Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

To "TROCHA" to większe to problemy i większe zużycie węgla w w lecie i w większości sezonu zimowego, ale co tam, można posłuchać sprzedawców kotłów i zawsze kupować lepszy węgiel na mroźną zimę i gorszy na resztę sezonu.

Maher z problemami to Ty się chyba urodziłeś i Ci tak zostało.

O jakich problemach piszesz ? ile tego węgla więcej spalasz ?

Do czego to większe spalanie odnosisz w swoim konkretnym przypadku ?

Nie ma innego przypadku tylko Twoje pieprzenie trzy po trzy.

Napij się chłopie, wyśpij albo weź się za robotę to nie będziesz miał czasu na pier...nie głupot po forum.

Ten Twój sprzedawca to na Ciebie wszystkie plagi egipskie zesłał a teraz już nawet nie jest już sprzedawcą Twojego kotła to tu dupę trujesz.

Zadzwoń sobie tam i wylej swoje żale, dlaczego ja czy inni mamy tego non-stop wysłuchiwać ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

, nie wiem co jarecki miał na celu podając fotka przy fotce w jednym palniku wyjście od dołu a w drugim wyjście od góry.

.

Nic nie miałem na myśli, miałem takie stare zdjęcia, co zresztą opisałem.

Podałem także,że to wymiar otworu górą i sprawdzę oraz podam wymiar przy szczelinach napowietrzenia głównego

W Ewmarze wymiar napowietrzenia głównego jest stały i nie rozszerza się, ma 10x14cm

w ekoenergii dołem jest 10,5cm na 14cm a górą szczeliny 11,5cm x 15cm i tyle.

Już nic nie mówię, bo znowu jakieś awantury się zaczynają robić

W Ewmarze wymiar napowietrzenia głównego jest stały i nie rozszerza się, ma 10x14cm

w ekoenergii dołem jest 10,5cm na 14cm a górą szczeliny 11,5cm x 15cm i tyle.

Widzisz kolega Andrzej niby taki bystrzacha ale nie dostrzega wymiarów na zdjęciach i próbuje ze mnie sobie drwić, że on potrafi policzyć pole prostokąta, gdzie wyjście Ekoenergii nie jest pełnym prostokątem także mogłam napisać że japy mają praktycznie identyczne.

Po drugie korony w RBR mają inne napowietrzanie niż te na zdjęciach.

O jakich problemach piszesz ? ile tego węgla więcej spalasz ?

Do czego to większe spalanie odnosisz w swoim konkretnym przypadku ?

Sam doradzałeś kupno gorszego opału, na lato i lepszego na zimę, a konkretny przypadek to zakup tegorocznej wesołej z małą ilością popiołu i palenie jej w okresie letnim (piec czterokrotnie wygasł za min nie zmniejszyłem mu czasów między podawaniem w podczymaniu, a konkretnie wyższe spalanie to podniesienie się dziennego spalania z 2kg/24h na 3kg/24h czyli jakieś 50%). Po prostu palnik o mocy 25KW nie nadaje się do pieca 12KW, tak ciężko to zrozumieć, po drugie w przypadku RBR-12KW z jak to nazwali inni forumowicze "wykastrowaną półką wodną" rozbujanie takiego palnika do mocy nominalnej powoduje tylko zwiększenie ciepła wydobywające się kominem, bo wykastrowany wymiennik RBR-a nie jest w stanie odebrać tego ciepła.

Sam doradzałeś kupno gorszego opału, na lato i lepszego na zimę, a konkretny przypadek to zakup tegorocznej wesołej z małą ilością popiołu i palenie jej w okresie letnim (piec czterokrotnie wygasł za min nie zmniejszyłem mu czasów między podawaniem w podczymaniu, a konkretnie wyższe spalanie to podniesienie się dziennego spalania z 2kg/24h na 3kg/24h czyli jakieś 50%). Po prostu palnik o mocy 25KW nie nadaje się do pieca 12KW, tak ciężko to zrozumieć, po drugie w przypadku RBR-12KW z jak to nazwali inni forumowicze "wykastrowaną półką wodną" rozbujanie takiego palnika do mocy nominalnej powoduje tylko zwiększenie ciepła wydobywające się kominem, bo wykastrowany wymiennik RBR-a nie jest w stanie odebrać tego ciepła.

