Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Po raz kolejny mnie zaskakujesz, tym razem nie pytam się dlaczego RBR, ale po co w ogóle się w węgiel pakowałeś ?

Jak dla kogoś obsługa kotła z podajnikiem to takie uciążliwe zajęcie, to świadomie wybierając węgiel strzela sobie niezłego samobója !

Gazu ziemnego w okolicy nie ma, także byłem zmuszony do węgla, bo pompa ciepła to jest jeszcze duży przeskok cenowy. Nie ma jakoś dużo pracy przy piecu z podajnikiem, dodatkowo brałem to pod uwagę przy budowie (kotłownia za garażem, szerokie drzwi między garażem a kotłownia tak aby cała paleta z węglem wjechała do kotłowni). Piszę tylko że jak wygląda oszczędność palenia węglem do tego jak kupiłem od tego samego producenta ten sam węgiel i idzie go 50% więcej (już powoli mija 24h od załadunku i widać że nowa dostawa jest gorsza i mniej kaloryczna, a cena ta sama), jeszcze się łudzę że to okres letni i w trybie zimowym nie będzie podtrzymania i jakoś się to wyrówna. Do tego za gaz płaci się rozkładając rachunki na cały rok, a za węgiel trzeba zapłacić z góry za przewidywalne przez siebie zużycie (jak się wyprowadziłem z starego domu zostało mi bagatela 1600zł czarnego złota na podwórku).

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niektórzy gaz ziemny mają przy działce i nawet wtedy go nie biorą a i na węgiel też nie są skazani bo prąd im wystarczy...

Tak jest ,znamy nawet jednego takiego.... w społeczkę wszedł z gościem, PC sobie razem na FM sprzedawali,głupa ładnie palił jaki to on nie jest mega zadowolony, udawał zwykłego usera, ludziom z mozgów wodę robił ,spółka się chyba rozpadła, panowie jakoś się w zgodzie nie rozstali, smród pozostał, ale.... co Ty możesz o tym wiedzieć??? przeciez jestes nowym userem tego forum PRAWDA???

Piszę tylko że jak wygląda oszczędność palenia węglem do tego jak kupiłem od tego samego producenta ten sam węgiel i idzie go 50% więcej (już powoli mija 24h od załadunku i widać że nowa dostawa jest gorsza i mniej kaloryczna, a cena ta sama), jeszcze się łudzę że to okres letni i w trybie zimowym nie będzie podtrzymania i jakoś się to wyrówna. Do tego za gaz płaci się rozkładając rachunki na cały rok, a za węgiel trzeba zapłacić z góry za przewidywalne przez siebie zużycie (jak się wyprowadziłem z starego domu zostało mi bagatela 1600zł czarnego złota na podwórku).

Bo opał kupuje się sprawdzony lub od pewnego dostawcy. Prestige jak i Składy Węgla, to taka loteria.

Nikt nie każe kupować od razu na cały rok, wiadomo że lepiej jest tak zrobić i to najlepiej latem Ale można inaczej jak nie ma kasy.

Na temat gazu się nie wypowiadam, mam kilku znajomych co nim opalają i wiem że tak różowo nie jest.

Niemal wszyscy "zgazowani" utrzymuja "komfortową" temp w domu na poziomie 19 - 20oC i wszystkim wmawiają, że jest ciepło i zdrowo, a w szafach maja grube kożuchy do grzania, 6m3 drewna do kominka w zanadrzu przygotowane. Jak ja mało gazu palę..... , a prądu jeszcze mniej zużywam.... - dewiza gazowników.

Przy bardzo dobrze docieplonych domach: gaz lub prąd, przy jakoś ocieplonych: groszek, gaz - w takiej kolejności, a pozostali: groszek i dla bogatych: GAZ..

Nie ma o czy więcej pisać.

Znam jednego delikwenta, który grzeje jakąś cud-miód pompą ciepła za UWAGA!!!: 6 tys, zł ogrzewa dom i koszt rocznego ogrzewania i CWU wychodzi 800 zł. Ale.... ma jeszcze kominek: "czerwony" w sezonie grzewczym - ale to tylko dla komfortu domowników - taka super wizualizacja i nastój.

Normalnie kosmos. :):)

Edytowane przez mark3k

Przy bardzo dobrze docieplonych domach: gaz lub prąd, przy jakoś ocieplonych: groszek, gaz - w takiej kolejności, a pozostali: groszek i dla bogatych: GAZ..

Nie ma o czy więcej pisać.

Znam jednego delikwenta, który grzeje jakąś cud-miód pompą ciepła za UWAGA!!!: 6 tys, zł ogrzewa dom i koszt rocznego ogrzewania i CWU wychodzi 800 zł. Ale.... ma jeszcze kominek: "czerwony" w sezonie grzewczym - ale to tylko dla komfortu domowników - taka super wizualizacja i nastój.

Normalnie kosmos. :):)

Przy takiej okazji niezmiennie zapraszam do siebie - przyjedź, zobacz, dotknij, a wtedy wypowiadaj się na temat rzeczy na których się nie znasz:(

Serio:yes: będzie -15st to przyjeżdżaj - nawet Cię ugoszczę przez noc, czy dwie jak będzie trzeba, a jak zmarzniesz to zwrócę za paliwo;)

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla

Bo opał kupuje się sprawdzony lub od pewnego dostawcy. Prestige jak i Składy Węgla, to taka loteria.

To jaki jest sprawdzony dostawca, na Bartex-a też nadają?

