Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Pan karoka65 napisał:

Widać chyba nie jest tak źle jak ludzie przysyłają po kotły swoich przyjaciół, rodzinę czy znajomych.

Poczta pantoflowa jak to grzesiek nazwał jest najlepszą formą reklamy jak i dla produktu tak i dla sprzedawcy, żadne pieniądze wydane na jakieś reklamy czy profile nie przynoszą takiego skutku.

Tu masz racje.W mojej naprawde niewielkiej gminie,w zeszłym roku zaczeło sie od Tadzika,a dziś jest już chyba 8 sztuk.

Nie wiem czy wiesz ale dzisiaj następny już pyka w Mieszkowicach :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz się zaczynam nieco niepokoić o Twój kocioł.

Czy Ty czasem, nie utracisz gwarancji poprzez upublicznienie szkiców przekroju kotła ?.

Wiesz , może i żart ale od Ciebie nie wiem czego się spodziewać bo może być to może miły uśmiech ale i może to być siekiera w plecach :) a ktoś przejęty rolą może to różnie odebrać, tyle że Adam do tych przejętych raczej nie należy :)

Proszę mi powiedzieć, który montaż jest prawidłowy lub czy na drugim zdjęciu (czyli u mnie w kotłowni) konieczne jest zamontowanie za pompą w kotłowni zaworu zwrotnego lub czy w ogól e trzeba przerobić układ na taki jaki jest na pierwszym zdjęciu?

Pierwsze zdjęcie jest przesadnie nakombinowane moim zdaniem. Zawór różnicowy 1" często puszcza później niż przebije woda przez pompkę. Ma sens jedynie w instalacjach 2". Tu dodatkowo jest za zaworem 3D. Jakim będzie zabezpieczeniem?

[ATTACH=CONFIG]286922[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]286923[/ATTACH]

Proszę mi powiedzieć, który montaż jest prawidłowy lub czy na drugim zdjęciu (czyli u mnie w kotłowni) konieczne jest zamontowanie za pompą w kotłowni zaworu zwrotnego lub czy w ogól e trzeba przerobić układ na taki jaki jest na pierwszym zdjęciu?

Tak jak pisałem, zawory zwrotne są po to aby wymusić odpowiedni kierunek przepływu wody i nie dopuścić do sytuacji np. w której jedna pompa podbiera zimną wodę drugiej pompie zamiast pociągnąć ciepłą z kotła lub gdy jest np. 3D popchnie ciepłą wodę przez ten zawór z powrotem do kotła zamiast puścić ją na rozdzielacze.

Może podłącze ci schemat mojej instalacji (w czasie instalacji trochę zmieniłem), ale możesz zobaczyć jak powinna wyglądać gałąź instalacji do rozdzielacza.

Ogrzewanie1c.jpg

Czy dzięki tej półce wodnej (obecnie suchej) nie wzrosła by moc kotła?

Wiadomo przecież że wzrośnie (nie tak dawno przecież nie podawano moc kotła w KW tylko w metrach wymiennika), i właśnie w tym całe te zamieszanie z RBR-12 jest to po prostu RBR-17 bez jednej półki wodnej (palnik i cała reszta pozostała bez zmian), tylko jakim cudem taki przerobiony RBR ma taką samą sprawność.

Wiadomo przecież że wzrośnie (nie tak dawno przecież nie podawano moc kotła w KW tylko w metrach wymiennika), i właśnie w tym całe te zamieszanie z RBR-12 jest to po prostu RBR-17 bez jednej półki wodnej (palnik i cała reszta pozostała bez zmian), tylko jakim cudem taki przerobiony RBR ma taką samą sprawność.

To są właśnie CUDA w wykonaniu instalko. Nic dodać, nic ująć. :)

Czyli wg Twoich obliczeń 1000 mm to to samo co 1130 mm wysokości kotła, 1080 mm to to samo co 1180 mm szerokości zestawu ?

Maher przecież zawsze możesz zaspokoić swoją ciekawość, kup sobie drugi, wyślij do zawijana, Łodzi czy Brna czy gdzie tam chcesz i niech Ci zrobią następne badania.

Będziesz wiedział na pewno jak to jest i może w końcu skończysz pitolić trzy po trzy to samo co stronę.

Co ja piszę, kilka razy na jednej stronie :)

Rozumiem już, że muszę dołożyć zawór zwrotny na zaworze 3D, ale czy na zdjęciu nr 2 muszę dołożyć zawór 3D, czy może zostać tak jak jest?

Rozrysuj cała instalacje i ze schematu ci wyjdzie gdzie ZZ jest potrzebny, a gdzie nie. Ja u ciebie bym najpierw dołożył ZZ pod 3D, zdławił górne kaloryfery i puścił bym to na jednej pompce i zobaczył czy uzyskasz jakieś przepływy na rotametrach, może to wystarczy aby dół wystartował.