Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Wyginałem z blachy 1,5mm na próbę a jak by zdało egzamin miało być z 2 - 2,5mm. Zrobiłem to z blachy ocynk bo taką miałem i może ten cynk wszedł w reakcję? Nie pospawałem tego tylko poukładałem. Na jednej półce było trzy kawałki bez możliwości pospawania bo inaczej bym nie wyjął. Na drugiej podobnie tylko inne kształty ze względu na ujście spalin do czopucha. Może tej zimy jak mi się przypomni to coś popróbuję.

Zobacz jak wyglądają "wąsacze"z kotłów Zębca.Można w necie wyszukać tego trochę.

Spaliny trzeba "domykać" na pierwszej półce.Inaczej ,nie ma to sensu....

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka65, Minertu jak z tymi "papierami" jest u Was wszystko w porządku (oczywiście o kocioł mi się rozchodzi), to zapraszam.

Program Ograniczenia Niskiej Emisji

Nabór Wykonawców PONE Pilchowice Etap III

Wpisany przez Michał Czeluśniak

wtorek, 28 października 2014 13:06

Urząd Gminy w Pilchowicach wraz z Operatorem Programu Ograniczenia Niskiej Emisji informuje, iż ogłoszony został nabór firm chętnych wziąć udział w III etapie Programu Ograniczenia Niskiej Emisji na terenie Gminy Pilchowice. Oferta winna być kompletna zgodnie z załącznikiem nr 2 do Regulaminu Modernizacji źródeł ciepła budynków indywidualnych realizowanych w ramach „Programu Ograniczenia Niskiej Emisji na terenie Gminy Pilchowice”. Oferty należy składać w zamkniętej kopercie z dopiskiem "Oferta PONE Pilchowice Etap III" w budynku Urzędu Gminy Pilchowice przy ulicy Damrota 6. Termin składania ofert bez ograniczeń.

Dzięki.

Jutro sobie poczytam co o tej przegrodzie wydłużającej drogę spalin pisaliście.

ps.

Teraz się zaczynam nieco niepokoić o Twój kocioł.

Czy Ty czasem, nie utracisz gwarancji poprzez upublicznienie szkiców przekroju kotła ?.

A dlaczego miałby ją stracić?

No i co wg Ciebie ta niebieska krecha na schemacie robi ze spalinami?

Karoka65, Minertu jak z tymi "papierami" jest u Was wszystko w porządku (oczywiście o kocioł mi się rozchodzi), to zapraszam.

Program Ograniczenia Niskiej Emisji

Nabór Wykonawców PONE Pilchowice Etap III

Wpisany przez Michał Czeluśniak

wtorek, 28 października 2014 13:06

Urząd Gminy w Pilchowicach wraz z Operatorem Programu Ograniczenia Niskiej Emisji informuje, iż ogłoszony został nabór firm chętnych wziąć udział w III etapie Programu Ograniczenia Niskiej Emisji na terenie Gminy Pilchowice. Oferta winna być kompletna zgodnie z załącznikiem nr 2 do Regulaminu Modernizacji źródeł ciepła budynków indywidualnych realizowanych w ramach „Programu Ograniczenia Niskiej Emisji na terenie Gminy Pilchowice”. Oferty należy składać w zamkniętej kopercie z dopiskiem "Oferta PONE Pilchowice Etap III" w budynku Urzędu Gminy Pilchowice przy ulicy Damrota 6. Termin składania ofert bez ograniczeń.

A wiesz,że o tym myślałem! Dostałem pisemko z tej Gminy o udziale w programie. Widzisz problem jest taki,że nie zatrudniam swoich instalatorów ( jedynie mój brat wykonuje dla mnie instalacje) , roboty jest po pachy.

Znalezienie dobrego instalatora graniczy z cudem a jak ktoś jest dobry to na swoją kieszeń sam zarabia.Nie ukrywam,że coraz więcej jest zainteresowanych RBR-em , poczta pantoflowa działa dobrze.Kocioł ma dobre opinie wśród użytkujących a to jest lepsze od reklamy wielkości bramki piłkarskiej :)

Znalezienie dobrego instalatora graniczy z cudem a jak ktoś jest dobry to na swoją kieszeń sam zarabia.Nie ukrywam,że coraz więcej jest zainteresowanych RBR-em , poczta pantoflowa działa dobrze.Kocioł ma dobre opinie wśród użytkujących a to jest lepsze od reklamy wielkości bramki piłkarskiej :)

Dokładnie to samo :)

Po co się tułać po świecie jak w koło domu nie można się obrobić.

