Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy eksploatacja kotła na groszek przez okrągły rok wpłynie w jakiś sposób na jego żywotność w stosunku do eksploatacji tylko w sezonie grzewczym?

Wg mnie palenie "na okrągło" jest dla kotła lepsze, bo jak wyjeżdżając na tydzień z domu, wygasiłem kocioł, to przez ten czas na wymienniku pojawiły się rdzawe naloty. Ale nie bawiłem się w jakieś specjalne zabezpieczanie go na czas wyjazdu.

Hejka hejka szukam porady......Sprawa ma sie tak, z kociołka mam trzy wyjścia i podłączone następująco(robiłem to sam).Pierwsze to pompa CWU(plus obejście pompy grawitacyjne),drugie to podłogówka razem z zaworem 3D termostatycznym esbe, a trzecie to bezpośrednia pompa bez 3D na CO.Na grzejnikach nie mam żadnych teromostatów i teraz mam problem.Jak sądzicie czy lepiej będzie jak przerobie CO i podepne 3D(w sumie to myśle ,że sobie z tym w pare godzinek poradze),czy pozostać tak jak mam teraz i korzystać na REGULATORZE POKOJOWYM?Chodzi mi dokładnie o to , że jak utawie sobie CO na 3D(np. na 42 stopnie to temperatura będzie stała),a na pokojowym to jednak wchodzi w gre wyziębianie grzejników i całego obwodu CO, a pózniej jak regulator załączy pompe to zanim dogrzeje te grzejniki to troche jednak minie.Jakieś rady?

Hejka hejka szukam porady......Sprawa ma sie tak, z kociołka mam trzy wyjścia i podłączone następująco(robiłem to sam).Pierwsze to pompa CWU(plus obejście pompy grawitacyjne),drugie to podłogówka razem z zaworem 3D termostatycznym esbe, a trzecie to bezpośrednia pompa bez 3D na CO.Na grzejnikach nie mam żadnych teromostatów i teraz mam problem.Jak sądzicie czy lepiej będzie jak przerobie CO i podepne 3D(w sumie to myśle ,że sobie z tym w pare godzinek poradze),czy pozostać tak jak mam teraz i korzystać na REGULATORZE POKOJOWYM?Chodzi mi dokładnie o to , że jak utawie sobie CO na 3D(np. na 42 stopnie to temperatura będzie stała),a na pokojowym to jednak wchodzi w gre wyziębianie grzejników i całego obwodu CO, a pózniej jak regulator załączy pompe to zanim dogrzeje te grzejniki to troche jednak minie.Jakieś rady?

Ja bym nie dawał zaworu 3D na grzejniki. Na kotle ustawiasz temp. powiedzmy 50* i masz praktycznie stałą. A jak byś dodał sterowanie pogodowe to jeszcze lepiej.

Regulatorem pokojowym tego nie załatwisz bo bedzie pomiar tylko z 1 pomieszczenia. Zawory z termostatami były by najlepsze bo ustawiasz temp. jaka chcesz dla danego pomieszczenia a pompa CO pracuje cały czas lub cyklicznie.

Spróbuj 1 sezon i zobaczysz jak się układ zachowa. Spróbuj cyklicznej pracy pompy CO. A na grzejnikach odpowiednio ustaw przepływy.

To jest mój pierwszy sezon z RBR , wcześniej był śmieciuch .No ale w tym momencie z doświadczenia wiem,że 50 stopni to potrzebne tylko na CWU,a z poprzednich lat wiem ,że nawet w mrozy sięgające 20 stopni/poniżej zera to nie potrzebowałem większej temperatury na piecu jak 48.Termostay na grzejniki?Właśnie chodzi o to ,że 3D wyjdzie chyba taniej(bo koszt to jakieś 300PLN), a termostaty troche dużo(mam 11 grzejniów i wymiana zaworów plus głowice to jednak troche wyjdzie).Praca cykliczna ?Jeszcze tego nie wiem ale myśle ,żę lepiej jak woda w CO jednak sie nie wychładza.A co do sterowania pogodowego to troche tego jeszcze nie kumam.