Patrzyłem na tabele porównawczą ilości energii z danego opału i ceny powoli się wyrównują, nawet najtańsze drewno do kominka tak skoczyło że cena jest porównywalna jakbym palił węglem, chyba że ktoś ma dojście do tańszego to co innego. To samo dotyczy gatunków węgla, jak kupi się tańszy to kosztem mniejszej kaloryczności i jak to się ma wtedy do zakupu kalorycznego węgla za 900zł z trefnej dostawy którego idzie 50% więcej, czyli podejrzewam że grzanie gazem w tym wypadku byłoby tańsze.

To jaki jest sprawdzony dostawca, na Bartex-a też nadają?

Patrzyłem na tabele porównawczą ilości energii z danego opału i ceny powoli się wyrównują, nawet najtańsze drewno do kominka tak skoczyło że cena jest porównywalna jakbym palił węglem, chyba że ktoś ma dojście do tańszego to co innego. To samo dotyczy gatunków węgla, jak kupi się tańszy to kosztem mniejszej kaloryczności i jak to się ma wtedy do zakupu kalorycznego węgla za 900zł z trefnej dostawy którego idzie 50% więcej, czyli podejrzewam że grzanie gazem w tym wypadku byłoby tańsze.

Z polecanych to Karena, skład w Bykowie, Karoka, Minertu, Suspenser.

Każdy jest dobry, który najpierw sprawdzisz, ale tuż przed zakupem większej partii, a nie że w zeszłym sezonie było ok, to w tym też od nich biorę.

Przy takiej okazji niezmiennie zapraszam do siebie - przyjedź, zobacz, dotknij, a wtedy wypowiadaj się na temat rzeczy na których się nie znasz:(

Serio:yes: będzie -15st to przyjeżdżaj - nawet Cię ugoszczę przez noc, czy dwie jak będzie trzeba, a jak zmarzniesz to zwrócę za paliwo;)

Dlatego napisałem "NIEMAL WSZYSCY", czytanie ze zrozumieniem nie jest bardzo trudne :) Na temat ogrzewających domki gazem mam dużą wiedzę.

Z polecanych to Karena, skład w Bykowie, Karoka, Minertu, Suspenser.

Każdy jest dobry, który najpierw sprawdzisz, ale tuż przed zakupem większej partii, a nie że w zeszłym sezonie było ok, to w tym też od nich biorę.

czyli jak dostaniesz 4 worki super towaru, to jest to gwarancją że kolejne 120 też będzie super?

O naiwny...

Dlatego napisałem "NIEMAL WSZYSCY", czytanie ze zrozumieniem nie jest bardzo trudne :) Na temat ogrzewających domki gazem mam dużą wiedzę.

Nie jest:no: Dlatego na pewno zauważyłeś do której części Twojego wpisu się odniosłem. Gdybym chciał skomentować cały, to bym cały zacytował;)

Jakbyś nie zrozumiał, to spieszę z wyjaśnieniami, iż odniosłem się do faktu, że (jak większość zresztą ignorantów) uważasz "wybór" pomiędzy gazem, a węglem jako jedyny dla domów nazwijmy to standardowych. O pompie ciepła natomiast, która jest najlepszym wyborem do takich domów wspominasz jedynie w dyskredytującym tonie - stąd moja reakcja:)

I jeszcze raz, bo to bardzo piękna sentencja - prawie równie dobra, jak ta karoki o chęci poznawania:rolleyes: Szkoda, ze gorzej u Was z jej stosowaniem:(

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla

czyli jak dostaniesz 4 worki super towaru, to jest to gwarancją że kolejne 120 też będzie super?

O naiwny...

Dokładnie tak jak SUSPENSER napisał. Poważne firmy dbają o klienta i potrafią go utrzymać.

Jak kupowałem na składzie, to zawsze najpierw brałem 100 kg na próbę, a jeżeli było ok, to pytałem czy opał jest z tej samej dostawy, jeśli tak to brałem więcej.

Nie jest:no: Dlatego na pewno zauważyłeś do której części Twojego wpisu się odniosłem. Gdybym chciał skomentować cały, to bym cały zacytował;)

Jakbyś nie zrozumiał, to spieszę z wyjaśnieniami, iż odniosłem się do faktu, że (jak większość zresztą ignorantów) uważasz "wybór" pomiędzy gazem, a węglem jako jedyny dla domów nazwijmy to standardowych. O pompie ciepła natomiast, która jest najlepszym wyborem do takich domów wspominasz jedynie w dyskredytującym tonie - stąd moja reakcja:)

I jeszcze raz, bo to bardzo piękna sentencja - prawie równie dobra, jak ta karoki o chęci poznawania:rolleyes: Szkoda, ze gorzej u Was z jej stosowaniem:(

Nie mam ochoty na polemikę i dyskusję z Tobą. Pompiarze górą, bo wiedzą więcej i lepiej ? ;) Żałosne...... Nadal czytaj z uwagą i zrozumieniem, To naprawdę nie boli..... ;)

Poważne firmy dbają o klienta i potrafią go utrzymać.

Jak kupowałem na składzie, to zawsze najpierw brałem 100 kg na próbę, a jeżeli było ok, to pytałem czy opał jest z tej samej dostawy, jeśli tak to brałem więcej.

Krzyś utrzymać klienta to jedno ale dobrze jest pozyskać następnych :)

Najlepszy sposób to ten który opisałeś żeby się w coś nie wpakować.

Jaki może być powód, że w histogramie nie pojawia się wykres dla mocy max (w grupowym)?

Czyżby za wysoko/za nisko ustawiony nadmuch?

Ustawione miałem tak:

8kw - nadmuch 39,

12kw nadmuch 44.

I wykresu dla 12kw brak.

Narazie Twój sterownik nie korzystał z mocy maks. Masz histereze ustawioną na 1,6 A sterownik przełącza się na moc maks jak temperatura na kotle spadnie o 2xhistereza.