Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie,w trybie lato przy zakreconym 4D spala ok 4kg/d,dzisiaj gdy jest w auto-lato jednak temperatura przez cała dobe powyzej ustawionej spali ok 5,8kg/d.Oczywiscie przy odkreconym 4D.Nie mam zaworu zwrotnego na CWU ale chyba to nie jego brak powoduje spalanie wieksze prawie 2kg/d?.Pewnie tez przebija na CO ale nie ma mnie w domu(kraju) zeby to sprawdzic.

To normalne-ciepła woda zawsze gdzieś sobie znajdzie obiekt do ogrzania :-). Jedynym sposobem jest fizycznie odcięcie obiegu - zamknięcie odpowiednich zaworów

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mylisz się -do rzeczy

Witam

W 2001 roku poznałem papierki na kotły małej mocy jakie miały wystawione przez badaczy ......na kotły dla tzw NISKIEJ EMISJI

u mnie był taki super kocioł zainstalowany-wiesz ile się napracował zgadnij kol Zawijanie -dalej dokończę historię jak odpowiesz na moje pytanie i dlatego zostałem zmuszony by stac się pseudoteoretykiem w dodatku głupkowatym

dołoże trochę do pieca-poznałem -obserwowałem pracę kotła na takiej maszynerii najprawdopodobnie ty terz, pare naście godz co se kreseczki kreśli, na górze ekranu widniało twoje nazwisko- nadmieniam podobał mi bardzo jako piec wymiennik, a serce w nim było takie- maluckie7 rzędów dysz po obu stronach te wielgaśnie dziurecki były oryginalnie odlane

tak se myślę - te papierki co na nich są kreskówki - nie to, nie ten świat przecież ja z innej planety

zdrówka

berdnard do zawijana:

"Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,

Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce,

Nie znasz prawd żywych - nie obaczysz cudu...(...)

To tak z przymrużeniem oka. ;)

Maher jedynie ZZ brak na CWU na podłogowej i Co sa ZZ.

Tak jak wyżej pisałem, coś ci wychładza CWU, może cyrkulacja za często się włącza, może ktoś wybiera ci "wybiera" ciepłą wodę z bojlera. Popatrz sobie na spadki temperatury ciepłej wody w nocy, a w dzień i to samo jak wygląda temperatura spalin dzień/noc.

No przecież kolega grzech2000 pisał, że otwarcie zaworu 4D spowodowało wzrost zużycia opału.

Masz układ otwarty ? Jeśli tak to jak jest podłączone naczynie wyrównawcze ?

Jak wygląda instalacja za 4D, może jakiś grzejnik grzeje grawitacyjnie ?

Napisał też że ma zawory zwrotne za 4D czyli nic nie powinno przepuścić, po drugie nie ma znaczenia czy układ otwarty czy zamknięty, jak nie ma ZZ to i tak popchnie ciepłą wodę. Może 4D nie ma tu znaczenia, tylko zbieg okoliczności.

Napisał też że ma zawory zwrotne za 4D czyli nic nie powinno przepuścić, po drugie nie ma znaczenia czy układ otwarty czy zamknięty, jak nie ma ZZ to i tak popchnie ciepłą wodę. Może 4D nie ma tu znaczenia, tylko zbieg okoliczności.

Zdziwiłbyś się. ZZ ma nie puścić wody w przeciwnym kierunku np. żeby pompy sobie nie podkradały. No ale masz u siebie pełno tych bajerów, to pewnie wiesz lepiej.

Zdziwiłbyś się. ZZ ma nie puścić wody w przeciwnym kierunku np. żeby pompy sobie nie podkradały. No ale masz u siebie pełno tych bajerów, to pewnie wiesz lepiej.

U siebie sprawdzałem po montażu, wszystkie takie kombinacje jak przepuszczanie ZZ w przeciwnym kierunku i jest wszystko OK. Może instalator rzeczywiście zapomniał o którymś ZZ i może obwód pociągnąć w przeciwnym kierunku. Prędzej jednak podejrzewam że to wina większego odbioru CWU bo w nocy nie ma takich spadków CWU.

