Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Tak właśnie powstał RBR-12, była zapotrzebowanie na rynku zrobienia kotła z mniejszą mocą to po prostu Instalco nie zastanawiając się za długo i nie mając mniejszego palnika niż 15-25KW z RBR-a 17KW włożyli go do kotła 17 i wycieli półkę wodną i wstawili kawał blachy i oczywiście sprawność tego rozwiązania jest identyczna jak RBR-17KW. Wiem że nie ma możliwości zmniejszenia komory spalania, ale można ją było obniżyć i też zmniejszyła by się powierzchnia wymiennika i może dołożenie deflektora, a nie kosztem wycięcia półki wodnej.

Maher nic Ci nie pozostaje jak zrobić sobie taki kocioł skoro już wszystko wiesz.

może ruszysz z produkcją seryjną, jak CI się uda to będę Ci je sprzedawał :)

To że Tobie się coś wydaje nie oznacza że to jest prawda.

Gdyby było to prawdą to pewnie kocioł nie przeszedłby badań i trzeba by było go poprawić, także skończ waść z tymi wypocinami po kilka razy na stronie.

Tak teraz możesz znowu sobie popisać o badaniach że Ty nie masz :)

Maher ma je tu i widziało je już kilka osób które są także tutaj na forum.

Nie przyznają się pewnie dlatego bo Ty byś im spokoju nie dał :)

No i czym byś tu dalej bazgrał a tak jest choć dość zabawnie jak się tak spuszczasz co wieczór :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak właśnie powstał RBR-12, była zapotrzebowanie na rynku zrobienia kotła z mniejszą mocą to po prostu Instalco nie zastanawiając się za długo i nie mając mniejszego palnika niż 15-25KW z RBR-a 17KW włożyli go do kotła 17 i wycieli półkę wodną i wstawili kawał blachy i oczywiście sprawność tego rozwiązania jest identyczna jak RBR-17KW. Wiem że nie ma możliwości zmniejszenia komory spalania, ale można ją było obniżyć i też zmniejszyła by się powierzchnia wymiennika i może dołożenie deflektora, a nie kosztem wycięcia półki wodnej.

Chyba powinieneś projektować kotły :)

A ma on wężownice schładzającą? Z tego co doczytałem mniejsze RBRy nie mają ale to Ty wiesz lepiej.

Krzyś chyba piszesz o wężownicy do produkcji CWU ? a to nie to samo.

Wężownicę są w opcji i obecnie tylko w RBRach o mocy od 25kW w górę.

Ostatnią 17-tkę z wężownicą sprzedałem chyba w 2012 roku, pracuje koło Rabki.

Rzeczywiście nie posiadam zaworu schładzającego. Czy jest on niezbędny? Rura do góry idzie na poddasze do drugiego rozdzielacza. W drugim rozdzielaczy są podpięte 4 grzejniki + jeden łazienkowy i jeden obieg podłogówki w łazience (na poddaszu wszystko grzało idealnie). Kabel od pompki poprawie później. Zakres zaworu 3D to 20-43st. C.

[ATTACH=CONFIG]286755[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]286756[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]286757[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]286758[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]286759[/ATTACH]

Proszę o analizę tej instalacji i przedstawienie czy tylko konieczne jest zamontowanie pompki z zaworem 3D, czy coś jeszcze będzie trzeba zrobić

Tak jak pisałem ci wczoraj, masz mocną pompkę to możesz spróbować zdławić kaloryfery maksymalnie jak się da i do tego pod 3D brakuje ci zaworu zwrotnego (woda wraca do pieca rurką obejściową/mieszającą), belki podłogówki masz odwrotnie założone (rotametry powinny być na powrocie). Tak jak pisał karoka nie masz zaworu DBV i może być różnie w czasie awarii sterownika/czujnika.

Jak chcesz mieć spokój z regulacjami i wykorzystać możliwości ecoala to lepiej dołóż drugą pompkę za zaworem 3D.

Czy można Panią zrozumieć?

Sąsiedzi w koło jej domu mają kotły z podajnikiem na eko groszek i wszystkim się w koło z komina kopci.

