Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]286922[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]286923[/ATTACH]

Proszę mi powiedzieć, który montaż jest prawidłowy lub czy na drugim zdjęciu (czyli u mnie w kotłowni) konieczne jest zamontowanie za pompą w kotłowni zaworu zwrotnego lub czy w ogól e trzeba przerobić układ na taki jaki jest na pierwszym zdjęciu?

Tak jak pisałem, zawory zwrotne są po to aby wymusić odpowiedni kierunek przepływu wody i nie dopuścić do sytuacji np. w której jedna pompa podbiera zimną wodę drugiej pompie zamiast pociągnąć ciepłą z kotła lub gdy jest np. 3D popchnie ciepłą wodę przez ten zawór z powrotem do kotła zamiast puścić ją na rozdzielacze.

Może podłącze ci schemat mojej instalacji (w czasie instalacji trochę zmieniłem), ale możesz zobaczyć jak powinna wyglądać gałąź instalacji do rozdzielacza.

Ogrzewanie1c.jpg

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy dzięki tej półce wodnej (obecnie suchej) nie wzrosła by moc kotła?

Wiadomo przecież że wzrośnie (nie tak dawno przecież nie podawano moc kotła w KW tylko w metrach wymiennika), i właśnie w tym całe te zamieszanie z RBR-12 jest to po prostu RBR-17 bez jednej półki wodnej (palnik i cała reszta pozostała bez zmian), tylko jakim cudem taki przerobiony RBR ma taką samą sprawność.

Wiadomo przecież że wzrośnie (nie tak dawno przecież nie podawano moc kotła w KW tylko w metrach wymiennika), i właśnie w tym całe te zamieszanie z RBR-12 jest to po prostu RBR-17 bez jednej półki wodnej (palnik i cała reszta pozostała bez zmian), tylko jakim cudem taki przerobiony RBR ma taką samą sprawność.

To są właśnie CUDA w wykonaniu instalko. Nic dodać, nic ująć. :)

Czyli wg Twoich obliczeń 1000 mm to to samo co 1130 mm wysokości kotła, 1080 mm to to samo co 1180 mm szerokości zestawu ?

Maher przecież zawsze możesz zaspokoić swoją ciekawość, kup sobie drugi, wyślij do zawijana, Łodzi czy Brna czy gdzie tam chcesz i niech Ci zrobią następne badania.

Będziesz wiedział na pewno jak to jest i może w końcu skończysz pitolić trzy po trzy to samo co stronę.

Co ja piszę, kilka razy na jednej stronie :)

Rozumiem już, że muszę dołożyć zawór zwrotny na zaworze 3D, ale czy na zdjęciu nr 2 muszę dołożyć zawór 3D, czy może zostać tak jak jest?

Rozrysuj cała instalacje i ze schematu ci wyjdzie gdzie ZZ jest potrzebny, a gdzie nie. Ja u ciebie bym najpierw dołożył ZZ pod 3D, zdławił górne kaloryfery i puścił bym to na jednej pompce i zobaczył czy uzyskasz jakieś przepływy na rotametrach, może to wystarczy aby dół wystartował.

Maher przecież zawsze możesz zaspokoić swoją ciekawość, kup sobie drugi, wyślij do zawijana, Łodzi czy Brna czy gdzie tam chcesz i niech Ci zrobią następne badania.

Będziesz wiedział na pewno jak to jest i może w końcu skończysz pitolić trzy po trzy to samo co stronę.

Co ja piszę, kilka razy na jednej stronie :)

Przeczytałem przed kupnem na oficjalnej stronie producenta że badania posiada i dostanę je jak go zakupie, a tu taki przekręt wykręcili i nadal trwa ta szopka - przed kupnem dowiadujesz się że dostaniesz badania, a po zakupie że nie i będą tylko dla nowych klientów.

To przelicz ile jest to procentowo i jaki to ma wpływ na wielkość wymiennika w stosunku do braku półki wodnej.

