Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie. dlaczego przy zadanej temp np 42stC kociołek trzyma się między 46-48 stC? i jak zwiększyć histezę CO?
Bo podbija temp. o 5*C do zadanej a reszta z rozgrzania, histereza w dół o 1*C ale jest w stosunku do tej co podbije. U ciebie jest zadane 42 + 5 =47*C W trybie lato jest chyba 3*C

Witam wszystkich

Jestem nowym przyszłym użytkownikiem piecyka RBR 17KW który zakupiłem już we wrześniu. Tak się złożyło że nie doczekałem się na 2 umówionych instalatorów i zamiast szukać dalej postanowiłem po samodzielnym wykonaniu podłogówki która przeszła już próby (na zimno) sam popełnić dzieło wykonania instalacji w kotłowni , w czym bardzo pomocne było między innymi to forum za co chciałem serdecznie podziękować. Szczególnie inspirująca była kotłownia zbigmaz01.

Co prawda nie uruchomiłem jeszcze pieca, ale mam nadzieję że będzie grzał :-) , a nie robił czegoś innego... Po rozpaleniu podzielę się efektami.

A oto mój RBR:

DSCN1212.jpg

DSCN1213.jpg

DSCN1214.jpg

Witam.

Mam kilka pytań co dotyczących tego pieca .Ponieważ jestem zainteresowany jego zakupem .Nowy dom 200m2 powierzchnia podług w tym jakieś 34 m2 garaż i kotłownia, 60m2 podłogówki ściany 24 suporex +15 styro poddasze 25 wełna 0,0039 czy wystarczy mi 17kw czy 23kw .I jeszcze jedno czy przy dłuższej nieobecności powiedzmy około tygodnia popiół nie zablokuje przepływu salin w dolnej części pieca , ponoć niektórych piecach, oczywiście innych firm zdarzały się takie sytuacje. I jeszcze jedno ceny widniejące na stronie producenta są ostateczne czy można uzyskać jeszcze jakiś rabat.

Proszę o wyrozumiałość dla laika i pozdrawiam .

Witam.

Mam kilka pytań co dotyczących tego pieca .Ponieważ jestem zainteresowany jego zakupem .Nowy dom 200m2 powierzchnia podług w tym jakieś 34 m2 garaż i kotłownia, 60m2 podłogówki ściany 24 suporex +15 styro poddasze 25 wełna 0,0039 czy wystarczy mi 17kw czy 23kw .I jeszcze jedno czy przy dłuższej nieobecności powiedzmy około tygodnia popiół nie zablokuje przepływu salin w dolnej części pieca , ponoć niektórych piecach, oczywiście innych firm zdarzały się takie sytuacje. I jeszcze jedno ceny widniejące na stronie producenta są ostateczne czy można uzyskać jeszcze jakiś rabat.

Nowy budynek i do ogrzania jakieś 166m2 i ty chcesz wybierać takie duże kotły? Zacznij się przyzwyczajać do tego że to jest kocioł z podajnikiem który uzupełnia straty jakie twój dom przepuszcza przez ściany, dach, okna i drzwi.

Jeszcze jak byś napisał ile osób potrzebuje ciepłej wody i jaki będziesz miał zbiornik CWU to było by wiadome już prawie wszystko. Jako nowo budowany budynek powinien mieć w projekcie zaznaczone czym i jakiej wielkości powinieneś grzać.

Poczytaj moje posty to będziesz wiedział co ja ogrzewam dlatego nie mogę ci inaczej doradzać jak 11kW. To ci wystarczy.

Witam wszystkich

Jestem nowym przyszłym użytkownikiem piecyka RBR 17KW który zakupiłem już we wrześniu. Tak się złożyło że nie doczekałem się na 2 umówionych instalatorów i zamiast szukać dalej postanowiłem po samodzielnym wykonaniu podłogówki która przeszła już próby (na zimno) sam popełnić dzieło wykonania instalacji w kotłowni , w czym bardzo pomocne było między innymi to forum za co chciałem serdecznie podziękować. Szczególnie inspirująca była kotłownia zbigmaz01.

Co prawda nie uruchomiłem jeszcze pieca, ale mam nadzieję że będzie grzał :-) , a nie robił czegoś innego... Po rozpaleniu podzielę się efektami.

A oto mój RBR:

Bardzo ładnie to wygląda :)

Czekamy na rozruch i podłączenie do netu :)

Co do podłączeń to się nie wypowiem ale jak zostawisz to wszystko tak jak jest teraz czyli nieocieplone (włącznie ze zbiornikiem) to będziesz w tej kotłowni miał cieplej jak w pokojach :)

Warto "popełniać" takie dzieła bo teraz wszystko znasz i wiesz co od tego wymagać i jak tym sterować :)

Te rury spiro to do kominka?

Panowie uruchomiłem już piec eksperymentuje z nim i mam pytanie dlaczego na moich wykresach są takie wielkie skoki wykresów nieraz to moja wina bo zaglądam do niego ale większość to nie wiem dlaczego proszę o rade a może mam złe ustawienia pale retopalem są nieduże spieki Z góry dziękuje

https://esterownik.pl/remote/1334

Edytowane przez mirek.cieply

Witam.

Podpisuję się pod tym co pisze zbigmaz01

Ceny są takie jakie widzisz w sklepach.

Odbierz PW

Edytowane przez minertu

Panowie uruchomiłem już piec eksperymentuje z nim i mam pytanie dlaczego na moich wykresach są takie wielkie skoki wykresów nieraz to moja wina bo zaglądam do niego ale większość to nie wiem dlaczego proszę o rade a może mam złe ustawienia pale retopalem są nieduże spieki Z góry dziękuje

https://esterownik.pl/remote/1334

Zmień kartę SD kopiując pliki http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/www_eCoal.pl_0.2.9.4.zip