Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Rzeczywiście nie posiadam zaworu schładzającego. Czy jest on niezbędny? Rura do góry idzie na poddasze do drugiego rozdzielacza. W drugim rozdzielaczy są podpięte 4 grzejniki + jeden łazienkowy i jeden obieg podłogówki w łazience (na poddaszu wszystko grzało idealnie). Kabel od pompki poprawie później. Zakres zaworu 3D to 20-43st. C.
Czy wujek i Ty czytaliście instrukcję?Robicie układ zamknięty bez zabezpieczenia?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteś inteligentny gość.Zrozumiałeś co ci napisałem.Masz przewymiarowany kocioł,gdyby szedł na 9-12kW stale (zimową porą) pomyślałbyś o temp.spalin.A tak.....

Ostatnia zima była dość łagodna, jak przyciśnie -30 przez kilka dni to dużo zapasu mocy mi nie zostanie, jak zacznę zbytnio ogrzewać atmosferę to wtedy pomyślę.

Taki zawirowywacz to 15 minut roboty, Ale to wyciąganie przy czyszczeniu to już może być uciążliwe. Pożyjemy zobaczymy ;)

Ostatnia zima była dość łagodna, jak przyciśnie -30 przez kilka dni to dużo zapasu mocy mi nie zostanie, jak zacznę zbytnio ogrzewać atmosferę to wtedy pomyślę.

Taki zawirowywacz to 15 minut roboty, Ale to wyciąganie przy czyszczeniu to już może być uciążliwe. Pożyjemy zobaczymy ;)

Dwa na półkę , dwa pod - rozstawić , "doklejić" uchwyt i gotowe - 4 na raz wyciągane i wkładane ... pozostaje kwestia czy rzeczywiście coś dadzą - w kg/d

Wyjściu czyli powrocie.

Są montowane na zasilaniu(górnej belce) ale przy układzie z baypasem gdzie pompa w belce odwraca kierunek przepływu czyli i tak w rzeczywistości są na powrocie z instalacji.

Źle napisałem, chodziło mi o wejście ciepłej wody/zasilanie np.:

http://www.ferro.pl/foto/1/c/RZPxxS.jpg

i tak własnie wszyscy producenci montują rotametry, więc pytam, dlaczego montuja źle i maja być na powrocie?

Tak jak pisałem ci wczoraj, masz mocną pompkę to możesz spróbować zdławić kaloryfery maksymalnie jak się da i do tego pod 3D brakuje ci zaworu zwrotnego (woda wraca do pieca rurką obejściową/mieszającą), belki podłogówki masz odwrotnie założone (rotametry powinny być na powrocie). Tak jak pisał karoka nie masz zaworu DBV i może być różnie w czasie awarii sterownika/czujnika.

Jak chcesz mieć spokój z regulacjami i wykorzystać możliwości ecoala to lepiej dołóż drugą pompkę za zaworem 3D.

Jeżeli chodzi o belki i (montaż rotamerów) to w większości zestawach producentów są ona umieszczone na zasilani anie na powrocie, więc czy może wytłumaczyć dlaczego tak powinny być?

Do czego ma służyć ten zawór zwrotny bo nie bardzo zrozumiałem?

Widzę, że pompę będę musiał jednak zamontować.

Dziękuję Wam za cenne uwagi i proszę o jeszcze jeśli są.

Rzeczywiście nie posiadam zaworu schładzającego. Czy jest on niezbędny?

Tak musi być zamontowany.

Gdyby nie daj Bóg coś się stało z kotłem ciężko będzie mi Ci pomóc a producent może się wypiąć co do gwarancji choć powiem że nie robi problemów z byle powodu.

Różne rzeczy się producentom przydarzają i to nawet niby tym renomowanym.

A niech zacznie cieknąć za pół roku i co wtedy ? zaoszczędzisz teraz 3 stówki a ile możesz stracić.

Kocioł to nie lizak że jak nie smakuje to w kosz i kupię sobie drugi cytrynowy :)

To za droga zabawka.

Dwa na półkę , dwa pod - rozstawić , "doklejić" uchwyt i gotowe - 4 na raz wyciągane i wkładane ... pozostaje kwestia czy rzeczywiście coś dadzą - w kg/d
Zeszłej jesieni coś takiego wykonałem u siebie ale było założone tylko 3 dni. Temp spalin spadła o około 15*C ale pojawiły się na nich skropliny, zdemontowałem. W zimie nie próbowałem.

Źle napisałem, chodziło mi o wejście ciepłej wody/zasilanie np.:

http://www.ferro.pl/foto/1/c/RZPxxS.jpg

i tak własnie wszyscy producenci montują rotametry, więc pytam, dlaczego montuja źle i maja być na powrocie?

Są rotametry montowane na powrocie i na zasilaniu, wybór należy do instalatora. Jedne i drugie pokażą przepływ tak samo.

Adaś o ile mnie pamięć nie myli bo wiesz ja już chyba stary jestem :) to chyba Ty dłuższy czas paliłeś bez półki ?

instalatory chyba wyciągnęli i leżała gdzieś w kotłowni i dopytywałeś na forum co za blacha Ci została po montażu ? :)

Zeszłej jesieni coś takiego wykonałem u siebie ale było założone tylko 3 dni. Temp spalin spadła o około 15*C ale pojawiły się na nich skropliny, zdemontowałem. W zimie nie próbowałem.

Myślałem o tym ale nie mam czasu na zabawę , zresztą znalazłem lepszą zabawkę (soft sterownika ... ) a kocioł sobie pracuje spokojnie w automacie dalej w trybie auto-lato ! :)

Jak masz wyspawany taki dinks to mógłbyś go włożyć na dobę/dwie i opisać jak to w zimie funguje :)

Adaś o ile mnie pamięć nie myli bo wiesz ja już chyba stary jestem :) to chyba Ty dłuższy czas paliłeś bez półki ?

instalatory chyba wyciągnęli i leżała gdzieś w kotłowni i dopytywałeś na forum co za blacha Ci została po montażu ? :)

Tak :D

Temp spalin po włożeniu spadła z 140*C do 80*C-90*C - jak dobrze pamiętam :)

Krzyś chyba piszesz o wężownicy do produkcji CWU ? a to nie to samo.

Wężownicę są w opcji i obecnie tylko w RBRach o mocy od 25kW w górę.

Ostatnią 17-tkę z wężownicą sprzedałem chyba w 2012 roku, pracuje koło Rabki.

To teraz z czystej ciekawości: Czy w mniejszy kotłach jest wężownica schładzająca czy zawór musi być taki by wymieniać wodę kotłową?

Ten zawór schładzający zabezpiecza tylko w przypadku braku prądu? To to samo jak bym miał UPSa i na przykład jeszcze dodatkowo akumulator.

A gdyby zepsuł Ci się czujnik temp. kotła i termik ?

Co wtedy da Ci UPS ?

Że jeszcze lepiej będzie się gotowało to da.

Wybacz że podaję skrajności ale nie takie głupoty już tu pisali jakiś czas temu.

Ja Ci piszę że ma być zamontowany, Ty decydujesz tylko nie miej do mnie pretensji w razie czego.