Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Wszystko pięknie, tylko zapomniałeś Waść o tym, że prócz temperatury istotna jest jeszcze ilość tej wody grzewczej dostarczonej w jednostce czasu do grzejnika...

Nie mogę się rzetelnie i z prawdą wypowiadać bo taki zbigmas mnie oskarży za prawdę pisaną nie widząc chamstwa u innych.

Ale dla dobra inwestorów narażam się na reakcję mafii...

pawko napisał,że niezależnie od temperatury zasilana spala tyle samo opału utrzymując jednakową temperaturę w domu czyli jak grzeje kocioł do 60st.C lub do 48st.C spala tyle samo !

Czy sądzisz,że ilość grzanej wody w c.o w domu mu się zwiększa ? Zwiększa ilość pętli podłogówki adekwatnie do wzrostu temp.zasilania ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)jak ktoś ma ocieplony dom, to być może pewnych zależności nie zauważy, ale w starszym róznica czy na kotle jest 45, 50 czy 60st.C jest dość szybko widoczna...

Oczywiście że tak... zmienną, która ma wpływ na to ile ciepła tracimy przez przegrodę jest róznica temperatur po obu jej stronach. Pod warunkiem, że powierchnia i charakter tej przegrody się nie zmienia.

Nie mogę się rzetelnie i z prawdą wypowiadać bo taki zbigmas mnie oskarży za prawdę pisaną nie widząc chamstwa u innych.

pawko napisał,że niezależnie od temperatury zasilana spala tyle samo opału utrzymując jednakową temperaturę w domu czyli jak grzeje kocioł do 60st.C lub do 48st.C spala tyle samo !

Czy sądzisz,że ilość grzanej wody w c.o w domu mu się zwiększa ? Zwiększa ilość pętli podłogówki adekwatnie do wzrostu temp.zasilania ?

Słowo - klucz: mieszacz.

Watek jest o RBR ,czy subtelnym obiektywizmie,Andrew?

Spójrz poniżej i wyłuskaj w tym fragmencie posta, wątek o RBR.

Baranie czy ustawisz na kotle 40 czy 60oC spali Ci dokładnie tyle samo węgla, ale co Ty debilu o wielu nickach możesz wiedzieć. ,,,,

Artur jest upierdliwy, ale nie chamski. Próbuje na swój sposób apostołować.

Ilość wody sie na pewno nie zmienia(pomijając naturalny wzrost jej objetości wraz z temperaturą). Ale pytanie powinno być postawione nieco inaczej:

Czy kocioł grzejąc wodę do 60 C i mając na powrocie 45 C oddał tyle samo ciepła co inny o parametrach 45 C / 30 C? Przecież oba "zgubiły" 15 C... :)

Słowo - klucz: mieszacz.

A no własnie,dla muchomena 45st.C bez mieszacza mogło skutkować idealną temperaturą dla c.o+cwu.

O tym pisałem.

Chamstwo wyszło z worka od pawko.

Ilość wody sie na pewno nie zmienia(pomijając naturalny wzrost jej objetości wraz z temperaturą). Ale pytanie powinno być postawione nieco inaczej:

Czy kocioł grzejąc wodę do 60 C i mając na powrocie 45 C oddał tyle samo ciepła co inny o parametrach 45 C / 30 C? Przecież oba "zgubiły" 15 C... :)

Nie wnikam w kocioł,to Wy powinniście brać to pod uwagę,że grzanie wody do 60st.C będzie droższe niż grzanie wody do 45st.C przy określonej energii cieplnej.

Ile tej energii potrzeba to fizyka powie.

Edytowane przez Arturo72bis

Gość TwojPan

zbigmas to leszcz.Klika to co wie od minertu i karoki.

Jestem gotowy poklikać.O układach CO z kotłami na eko jedynie i nie o każdym.

Ale dawaj.

zbigmas to leszcz.Klika to co wie od minertu i karoki.

Jestem gotowy poklikać.O układach CO z kotłami na eko jedynie i nie o każdym.

Ale dawaj.

Dla twojej wiadomości to może ze 2% wiem od nich i o pomoc na forum zwracałem się na przełomie 2011-2012, możesz te posty poczytać. Zresztą pytaj ich to może tobie jako temu znawcy napiszą jak prowadzić.kocioł RBR. Mnie wystarczyło to co mi pomogli na początku.

