Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zbigmas to leszcz.Klika to co wie od minertu i karoki.

Jestem gotowy poklikać.O układach CO z kotłami na eko jedynie i nie o każdym.

Ale dawaj.

Dla twojej wiadomości to może ze 2% wiem od nich i o pomoc na forum zwracałem się na przełomie 2011-2012, możesz te posty poczytać. Zresztą pytaj ich to może tobie jako temu znawcy napiszą jak prowadzić.kocioł RBR. Mnie wystarczyło to co mi pomogli na początku.

Zresztą i tak nie nie dasz wiary i dalej będziesz mnie oczerniał. Taki już twój urok, jesteś najlepszy z najlepszych,ą instalacją i najlepszymi umiejętnościami prowadzenia kotła.

Zapomnij już o mnie, taki był chyba twój zamiar w poprzedniej odpowiedzi do mnie.

Edytowane przez zbigmaz01

Gość TwojPan
Dla twojej wiadomości to mpże ze 2% wiem od nich i o pomoc na forum zwracałem się na przełomie 2011-2012, możesz te posty poczytać. Zresztą pytaj ich to może tobie jako temu znawcy napiszą jak prowadzić.kociołRBR. Mnie wystarczyło to co mi pomogli na początku.

Zdesztą i tak nie nie daszwiary i dalej będziesz mnie oczerniał. Taki już twój urok, jesteś nalepszy z najleps,ą instalacją i nanlepszymi umiejętnościami prowadzenia kotła.

Zapomnij już o mnie, taki był chyba twój zamiar w poprzedniej odpowiedzi do mnie.

Uraziłem.Przepraszam.

Nie lubię cię.Jesteś z tych co szkodzą.Nie pomagają.Masz wieczny interes w klikaniu na forum.Tym co pisałeś o SPP,nawet go nie widząc,kłamstwami o testach itd-zasłużyłeś na miano kłamcy.W moich oczach.

Edytowane przez TwojPan

Spoko Panowie.

Temperatura w układzie CO z kotłem na ekogroszek,właściwa....jest nie znana.Można gdybać,i na to są dowody userów,że wyższa temp w zakresie 48-50deg sprzyja:

1.Lepszej pracy głowic temostatycznych na kalafiorach.

2.Lepszej kondycji kotła CO.

3.Lepszym "reakcjom" kotła na niskie temp.powrotu.(wody powracającej do kotła)

4.Lepszej pracy palnika na niskich mocach-choć to dyskusyjne....

5.A na pewno nie,towarzyszy zwiększonemu spalaniu......

Pozdrawiam :)

Marek

Amen.

:)

Naprawdę źle już z tobą jak siebie cytujesz, następny etap to już chyba psychiatryk, zresztą jak pisałeś że jedna pompa w instalacji lepiej działa niż kilka to już miałem podejrzenia że coś z tobą nie tak. Niestety niektórzy wierzą co usłyszą od podobnych sobie, bo po przeliczać nie potrafią.

Gość TwojPan
zresztą jak pisałeś że jedna pompa w instalacji lepiej działa niż killa

W układzie CO z kotłem na eko,jedna pompka-to ideał.Szkoda,że wielu daje się wbić na kilka.No cóż.Trzeba wiedzieć kiedyś przegrany.

Naprawdę źle już z tobą jak siebie cytujesz, następny etap to już chyba psychiatryk, zresztą jak pisałeś że jedna pompa w instalacji lepiej działa niż kilka to już miałem podejrzenia że coś z tobą nie tak. Niestety niektórzy wierzą co usłyszą od podobnych sobie, bo po przeliczać nie potrafią.

Maher,Ty,JegoPan,ja,to są naturszczyki opisujący swoje spostrzeżenia na temat systemów grzewczych,chwała Wam i mi za to w imieniu nowych inwestorów ;)

Różnice zdań jak najbardziej pożądane...niech inwestorzy wiedzą o co biega,ja dowalę do do pieca,żeby inwestor był całkowicie świadomy.

zbigmas,przy jego instalacji z buforem każdy kocioł na ekogroszek byłby ok,czemu zatem temacie Lazara nie występuje dla dobra inwestorów a jedynie RBR jest mu bliski ?

