Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie uruchomiłem już piec eksperymentuje z nim i mam pytanie dlaczego na moich wykresach są takie wielkie skoki wykresów nieraz to moja wina bo zaglądam do niego ale większość to nie wiem dlaczego proszę o rade a może mam złe ustawienia pale retopalem są nieduże spieki Z góry dziękuje

https://esterownik.pl/remote/1334

Co do karty to już minertu ci napisał, mnie jednak zastanawia taka niska temp. powrotu.

Musisz nad nią popracować aby się podniosła :)

Jeszcze zostały ci czujniki do podłączenia :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napisz coś więcej na temat spieków. Zresztą chyba o nich czytałeś, są dwa rodzaje i dwie metody. Wszystko zależy jak wyglądają. Ale to jeszcze nie czas na spieki, za dużo otwierasz drzwiczki. Daj niech trochę popali i się uspokoi, sterownik potrzebuje czasu :)

Od jakiegoś czasu dzięki chyba głównie minertu (i tutaj wielkie podziękowania dla minertu za okazaną pomoc i cierpliwość) i innych tutaj piszących jestem posiadaczem kotła RBR 17KW. Dom jeszcze w trakcie wykańczania i na razie brak internetu, żeby udostępnić sterownik.

Piec został podłączony parę dni temu przez hydraulika i tutaj prośba o ewentualną weryfikację wykonania (o ile to się da na podstawie zdjęć kotłowni). Jeśli chodzi o instalację to na parterze podłogówka, piętro i garaż grzejniki (docelowo z termostatami).

Zdjęcia: https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia

Do CO użyta pompa z automatem, do podłogówki i CWU standardowe.

Witam uzytkownikow RBR-ka . W tym tygodniu hydraulik zaczynie montaz mojego RBR-ka 11kw i mam pytanko do Was na temat instalacji CO . Otoz moja kotlownia jest poza domem 15 metrow z kotlowni do domu hydraulik chce zasilac na odzielnym obwodzie bojler na ciepla wode i odzielny obwod do ogrzewania podlogowego i grzejnikow , czyli chce prowadzic 4 rury z kotlowni do domu ,a ja sie z nim spieram ze tylko dwie beda i rozdzielone w domu na bojler, podlogowke i grzejniki . Ktory uklad jest lepszy Waszym zdaniem bo pewnie mozna zrobic w jeden i drugi sposob ale jak powinno byc to wykonane. Dziki za odp.

Witam uzytkownikow RBR-ka . W tym tygodniu hydraulik zaczynie montaz mojego RBR-ka 11kw i mam pytanko do Was na temat instalacji CO . Otoz moja kotlownia jest poza domem 15 metrow z kotlowni do domu hydraulik chce zasilac na odzielnym obwodzie bojler na ciepla wode i odzielny obwod do ogrzewania podlogowego i grzejnikow , czyli chce prowadzic 4 rury z kotlowni do domu ,a ja sie z nim spieram ze tylko dwie beda i rozdzielone w domu na bojler, podlogowke i grzejniki . Ktory uklad jest lepszy Waszym zdaniem bo pewnie mozna zrobic w jeden i drugi sposob ale jak powinno byc to wykonane. Dziki za odp.
Twój sposób jest tańszy i wygodniejszy. Jeden powrót i jeden czujnik powrotu.

Od jakiegoś czasu dzięki chyba głównie minertu (i tutaj wielkie podziękowania dla minertu za okazaną pomoc i cierpliwość) i innych tutaj piszących jestem posiadaczem kotła RBR 17KW. Dom jeszcze w trakcie wykańczania i na razie brak internetu, żeby udostępnić sterownik.

Piec został podłączony parę dni temu przez hydraulika i tutaj prośba o ewentualną weryfikację wykonania (o ile to się da na podstawie zdjęć kotłowni). Jeśli chodzi o instalację to na parterze podłogówka, piętro i garaż grzejniki (docelowo z termostatami).

ładne zdjęcia :)

Na początek dwa pytania :)

Ostatnie zdjęcie - ten opał (?) to co to jest?

Nie rozumiem tego zaworu 3D czy to podłogówka? Jeżeli tak to z dokąd idzie ta odnoga (chyba zimna) do góry?

Pozostało pozakładać pianki.

To ostatnie zdjęcie nie wygląda za dobrze.

zbigmaz Które zdjęcie to zawór 3D bo ja za bardzo nie wiem :) Podłogówka jest na zdj. 3 w poziomie ta rurka i poprawej pompa.

Ostatnie zdjęcie to niestety spieki koksowe. Jutro ma hydraulik przyjść i uszczelnić koronę. Sam próbowałem ją ruszyć ale nie za bardzo czuję by miała jakieś luzy. Na wszelki wypadek jednak ma przyjść i zrobić.

Cosik ci przegrzewa :)

Chyba że to specjalnie. Jeżeli nie specjalnie to wyłącz pompę a będzie tylko dobijała do zadanej a i kocioł trochę przejdzie w podtrzymanie.

Daj mu odpocząć i już tak nie przełączaj w ten ręczny. Pooglądaj moją historię alarmów. Sterownik im dłużej pracuje bez wyłączeń tym staje się bardziej stabilny i wreszcie wie jak palić, a tak zaczyna się na nowo uczyć .

zbigmaz Które zdjęcie to zawór 3D bo ja za bardzo nie wiem :) Podłogówka jest na zdj. 3 w poziomie ta rurka i poprawej pompa.

Ostatnie zdjęcie to niestety spieki koksowe. Jutro ma hydraulik przyjść i uszczelnić koronę. Sam próbowałem ją ruszyć ale nie za bardzo czuję by miała jakieś luzy. Na wszelki wypadek jednak ma przyjść i zrobić.

Chodzi mi o tą rurę która idzie do góry i w prawo pod sufitem Podłoga.JPG

Cosik ci przegrzewa :)

Chyba że to specjalnie. Jeżeli nie specjalnie to wyłącz pompę a będzie tylko dobijała do zadanej a i kocioł trochę przejdzie w podtrzymanie.

Daj mu odpocząć i już tak nie przełączaj w ten ręczny. Pooglądaj moją historię alarmów. Sterownik im dłużej pracuje bez wyłączeń tym staje się bardziej stabilny i wreszcie wie jak palić, a tak zaczyna się na nowo uczyć .

Czyli Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego ma być wyłączona? bo dawałem cykliczna i za ciepło, załączona za ciepło, a jak wyłączona to kiedy się włączy ?

Ja tak mam, 2 rury z kotłowni do domu w kanale ciepłowniczym (zero strat) w domku wymiennik ciepła i za nim rozejscia na rózne systemy grzewcze...cwu, podłogówka, grzejniki..