Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nie tak do końca jest, tak jak piszesz (jak wąż będzie miał kilka metrów to robi się ciśnienie i powietrze tak łatwo nie pójdzie do dołu, do tego wszystkie załamania powodują że robią się bańki powietrza). Mam u siebie tak podłączony ręcznikowiec, zasilanie idzie parterem a powrót 1p. (ręcznikowiec na parterze) i cały czas zbiera się w nim powietrze.

Wiadomo że im więcej tego powietrza tym trudniej, dlatego ważne jest pierwsze dokładne odpowietrzenie.

Ręcznikowiec ma inną budowę, to taki trochę odwrócony syfon, powietrze zbiera się na górze i nie ma możliwości ujścia, chyba że założysz na górze odpowietrznik automatyczny.

Jeśli rurki są ułożone w poziomie to nic nie powinno się dziać złego.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
zresztą możesz popatrzyć w wykresy nr3439.

1.Histogramy mocy (dla obu) pokazują zbyt niski nadmuch-pionowe kreski z prawej strony.Powinny się trzymać lewej strony,środek to status quo.

2.Wiem czego są wynikiem-twoich oszczędności a propos spaliny :)

3.Jak dla mnie ,po skorygowaniu nadmuchu -rzecz jasna in plus,jeśli to nie pomoże-trzeba by zwiększyć moc na 12/12,a nie palić z pustego palnika.Takie skoki spalin,mogą być wynikiem tego,że na palniku pali się zbyt nisko.

4.Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

1.Histogramy mocy (dla obu) pokazują zbyt niski nadmuch-pionowe kreski z prawej strony.Powinny się trzymać lewej strony,środek to status quo.

2.Wiem czego są wynikiem-twoich oszczędności a propos spaliny :)

3.Jak dla mnie ,po skorygowaniu nadmuchu -rzecz jasna in plus,jeśli to nie pomoże-trzeba by zwiększyć moc na 12/12,a nie palić z pustego palnika.Takie skoki spalin,mogą być wynikiem tego,że na palniku pali się zbyt nisko.

4.Pozdrawiam.

Odnośnie kresek to zauważyłem że nie mają nic wspólnego z rzeczywistością (może były programowane pod inny kocioł lub inny palnik) , bo jak zmieszałem nadmuch miałem je idealnie po środku tylko potrafił mi przesypać niespalony węgiel do podajnika, a przy takim nadmuchu nic nie przesypuje i idealnie się dopala. Tak samo kreski układają się inaczej dla mocy max gdy startuje z małej mocy następnie przechodzi do dużej, gdy startuje od razu z dużej mocy są inne. Gdy ustawiałem nadmuch patrzyłem na palnik, a nie na kreski. Zresztą możesz popatrzyć wyrywkowo w ciągu kilku dni i zobaczysz że za każdym razem będą w innym miejscu.

Teraz gdy nie potrzebuje dużej mocy (nie ma odbioru ciepła) to nie ma problemu z wysoką temperatura spalin bo piec chwilowo dogrzeje podłogówkę i się odstawia i chłodzi i nie potrzebuje ciągłego podawania.

Gość TwojPan
Odnośnie kresek to zauważyłem że nie mają nic wspólnego z rzeczywistością (może były programowane pod inny kocioł lub inny palnik)
Ma wiele wspólnego,co nie znaczy,że nie należy obserwować palnika.

bo jak zmieszałem nadmuch miałem je idealnie po środku tylko potrafił mi przesypać niespalony węgiel do podajnika, a przy takim nadmuchu nic nie przesypuje i idealnie się dopala. Tak samo kreski układają się inaczej dla mocy max gdy startuje z małej mocy następnie przechodzi do dużej, gdy startuje od razu z dużej mocy są inne. Gdy ustawiałem nadmuch patrzyłem na palnik, a nie na kreski. Zresztą możesz popatrzyć wyrywkowo w ciągu kilku dni i zobaczysz że za każdym razem będą w innym miejscu.

Zmiany,dla "ułożenia histogramu" ,wymagają przynajmniej dobowej obserwacji.Robiłeś to zbyt szybko.Coś wiem o tym. Cierpliwość jest potrzebna.

Dalej uważam,że to zbyt mały nadmuch.Na małych mocach,kiedy palnik pracuje z duzymi postojami,taki stan rzeczy (układ histogramu) ,jest dopuszczalny.Ustawiałem on line kilka kotłów,i histogram oddawał w 90% stan na palniku.

