Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym przypadku przewiduję że minertu testuje sterownik dla ES dla tego producenta a podłączony ma pod swojej produkcji kociołek czyli ten który aktualnie używa.

Ostatnio minertu pisał że zrobił kociołek, dał do zrobienia lokalnemu spawaczowi i nie wyszło to spawanie za dobrze (porównanie spawów do RBR-a), możliwe że dogadał się z Defro, oni mają profesjonalny sprzęt do spawania i może wyjdzie z tego porządny kociołek z "ecoalem" na pokładzie.

Użytkownicy ecoal/bruli proszą się miesiącami o drobną poprawkę w programie, a tu dla Defro zrobili nie dość że nowy algorytm automatyczny (zwał jak zwał ale jest automatem i może lepszym od Ecoal) to jeszcze zmienili całą szatę graficzną

Oczywiście że tak. Ciekawe co na to inni producenci kotłów z eCoalem na pokładzie ?

Z tego co wiem to eCoal też by mógł być w Defro. Warunkiem jest bodajrze przebadanie poprawności konstrukcji. W aspekty finansowe się nie zgłębiam bo i tak muszą być. A dla nas konsumentów myślę że jest to z korzyścią. Branża się zmienia i może ktoś sobie weźmie do serca że na zwykłe metalowe skrzyneczki na węgiel już miejsca nie ma. Minertu też podziwiam i życzę sukcesu.

Ostatnio minertu pisał że zrobił kociołek, dał do zrobienia lokalnemu spawaczowi i nie wyszło to spawanie za dobrze (porównanie spawów do RBR-a), możliwe że dogadał się z Defro, oni mają profesjonalny sprzęt do spawania i może wyjdzie z tego porządny kociołek z "ecoalem" na pokładzie.

Użytkownicy ecoal/bruli proszą się miesiącami o drobną poprawkę w programie, a tu dla Defro zrobili nie dość że nowy algorytm automatyczny (zwał jak zwał ale jest automatem i może lepszym od Ecoal) to jeszcze zmienili całą szatę graficzną

To chyba już za daleko idąca wizja. ;)

Defro jest duża firmą i ma swoją komórkę badawczą . Wątpię że kupili by pomysł na kociołek [ z całym szacunkiem dla wiedzy tej osoby] . Es zrobił coś normalnego,znalazł zbyt na swój produkt . Ogniwo,Defro duże firmy wiec opłaca się dla dużych odbiorców strony dopasować [by nazwa producenta była na kotle w podglądzie sterownika ]. Czyli jak w życiu..kasa się liczy :)

Defro jest duża firmą i ma swoją komórkę badawczą . Wątpię że kupili by pomysł na kociołek [ z całym szacunkiem dla wiedzy tej osoby] . Es zrobił coś normalnego,znalazł zbyt na swój produkt . Ogniwo,Defro duże firmy wiec opłaca się dla dużych odbiorców strony dopasować [by nazwa producenta była na kotle w podglądzie sterownika ]. Czyli jak w życiu..kasa się liczy :)

Jakoś dla Ogniwa takiej specjalnej szaty graficznej nie zrobili :confused:

Minertu widze ,że podobnie jak ja palisz na całego.Mam pytanko,na CO masz 3D , czy termostaty na grzejnikach?Chodzi mi o to czy ta cała moc z kotła trafia u ciebie bezpśrednio n grzejniki.Pozdrawiam.

Mam 4D , ustawiony w skali od 0 do 6 na 4,5 podłogówka wskazuje temp wyjściową na układ.Na grzejnikach termostaty.

...

Skoro masz tą wersję sterownika u siebie to znaczy że nie tylko wersja graficzna się zmieniła, możesz coś więcej napisać co się zmieniło lub choć trochę naświetlić aby się nie domyślać lub godzinami obserwować zachowanie sterownika i nie produkować niepotrzebnych teorii na kilkanaście str. włącznie z uwagami o producencie?

Takiej opcji nie będzie.

Jak elektronika będzie taka sama, to myślę że nie będzie problemu z wymianą oprogramowania, na razie nie widać jakiś lepszych algorytmów aby trzeba było się tym bardziej zainteresować. Wcześniej myślałem nad SPP ale brakuje mi w nim abym mógł sterować moimi 3 pompami i całym ogrzewaniem w domu i całej platformy z statystykami.