Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

To klienci wymogą zmianę sterownika, wystarczy że na forum będą pisać częściej że SPP jest lepszy od ecoala.

Jak trafi ci się klient który będzie chciał np. RBR-a z SPP to co zrobisz?

Jak zarazie widzę że tylko Jarecki jest bardzo elastyczny z swoim Skam-P premium, można zamówić dowolny sterownik nawet z SPP, z palnikami tak samo ma najlepszy teraz palnik do małych mocy Ardeo, a RBR stoi w miejscu i przez to jest o kilka lat do tyłu w rozwoju.

Klienci nic nie wymogą, klienci mają wybór.

Jeśli mi się coś nie podoba to kupuję coś innego co mnie zadowoli maher.

Widzisz dalej sobie tylko pieprzysz.

Dlaczego ?

Bo na jakiej podstawie piszesz takie twierdzenia, miałeś inny kocioł, miałeś inny sterownik, miałeś a nawet zapytam czy widziałeś taki inny palnik ?

To znaczy że pieprzysz :)

A jak ktoś chce RBRa z czymś innym ja mu nie wróg, kupuje sobie kocioł z całym osprzętem ale bez sterownika i może sobie tam diabła założyć żeby mu węgla podkładał i w to dmuchał.

Maher sprzedałem tak chyba tylko ze 2 może 3 kotły.

To robię, dla Twojej ciekawości.

Jeśli Ci coś nie pasuje to sobie sprzedaj jak zrobił to Novy i kup sobie coś innego albo zatrudnij tego diabełka :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maher tylko powiedz to takiemu Jasiowi ,że SPP jest lepszy.Jasiu, który całe życie mieszkał w blokowisku i przeprowadził się do swojego domku ma go opanować w jeden sezon? Już tu taki jeden jest co go wychwala pod niebiosa a do dziś nie umie go do końca okiełznać.Czytam to forum gdzie swoje zmagania opisuje a jak sam twierdzi zna się dobrze na spalaniu i ustawieniach.

Nie twierdzę,że SPP jest zły.Trzeba przy nim trochę posiedzieć i mu czasu poświęcić.A to też kosztuje zdrowia.

Dlatego też pomimo iż testowałem SPP przez dwa tygodnie, wstrzymuje się z jego zakupem. Złożyło się na to wiele czynników: pogoda (słaby odbiór), inna dmuchawa niż dedykowana do sterownika (WPA07- jest za słaba) a przede wszystkim brak mojej cierpliwości, czasu oraz - co tu ukrywać- brak doświadczenia i wiedzy.

Przy okazji: fajną rzeczą w ustawieniach grupowych eCoala byłaby mozliwość zdefiniowania minimalnej temperatury spalin. Zmierzam do tego, aby temperatura spalin nie spadała sporo poniżej temperatury na kotle po jego odstawieniu, gdyż moim zdaniem odbiera wtedy ciepło z kotła. Gdyby można byłoby podać np. "automatyczny" tryb podtrzymania w momencie spadku temp. spalin o 2 C poniżej zadanej kotła. Wystarczyłoby jedno- lub dwukrotne trzysekundowe podanie.

PS: Od kiedy liczymy czas podtrzymania? Od początku cyklu czy od momentu odstawienia się kotła?

Edytowane przez gmaj22

Jasiu, który całe życie mieszkał w blokowisku i przeprowadził się do swojego domku ma go opanować w jeden sezon?

Jasiu po tylu latach w blokowisku gdzie ciepło miał bez mrugnięcia okiem nie będzie babrał się w węglu na starość,no chyba,że Jasiu to masochista lub na starość we łbie mu się przewróciło.

Dokładnie to chodziło mi o to, od którego momentu biegnie czas podtrzymania: czy od początku cyklu SPALANIA GRUPOWEGO czy od jego zakończenia? Chciałbym nieco zmniejszyć "zęby piły" ( nie u siebie), czyli aby temp. spalin nie spadała za nisko po zakończeniu cyklu grupowego. Jeśli zauważam, że temp. spalin po mniej więcej pół godzinie od zakończenia cyklu grupowego osiąga poziom temp. zadanej na kotle to chcę chwilę potem podać jedną-dwie dawki w podtrzymaniu. Taka namiastka "tła"... Edytowane przez gmaj22

Klienci nic nie wymogą, klienci mają wybór.

Jeśli mi się coś nie podoba to kupuję coś innego co mnie zadowoli maher.

Widzisz dalej sobie tylko pieprzysz.

Dlaczego ?

Bo na jakiej podstawie piszesz takie twierdzenia, miałeś inny kocioł, miałeś inny sterownik, miałeś a nawet zapytam czy widziałeś taki inny palnik ?

To znaczy że pieprzysz :)

A jak ktoś chce RBRa z czymś innym ja mu nie wróg, kupuje sobie kocioł z całym osprzętem ale bez sterownika i może sobie tam diabła założyć żeby mu węgla podkładał i w to dmuchał.

Maher sprzedałem tak chyba tylko ze 2 może 3 kotły.

To robię, dla Twojej ciekawości.