Teraz gdy nie potrzebuje dużej mocy (nie ma odbioru ciepła) to nie ma problemu z wysoką temperatura spalin bo piec chwilowo dogrzeje podłogówkę i się odstawia i chłodzi i nie potrzebuje ciągłego podawania.

Przy nominalnej mocy,temp.spalin może mieć 170-200deg.To normalne,a raczej nieodzowne.Małą moc,mała spalina.Duża moc,duża spalina.A jak inaczej chciałeś w nim "napalić" ?

Ma wiele wspólnego,co nie znaczy,że nie należy obserwować palnika.

Zmiany,dla "ułożenia histogramu" ,wymagają przynajmniej dobowej obserwacji.Robiłeś to zbyt szybko.Coś wiem o tym. Cierpliwość jest potrzebna.

Dalej uważam,że to zbyt mały nadmuch.Na małych mocach,kiedy palnik pracuje z duzymi postojami,taki stan rzeczy (układ histogramu) ,jest dopuszczalny.Ustawiałem on line kilka kotłów,i histogram oddawał w 90% stan na palniku.

Zwiększyłem nadmuch, odczekam 24h i zobaczę czy " kreski" pójdą w dobrym kierunku.

Przy nominalnej mocy,temp.spalin może mieć 170-200deg.To normalne,a raczej nieodzowne.Małą moc,mała spalina.Duża moc,duża spalina.A jak inaczej chciałeś w nim "napalić" ?

Wiem, tylko jak wytłumaczyć że równoczesne grzanie CWU i CO jest mniej oszczędne niż grzanie po kolei (po wyżej 50% mocy nominalnej w RBR-eże wymiennik już tak nie odbiera ciepła jak powinien - duże straty kominowe).

Gość TwojPan

Wiem, tylko jak wytłumaczyć że równoczesne grzanie CWU i CO jest mniej oszczędne niż grzanie po kolei (po wyżej 50% mocy nominalnej w RBR-eże wymiennik już tak nie odbiera ciepła jak powinien - duże straty kominowe).

Nadmuch ustawia się dla każdej z mocy z osobna.czyli,8/8kW -ustawiasz,potem 12/12kW itd. Nie inaczej.

O stratach kominowych poczytaj na blogu zawijana.Nie jest tak strasznie jak uważasz.Temp spalin 200deg ,może przerażać,rozumiem,ale inaczej się nie da.

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/straty-kominowe/

Co do samego prowadzenia kotła,twoja droga-się nie wypowiadam.Nie mam podłogówki.Musisz jednak zdawać sobie sprawę,że beton wolno się rozgrzewa,jak stygnie-nie wiem.Teraz jest na zewnątrz ciepło,zima bez ocieplenia na budynku ok.20-30cm-będzie trudno "grzać" tak jak teraz to robisz.Skłaniałbym się raczej,na dostarczaniu minimalnych ilości ciepła podłodze,a niżeli na zasadzie zał/wył.Mogę się mylić.

Nadmuch ustawia się dla każdej z mocy z osobna.czyli,8/8kW -ustawiasz,potem 12/12kW itd. Nie inaczej.

O stratach kominowych poczytaj na blogu zawijana.Nie jest tak strasznie jak uważasz.Temp spalin 200deg ,może przerażać,rozumiem,ale inaczej się nie da.

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/straty-kominowe/

Co do samego prowadzenia kotła,twoja droga-się nie wypowiadam.Nie mam podłogówki.Musisz jednak zdawać sobie sprawę,że beton wolno się rozgrzewa,jak stygnie-nie wiem.Teraz jest na zewnątrz ciepło,zima bez ocieplenia na budynku ok.20-30cm-będzie trudno "grzać" tak jak teraz to robisz.Skłaniałbym się raczej,na dostarczaniu minimalnych ilości ciepła podłodze,a niżeli na zasadzie zał/wył.Mogę się mylić.

Testowałem zeszłej zimy i spokojnie grzanie podłogówki gdy spada temperatura wystarczy (czas podgrzewania z 4h), ale w czasie zimy włączam dogrzewanie (pompa CO -tryb pracy dla reg.wewnętrznego CYKLICZNA i pompy podłogowej - czas pracy/postoju pompy podłogowej ) tylko dla tego aby uniknąć właśnie wychłodzenia podłogówki i przez to pracy RBR-a powyżej jego 50% mocy nominalnej i podejrzewam że już na to nic nie poradzę i albo duże straty kominowe albo przestawianie ustawień dogrzewania podłogi co kilka dni.

