Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Taka że nie ma RBR11 odkąd zostały zrobione badania i stwierdzono że powienein mieć w nazwie 12kW :)

Może wy coś poradzicie na moją tmp podajnika, popatrzcie na wykresy dokładnie zanim napiszecie coś;)

https://device.esterownik.pl/device/3579/

I jeszcze jedno czemu mam alarm ustawiony na 90C a wyskoczył przy 88C ?

Gdzie jest "przyklejony" i jaką masz temp w pomieszczeniu z kotłem ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie o to chodzi ile, tylko ekonomicznie.

Teraz przez kilka dni palę tak aby mieć ładne wykresy i "kreski" (równomierny odbiór ciepła w domu" i co z tego jak spalanie jest zawsze większe o kilkanaście procent niż jak palę bez ładnych wykresów (odbiór ciepła skokowy - wtedy gdy jest na nie zapotrzebowanie ).

Tylko w tym drugim sposobie palenia "palenie skokowe" nie mogę przekroczyć 50% mocy pieca bo są wtedy duże straty kominowe i muszę odpowiednio zmniejszać moc co jest mniej ekonomiczniejsze niż palenie z mocą nominalną (oczywiście nie w przypadku RBR-12 bo jest konstrukcyjnym bublem).

Po drugie palenie z ładnymi "kreskami" i równym odbiorem ciepła powoduje że nigdy tego odbioru ciepła nie ustawie idealnie i przegrzewam niepotrzebnie dom i cały czas trzeba coś regulować aby zminimalizować te straty.

Czym palisz ?

Sam piszesz że przegrzewasz pomieszczenia, czyli kociołek produkuje więcej energii, więc stąd większe spalanie.

A jak tam kopiec, nie zapada się, może ostatnio wieje u Ciebie , masz RCK ?

Ostatnio nie wieje u mnie w cale(po rozmowie z pewnym Panem już nawet uchylałem wyczystkę dla pewności), fakt dzieje mi się tak po zmianie węgla, kopiec sie nie zapada ale jak już wywalałem 2 razy węgiel żar wchodzi nisko, jeżeli ktoś ma jakieś pomysły oprócz zmiany węgla jestem otwarty ;)

Ostatnio nie wieje u mnie w cale(po rozmowie z pewnym Panem już nawet uchylałem wyczystkę dla pewności), fakt dzieje mi się tak po zmianie węgla, kopiec sie nie zapada ale jak już wywalałem 2 razy węgiel żar wchodzi nisko, jeżeli ktoś ma jakieś pomysły oprócz zmiany węgla jestem otwarty ;)

Mam jeden ale nie wiem czy Ci się spodoba ;)

Rozbierz palnik w połowie i zaspawaj otwory antyspalinowe.

Czym palisz ?

Sam piszesz że przegrzewasz pomieszczenia, czyli kociołek produkuje więcej energii, więc stąd większe spalanie.

Nie wiem czy przegranie pomieszczenia o 0.3C spowoduje dużo większe spalanie, prędzej chodzi o to że trzeba co dziennie coś przeregulować aby nie podnieść temperatury o kolejne np. 0.3C do tego taki sposób palenia z ładnymi wykresami jest mniej ekonomiczny.

Nic nie ruszałem, ale z tego co gdzieś wcześniej czytałem nie da sie zmniejszyć bez doróbki ?

Da się, wsadź w wąż od dosuszania nasadkę 10-tkę 1/2" ;)

Jak za szybko dochodzi, to zmniejsz moc, np. zmniejszając nadmuch, chyba że zaczyna kopcić. Ale przed jakąkolwiek zmianą podnieś kopiec w trybie ręcznym.

IMG_20141101_145929.jpg

Zamieszczem zdjęcie rozdzielacza na piecu. W tym rozdzielaczu idzie grzanie na 4 grzejniki + jeden grzejni łazienkowy i jeden obwód podłogówki w łazience. Wiem, że jest do spi.......e. Jak można to naprawić? Czy można gdzieś podłączyć do tego układu jaki jest zawór termostatyczny z kapilarą, czy coś podobnego, czy trzeba powiększać szafkę i dokładać dodatkowy rozdzielacz? Proszę o pomoc.