Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A jak by poprowadził dodatkowe rury i połączył tą podłogówkę z poddasza do zozdzielacza na dole gdzie mam inne pętle podłogówki, a grzejnik z łazienki na dole podpioł do rozdzielacza na górze? Wtedy będe miał jeden rozdzielacz tylko do podłogówki, a drugi tylko do grzejników. Czy pompa przepcha wodę z parteru na poddaszę do podłogówki w łazience?

To moja prywatna opinia (nie jestem Hydraulikiem) ale, rozdzielacz od podłogówki jest jej jedynym odpowietrznikiem, musi być chociaż 50cm wyżej niż podłogówka, nie da się podłączyć podłogówki do rozdzielacza będącego niżej.

Podłogówka wymaga zasilania max. 45 stopni na wejsciu, dla efektywnie działającego grzejnika minimum to 50 stopni, a 55 to rozsądek.

Dlatego w układzie mieszanym, trzeba podłogówki poprzedzać zaworem trójdrożnym/mieszajacym aby zbijac na nich temperaturę.

Co do RBRa:

Zainteresowanie w okolicy moim piecem jest.

Dopiero dziś zauważyłem, że jako jeden z niewielu nie kopcę na cała okolicę... a od kilku tygodni ludzie pytają mnie czy palę, bo widzą jak wywalam co jakiś czas popiół. BTW. Popielnik mógłby być większy, wchodzi w niego popiół z 3 worków 25kg, jak zasypuję 4 to przy wybieraniu muszę dogarniać :( Używam sobie blachy od ciasta.

a niestety póki co na dole mam ładną temperaturę ale, jeszcze nie położyłem wełny na dachu (biorę się za to na dniach) i idzie mi 45kg/dobę :( przy 170m2

jak były przymrozki w zeszłym tygodniu to nawet 50kg/h potrafiło zjeść (na nieocieplonym poddaszu miałem +5).

Ale styropian dopiero skończyli przyklejać, jutro biorę się za ułożenie warstwy wełny, wiec idzie ku lepszemu.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zgodzę się, mam rozdzielacz na parterze z którego dwie pętle to podłogówka w górnej łazience i przedpokoju, nic się nie zapowietrza, wszystko ładnie grzeje. Raz odpowietrzone na początku i śmiga bez problemu (odpowietrzane przez "przelewanie" każdej pętli). Jest tylko jeden odpowietrznik automatyczny w rozdzielaczu.

Ceramikę

Więc lepiej. Mi potrafiło przeżreć "nierdzewną" wyczystkę więc wolę spaliny trzymać na normalnym poziomie. Skoro testujesz niższe to aż po sezonie muszę dopytać wyników. Ciepłomierza sam nie mam więc w kwestii sprawności pozostają przypuszczenia. Z wykresów też nie idzie się jej doliczyć. Ot taki przypadek jak dzisiaj:

Zadana 70°C grupowe na 8kW min/max rzeczywista średnio 50°C z lekką tendencją wzrostową do 8:00 później odbicie do zadanej w godzinie. W instalacji mam zawór 4D sterowany automatyką - nieagresywnie - zasilanie na grzejniki 40°C. Grzejniki z termostatami. Zapytasz o przyczynę - dziś mam bardzo słonecznie.

To moja prywatna opinia (nie jestem Hydraulikiem) ale, rozdzielacz od podłogówki jest jej jedynym odpowietrznikiem, musi być chociaż 50cm wyżej niż podłogówka, nie da się podłączyć podłogówki do rozdzielacza będącego niżej.

Podłogówka wymaga zasilania max. 45 stopni na wejsciu, dla efektywnie działającego grzejnika minimum to 50 stopni, a 55 to rozsądek.

Dlatego w układzie mieszanym, trzeba podłogówki poprzedzać zaworem trójdrożnym/mieszajacym aby zbijac na nich temperaturę.

Co do RBRa:

Zainteresowanie w okolicy moim piecem jest.

Dopiero dziś zauważyłem, że jako jeden z niewielu nie kopcę na cała okolicę... a od kilku tygodni ludzie pytają mnie czy palę, bo widzą jak wywalam co jakiś czas popiół. BTW. Popielnik mógłby być większy, wchodzi w niego popiół z 3 worków 25kg, jak zasypuję 4 to przy wybieraniu muszę dogarniać :( Używam sobie blachy od ciasta.

a niestety póki co na dole mam ładną temperaturę ale, jeszcze nie położyłem wełny na dachu (biorę się za to na dniach) i idzie mi 45kg/dobę :( przy 170m2

jak były przymrozki w zeszłym tygodniu to nawet 50kg/h potrafiło zjeść (na nieocieplonym poddaszu miałem +5).

