Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo ładnie to wygląda :)

Czekamy na rozruch i podłączenie do netu :)

Co do podłączeń to się nie wypowiem ale jak zostawisz to wszystko tak jak jest teraz czyli nieocieplone (włącznie ze zbiornikiem) to będziesz w tej kotłowni miał cieplej jak w pokojach :)

Warto "popełniać" takie dzieła bo teraz wszystko znasz i wiesz co od tego wymagać i jak tym sterować :)

Te rury spiro to do kominka?

Zbiornik i jego zasilanie jest ocieplone, reszta dopiero po uruchomieniu.

Co do rur spiro to rzeczywiście są to dolot powietrza do kominka z przepustnicą i zrzut popiołu

Zastartowała :) Czasami trzeba chwilkę poczekać aż złapie sterownik.

Faktycznie:) zbig kolejny raz dzięki:)a jak zrobić żeby czasem pompa ruszyła mimo osiągnietej temperatury zeby inne grzejniki podgrzało ? jeszcze pytanie. dlaczego w ustawieniach np temp co czy innych po jednym kliknięciu przeskakuje o dwa stopnie nie o jeden?

Faktycznie:) zbig kolejny raz dzięki:)a jak zrobić żeby czasem pompa ruszyła mimo osiągnietej temperatury zeby inne grzejniki podgrzało ? jeszcze pytanie. dlaczego w ustawieniach np temp co czy innych po jednym kliknięciu przeskakuje o dwa stopnie nie o jeden?
Nie ma takiej możliwości, jeszcze. Może będzie w nowym sofcie?

Co do przeskakiwania stopni to musisz się nauczyć :) Będzie przeskakiwało po jednym ale delikatnie :)

...

a jak zrobić żeby czasem pompa ruszyła mimo osiągnietej temperatury zeby inne grzejniki podgrzało ?

Jeżeli tak chcesz zrobić to musisz dobrać odpowiednie czasy postoju i pracy pompy jak miałeś poprzednio. To jest trudne bo musisz dużo czasu poświęcić na takie próby. Jest to do osiągnięcia. Przydają się wtedy zawory termostatyczne na grzejnikach.

Edytowane przez zbigmaz01

Jeżeli tak chcesz zrobić to musisz dobrać odpowiednie czasy postoju i pracy pompy jak miałeś poprzednio. To jest trudne bo musisz dużo czasu poświęcić na takie próby. Jest to do osiągnięcia. Przydają się wtedy zawory termostatyczne na grzejnikach.

Mam wszędzie termostaty + na podłogówkę RTL. ale to chyba od temp na zewnątrz zależy ? czyli cięzko dostroić to ?

Nad tym samym się zastanawiałem ale to zapewne mieszacz do podłogówki.

No hydraulik kazał mi własnie poniżej tej rury codziennie przekręcać to pokrętło, żeby powoli podłogówkę rozgrzewać. Jeśli chodzi o tą rurę zrobię jutro fotki dokładniejsze, gdzie też ona idzie dalej.

Zależy mi na tym, żeby ktoś chłodnym okiem spojrzał na instalację i zweryfikował, czy dobrze zrobiona. Nie w stylu, jak ktoś pisał lat 80-tych.

Tylko skąd zabiera tą zimną wodę?

Zrobiłem fotkę tego zaworu. Dorzuciłem do albumu https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia

Jeśli chodzi o tą rurę co idzie do góry to idzie on do rozdzielacza od podłogówki. I tak na dobrą sprawę też się teraz zastanawiam, gdzie jest powrót zimnej wody. Obydwie rury (pionowa i pozioma) od tego zaworu idą do rozdzielacza od podłogówki.

Zrobiłem fotkę tego zaworu. Dorzuciłem do albumu https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia

Jeśli chodzi o tą rurę co idzie do góry to idzie on do rozdzielacza od podłogówki. I tak na dobrą sprawę też się teraz zastanawiam, gdzie jest powrót zimnej wody. Obydwie rury (pionowa i pozioma) od tego zaworu idą do rozdzielacza od podłogówki.

O to już musisz zapytać hydraulika.

Patrząc na zawór (na foto jest odwrócony) to pionowa rurka idzie z powrotu i zimna woda zostaje zasysana do zasilania.

Tak odwróciłem zdjęcie po prostu, żeby łatwiej było ewentualnie przeczytać.

Czy dobrze, że jest tak zrobione, że powrót jest mieszany? Czy powinno być inaczej?

Powrót powinien wracać do ogrzania (kotła lub zbiornika) a tak to masz wodę w obiegu zamkniętym. Jeżeli tak jest faktycznie jak napisałeś to skąd się weźmie w podłogówce ciepła woda? Aby tam napłynęła ciepła to musi zimna gdzieś mieć ujście.