Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Poproś aby sprawdziła żona jak jest na palniku i w popielniku. Każ wybrać popiół i zdjąć nadprodukcję z palnika (za wysoko kopiec) bo to może być przyczyna jak nie dopali i spada taki żar z palnika. Może być też bez kopca i wypala w środku bo temp. rośnie jak przestaje dmuchać. Przy jednym i drugim mogą być podobne objawy..

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem co sie dzieje w moim kociołku.Temp podajnika od 68-do 84oC,nie moze dojsc do zadanek,spalina prawie 130oC

A patrzyłeś czy rzeczywiści jest podajnik taki gorący? Resztę masz w porządku po prostu jest chłodniej. Po co ustawiałeś cykliczną pracę pompy CO i takie krótkie czasy pompy podłogowej, trochę przebija ci temperatury zadane?

Nie trzeba wcale jeździć i oglądać konstrukcje pieca aby wiedzieć jak działa, wystarczy przeanalizować charakterystyki z wykresów internetowych pracy kotła i można dużo o nim powiedzieć i jego sprawności.

Niestety nie potrafisz ich przeanalizować.

Dlaczego ?

Sądzę tak po odpowiedzi do grzecha :)

Dobra spadam, do roboty trzeba rano wstawać :(

Maher jak myślisz ? dlaczego u grzecha tak się dzieje.

Tylko nie pitol o kastracji :)

Przygotowałem przedtem takie pytanie ale zaczekałem na następną teorię :)

Ja tam nie widzę za bardzo że nie może dojść do zadanej, zwłaszcza jak pompy w tym samym czasie wyciągają ciepłą wodę z kotła, zawsze lepsze takie rozwiązanie niż spaliny 300C kocioł momentalnie dogrzeje pomieszczenie i połowę ciepła wyleci kominem, a tak dochodzi idealnie do 130C, tylko niepotrzebnie takie krótkie czasy CO i podłogówki i trochę przekracza zadane temperatury, a temperatura podajnika pewnie przez to że wypchało silokon w otworach podajnika lub tak jak pisał wyżej zbigmaz01.

Ano racja kocioł 17 kW ma faktycznie palnik Ekoenergia 15

Maher wolałby żebyś napisał 25kW co też może być prawdą :)

I jak zwykle manipulujesz, z twojego postu wynika ze mała ekoenergia jest dla kotłów 15KW, ale trzeba cię jak zwykle sprostować że jest 15KW-25KW i jak w takim razie pasuje do RBR-a 12KW gdzie w dodatku nie jest pomniejszoną proporcjonalnie wersją 17KW tylko 17KW "wykastrowaną" półką wodną (coś co ma za zadanie odebrać większość ciepła ze spalin).

Jak już ma być kocioł węglowy i to RBR to najmniejszy, czyli 12kW

Nie wszyscy mają nowe domy i kominy ceramiczne.

To co dla Ciebie jest za dużo dla mnie jest ledwo jakimś bezpiecznym minimum.

Dlaczego wcześniej nie zapytałeś o komin, tylko od razu zaproponowałeś 12Kw, bo zawsze bezpieczniej dla komina, a węgla zawsze więcej się do takiego domu sprzeda.

...

Ty chyba masz jakieś uczulenie na słowa RBR i karoka, czy to nie jest twoja jakaś obsesja? Tak bardzo cię wq...ił twój sprzedawca że żale wylewasz na ludzi co nie mieli z tobą nic wspólnego? Jeżeli taki jesteś niezadowolony z wykastrowanego kotła to po co go kupowałeś, wszystko o nim wiedziałeś na rok wcześniej. Po co teraz się czepiasz każdej odpowiedzi na którą odpowiadają ludzie którzy chcą pomagać? Kupiłeś, używasz, napisałeś o kotle co wiedziałeś i to powinno wystarczyć.

Pomagaj a nie obrażaj.

Temperatura podajnika spadła,tylko ta temp spalin.Jeszcze 2 dni wczesniej max 120 teraz duzo wyzej.Tak jakby słabo odbierał kciołek ciepło.Wczesniej szybciej do zadanej dochodził.Jutro do polski wracam to pozagladam co i jak.Dzieki chopy za szybka reakcje

To jak wyczyścisz kociołek to temperatura spalin trochę spadnie, ale nie masz się spodziewać jakiś większych zmian, a im zimniej się będzie robić to temperatura spalin będzie rosnąć.

Witam.

Proszę o pomoc w doborze kotła tzn. nie wiem czy 12KW czy 17KW. Czym się różnią oprócz ceny?

Dom 150 m2 120m parter reszta poddasze użytkowe, ściana 29 cm na to styropian grafitowy 16cm, dach ocieplony wełną 20cm ISO z najlępszą lambdą,

od podłoża 13 cm styropianu. Kocioł na 4 osoby grzanie plus woda.

Dziękuję i pozdrawiam.

Kup SkamP Plus 12kW. Na stronie producenta uzyskasz wszystkie informacje o kotle i wszystkie dokumenty. Możesz sobie wybrać sterownik (np. dobry SPP i palnik - polecam obrotowy (u kolegi pracuje w w Skamie i to jest to). Nie jesteś skazany na kosmicznie drogi i NIE ROZWOJOWY !!! sterownik ecoal i kocioł o nikomu nie znanych parametrach i z czego jest zrobiony. Blacha - no taka jaka jest na podwórku - Czesio bierze palnik acetylenowy i wycina kolejny kociołek :). Na stronie Instlako nie otrzymasz żadnych informacji poza nic nie wartymi wpisami i dawno nie aktualnymi. Certyfikat wystawiony na 25kW wieki temu i nie dotyczy pozostałych kotłów - czyli wierutne kłamstwo na stronie instalko.

Przemyśl 3 razy czy na 100% chcesz kupić drogi, o nieznanych parametrach, kiepsko wykonany kocioł ze słabym sterownikiem ale za to z milionem wodotrysków. Ktoś tu na forum napisał : Sterownik jest na tyle dobry na ile poprawnie potrafi spalić prawie każdy opał" nie wiem czy dokładnie zacytowałem. Ecoal tego nie potrafi, za to potrafi omamić nowicjusza ogromem opcji w 95% nikomu nie przydatnych.

To decyzja na wiele sezonów - zastanów się i nie słuchaj forumowego bełkotu sprzedawców.

Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów.

Tutaj zamiast półki wodnej jest sucha żeby wydłużyć drogę spalin do komina i widać że to wystarcza żeby uzyskać to co było zamierzone.

Nie pisałeś jeszcze do producenta dlaczego tak zrobił ?

Zapytaj ?

Strasznie jestem ciekaw, co daje to zamierzone wydłużenie drogi spalin bez kontaktu z wodą.

Strasznie!!!

Jak jej wydłużysz drogę spalin to siłą rzeczy będzie ona dłużej przebywała w kotle.Nie musi ta półka być wodna aby spaliny oddały ciepło do wymiennika.

Podobne rozwiązanie stosuję w piecach żeliwnych.Wystarczy kawał blachy a temp spalin leci o 20 deg w dół.Dłużej przebywa w kotle , więcej ciepła oddaje.

Oczywiście jak się mylę to mnie popraw.