Ale styropian dopiero skończyli przyklejać, jutro biorę się za ułożenie warstwy wełny, wiec idzie ku lepszemu.

Sprawdź sobie co się u mnie działo na początku tego roku (luty). Ale u mnie to był inny problem - węgiel z bartexu którego nie dało się normalnie spalić. Trochę ci łyka piecyk to fakt ale tak to chyba jest przy noweym jeszcze nie docieplonym budynku. Musisz wygonić wilgoć. Ja palę na pół gwizdka teraz - też mam jeszcze nie do końca ocieplony ale łyka mi ok 13 kg na dobę

Czasami jak niewiele potrzeba do szczęścia, ja przynajmniej należę do osób które zastanawiają się czy nie może być jeszcze lepiej.

Kiedyś też że śmieciucha byłem zadowolony (raz na 24h przegrzebałem ruszta i dołożyłem węgla, oryginalnie był piecem miałowym i nie byłem z tego zadowolony że paliło się 48h i wygasało przez kolejne 12h i w domu robiło się zimno i trzeba było go rozpalać od nowa i po tych przeróbkach już było lepiej) ale po to jest forum aby pokazać że są inne alternatywy i można mieć trochę lepiej.

W takim razie jestem człowiekiem, któremu niewiele potrzeba do szczęścia i jestem zadowolony z tego pieca.

Nie zgodzę się, mam rozdzielacz na parterze z którego dwie pętle to podłogówka w górnej łazience i przedpokoju, nic się nie zapowietrza, wszystko ładnie grzeje. Raz odpowietrzone na początku i śmiga bez problemu (odpowietrzane przez "przelewanie" każdej pętli). Jest tylko jeden odpowietrznik automatyczny w rozdzielaczu.

Hymm...

Jak to robisz, ze powietrze nie gromadzi ci się w najwyższym punkcie układu, czyli w podłogówce? bo z tego co wiem, to w każdym układzie hydraulicznym trochę pęcherzyków powietrza krąży i co jakiś czas trzeba w górnym obszarze umieścić odpowietrznik, lub wykonać odpowietrzenie ręczne - patrz grzejniki.

I na logikę, w takich rurkach od podłogówki te pęcherzyki też się gromadzą, jak np. w Waser-wadze. i nawet pod dużym ciśnieniem, wszystkich w dół nie wypchniesz, więc masz obszary gdzie woda nei styka z przewodem.

U mnie, to powietrze przesuwając się po podłodze wcześniej czy później ma szansę ujść. a jak u Ciebie? Jakie masz ciśnienie w instalacji?

Więc lepiej. Mi potrafiło przeżreć "nierdzewną" wyczystkę więc wolę spaliny trzymać na normalnym poziomie. Skoro testujesz niższe to aż po sezonie muszę dopytać wyników. Ciepłomierza sam nie mam więc w kwestii sprawności pozostają przypuszczenia. Z wykresów też nie idzie się jej doliczyć. Ot taki przypadek jak dzisiaj:

Zadana 70°C grupowe na 8kW min/max rzeczywista średnio 50°C z lekką tendencją wzrostową do 8:00 później odbicie do zadanej w godzinie. W instalacji mam zawór 4D sterowany automatyką - nieagresywnie - zasilanie na grzejniki 40°C. Grzejniki z termostatami. Zapytasz o przyczynę - dziś mam bardzo słonecznie.

Ja teraz trzymam 48C i podejrzewam że spokojnie wystarczy na całą zimę, w lecie 42C. W zeszłym roku miałem podobnie i skroplin nie było.

To spalanie masz tak ustawione że nie dochodzi do zadanej (70C)?

W instalacji też ma 4D (prędzej służy on do mieszania wody w piecu w trybie podtrzymania jak wszystkie pompy są wyłączone), jak ruszą obie to nie jest w stanie zatrzymać spadku temperatury CO, pomimo że za nim są jeszcze zawory 3D termostatyczne przed rozdzielaczami do podłogówki.

Odnośnie palenia mogę tak sterować odbiorem ciepła aby było równomierne i wtedy nie ma dużych spadków temperatury CO, ale spalanie jest większe niż jak palę z większą mocą wtedy gdy spadnie temperatura w pomieszczeniach. Skończył się październik to że statystyk wyszło że ogrzanie domu 150m2 (temperatura 22C) + grzanie CWU kosztowało mnie 122zł /144kg węgla, zresztą możesz popatrzyć w wykresy nr3439.

Nr 148 u mnie, tyle że kg/min ustawiałem do wesołej a teraz nie zmieniałem z lenistwa. Statystyki dają mi tylko podgląd czy spalanie mniejsze/większe. Nie chcę nic udowadniać nimi. W moim miale czasem trafiają się grubsze kawałki i ma tendencje do zawieszania się. Dodatkowo moje CWU to buffor 700L - mogę nim wymusić większe spalanie co pomaga mi w ustawianiu nadmuchu.