W nocy p.cyrkulacyjna odpoczywa bo jest podpieta pod programator czasowy.Jade jutro na 2-3 dni do kraju to sie przyjze czy i gdzie przebija.Czy mozna sie w jakis sposob zabezpieczyc przed przebijaniem CO?oprocz zaworow zwrotnych?.Nie jest to kol Maher zbieg okolicznosci przekrecam nawet w trybie lato 4D i szybciej sie bojler wychaladza niz przy zamlnietym 4D.

W nocy p.cyrkulacyjna odpoczywa bo jest podpieta pod programator czasowy.Jade jutro na 2-3 dni do kraju to sie przyjze czy i gdzie przebija.Czy mozna sie w jakis sposob zabezpieczyc przed przebijaniem CO?oprocz zaworow zwrotnych?.Nie jest to kol Maher zbieg okolicznosci przekrecam nawet w trybie lato 4D i szybciej sie bojler wychaladza niz przy zamlnietym 4D.

Przebijanie nie jest problemem, tylko grawitacyjnie woda ciepła krąży niepotrzebnie po układzie, nie wiem jaki masz schemat, może sobie go rozrysuj jak go nie masz i zobacz gdzie może być błąd, chociaż zima idzie pompa CO będzie grzała to masz spokój do wiosny na poprawki. Możesz też podotykać rur za 4d i zobaczyć czy któraś nie jest ciepła, może któryś z ZZ się zawiesił i przepuszcza. Możesz też mieć pompę od CWU ustawioną na pełną moc i nie wszystka woda powrotna trafia z bojlera do pieca tylko wędruje powrotem po układzie CO (jak pisał bobasxx). U mnie na jeden poziom CO są dwa ZZ, a w całym układzie jest ich co najmniej 8

Przebijanie nie jest problemem, tylko grawitacyjnie woda ciepła krąży niepotrzebnie po układzie

Czyli czym jest spowodowane to że ta "ciepła woda krąży niepotrzebnie po układzie" ?

bo widzę tu jakieś dziwne teorie.

Aaa i poczytaj może jak już bobas sugerował o zaworach zwrotnych bo ludzie to czytają.

Czyli czym jest spowodowane to że ta "ciepła woda krąży niepotrzebnie po układzie" ?

bo widzę tu jakieś dziwne teorie.

Aaa i poczytaj może jak już bobas sugerował o zaworach zwrotnych bo ludzie to czytają.

Rozrysuj sobie schemat i z zobaczysz że jest możliwość przy dużej mocy pompy od CWU że część wody powrotnej z bojlera nie trafi do kotła tylko popłynie powrotem do układu CO omijając zawory zwrotne.

Maher ja nie potrzebuję Twoich nauk, to akurat dobrze wiem.

Chciałbym żebyś mi wyjaśnił to co napisałeś a nie kręć mi tu kota do góry ogonem.

Nie chciałbym żeby ktoś mnie utożsamiał z Twoimi teoriami, tylko tyle.

Właśnie patrzyłem na mój schemat i jak Grzech2000 ma podobnie to jest to możliwe (powrót z CWU jest podciągnięty jest małą średnicą i a powrót z CO dużą, jeszcze jak swego czasu była dyskusja czy łączyć powroty CWU i CO razem, to woda popłynie powrotem CO do zaworu 4D i dalej powrotem poprawnie przez drugi ZZ blokujący 3D i dalej tak jak przy włączonej pompie CO). U mnie ma małe szanse bo powroty nie mam spięte razem, po drugie pompa CWU chodzi na małej mocy 5W i dodatkowo zdławiona jest zaworem na powrocie bojlera.

Gość TwojPan
berdnard do zawijana:

Czyli co ?

Only SPP,oh yeah!

berdnard do zawijana:

Czy znasz prawdy, czy nie - w technice cudu nie zobaczysz.

Choć czasem może się wydawać, że widzisz cud. :)

Ale.o.ile.się nie mylę to ZZ masz klapowe i tu może przebijać. Będziesz w domu to sprawdź.