Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli się odniosłeś do mnie to racz przetłumaczyć bo ja tępak jestem i nie wiem o co biega w języku imigrantów ;)

Dom to jest czajnik,który do ogrzania np.do 23st.C potrzebuje dokładnie określonej ilości energii.Jeśli potrzebuje tej energii w wodzie o temp.48st.C i ta energia wystarcza,to znaczy,że w wodzie o temp.60st.C będzie jej za dużo i nadmiar musi wydalić poza lub ta energia będzie zgromadzona na później czyli w buforze.

Wszystko pięknie, tylko zapomniałeś Waść o tym, że prócz temperatury istotna jest jeszcze ilość tej wody grzewczej dostarczonej w jednostce czasu do grzejnika...

przepraszam, ale after party piszę

przy badaniu mocy kotła istotne są:

- wartość przepływu wody a także różnica zasil-powrót... w pewnym miejscu stałe wartości dla 100% mocy to 80/60 oraz 60/53 podczas gdy w innym to samo co w tym pierwszym jest robione 80/60 robi sie np. na 68/58, ale przy innym przepływie wody....

- teraz idąc dalej, im wyższa temp. żródła w stosunku do t.otoczenia, tym większe straty do tegoż otoczenia...

jak ktoś ma ocieplony dom, to być może pewnych zależności nie zauważy, ale w starszym róznica czy na kotle jest 45, 50 czy 60st.C jest dość szybko widoczna...

Gość TwojPan
Spoko Panowie.

Temperatura w układzie CO z kotłem na ekogroszek,właściwa....jest nie znana.Można gdybać,i na to są dowody userów,że wyższa temp w zakresie 48-50deg sprzyja:

1.Lepszej pracy głowic temostatycznych na kalafiorach.

2.Lepszej kondycji kotła CO.

3.Lepszym "reakcjom" kotła na niskie temp.powrotu.(wody powracającej do kotła)

4.Lepszej pracy palnika na niskich mocach-choć to dyskusyjne....

5.A na pewno nie,towarzyszy zwiększonemu spalaniu......

Pozdrawiam :)

Marek

Amen.

:)

Gość TwojPan
Nie wnikam co będzie lepsze dla kotła to znaczy jaka temp.zasilania będzie odpowiednia dla kotła.

.

To wielki błąd jest.

Rozpatrujemy taki układ:

1.Kocioł na CO,ekogroszek.

2.Instalacja,kalfior,termostat-albo podłoga,zawór 3D.

3.Komin,wkład,klinkier itd.

4.Mądry palacz.

Więc.Jeśli Maher ma rację,to jego kocioł i kilka stówek pln. pójdzie psu w dupkę.

Jeśli jednak ja mam rację,kocił Mahera i innych laików (bez obrazy) wytrzyma do czasu ....kiedy ogniwa fotowoltaiczne zastąpią kotły na eco....

Nie dodałem.Przepraszam.

Amen.

Edytowane przez TwojPan

Wszystko pięknie, tylko zapomniałeś Waść o tym, że prócz temperatury istotna jest jeszcze ilość tej wody grzewczej dostarczonej w jednostce czasu do grzejnika...

Nie mogę się rzetelnie i z prawdą wypowiadać bo taki zbigmas mnie oskarży za prawdę pisaną nie widząc chamstwa u innych.

Ale dla dobra inwestorów narażam się na reakcję mafii...

pawko napisał,że niezależnie od temperatury zasilana spala tyle samo opału utrzymując jednakową temperaturę w domu czyli jak grzeje kocioł do 60st.C lub do 48st.C spala tyle samo !

Czy sądzisz,że ilość grzanej wody w c.o w domu mu się zwiększa ? Zwiększa ilość pętli podłogówki adekwatnie do wzrostu temp.zasilania ?

(...)jak ktoś ma ocieplony dom, to być może pewnych zależności nie zauważy, ale w starszym róznica czy na kotle jest 45, 50 czy 60st.C jest dość szybko widoczna...

Oczywiście że tak... zmienną, która ma wpływ na to ile ciepła tracimy przez przegrodę jest róznica temperatur po obu jej stronach. Pod warunkiem, że powierchnia i charakter tej przegrody się nie zmienia.

Nie mogę się rzetelnie i z prawdą wypowiadać bo taki zbigmas mnie oskarży za prawdę pisaną nie widząc chamstwa u innych.

pawko napisał,że niezależnie od temperatury zasilana spala tyle samo opału utrzymując jednakową temperaturę w domu czyli jak grzeje kocioł do 60st.C lub do 48st.C spala tyle samo !

Czy sądzisz,że ilość grzanej wody w c.o w domu mu się zwiększa ? Zwiększa ilość pętli podłogówki adekwatnie do wzrostu temp.zasilania ?

Słowo - klucz: mieszacz.

Watek jest o RBR ,czy subtelnym obiektywizmie,Andrew?

Spójrz poniżej i wyłuskaj w tym fragmencie posta, wątek o RBR.

Baranie czy ustawisz na kotle 40 czy 60oC spali Ci dokładnie tyle samo węgla, ale co Ty debilu o wielu nickach możesz wiedzieć. ,,,,

Artur jest upierdliwy, ale nie chamski. Próbuje na swój sposób apostołować.

Ilość wody sie na pewno nie zmienia(pomijając naturalny wzrost jej objetości wraz z temperaturą). Ale pytanie powinno być postawione nieco inaczej:

Czy kocioł grzejąc wodę do 60 C i mając na powrocie 45 C oddał tyle samo ciepła co inny o parametrach 45 C / 30 C? Przecież oba "zgubiły" 15 C... :)

Słowo - klucz: mieszacz.

A no własnie,dla muchomena 45st.C bez mieszacza mogło skutkować idealną temperaturą dla c.o+cwu.

O tym pisałem.

Chamstwo wyszło z worka od pawko.

Ilość wody sie na pewno nie zmienia(pomijając naturalny wzrost jej objetości wraz z temperaturą). Ale pytanie powinno być postawione nieco inaczej:

Czy kocioł grzejąc wodę do 60 C i mając na powrocie 45 C oddał tyle samo ciepła co inny o parametrach 45 C / 30 C? Przecież oba "zgubiły" 15 C... :)

Nie wnikam w kocioł,to Wy powinniście brać to pod uwagę,że grzanie wody do 60st.C będzie droższe niż grzanie wody do 45st.C przy określonej energii cieplnej.

Ile tej energii potrzeba to fizyka powie.

Edytowane przez Arturo72bis

Gość TwojPan

zbigmas to leszcz.Klika to co wie od minertu i karoki.

Jestem gotowy poklikać.O układach CO z kotłami na eko jedynie i nie o każdym.

Ale dawaj.