Hymm...

Jak to robisz, ze powietrze nie gromadzi ci się w najwyższym punkcie układu, czyli w podłogówce? bo z tego co wiem, to w każdym układzie hydraulicznym trochę pęcherzyków powietrza krąży i co jakiś czas trzeba w górnym obszarze umieścić odpowietrznik, lub wykonać odpowietrzenie ręczne - patrz grzejniki.

I na logikę, w takich rurkach od podłogówki te pęcherzyki też się gromadzą, jak np. w Waser-wadze. i nawet pod dużym ciśnieniem, wszystkich w dół nie wypchniesz, więc masz obszary gdzie woda nei styka z przewodem.

U mnie, to powietrze przesuwając się po podłodze wcześniej czy później ma szansę ujść. a jak u Ciebie? Jakie masz ciśnienie w instalacji?

Mam układ otwarty, kocioł w piwnicy, zawór 3D za nim pompka na 2-im biegu, dalej na parterze rozdzielacz 8 obiegów, 6 parter, 2 poddasze. Pompka pcha do góry jakieś 4 metry. Odpowietrznik w rozdzielaczu. Nie zapowietrza się. Jak to możliwe, widocznie tak może być.

Dla zobrazowania sytuacji weź sobie kawał przezroczystego węża i spróbuj za jego pomocą opróżnić wiadro wody (stawiasz wiadro z wodą na stole, jeden koniec wkładasz do wiadra, drugim zaciągasz poniżej stołu) jak już zacznie lecieć, unosisz delikatnie i z powrotem zanurzasz koniec w wiadrze tak żeby wąż zaciągnął trochę powietrza i obserwuj jak się to powietrze przemieszcza ;)

Mam układ otwarty, kocioł w piwnicy, zawór 3D za nim pompka na 2-im biegu, dalej na parterze rozdzielacz 8 obiegów, 6 parter, 2 poddasze. Pompka pcha do góry jakieś 4 metry. Odpowietrznik w rozdzielaczu. Nie zapowietrza się. Jak to możliwe, widocznie tak może być.

Dla zobrazowania sytuacji weź sobie kawał przezroczystego węża i spróbuj za jego pomocą opróżnić wiadro wody (stawiasz wiadro z wodą na stole, jeden koniec wkładasz do wiadra, drugim zaciągasz poniżej stołu) jak już zacznie lecieć, unosisz delikatnie i z powrotem zanurzasz koniec w wiadrze tak żeby wąż zaciągnął trochę powietrza i obserwuj jak się to powietrze przemieszcza ;)

Nie tak do końca jest, tak jak piszesz (jak wąż będzie miał kilka metrów to robi się ciśnienie i powietrze tak łatwo nie pójdzie do dołu, do tego wszystkie załamania powodują że robią się bańki powietrza). Mam u siebie tak podłączony ręcznikowiec, zasilanie idzie parterem a powrót 1p. (ręcznikowiec na parterze) i cały czas zbiera się w nim powietrze.

Nie tak do końca jest, tak jak piszesz (jak wąż będzie miał kilka metrów to robi się ciśnienie i powietrze tak łatwo nie pójdzie do dołu, do tego wszystkie załamania powodują że robią się bańki powietrza). Mam u siebie tak podłączony ręcznikowiec, zasilanie idzie parterem a powrót 1p. (ręcznikowiec na parterze) i cały czas zbiera się w nim powietrze.

Wiadomo że im więcej tego powietrza tym trudniej, dlatego ważne jest pierwsze dokładne odpowietrzenie.

Ręcznikowiec ma inną budowę, to taki trochę odwrócony syfon, powietrze zbiera się na górze i nie ma możliwości ujścia, chyba że założysz na górze odpowietrznik automatyczny.

Jeśli rurki są ułożone w poziomie to nic nie powinno się dziać złego.

Gość TwojPan
zresztą możesz popatrzyć w wykresy nr3439.

1.Histogramy mocy (dla obu) pokazują zbyt niski nadmuch-pionowe kreski z prawej strony.Powinny się trzymać lewej strony,środek to status quo.

2.Wiem czego są wynikiem-twoich oszczędności a propos spaliny :)

3.Jak dla mnie ,po skorygowaniu nadmuchu -rzecz jasna in plus,jeśli to nie pomoże-trzeba by zwiększyć moc na 12/12,a nie palić z pustego palnika.Takie skoki spalin,mogą być wynikiem tego,że na palniku pali się zbyt nisko.