Sądzę,że inwestorzy są raczej inteligentni...chociaż czytając ten temat mam odmienne wrażenie.

Edytowane przez Arturo72bis

W układzie CO z kotłem na eko,jedna pompka-to ideał.Szkoda,że wielu daje się wbić na kilka.No cóż.Trzeba wiedzieć kiedyś przegrany.

Ideał jak wyrobi i jak komuś nie zależy na zróżnicowaniu temperatur, chyba że założy tak polecane przez ciebie termostaty, tylko traci wówczas regulacje temperatury zdalnie czyli po co komuś wtedy sterownik z dostępem do neta.

Edytowane przez Maher

Ideał jak wyrobi i jak komuś nie zależy na zróżnicowaniu temperatur, chyba że założy tak polecane przez ciebie termostaty, tylko traci wówczas regulacje temperatury zdalnie czyli po co komuś wtedy sterownik z dostępem do neta.

W nowym domu nie ma mowy o zróżnicowaniu temperatur,jest to poprostu nie realne:

U mnie żona wietrzy namiętnie sypialnię ;)

Przed chwilą odczytałem temperaturę w sypialni to 22,2st.C w salonie 22,9st.C a na zewnątrz 8,1st.C

olo,bez grzania :)

Cuda ;)

27.09. godz.23.30 :)

Edytowane przez Arturo72bis

Uraziłem.Przepraszam.

Nie lubię cię.Jesteś z tych co szkodzą.Nie pomagają.Masz wieczny interes w klikaniu na forum.Tym co pisałeś o SPP,nawet go nie widząc,kłamstwami o testach itd-zasłużyłeś na miano kłamcy.W moich oczach.

Wiem że mnie nie lubisz, ja tego o tobie nie napiszę bo tak jak ten o trzech twarzach jesteś już uzależniony od forum i pokazania kto tu jest najlepszy. Jeżeli szkodzę to tobie podobnym co na jednym forum dostają rady a na drugim robią z siebie wszechwiedzącego. Ucz się dalej, zawsze to jakiś procent użytkowników tego kotła z tego skorzysta.

O SPP nigdy i nigdzie złego słowa nie napisałem a to że go nie mam to jeszcze mam czas, poczekam. Jeszcze dopracowuję swoją instalację i ją przerabiam a że nie jest to tak szybko to już inna bajka. Po co mi sterownik na lato i w instalacji która mnie nie zadowala?

Kłamcą to nazywaj siebie skoro do swoich błędów nie możesz się przyznać. Ale wymiana zdań już i tak cię czegoś nauczyła.

Skończ wreszcie, już dość.

Maher,Ty,JegoPan,ja,to są naturszczyki opisujący swoje spostrzeżenia na temat systemów grzewczych,chwała Wam i mi za to w imieniu nowych inwestorów ;)

Różnice zdań jak najbardziej pożądane...niech inwestorzy wiedzą o co biega,ja dowalę do do pieca,żeby inwestor był całkowicie świadomy.

zbigmas,przy jego instalacji z buforem każdy kocioł na ekogroszek byłby ok,czemu zatem temacie Lazara nie występuje dla dobra inwestorów a jedynie RBR jest mu bliski ?

Sądzę,że inwestorzy są raczej inteligentni...chociaż czytając ten temat mam odmienne wrażenie.

Bo o innych się nie wypowiadam, piszę o tym co mam. Nie siedzę na forum całą dobę, nie zarabiam na pisaniu i nie wciskam że moja prawda jest najlepsza. Ten temat jest dodany (jak wiele innych) do ulubionych i dostaję powiadomienia o odpowiedziach ale już ostatnio myślę że zostanie skasowany, szkoda kB na takie wiadomości aby z fona czytać.

A o buforze to od niedawna zacząłeś pisać :)

Widzę że już hieny temat podłapały.

Jeśli dom potrzebuje jakąś ilość energii to trzeba mu ją dostarczyć żeby utrzymać w nim temperaturę jaka nas zadowala.

Kolega QIM podał wskazówkę ale oczywiście filozofowie będą dalej toczyć dyskusje na kilkanaście stron.