Tak to prawda i dalej polecam słabszy węgiel na grzanie CWU latem.

Reszty nie będę nawet nawet komentował bo to strata mojego jak cennego czasu :)

Zadzwoń do swojego sprzedawcy niech Ci tłumaczy jeśli potrafi i będzie chciał z Tobą gadać.

Aha, a co do kastracji to sprawdź to miejsce w kroczu czy aby też Cię nie spotkało to co biednego RBRa :) bo klepiesz w kółko te same dyrdymały jak stara ciota.

Już Ci pisałem Ty byś chciał żeby kocioł przy mocy nominalnej wskazywał 80 stopni w czopuchu, tak ?

bo jeśli masz 120 czy 130 to już Ci fortuna kominem wylatuje ?

Ja widzisz znowu uważam że to taka minimalna bezpieczna temp. w czopuchu, mądrzejsi ode mnie twierdzili że bezpieczne minimum to chociaż 140 ale też nikt nie jest na tyle pewny żeby to potwierdzić, pamiętasz co pisali Zawijanowie ? chyba nr: drugi o ile pamiętam.

Gdybyś sobie przegrzebał forum nie myśląc cały wieczór z której strony ugryźć karokę to byś tych głupot nie pisał.

Z resztą co mnie z Tobą łączy ?

Chyba tylko to że piszesz na tym forum jak i ja.

Edytowane przez karoka65

Może jestem za bardzo wymagający i piec to tylko piec, tylko za cokolwiek przy nim robię to widać fuszerkę. W domu dużo drobniejszych rzeczy przerabiam aby działały idealnie (np. ostatnio jeden z zasilaczy do podświetlania kuchni zapalał się pół sekundy później niż pozostałe i został wymieniony, przerabiałem bramę garażową bo otwierała się wolniej niż ja podjeżdżałem z drogi głównej i pobierała w trybie stand-by 12W i została przerobiona, gdy włączała się jedna z pomp słychać było jak jak przez kilka sekund obraca wodę razem z powietrzem - został dołożony dodatkowy odpowietrznik automatyczny, po wejściu do pomieszczenia pod schody trzeba było zawsze zapalić światło - zostało przerobione tak że otwarcie drzwi je zapala , a zamknięcie gasi itd. ), jak u mnie działa coś idealnie to zapominam o sprawię i więcej się tym nie interesuje, a w przypadku RBR-a co chwilę coś wychodzi, jak kiedykolwiek uda mi się aby działał tak jak inne urządzenia w domu to pewnie o nim zapomnę i nie będę szukał na forum rozwiązania problemu i przy okazji nie będę pisał o tym.

cholernie wiele o tobie to mówi..

nie znam się na piecach. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z ogrzewaniem na węgiel. Przeczytałem mnóstwo gazet i internetu i wybrałem RBR 17kw.

I sporo rzeczy w budowie domu zrobiłbym teraz lepiej, ale piec wybrałem idealnie.

bardzo mądry i prosty sterownik z dostępem przez WWW, łatwe i szybkie czyszczenie kotła.

A na poradę sprzedawcy (minertu w moim przypadku) tez zawsze mogę liczyć.

piec chodzi cały rok.

Zaczynamy trzeci sezon.

cholernie wiele o tobie to mówi..

nie znam się na piecach. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z ogrzewaniem na węgiel. Przeczytałem mnóstwo gazet i internetu i wybrałem RBR 17kw.

I sporo rzeczy w budowie domu zrobiłbym teraz lepiej, ale piec wybrałem idealnie.

bardzo mądry i prosty sterownik z dostępem przez WWW, łatwe i szybkie czyszczenie kotła.

A na poradę sprzedawcy (minertu w moim przypadku) tez zawsze mogę liczyć.

piec chodzi cały rok.