4.Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

1.Histogramy mocy (dla obu) pokazują zbyt niski nadmuch-pionowe kreski z prawej strony.Powinny się trzymać lewej strony,środek to status quo.

2.Wiem czego są wynikiem-twoich oszczędności a propos spaliny :)

3.Jak dla mnie ,po skorygowaniu nadmuchu -rzecz jasna in plus,jeśli to nie pomoże-trzeba by zwiększyć moc na 12/12,a nie palić z pustego palnika.Takie skoki spalin,mogą być wynikiem tego,że na palniku pali się zbyt nisko.

4.Pozdrawiam.

Odnośnie kresek to zauważyłem że nie mają nic wspólnego z rzeczywistością (może były programowane pod inny kocioł lub inny palnik) , bo jak zmieszałem nadmuch miałem je idealnie po środku tylko potrafił mi przesypać niespalony węgiel do podajnika, a przy takim nadmuchu nic nie przesypuje i idealnie się dopala. Tak samo kreski układają się inaczej dla mocy max gdy startuje z małej mocy następnie przechodzi do dużej, gdy startuje od razu z dużej mocy są inne. Gdy ustawiałem nadmuch patrzyłem na palnik, a nie na kreski. Zresztą możesz popatrzyć wyrywkowo w ciągu kilku dni i zobaczysz że za każdym razem będą w innym miejscu.

Teraz gdy nie potrzebuje dużej mocy (nie ma odbioru ciepła) to nie ma problemu z wysoką temperatura spalin bo piec chwilowo dogrzeje podłogówkę i się odstawia i chłodzi i nie potrzebuje ciągłego podawania.

Gość TwojPan
Odnośnie kresek to zauważyłem że nie mają nic wspólnego z rzeczywistością (może były programowane pod inny kocioł lub inny palnik)
Ma wiele wspólnego,co nie znaczy,że nie należy obserwować palnika.

bo jak zmieszałem nadmuch miałem je idealnie po środku tylko potrafił mi przesypać niespalony węgiel do podajnika, a przy takim nadmuchu nic nie przesypuje i idealnie się dopala. Tak samo kreski układają się inaczej dla mocy max gdy startuje z małej mocy następnie przechodzi do dużej, gdy startuje od razu z dużej mocy są inne. Gdy ustawiałem nadmuch patrzyłem na palnik, a nie na kreski. Zresztą możesz popatrzyć wyrywkowo w ciągu kilku dni i zobaczysz że za każdym razem będą w innym miejscu.

Zmiany,dla "ułożenia histogramu" ,wymagają przynajmniej dobowej obserwacji.Robiłeś to zbyt szybko.Coś wiem o tym. Cierpliwość jest potrzebna.

Dalej uważam,że to zbyt mały nadmuch.Na małych mocach,kiedy palnik pracuje z duzymi postojami,taki stan rzeczy (układ histogramu) ,jest dopuszczalny.Ustawiałem on line kilka kotłów,i histogram oddawał w 90% stan na palniku.

Teraz gdy nie potrzebuje dużej mocy (nie ma odbioru ciepła) to nie ma problemu z wysoką temperatura spalin bo piec chwilowo dogrzeje podłogówkę i się odstawia i chłodzi i nie potrzebuje ciągłego podawania.

Przy nominalnej mocy,temp.spalin może mieć 170-200deg.To normalne,a raczej nieodzowne.Małą moc,mała spalina.Duża moc,duża spalina.A jak inaczej chciałeś w nim "napalić" ?

Ma wiele wspólnego,co nie znaczy,że nie należy obserwować palnika.

Zmiany,dla "ułożenia histogramu" ,wymagają przynajmniej dobowej obserwacji.Robiłeś to zbyt szybko.Coś wiem o tym. Cierpliwość jest potrzebna.

Dalej uważam,że to zbyt mały nadmuch.Na małych mocach,kiedy palnik pracuje z duzymi postojami,taki stan rzeczy (układ histogramu) ,jest dopuszczalny.Ustawiałem on line kilka kotłów,i histogram oddawał w 90% stan na palniku.

Zwiększyłem nadmuch, odczekam 24h i zobaczę czy " kreski" pójdą w dobrym kierunku.

Przy nominalnej mocy,temp.spalin może mieć 170-200deg.To normalne,a raczej nieodzowne.Małą moc,mała spalina.Duża moc,duża spalina.A jak inaczej chciałeś w nim "napalić" ?

Wiem, tylko jak wytłumaczyć że równoczesne grzanie CWU i CO jest mniej oszczędne niż grzanie po kolei (po wyżej 50% mocy nominalnej w RBR-eże wymiennik już tak nie odbiera ciepła jak powinien - duże straty kominowe).