A co do niektórych złośliwych wpisów że się tu coś non-stop wychwala a co trudno zauważyć w moich czy minertu wpisach.

Opinie o produkcie wystawia jego użytkownik a nie jakiś zakompleksiony i zawistny człowieczek przed komputerem który chce się chyba dowartościować wykrzykując jedno i to samo w koło.

Widać chyba nie jest tak źle jak ludzie przysyłają po kotły swoich przyjaciół, rodzinę czy znajomych.

Poczta pantoflowa jak to grzesiek nazwał jest najlepszą formą reklamy jak i dla produktu tak i dla sprzedawcy, żadne pieniądze wydane na jakieś reklamy czy profile nie przynoszą takiego skutku.

Fora to garstka ludzi a Wam się wydaje że wszystko się fora rozbija.

Póki nie miałem styczności z użytkownikami na żywo to też byłem w takim błędzie :)

A co do papierów to chyba są ok skoro ludzie którzy mogą skorzystać z dopłat jakoś nie mają z tym problemu.

Ja nie jestem do papierów, ja jestem tylko sprzedawcą tak jak każdy inny w markecie, hurtowni czy sklepie hydraulicznym może to w końcu do niektórych dotrze.

Wszyscy wiedzą jak bywa ze sprzedawcami, sam tez jestem klientem i do niektórych sklepów wchodzi się tylko raz a do drugich chętnie się wraca.

[/i]

Po co wchodzić w drogę komuś z kim się niedawno wódkę piło :)

Andrzeju spotkanie i prezentacja była już tam dość dano temu, jeszcze chyba z wiosny :)

także nie zaskoczyłeś :)

Pan karoka65 napisał:

Widać chyba nie jest tak źle jak ludzie przysyłają po kotły swoich przyjaciół, rodzinę czy znajomych.

Poczta pantoflowa jak to grzesiek nazwał jest najlepszą formą reklamy jak i dla produktu tak i dla sprzedawcy, żadne pieniądze wydane na jakieś reklamy czy profile nie przynoszą takiego skutku.

Tu masz racje.W mojej naprawde niewielkiej gminie,w zeszłym roku zaczeło sie od Tadzika,a dziś jest już chyba 8 sztuk.

A dlaczego miałby ją stracić? ,,,,

Tacy poważni jesteście.

Widzę, że odrobina żartu w tym temacie jest traktowana jak poważne wykroczenie.

,,,, No i co wg Ciebie ta niebieska krecha na schemacie robi ze spalinami?

Ukierunkowanie strugi spalin w wewnętrznej przestrzeni kotła.

Skutkuje to wydłużeniem drogi strugi spalin w kanale spalinowym i tym samym wzrost prędkości strugi spalin w tymże kanale.

Wzrost prędkości strugi spalin powoduje zmniejszenie warstwy przyściennej spalin z jednoczesnym wzrostem chaotycznego (burzliwego) przepływu spalin w rdzeniu kanału spalinowego.

Zmniejszenie martwej warstwy przyściennej spalin i burzliwy przepływ w środku strugi spalin, skutkuje zwiększeniem wnikania ciepła z cząsteczek spalin do ścianki wymiennika, a tym samym do wody.

Edytowane przez Andrzej_M_

Pan karoka65 napisał:

Tu masz racje.W mojej naprawde niewielkiej gminie,w zeszłym roku zaczeło sie od Tadzika,a dziś jest już chyba 8 sztuk.

Nie wiem czy wiesz ale dzisiaj następny już pyka w Mieszkowicach :)

Teraz się zaczynam nieco niepokoić o Twój kocioł.

Czy Ty czasem, nie utracisz gwarancji poprzez upublicznienie szkiców przekroju kotła ?.

Wiesz , może i żart ale od Ciebie nie wiem czego się spodziewać bo może być to może miły uśmiech ale i może to być siekiera w plecach :) a ktoś przejęty rolą może to różnie odebrać, tyle że Adam do tych przejętych raczej nie należy :)

Proszę mi powiedzieć, który montaż jest prawidłowy lub czy na drugim zdjęciu (czyli u mnie w kotłowni) konieczne jest zamontowanie za pompą w kotłowni zaworu zwrotnego lub czy w ogól e trzeba przerobić układ na taki jaki jest na pierwszym zdjęciu?

Pierwsze zdjęcie jest przesadnie nakombinowane moim zdaniem. Zawór różnicowy 1" często puszcza później niż przebije woda przez pompkę. Ma sens jedynie w instalacjach 2". Tu dodatkowo jest za zaworem 3D. Jakim będzie zabezpieczeniem?