU,druga po przerobieniach to PODŁOGÓWKA na 3D i kolektorku,trzecia to CO po staremu(11 grzejników bez żadnych terostatów). No i cały problem w tym ,że jak ustawie temperature na kotle 50 , co bedzie dobre dla niego i CWU,podłogówke jestem w stanie ustawić poprzez 3D(na mniejszą), to będzie problem z CO , bo jak będzie pompa śmigać cały czas to będzie za gorąco(i to baaaaardzo).Ustawinia pompy w cyrkulacji obawiam sie ,że będzie to nie ekonomiczne(woda w CO będzie wyziębiona,itp. itd., dlatego wolałbym by śmigała cały czas).No i właśnie rozmyślam nad 3D albo zawory na grzejnikach.Bo z doświadczenia śmieciuch wiem ,że jak wszystko śmigało na jednej pompie (CO,CWU,PODŁOGOWKA)to był problem tego typu, że zimą przy temperaturze na kotle 45 deg,w domciu było np. 23 stopnie , w łazience(podłogówka 26),no i mały problem z ciepłą wodą dla trzech osób.Rozumiecie panowie?

Zamontuj głowice termostatyczne na grzejniki i po sprawie.

Czyli problemem jest głownie bojler, jaki masz?

U mnie jest 140L pionowy i wodę mam ustawioną na 40C i spokojnie wystarcza (pompa chodzi nawet na 1 biegu i jest zdławiona).

W opcjach sterownika jest funkcja jeżeli CWU ustawisz wyżej niż CO w tracie dogrzewania wody podniesiesie temperaturę CO dogrzeje wodę i obniży ją z powrotem do ustawionej - może to wystarczy.

No to wóz albo przewóz.

Odzywam się tylko dlatego bo zapewne nie doczytałeś lub nie zrozumiałeś lub nie chcesz pomóc:

Bo z doświadczenia śmieciuch wiem ,że jak wszystko śmigało na jednej pompie (CO,CWU,PODŁOGOWKA)to był problem tego typu, że zimą przy temperaturze na kotle 45 deg,w domciu było np. 23 stopnie , w łazience(podłogówka 26),no i mały problem z ciepłą wodą dla trzech osób.Rozumiecie panowie?

Jak widać,dla c.o temperatura zasilania 45st.C jest jak najbardziej odpowiednia czyli komfort cieplny w całym domu jest w pełni utrzymany dla tej temperatury zasilania a problem jest tylko w zbyt szybko wychładzającej się cwu wg rozbioru.

Czyli ? Czyli trzeba zgromadzić tyle cwu o takiej temperaturze(45st.C),żeby starczyło na 3 osoby.

Czyli ? Czyli musiałby być większy zasobnik cwu,żeby grzanie c.o+cwu do 45st.C wystarczyło dla 3 osób,bez zbędnych i naciąganych termozaworów i dodatkowych pomp obiegowych i mieszaczy.

Czemu zatem proponujecie inwestorowi większe koszta i polecacie mu większą temperaturę zasilania zamiast optymalizacji kosztów przy niższej temp.zasilania ?

U mnie 300l grzane 2x na dobę do 46st.C starcza z powodzeniem dla 3 osób przy korzystaniu tylko z wanny.

Edytowane przez Arturo72bis

Rozwiązania są takie: Najlepiej - dać zawory z głowicami termostatycznymi. Jednak kilkanaście grzejników - to nawet na niedrogich szpejach z robocizną ze dwa klocki wyjdzie. Można dać zawór 3D przed pompę CO - zawór + ze 6 sztuk kształtek i kawałek rury z robocizną wyjdzie z 5 - 6 stówek. Można dokupić drugi bojler tak ze 100 litrów i dać na tym samym zasilaniu co ten stary - na jednej pompie i za tą pompą zasilania na 2 baniaki trojakiem rozdzielić, powroty w jeden trojakiem zebrać. Z robocizną wyjdzie max tysiaka. Można też tak jak Arturo radzi wywalić stary baniak, w jego miejsce walnąć baniak 300 litrów - z robocizną wyjdzie z połowę drożej jak najdroższa opcja ( ta z głowicami ). I dalej nie będzie możliwości różnicowania temperatury w pomieszczeniach, którą zyskasz montując głowice. No ale Arturo kalkulator posiada.

Gość TwojPan
No tak

Czyli wydać o wiele więcej niż na same ggłowice , gratuluję.

Nic nie trzeba wydawać.W komplecie z Living Eco są trzy adaptery. Musi zadzwonić na infolinię Danfossa i sprawdzić czy mu któryś spasuje.

Nie neguj,jak nie wiesz.Wiem,że jeszcze niedawno byłeś fanem 4D,ale termostat na grzejniku to podstawa.Nawet jak propozycja pada ode mnie :)

Edytowane przez TwojPan