Jeśli Ci coś nie pasuje to sobie sprzedaj jak zrobił to Novy i kup sobie coś innego albo zatrudnij tego diabełka :)

Kupiłem RBR-a tylko przez to że był dostępny z Ecoalem (piec nie miał dla mnie najmniejszego znaczenia, tylko może tylko że mogłem podpiąć go do układu zamkniętego i wyjść/wejść mogłem mieć tyle ile chciałem i takich średnic jak mi potrzeba), także nie pieprz że to klient nie ma żadnego wyboru, jakby Instalco tego nie zrobiło to by była inna firma. Także resztka tych klientów za których nie decyduje hydraulik i nie mają możliwości innego ogrzewania wybierają właśnie to co im odpowiada, a nie narzuca producent i im bardziej jest elastyczny tym więcej sprzeda. Wczoraj odpalałem piec gazowy i to całkiem inna bajka (ustawiłem temperaturę w pomieszczeniu jednym przyciskiem i tyle w obsłudze), nie ma co porównywać do węgla, a straty związanie z oszustwem na jakości węgla, jego mieszaniem z wodą i cała robotą związaną z załadunkiem czyszczeniem podejrzewam że równoważą się kosztowo z ogrzewaniem gazowym.

Kupiłem RBR-a tylko przez to że był dostępny z Ecoalem (piec nie miał dla mnie najmniejszego znaczenia, tylko może tylko że mogłem podpiąć go do układu zamkniętego i wyjść/wejść mogłem mieć tyle ile chciałem i takich średnic jak mi potrzeba), także nie pieprz że to klient nie ma żadnego wyboru, jakby Instalco tego nie zrobiło to by była inna firma. Także resztka tych klientów za których nie decyduje hydraulik i nie mają możliwości innego ogrzewania wybierają właśnie to co im odpowiada, a nie narzuca producent i im bardziej jest elastyczny tym więcej sprzeda. Wczoraj odpalałem piec gazowy i to całkiem inna bajka (ustawiłem temperaturę w pomieszczeniu jednym przyciskiem i tyle w obsłudze), nie ma co porównywać do węgla, a straty związanie z oszustwem na jakości węgla, jego mieszaniem z wodą i cała robotą związaną z załadunkiem czyszczeniem podejrzewam że równoważą się kosztowo z ogrzewaniem gazowym.

Pod warunkiem że Krystyna z "gazowni" azotu Ci nie dopuści ... :)

Do nowego dobrze ocieplonego domu to tylko masochista kupi kocioł węglowy, a nie na gaz. Chyba, że nie ma gazu to inna bajka. Pompy ciepła gruntowe niestety są kosmicznie drogie, ale kto bogatemu zabroni. Mam stary domek i sam się musiałem skazać na węglowe przekleństwo. :) Edytowane przez mark3k

Do nowego dobrze ocieplonego domu to tylko masochista kupi kocioł węglowy, a nie na gaz. Chyba, że nie ma gazu to inna bajka.

Gaz ziemny ??

7.10.2013-8.10.2014

Zużyłem 693 m3

Zapłaciłem: 1670,50

Wsp. konwersji: 11,227 kWh/m3

Wniosek jest taki, że grzejąc kospelem wyszło by tyle samo.

Sloneczne dni i duze okna robia swoje. W tym sezonie jeszcze nie grzane, ani gazem, ani w kozie. Temp. na dole 22 i na gorze 21, czyli prawie jak w zimie, kiedy na dole jest 23.

Dostalem fv za gaz. Jeden odczyt w roku. Taryfa W2. Wychodzi 0.22 PLN za 1 kWh.

A doliczajac 200 zl za przeglad kotla to juz wychodzi jak grzanie pradem w taniej taryfie :)

Dla nie wtajemniczonych Kospel to kociołek elektryczny na prąd.

Jak nawet jest gaz to wychodzi,że nie jest to zbawienie losu.

A jak nie ma gazu to zawsze jest prąd...

Edytowane przez arczi721

...nie ma co porównywać do węgla, a straty związanie z oszustwem na jakości węgla, jego mieszaniem z wodą i cała robotą związaną z załadunkiem czyszczeniem podejrzewam że równoważą się kosztowo z ogrzewaniem gazowym.

Po raz kolejny mnie zaskakujesz, tym razem nie pytam się dlaczego RBR, ale po co w ogóle się w węgiel pakowałeś ?

Jak dla kogoś obsługa kotła z podajnikiem to takie uciążliwe zajęcie, to świadomie wybierając węgiel strzela sobie niezłego samobója !

Po raz kolejny mnie zaskakujesz, tym razem nie pytam się dlaczego RBR, ale po co w ogóle się w węgiel pakowałeś ?

Jak dla kogoś obsługa kotła z podajnikiem to takie uciążliwe zajęcie, to świadomie wybierając węgiel strzela sobie niezłego samobója !

Przeciez to oczywista oczywistosc ze obskuga kotla gazowego to bajka w porownaniu z kotlem weglowym. Mam gazowy w pracy i nie robie przy nim nic poza tym ze ustawilem raz temperatury i strefy.

Tylko ze ci co wybieraja wegie maja jakis powod. U mnie np. nie najlepiej ocieplony starszy dom. Pewnych rzeczy sie juz nie poprawi. A jak ktos spapra ocieplenie nowego to tez nie ma innego wyboru niestety.

Przeciez to oczywista oczywistosc ze obskuga kotla gazowego to bajka w porownaniu z kotlem weglowym. Mam gazowy w pracy i nie robie przy nim nic poza tym ze ustawilem raz temperatury i strefy.

Mam kondensata (MCR3 + panel Isense+ pogodówkę) i widzę ile gazu kociołek puszcza z dymem -ustawiasz tak jak chce producent albo na sztywno, nie masz możliwości własnych ustawień i generowania oszędności ,nie masz wykresów, archiwum, opomiarowania...czyli nie masz narzędzi do optymalizacji kotła,

Ps własnie takie sterowanie pokazało i wymusiło na producentach budowę kotłów małych mocy... jakby nie podgląd przez neta i pokazanie ile kotły oddają KW to producenci dalej wciskali by kotły 25kw do 150m2 )

Edytowane przez Piotrek42