Moja klientka dzwoni do mnie i pyta czy u niej jest to normalne bo dymu z RBR-a nie widać :)

Żartobliwie zapytałem czy jej na nim zależy :)

Rzeczywiście nie posiadam zaworu schładzającego. Czy jest on niezbędny? Rura do góry idzie na poddasze do drugiego rozdzielacza. W drugim rozdzielaczy są podpięte 4 grzejniki + jeden łazienkowy i jeden obieg podłogówki w łazience (na poddaszu wszystko grzało idealnie). Kabel od pompki poprawie później. Zakres zaworu 3D to 20-43st. C.
Czy wujek i Ty czytaliście instrukcję?Robicie układ zamknięty bez zabezpieczenia?

Jesteś inteligentny gość.Zrozumiałeś co ci napisałem.Masz przewymiarowany kocioł,gdyby szedł na 9-12kW stale (zimową porą) pomyślałbyś o temp.spalin.A tak.....

Ostatnia zima była dość łagodna, jak przyciśnie -30 przez kilka dni to dużo zapasu mocy mi nie zostanie, jak zacznę zbytnio ogrzewać atmosferę to wtedy pomyślę.

Taki zawirowywacz to 15 minut roboty, Ale to wyciąganie przy czyszczeniu to już może być uciążliwe. Pożyjemy zobaczymy ;)

Ostatnia zima była dość łagodna, jak przyciśnie -30 przez kilka dni to dużo zapasu mocy mi nie zostanie, jak zacznę zbytnio ogrzewać atmosferę to wtedy pomyślę.

Taki zawirowywacz to 15 minut roboty, Ale to wyciąganie przy czyszczeniu to już może być uciążliwe. Pożyjemy zobaczymy ;)

Dwa na półkę , dwa pod - rozstawić , "doklejić" uchwyt i gotowe - 4 na raz wyciągane i wkładane ... pozostaje kwestia czy rzeczywiście coś dadzą - w kg/d

Wyjściu czyli powrocie.

Są montowane na zasilaniu(górnej belce) ale przy układzie z baypasem gdzie pompa w belce odwraca kierunek przepływu czyli i tak w rzeczywistości są na powrocie z instalacji.

Źle napisałem, chodziło mi o wejście ciepłej wody/zasilanie np.:

http://www.ferro.pl/foto/1/c/RZPxxS.jpg

i tak własnie wszyscy producenci montują rotametry, więc pytam, dlaczego montuja źle i maja być na powrocie?

Tak jak pisałem ci wczoraj, masz mocną pompkę to możesz spróbować zdławić kaloryfery maksymalnie jak się da i do tego pod 3D brakuje ci zaworu zwrotnego (woda wraca do pieca rurką obejściową/mieszającą), belki podłogówki masz odwrotnie założone (rotametry powinny być na powrocie). Tak jak pisał karoka nie masz zaworu DBV i może być różnie w czasie awarii sterownika/czujnika.

Jak chcesz mieć spokój z regulacjami i wykorzystać możliwości ecoala to lepiej dołóż drugą pompkę za zaworem 3D.

Jeżeli chodzi o belki i (montaż rotamerów) to w większości zestawach producentów są ona umieszczone na zasilani anie na powrocie, więc czy może wytłumaczyć dlaczego tak powinny być?

Do czego ma służyć ten zawór zwrotny bo nie bardzo zrozumiałem?

Widzę, że pompę będę musiał jednak zamontować.

Dziękuję Wam za cenne uwagi i proszę o jeszcze jeśli są.

Rzeczywiście nie posiadam zaworu schładzającego. Czy jest on niezbędny?

Tak musi być zamontowany.

Gdyby nie daj Bóg coś się stało z kotłem ciężko będzie mi Ci pomóc a producent może się wypiąć co do gwarancji choć powiem że nie robi problemów z byle powodu.

Różne rzeczy się producentom przydarzają i to nawet niby tym renomowanym.

A niech zacznie cieknąć za pół roku i co wtedy ? zaoszczędzisz teraz 3 stówki a ile możesz stracić.

Kocioł to nie lizak że jak nie smakuje to w kosz i kupię sobie drugi cytrynowy :)

To za droga zabawka.

Dwa na półkę , dwa pod - rozstawić , "doklejić" uchwyt i gotowe - 4 na raz wyciągane i wkładane ... pozostaje kwestia czy rzeczywiście coś dadzą - w kg/d
Zeszłej jesieni coś takiego wykonałem u siebie ale było założone tylko 3 dni. Temp spalin spadła o około 15*C ale pojawiły się na nich skropliny, zdemontowałem. W zimie nie próbowałem.