Zresztą i tak nie nie dasz wiary i dalej będziesz mnie oczerniał. Taki już twój urok, jesteś najlepszy z najlepszych,ą instalacją i najlepszymi umiejętnościami prowadzenia kotła.

Zapomnij już o mnie, taki był chyba twój zamiar w poprzedniej odpowiedzi do mnie.

Edytowane przez zbigmaz01

Gość TwojPan
Dla twojej wiadomości to mpże ze 2% wiem od nich i o pomoc na forum zwracałem się na przełomie 2011-2012, możesz te posty poczytać. Zresztą pytaj ich to może tobie jako temu znawcy napiszą jak prowadzić.kociołRBR. Mnie wystarczyło to co mi pomogli na początku.

Zdesztą i tak nie nie daszwiary i dalej będziesz mnie oczerniał. Taki już twój urok, jesteś nalepszy z najleps,ą instalacją i nanlepszymi umiejętnościami prowadzenia kotła.

Zapomnij już o mnie, taki był chyba twój zamiar w poprzedniej odpowiedzi do mnie.

Uraziłem.Przepraszam.

Nie lubię cię.Jesteś z tych co szkodzą.Nie pomagają.Masz wieczny interes w klikaniu na forum.Tym co pisałeś o SPP,nawet go nie widząc,kłamstwami o testach itd-zasłużyłeś na miano kłamcy.W moich oczach.

Edytowane przez TwojPan

Spoko Panowie.

Temperatura w układzie CO z kotłem na ekogroszek,właściwa....jest nie znana.Można gdybać,i na to są dowody userów,że wyższa temp w zakresie 48-50deg sprzyja:

1.Lepszej pracy głowic temostatycznych na kalafiorach.

2.Lepszej kondycji kotła CO.

3.Lepszym "reakcjom" kotła na niskie temp.powrotu.(wody powracającej do kotła)

4.Lepszej pracy palnika na niskich mocach-choć to dyskusyjne....

5.A na pewno nie,towarzyszy zwiększonemu spalaniu......

Pozdrawiam :)

Marek

Amen.

:)

Naprawdę źle już z tobą jak siebie cytujesz, następny etap to już chyba psychiatryk, zresztą jak pisałeś że jedna pompa w instalacji lepiej działa niż kilka to już miałem podejrzenia że coś z tobą nie tak. Niestety niektórzy wierzą co usłyszą od podobnych sobie, bo po przeliczać nie potrafią.

Gość TwojPan
zresztą jak pisałeś że jedna pompa w instalacji lepiej działa niż killa

W układzie CO z kotłem na eko,jedna pompka-to ideał.Szkoda,że wielu daje się wbić na kilka.No cóż.Trzeba wiedzieć kiedyś przegrany.

Naprawdę źle już z tobą jak siebie cytujesz, następny etap to już chyba psychiatryk, zresztą jak pisałeś że jedna pompa w instalacji lepiej działa niż kilka to już miałem podejrzenia że coś z tobą nie tak. Niestety niektórzy wierzą co usłyszą od podobnych sobie, bo po przeliczać nie potrafią.

Maher,Ty,JegoPan,ja,to są naturszczyki opisujący swoje spostrzeżenia na temat systemów grzewczych,chwała Wam i mi za to w imieniu nowych inwestorów ;)

Różnice zdań jak najbardziej pożądane...niech inwestorzy wiedzą o co biega,ja dowalę do do pieca,żeby inwestor był całkowicie świadomy.

zbigmas,przy jego instalacji z buforem każdy kocioł na ekogroszek byłby ok,czemu zatem temacie Lazara nie występuje dla dobra inwestorów a jedynie RBR jest mu bliski ?

Sądzę,że inwestorzy są raczej inteligentni...chociaż czytając ten temat mam odmienne wrażenie.

Edytowane przez Arturo72bis

W układzie CO z kotłem na eko,jedna pompka-to ideał.Szkoda,że wielu daje się wbić na kilka.No cóż.Trzeba wiedzieć kiedyś przegrany.

Ideał jak wyrobi i jak komuś nie zależy na zróżnicowaniu temperatur, chyba że założy tak polecane przez ciebie termostaty, tylko traci wówczas regulacje temperatury zdalnie czyli po co komuś wtedy sterownik z dostępem do neta.

Edytowane przez Maher