Jeśli zasilamy dom jakąś temp. X i jest w nim zapewniony komfort cieplny to jaki ma wpływ temp. kotła ?

Czy ma on 48, 60 czy 80 stopni ?

Przecież temperatura zasilania jest X.

Jedyne straty będą na tym ile traci kocioł przez wypromieniowanie na izolacji.

Na czym chcecie ważyć ten zniszczony niepotrzebnie węgiel ? na wadze aptekarskiej czy złotniczej ?

Napiszę jeszcze raz jak chłop krowie na rowie.

Jeśli powiedzmy Artur zasila swój dom temp. 35 stopni żeby utrzymać w pomieszczeniach powiedzmy 23 stopnie to czy zużyje tej energii więcej powiedzmy z bufora o temp. 40 stopni czy np. 60 stopni ?

Zużyje jej dokładnie tyle samo.

Strata będzie tylko z tego ile traci bufor, u pawka kocioł

Jeśli Arturo zmieni temp. zasilania np. na 37 stopni wtedy zużyje więcej ale czy w buforze będzie 40 czy 60 stopni to i tak zużyje tyle samo.

Może pawko trochę nie precyzyjnie napisał na swoim przykładzie i zaraz trole podłapały temat.

Widzę że już hieny temat podłapały. ,,,,

,,,, Jeśli powiedzmy Artur zasila swój dom temp. 35 stopni żeby utrzymać w pomieszczeniach powiedzmy 23 stopnie to czy zużyje tej energii więcej powiedzmy z bufora o temp. 40 stopni czy np. 60 stopni ?

Zużyje jej dokładnie tyle samo.

Strata będzie tylko z tego ile traci bufor, u pawka kocioł,,,,

Ciepło do układu bufora czy też wymiennika kotła należy najpierw dostarczyć.

Wnikanie ciepła z źródła ciepła nie jest jednakowe dla różnych temperatur wody, zależy także od szybkości przepływu, warstwy laminarnej a także wielu innych parametrów.

Więcej można doczytać na przykład tutaj : http://www.dbc.wroc.pl/Content/1428/kmiec_procesy_cieplne.pdf

Edytowane przez Andrzej_M_

Jak to często bywa temperatura utożsamiana z ciepłem czy energią. Cóż użytkownik jedyny sprzęt pomiarowy jaki posiada to termometr. E tam .. Kłóćcie się

Nie mam zamiaru tu się dalej wykłócać krzy, to widać dlaczego są te kłótnie, żeby zatrolować wątek na tym zależy filozofom.

W nowym domu nie ma mowy o zróżnicowaniu temperatur,jest to poprostu nie realne:

Nie chodzi mi o różnicowanie temperatur aby w każdym pomieszczeniu mieć inną temperaturę, ale o różnice na parterze i poddaszu tak aby poddasze nie było dodatkowo podgrzewane przez parter i na dwóch pompach mogę zniwelować tą różnice w prosty sposób i dodatkowo wyższą temperaturę w łazienkach. Montując termostaty/siłowniki uzyskuje tę efekt ale tracę zarazem możliwość zdalnej regulacji czyli nie potrzebny wtedy sterownik internetowy.

Ciepło do układu bufora czy też wymiennika kotła należy najpierw dostarczyć.

Wnikanie ciepła z źródła ciepła nie jest jednakowe dla różnych temperatur wody, zależy także od szybkości przepływu, warstwy laminarnej a także wielu innych parametrów.

Więcej można doczytać tutaj : http://www.dbc.wroc.pl/Content/1428/kmiec_procesy_cieplne.pdf

Andrzeju założyłeś sobie już drugi wątek o tym kotle, zbierz sobie najświatlejszych i tam podyskutuj o teorii

Normalnego człowieka dosłownie walą teorie z resztą nie jedna już poległa w zwykłej kotłowni.

Niedziela jest i ładna pogoda, wykorzystaj to :)

Istnieje niewielkie pole manewru... Może to nie będzie 15stC i w pomieszczeniu obok 23, ale 1-2 stopnie są realne. Natomiast nie realne będzie np zwiększanie/zmniejszanie temperatury w określonych godzinach (strefy).