Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Przebijanie nie jest problemem, tylko grawitacyjnie woda ciepła krąży niepotrzebnie po układzie

Czyli czym jest spowodowane to że ta "ciepła woda krąży niepotrzebnie po układzie" ?

bo widzę tu jakieś dziwne teorie.

Aaa i poczytaj może jak już bobas sugerował o zaworach zwrotnych bo ludzie to czytają.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli czym jest spowodowane to że ta "ciepła woda krąży niepotrzebnie po układzie" ?

bo widzę tu jakieś dziwne teorie.

Aaa i poczytaj może jak już bobas sugerował o zaworach zwrotnych bo ludzie to czytają.

Rozrysuj sobie schemat i z zobaczysz że jest możliwość przy dużej mocy pompy od CWU że część wody powrotnej z bojlera nie trafi do kotła tylko popłynie powrotem do układu CO omijając zawory zwrotne.

Maher ja nie potrzebuję Twoich nauk, to akurat dobrze wiem.

Chciałbym żebyś mi wyjaśnił to co napisałeś a nie kręć mi tu kota do góry ogonem.

Nie chciałbym żeby ktoś mnie utożsamiał z Twoimi teoriami, tylko tyle.

Właśnie patrzyłem na mój schemat i jak Grzech2000 ma podobnie to jest to możliwe (powrót z CWU jest podciągnięty jest małą średnicą i a powrót z CO dużą, jeszcze jak swego czasu była dyskusja czy łączyć powroty CWU i CO razem, to woda popłynie powrotem CO do zaworu 4D i dalej powrotem poprawnie przez drugi ZZ blokujący 3D i dalej tak jak przy włączonej pompie CO). U mnie ma małe szanse bo powroty nie mam spięte razem, po drugie pompa CWU chodzi na małej mocy 5W i dodatkowo zdławiona jest zaworem na powrocie bojlera.

Gość TwojPan
berdnard do zawijana:

"Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,

Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce,

Nie znasz prawd żywych - nie obaczysz cudu...(...)

To tak z przymrużeniem oka. ;)

Czyli co ?

Only SPP,oh yeah!

berdnard do zawijana:

"Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,

Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce,

Nie znasz prawd żywych - nie obaczysz cudu...(...)

To tak z przymrużeniem oka. ;)

Czy znasz prawdy, czy nie - w technice cudu nie zobaczysz.

Choć czasem może się wydawać, że widzisz cud. :)

W nocy p.cyrkulacyjna odpoczywa bo jest podpieta pod programator czasowy.Jade jutro na 2-3 dni do kraju to sie przyjze czy i gdzie przebija.Czy mozna sie w jakis sposob zabezpieczyc przed przebijaniem CO?oprocz zaworow zwrotnych?.Nie jest to kol Maher zbieg okolicznosci przekrecam nawet w trybie lato 4D i szybciej sie bojler wychaladza niz przy zamlnietym 4D.
Ale.o.ile.się nie mylę to ZZ masz klapowe i tu może przebijać. Będziesz w domu to sprawdź.