Gość TwojPan
Nie odkryłeś żadnej ameryki, jakbyś czytał uważnie to byś zauważył że przez spieprzony wymiennik w RBR-eże zmuszony byłem już rok temu dogrzewać podłogę cyklicznie.

Sam taki kocioł wybrałeś.Ja wybrałem z ceramiką.Sam ją demontowałem,bo poza czystością w kotle,nie dostrzegałem zalet.A że,kocioł mam teraz dobrany "na styk"-potrzebuję całej jego "gołej" powierzchni intensywnej wymiany :)

Karoka,no cóż,jest jaki jest.Ma wiedzę na temat tych ciężkich,stalowych archaicznych "grzałek".W wielu sprawach się z nim nie zgadzam,ale zrozum.On z tego żyje :)

Wymiennik w RBR 11kW ...hmmmm to bardzo skomplikowana sprawa jest.Szkoda czasu.

Pal chłopie,pal.Węgiel to ostatnia rzecz jaka bym sobie zafundował do nowej chaty.Ale to moje zdanie.

Dobranoc.

Ty masz spieprzoną ale psychikę Maher.

Przeczytaj co Novy napisał o podłodze jeszcze raz.

Włączasz, wyłączasz, chcesz mieć ładne kreski i żeby kocioł pracował stabilnie ?

Życzę powodzenia i toń dalej w swoich chorych teoriach.

A ty musisz czuwać bo może coś jeszcze napisze o RBR-ęże i jakiś klient ci ucieknie do konkurencji.

Mogę wyłączyć cykliczne dogrzewanie podłogi i zobaczysz jak temperatura spalin poszybuje do góry, a jakbym to zrobił przy ujemnych temperaturach to pewnie bym i przekroczył 300C nie mówiąc o spalonym opale i ogrzaniu okolicy. Dla mnie kocioł nie musi pracować stabilnie i nie muszę mieć ładnych kresek bo to nie jest ekonomiczniejsze od pracy z mocą nominalną i przejście w podczymanie ale nie w przypadku RBR-11/12.

Gość TwojPan
Testowałem zeszłej zimy i spokojnie grzanie podłogówki gdy spada temperatura wystarczy (czas podgrzewania z 4h), ale w czasie zimy włączam dogrzewanie (pompa CO -tryb pracy dla reg.wewnętrznego CYKLICZNA i pompy podłogowej - czas pracy/postoju pompy podłogowej ) tylko dla tego aby uniknąć właśnie wychłodzenia podłogówki i przez to pracy RBR-a powyżej jego 50% mocy nominalnej i podejrzewam że już na to nic nie poradzę i albo duże straty kominowe albo przestawianie ustawień dogrzewania podłogi co kilka dni.

I jeszcze jedno.Skoro tak grzejesz,to moc musi być dobrana tak,aby grzać ostro po wychłodzeniu podłogi,a nie 8kW i męczyć konia.Ma szybko nadrobić straty,przynajmniej na starcie.Podłoga to nie kalafiory na ścianach...

Gość TwojPan
Dla mnie kocioł nie musi pracować stabilnie i nie muszę mieć ładnych kresek bo to nie jest ekonomiczniejsze od pracy z mocą nominalną i przejście w podczymanie ale nie w przypadku RBR-11/12.

Stabilnie,znaczy-ładne kreski.Tylko stabilny układ jest najbardziej oszczędny....

Maher zanim przyciśniesz "wyślij" przeczytaj to co napisałeś bo zaczynasz sam sobie przeczyć.

A co Ty chciałeś przy cyklicznej pracy ?

Widzę że ani Novy ani ja też Ci tego nie wbiję do łba.

Ty sam powodujesz te szarpania, jarzysz ?

Jak długo masz te 200 czy 300 stopni które przypuszczasz żebyś miał ?

Już Ci pisałem że Ty nic mi nie możesz zabrać i na szczęście to nie Ty wystawiasz mi opinię.

Ty powinieneś wystawić opinie komuś innemu, może pij tam gdzie powinieneś.

Tyle że Ty nie masz już do kogo.

Dobrej nocy.

Poczytaj sobie forum, może czegoś się nauczysz i przestaniesz pisać głupoty bo chwały one Ci nie przynoszą :)