...
Masz rację, nie jestem partnerem dla ciebie. Ucz się dalej i zmieniaj kotły, sterowniki i kolejny nick, może wreszcie do czegoś dojdziesz. O pomocy jaką otrzymałem możesz wyczytać na tym temacie a o pomocy jaką ty otrzymałeś w ilu? :)

Zdania wyrażonego wcześniej i tak nie zmienię, nauczaj dalej i ucz się dalej może wreszcie do czegoś dojdziesz :)

Szkoda czasu, kB i klawiatury.

Tak jak ty, nie pozdrawiam i bez odbioru :yes:

Gość TwojPan
To jest mój pierwszy sezon z RBR , wcześniej był śmieciuch .No ale w tym momencie z doświadczenia wiem,że 50 stopni to potrzebne tylko na CWU,a z poprzednich lat wiem ,że nawet w mrozy sięgające 20 stopni/poniżej zera to nie potrzebowałem większej temperatury na piecu jak 48.Termostay na grzejniki?Właśnie chodzi o to ,że 3D wyjdzie chyba taniej(bo koszt to jakieś 300PLN), a termostaty troche dużo(mam 11 grzejniów i wymiana zaworów plus głowice to jednak troche wyjdzie).Praca cykliczna ?Jeszcze tego nie wiem ale myśle ,żę lepiej jak woda w CO jednak sie nie wychładza.A co do sterowania pogodowego to troche tego jeszcze nie kumam.

Na kotle ma być min 50deg,dla jego i Twojego dobra.Od utrzymywania komfortu w pomieszczeniach są termostaty.Czy 3D pozwoli ci utrzymywać różne temp.w pomieszczeniach,tak jak termostaty?

Na kotle ma być min 50deg,dla jego i Twojego dobra.Od utrzymywania komfortu w pomieszczeniach są termostaty.Czy 3D pozwoli ci utrzymywać różne temp.w pomieszczeniach,tak jak termostaty?

A mi właśnie chodzi o to aby temperatura była wszędzie jednakowa,no może poza łazienką(tam ma być cieplej) ale jest bo mam podłogówke i ona śmiga na 3D.

A mi właśnie chodzi o to aby temperatura była wszędzie jednakowa,no może poza łazienką(tam ma być cieplej) ale jest bo mam podłogówke i ona śmiga na 3D.

Czyli tylko termostaty na grzejnikach, zaworem utrzymasz tylko temp. zasilania dla nich ale temp. w poszczególnych pomieszczeniach już nie.

Można by kombinować z czujnikiem pokojowym w najchłodniejszym pomieszczeniu i przy tylu grzejnikach praca cykliczna pompy, dodatkowo jak fanix chyba pisał kryzowanie grzejników.

Gość TwojPan

Ok,napiszę ci tak.Jeśli chcesz uniknąć kosztów związanych z termostatami,to rozumiem.Nie rozumiem natomiast tego co napisałeś powyżej.Wszędzie taka sama temperatura,no może nieco inna w łazience.No to jak w końcu?Taka sama wszędzie,czy nie?Za chwile okaże się,że zapomniałeś o sypialni,bo tam chciałbyś niższą temp.A może córka/syn,chciałby mieć cieplej niż rodzice?

Zawory xD nie służą do regulowania temp.w domu.Od tego jest termostat grzejnikowy.Układ CO ma być prosty i nieskomplikowany.Ustawiasz 50deg na kotle,resztę regulujesz termostatami w pomieszczeniach i zapominasz,że masz instalację CO :)

Pozdrawiam.

No i dzięki panowie jednak będą termostaty.Pozdrawiam

Jak masz dobrze dobrane kaloryfery to niekoniecznie, ja mam podobnie zrobione ale na podłogówce, wystarczy że będziesz miał czujnik pokojowy i pompą CO będziesz sterował cyklicznie + dodatkowe włączenie aby za bardzo nie wystudzić kaloryferów i nie zalewać piec zimną wodą (przestawić ją jako podłogowa).

Aha jeszcze jedno odnośnie uzyskiwania tej temperatury w pomieszczeniach.A ak to sie będzie miało jak na dole mam np: ogólnie 4 pomieszczenia i tylko sypialnia jest odcięta drzwiami a reszta (pokój,korytarz,kuchnia bez),a góra wiadomo połączona z dołem no i tam następny korytarz(no i łazienka i jeden pokój odcięty drzwiami)?