Ja tego nie potrzebuję przeliczać.Tobie się coś wydaje to sobie policz.Skoro kiedyś obliczano moc kotła z powierzchni wymiany to czy teraz jest inaczej? Skoro nie ma półki wodnej i kocioł jest gabarytowo mniejszy to czy powierzchnia wymiany została taka sama czy zmalała,czy kocioł ma tyle samo kW czy mniej? Chcesz mieć mniej kW z większą powierzchnią wymiany? Żartujesz?

Przeczytałem przed kupnem na oficjalnej stronie producenta że badania posiada i dostanę je jak go zakupie, a tu taki przekręt wykręcili i nadal trwa ta szopka - przed kupnem dowiadujesz się że dostaniesz badania, a po zakupie że nie i będą tylko dla nowych klientów.

I napisz to sobie w stopce bo zaśmiecasz wątek i wracasz do tego non stop.Czy Twój sprzedawca cię poinformował o tym?

U mnie jakoś wszyscy co zakupili kotły od 12 do 100 kW jak chcieli to świadectwa dostali więc szopkę to tylko TY odstawiasz.

Można i to jeszcze jakoś ratuje sytuacje, tylko przy modulacji spada sprawność, ale to i tak lepsze niż praca z mocą nominalną ze stratą kominową.

Nie rozumiem Twojego toku myślenia. Dlaczego spada sprawność?

Powiedzmy niech będą największe mrozy tak że domek potrzebuje tych 12kW jak ten kocioł. Dodam ekstremalnie że mam palnik większy powiedzmy 25kW i ustawiam podawanie zgodnie z mocą 12kW czyli dla paliwa typu pieklorz/wesoła 1,86kg/h zakłądając 80% sprawność. Dobieram do tego odpowiednio nadmuch i wyjaśnij mi ile stracę wymieniając moje przewymiarowane Ogniwo Eko 24kW na RBR'a 12kW? Bo akurat takie zapotrzebowanie domku mi wychodzi.

Edytowane przez krzy27

Ja tego nie potrzebuję przeliczać.Tobie się coś wydaje to sobie policz.Skoro kiedyś obliczano moc kotła z powierzchni wymiany to czy teraz jest inaczej? Skoro nie ma półki wodnej i kocioł jest gabarytowo mniejszy to czy powierzchnia wymiany została taka sama czy zmalała,czy kocioł ma tyle samo kW czy mniej? Chcesz mieć mniej kW z większą powierzchnią wymiany? Żartujesz?

Tylko w tym cały szkopuł że pojemność zmieniła się na papierze, a ciepła z suchej półki odebrać się nie da i przy palniku 15-25KW pracującego z mocą nominalną duża część trafia do komina.

To pisz do producenta a nie truj dupy co wieczór.

Ja czy minertu jesteśmy tylko sprzedawcami, potrafisz to zrozumieć ?

Bo widzę że masz coś z tym problem od dawna.

Założę się że nie zapytałeś nawet o te badania, dopiero Ci odwaliło jak na forum owego czasu wyczytałeś, pewnie nawet nie wiedziałeś że coś takiego się bada a teraz najmądrzejszego rżniesz, nawet chcesz innych uczyć jak kotły projektować, jak posiedzisz jeszcze trochę na forum to Zawijana zaczniesz pouczać jak się kotły bada bo ciulowo to robił :)

Tylko w tym cały szkopuł że pojemność zmieniła się na papierze, a ciepła z suchej półki odebrać się nie da i przy palniku 15-25KW pracującego z mocą nominalną duża część trafia do komina.

Co za nowość?

To ja chyba inaczej widzę na prawe a inaczej na lewe oko.Obie moce stoją obok siebie i jeden jest mniejszy a drugi większy.Nie wspomnę o pojemności wodnej.

Jutro lecę do okulisty bo coś ze mną jest nie tak!!!