Zaczynamy trzeci sezon.

To o tobie też wiele mówi jak piec dla ciebie jest idealnym produktem, to ciekawe jak musi wyglądać reszta domu (jak chcesz to mogę wrzucić ci dla przypomnienia zdjęcie cięcia blach i ich spawanie i dopasowanie w RBR-eże).

Maher ja naprawdę nie mam pojęcia co Ci sprzedali, może Twój sprzedawca gdzieś w garażu jakąś podróbkę walnął :)

.

Chwaliłeś się że ty w Instalco załatwiałeś mi aby mi zwrócili różnice w cenie za przysłanie RBR-a z nie tą przekładnią co zamówiłem, czyli wygląda że ty też miałeś w tym udział.

Chwaliłeś się że ty w Instalco załatwiałeś mi aby mi zwrócili różnice w cenie za przysłanie RBR-a z nie tą przekładnią co zamówiłem, czyli wygląda że ty też miałeś w tym udział.

Maher to Ty uważasz że się chwaliłem. producent wiedział zaraz o tej sytuacji jak tylko na forum napisałeś i był zaraz telefon do Twojego sprzedawcy.

Ciekawe ile by to Tobie zajęło.

Ale dziękuję Ci za to podziękowanie, z resztą nie nigdy mi na nim nie zależało bo Ty i tak wszystko wiesz lepiej.

Marek wspomniał o gałce i jak mogłem szybko wysłałem, gdybym wiedział prędzej to nie musiałby nawet pisać.

Tobie też proponowałem ale Ty wolisz dalej baźgrać pierdoły po forum jaki jesteś nieszczęśliwy.

Wczoraj rano gościu zadzwonił do mnie rano że siłownik zdechł przy klapie, dzisiaj siłownik był już w Krakowie.

Zobaczę ile Tobie czasu to zajmie jak będzie Ci potrzebny ale znając Ciebie będziesz znowu ze dwa lata miał o czym pisać.

Tobie też proponowałem ale Ty wolisz dalej baźgrać pierdoły po forum jaki jesteś nieszczęśliwy.

Zobaczę ile Tobie czasu to zajmie jak będzie Ci potrzebny ale znając Ciebie będziesz znowu ze dwa lata miał o czym pisać.

Nie będziesz RBR-a tak wychwalał jaki to cud techniki, to i ja nie będę musiał sprowadzać cię na ziemię i dołączać zdjęcia z mojego nabytku i przykłady rozwiązań technicznych innych produktów, aby niezorientowanym forumowiczom pokazać z czym muszą się zmierzyć. Będzie to lepsze dla tematu jak zajmiemy się sprawami technicznymi tego tematu.

Maher, człowieku, pokaż mi gdzie ja tu go tak wychwalam ?

To raczej Ty całymi dniami narzekasz i ciągle Ci coś nie pasuje.

Z resztą Ci co Cię pamiętają to też Ci to wytykali że jeszcze chyba 1,5 roku przed zakupem marudziłem jak baba że Ci nie pasuje, buczy itp i itd.

Pytał CIę już nie jeden kolega tutaj: po co kupowałeś takiego gniota ?

Przecież wszystko wiedziałeś bo siedzisz tu nie od wczoraj.

I pokaż mi to wychwalanie.

Po kilka dni czasem tu nie piszę, czasem dla relaksu z arturkiem sobie popisałem :)

Czyli twierdzisz, że po zmniejszeniu czasu podtrzymania spalanie wzrosło o 50 % ? I nic innego nie zmieniałeś ?

Przecież jak kocioł odpala podtrzymanie, to też jakąś energię wytwarza i w podtrzymaniu temperatura spalin nie jest tak wysoka jak w grzaniu, więc wg Twoich teorii, mniej ciepła ucieknie kominem.

Czyli twierdzisz, że po zmniejszeniu czasu podtrzymania spalanie wzrosło o 50 % ? I nic innego nie zmieniałeś ?

