Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Snieg na pewno szybciej topnieje nad rurami :(

Widzisz to czy tylko przypuszczasz?

Turbolit wygląda mi na tą standardową izolacje a ta przy przegrzaniu potrafi się przytopić. Ze złych rzeczy to jeszcze jej miękkość. Mam nadzieje że osłoniłeś to jakąś rurą np. PCV. A jeśli to może udało by się perlit wdmuchnąć.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, rury są (były?) w podwójnej izolacji Tubolit i osłoniete PCV 110, każda. I niestety zauważyłem już kilkakrotnie, że jak przyprószy śniegiem to na kostce nad rurami topnieje szybciej. Podsunąłeś mi rewelacyjny pomysł z tym perlitem, a jak nie uda sie go gdzieś zdobyć, nada się wermikulit. Oba mają jedną wadę -chłoną wilgoć i mocno pęcznieją pod jej wpływem. Może coś innego wdmuchnąć? Celulozę, drobny keramzyt?

O wilgoci faktycznie nie pomyślałem ale praktycznie każdy rozdrobniony materiał będzie kapilarnie podciągał wodę. Co do keramzytu to jeden producent workował taki mały do sypania na lód - antypoślizgowy.

A jak poziom wody u Ciebie obejmuje rury? Wielu już skreśliło rurowe GWC za szczelność.

Najlepiej było by zrobić na takim czymś ;)

rury2_1s.jpg

Edytowane przez krzy27

Spalisz dokładnie tyle ile potrzeba żeby pokryć straty jakie generuje Twój dom.

Niektórzy twierdzą że lepiej im się dopala na mniejszej ilości powtórzeń.

Ja nie mam takiego problemu.

Będę miał trochę czasu to przerzucę płytę stera dla Defro to może spróbuję jak to jest ale przy tym węglu jaki mam teraz od soboty nie mogę napełnić palnika popiołem, trzyma się dalej lekko poniżej góry korony.

Spalisz dokładnie tyle ile potrzeba żeby pokryć straty jakie generuje Twój dom.

Ja nie mam takiego problemu.

Będę miał trochę czasu to przerzucę płytę stera dla Defro to może spróbuję jak to jest ale przy tym węglu jaki mam teraz od soboty nie mogę napełnić palnika popiołem, trzyma się dalej lekko poniżej góry korony.

Jakbyś mógł sprawdzić czy w trybie automatycznym na sofcie defro da się trzymać temp niższą jak 42*C to było by super :)

Raz dziennie podbicie do 60*C (nagrzanie baniaka cwu) a potem cały dzień na 38*C w pracy ciągłej

Edytowane przez adkwapniewski

KAROKA napisał:Spalisz dokładnie tyle ile potrzeba żeby pokryć straty jakie generuje Twój dom.

Dzięki panie Wieśku, tak właśnie myślałem.A co do mojego opału to mam wungiel ruski z Bykowa(może ktoś kojarzy).Jest to mój pierwszy sezon no i właśnie taki kupiłem ale ogólnie to myśle ,że jest ok , żadnej szlaki , pali sie , nie wygasa , przy obecnych ustawieniach kopczyk nie zapada sie , jak i nie przesypuje mi.A czy tak naprawde jest ok ,to niech ocenią ci którzy znają sie na wykresach i całej reszcie.Pozdrawiam ecoalowców.

Edytowane przez mchomen

................... mam wungiel ruski z Bykowa(może ktoś kojarzy).Jest to mój pierwszy sezon no i właśnie taki kupiłem ale ogólnie to myśle ,że jest ok , żadnej szlaki , pali sie , nie wygasa , przy obecnych ustawieniach kopczyk nie zapada sie , jak i nie przesypuje mi.A czy tak naprawde jest ok ,to niech ocenią ci którzy znają sie na wykresach i całej reszcie.Pozdrawiam ecoalowców.

Ile płaciłeś za T tego ekoWani ?