Gość TwojPan
Aha jeszcze jedno odnośnie uzyskiwania tej temperatury w pomieszczeniach.A ak to sie będzie miało jak na dole mam np: ogólnie 4 pomieszczenia i tylko sypialnia jest odcięta drzwiami a reszta (pokój,korytarz,kuchnia bez),a góra wiadomo połączona z dołem no i tam następny korytarz(no i łazienka i jeden pokój odcięty drzwiami)?

Ustawisz temp.w każdym pomieszczeniu,jaką chcesz.Potem sobie skorygujesz ustawieniem termostatu na każdym grzejniku.Może się okazać,że w korytarzach grzejniki będą się odpalać sporadycznie.Ale zawsze temp.będzie pilnował termostat.

U mnie też wszyscy pisali że trzeba dodatkowe sterowniki i siłowniki do podłogówki założyć, ale przeliczyłem i wszystko działa idealnie (różnica temperatury w ciągu całej zimy nie była mniejsza/większa niż 0,5 stopnia).

Ty wcześniej z tego co czytałem miałeś chyba inny stary piec i regulacja polegała na regulacji temperatury na piecu i zmniejszanie/zwiększanie jej w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Także możesz tak jak wyżej pisałem dołożyć czujnik pokojowy i sterować pompą cyklicznie włącz/wyłącz tylko dobrze jakbyś założył 3d/4d aby zrobić mały obieg wody na piecu jak pompa stanie. Najlepiej rozrysuj schemat jak to wygląda u ciebie.

Ojojoj rozrysowć ciężka sprawa.wcześniej było tak,że śmieciuch , jedna pompa do wszystkiego CO,CWU,PODŁOGÓWKA.Teraz wygląda to tak:jedna pompa to CWU,druga po przerobieniach to PODŁOGÓWKA na 3D i kolektorku,trzecia to CO po staremu(11 grzejników bez żadnych terostatów). No i cały problem w tym ,że jak ustawie temperature na kotle 50 , co bedzie dobre dla niego i CWU,podłogówke jestem w stanie ustawić poprzez 3D(na mniejszą), to będzie problem z CO , bo jak będzie pompa śmigać cały czas to będzie za gorąco(i to baaaaardzo).Ustawinia pompy w cyrkulacji obawiam sie ,że będzie to nie ekonomiczne(woda w CO będzie wyziębiona,itp. itd., dlatego wolałbym by śmigała cały czas).No i właśnie rozmyślam nad 3D albo zawory na grzejnikach.Bo z doświadczenia śmieciuch wiem ,że jak wszystko śmigało na jednej pompie (CO,CWU,PODŁOGOWKA)to był problem tego typu, że zimą przy temperaturze na kotle 45 deg,w domciu było np. 23 stopnie , w łazience(podłogówka 26),no i mały problem z ciepłą wodą dla trzech osób.Rozumiecie panowie?

Ojojoj rozrysowć ciężka sprawa.wcześniej było tak,że śmieciuch , jedna pompa do wszystkiego CO,CWU,PODŁOGÓWKA.Teraz wygląda to tak:jedna pompa to CWU,druga po przerobieniach to PODŁOGÓWKA na 3D i kolektorku,trzecia to CO po staremu(11 grzejników bez żadnych terostatów). No i cały problem w tym ,że jak ustawie temperature na kotle 50 , co bedzie dobre dla niego i CWU,podłogówke jestem w stanie ustawić poprzez 3D(na mniejszą), to będzie problem z CO , bo jak będzie pompa śmigać cały czas to będzie za gorąco(i to baaaaardzo).Ustawinia pompy w cyrkulacji obawiam sie ,że będzie to nie ekonomiczne(woda w CO będzie wyziębiona,itp. itd., dlatego wolałbym by śmigała cały czas).No i właśnie rozmyślam nad 3D albo zawory na grzejnikach.Bo z doświadczenia śmieciuch wiem ,że jak wszystko śmigało na jednej pompie (CO,CWU,PODŁOGOWKA)to był problem tego typu, że zimą przy temperaturze na kotle 45 deg,w domciu było np. 23 stopnie , w łazience(podłogówka 26),no i mały problem z ciepłą wodą dla trzech osób.Rozumiecie panowie?

Zamontuj głowice termostatyczne na grzejniki i po sprawie.