Przecież jak kocioł odpala podtrzymanie, to też jakąś energię wytwarza i w podtrzymaniu temperatura spalin nie jest tak wysoka jak w grzaniu, więc wg Twoich teorii, mniej ciepła ucieknie kominem.

W ustawieniach zmieniałem tylko to aby nie wygasł (podtrzymanie) i nadmuchy dla spalania aby się żar utrzymywał odpowiednio. CWU mam blokowane zaworem zwrotnym, także tam nie znika energia, jedynie na CO przez tę częstsze dawkowanie utrzymuje się wyższa temperatura i poprzez piec i niezaizolowane elementy instalacji ciepło ucieka (zawór 4D, zawory ręczne).

Jeden kilogram dziennie niby nie dużo, ale patrząc na to z drugiej strony to co 2 dzień miałbym 3 dzień grzany gratis.

Załadowałem cały zasobnik i termin następnego ma na koniec października, bo jakby nie to to mam jeszcze starą dostawę i mógłbym sypać po worku na przemian i porównać wyniki.

Edytowane przez Maher

Gość TwojPan
Ale aby dobrze pracowały głowice termostatyczne to musisz im puścić ok 50*C

Poważnie?

A od kiedy taka zmiana zdania?Jak pisałem chyba dwa lata temu,to śmiech cię ogarniał.Kiedyś mi powiedziałeś,że 4D to nieporozumienie i tylko termostaty.

Ucz się od Romka.Choć pewnie ma cię daleko w tyle.Pamiętam jak się śmiał,że nie wiesz co to algorytm,a strugasz wielkiego testera softów.

Ehh,ktoś te pierdoły jakie tu smarujecie nazywa "obradami sejmu".Jedno jest pewne.Sejm to przy tych waszych pierdołach,to burza mózgów

Edytowane przez TwojPan

Poważnie?

A od kiedy taka zmiana zdania?Jak pisałem chyba dwa lata temu,to śmiech cię ogarniał.Kiedyś mi powiedziałeś,że 4D to nieporozumienie i tylko termostaty.

Ucz się od Romka.Choć pewnie ma cię daleko w tyle.Pamiętam jak się śmiał,że nie wiesz co to algorytm,a strugasz wielkiego testera softów.

Ehh,ktoś te pierdoły jakie tu smarujecie nazywa "obradami sejmu".Jedno jest pewne.Sejm to przy tych waszych pierdołach,to burza mózgów

Pier...lisz jak by ci zęby szły człowieczku !!!

Od początku moja instalacja ma zawór 4D a głowice nie wszędzie były założone.Na wykresach podłogówka pokazuje ile puszczam na układ i powtarzam to każdemu co zapyta.

Wskaż mi jeden post gdzie wyśmiewam się z termostatów.W główce ci się z tego wszystkiego przewraca ! Nie wiesz o czym i z kim rozmawiasz.A co do Romka to nie wysysaj z palca czegoś czego nie wiesz a ile on śmieje się z Ciebie tego nie będę pisał bo taki jak Ty nie jestem i mam to daleko w tyle.

W ustawieniach zmieniałem tylko to aby nie wygasł (podtrzymanie) i nadmuchy dla spalania aby się żar utrzymywał odpowiednio. CWU mam blokowane zaworem zwrotnym, także tam nie znika energia, jedynie na CO przez tę częstsze dawkowanie utrzymuje się wyższa temperatura i poprzez piec i niezaizolowane elementy instalacji ciepło ucieka (zawór 4D, zawory ręczne).

Jeden kilogram dziennie niby nie dużo, ale patrząc na to z drugiej strony to co 2 dzień miałbym 3 dzień grzany gratis.

Załadowałem cały zasobnik i termin następnego ma na koniec października, bo jakby nie to to mam jeszcze starą dostawę i mógłbym sypać po worku na przemian i porównać wyniki.

Czyli sam widzisz, że palnik nie marnuje tego 1 kg, tylko po prostu grzeje Ci kotłownię.

Ustaw tak podtrzymanie, żeby nie przebijało Ci CO, albo wykorzystaj tą nadwyżkę na podgrzanie CWU.