Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan

Wiem, tylko jak wytłumaczyć że równoczesne grzanie CWU i CO jest mniej oszczędne niż grzanie po kolei (po wyżej 50% mocy nominalnej w RBR-eże wymiennik już tak nie odbiera ciepła jak powinien - duże straty kominowe).

Nadmuch ustawia się dla każdej z mocy z osobna.czyli,8/8kW -ustawiasz,potem 12/12kW itd. Nie inaczej.

O stratach kominowych poczytaj na blogu zawijana.Nie jest tak strasznie jak uważasz.Temp spalin 200deg ,może przerażać,rozumiem,ale inaczej się nie da.

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/straty-kominowe/

Co do samego prowadzenia kotła,twoja droga-się nie wypowiadam.Nie mam podłogówki.Musisz jednak zdawać sobie sprawę,że beton wolno się rozgrzewa,jak stygnie-nie wiem.Teraz jest na zewnątrz ciepło,zima bez ocieplenia na budynku ok.20-30cm-będzie trudno "grzać" tak jak teraz to robisz.Skłaniałbym się raczej,na dostarczaniu minimalnych ilości ciepła podłodze,a niżeli na zasadzie zał/wył.Mogę się mylić.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadmuch ustawia się dla każdej z mocy z osobna.czyli,8/8kW -ustawiasz,potem 12/12kW itd. Nie inaczej.

O stratach kominowych poczytaj na blogu zawijana.Nie jest tak strasznie jak uważasz.Temp spalin 200deg ,może przerażać,rozumiem,ale inaczej się nie da.

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/straty-kominowe/

Co do samego prowadzenia kotła,twoja droga-się nie wypowiadam.Nie mam podłogówki.Musisz jednak zdawać sobie sprawę,że beton wolno się rozgrzewa,jak stygnie-nie wiem.Teraz jest na zewnątrz ciepło,zima bez ocieplenia na budynku ok.20-30cm-będzie trudno "grzać" tak jak teraz to robisz.Skłaniałbym się raczej,na dostarczaniu minimalnych ilości ciepła podłodze,a niżeli na zasadzie zał/wył.Mogę się mylić.

Testowałem zeszłej zimy i spokojnie grzanie podłogówki gdy spada temperatura wystarczy (czas podgrzewania z 4h), ale w czasie zimy włączam dogrzewanie (pompa CO -tryb pracy dla reg.wewnętrznego CYKLICZNA i pompy podłogowej - czas pracy/postoju pompy podłogowej ) tylko dla tego aby uniknąć właśnie wychłodzenia podłogówki i przez to pracy RBR-a powyżej jego 50% mocy nominalnej i podejrzewam że już na to nic nie poradzę i albo duże straty kominowe albo przestawianie ustawień dogrzewania podłogi co kilka dni.

Gość TwojPan
Nie odkryłeś żadnej ameryki, jakbyś czytał uważnie to byś zauważył że przez spieprzony wymiennik w RBR-eże zmuszony byłem już rok temu dogrzewać podłogę cyklicznie.

Sam taki kocioł wybrałeś.Ja wybrałem z ceramiką.Sam ją demontowałem,bo poza czystością w kotle,nie dostrzegałem zalet.A że,kocioł mam teraz dobrany "na styk"-potrzebuję całej jego "gołej" powierzchni intensywnej wymiany :)

Karoka,no cóż,jest jaki jest.Ma wiedzę na temat tych ciężkich,stalowych archaicznych "grzałek".W wielu sprawach się z nim nie zgadzam,ale zrozum.On z tego żyje :)

Wymiennik w RBR 11kW ...hmmmm to bardzo skomplikowana sprawa jest.Szkoda czasu.

Pal chłopie,pal.Węgiel to ostatnia rzecz jaka bym sobie zafundował do nowej chaty.Ale to moje zdanie.

Dobranoc.

Ty masz spieprzoną ale psychikę Maher.

Przeczytaj co Novy napisał o podłodze jeszcze raz.

Włączasz, wyłączasz, chcesz mieć ładne kreski i żeby kocioł pracował stabilnie ?

Życzę powodzenia i toń dalej w swoich chorych teoriach.

A ty musisz czuwać bo może coś jeszcze napisze o RBR-ęże i jakiś klient ci ucieknie do konkurencji.

Mogę wyłączyć cykliczne dogrzewanie podłogi i zobaczysz jak temperatura spalin poszybuje do góry, a jakbym to zrobił przy ujemnych temperaturach to pewnie bym i przekroczył 300C nie mówiąc o spalonym opale i ogrzaniu okolicy. Dla mnie kocioł nie musi pracować stabilnie i nie muszę mieć ładnych kresek bo to nie jest ekonomiczniejsze od pracy z mocą nominalną i przejście w podczymanie ale nie w przypadku RBR-11/12.

Gość TwojPan
Testowałem zeszłej zimy i spokojnie grzanie podłogówki gdy spada temperatura wystarczy (czas podgrzewania z 4h), ale w czasie zimy włączam dogrzewanie (pompa CO -tryb pracy dla reg.wewnętrznego CYKLICZNA i pompy podłogowej - czas pracy/postoju pompy podłogowej ) tylko dla tego aby uniknąć właśnie wychłodzenia podłogówki i przez to pracy RBR-a powyżej jego 50% mocy nominalnej i podejrzewam że już na to nic nie poradzę i albo duże straty kominowe albo przestawianie ustawień dogrzewania podłogi co kilka dni.

I jeszcze jedno.Skoro tak grzejesz,to moc musi być dobrana tak,aby grzać ostro po wychłodzeniu podłogi,a nie 8kW i męczyć konia.Ma szybko nadrobić straty,przynajmniej na starcie.Podłoga to nie kalafiory na ścianach...

Gość TwojPan
Dla mnie kocioł nie musi pracować stabilnie i nie muszę mieć ładnych kresek bo to nie jest ekonomiczniejsze od pracy z mocą nominalną i przejście w podczymanie ale nie w przypadku RBR-11/12.

Stabilnie,znaczy-ładne kreski.Tylko stabilny układ jest najbardziej oszczędny....

Maher zanim przyciśniesz "wyślij" przeczytaj to co napisałeś bo zaczynasz sam sobie przeczyć.

A co Ty chciałeś przy cyklicznej pracy ?

Widzę że ani Novy ani ja też Ci tego nie wbiję do łba.

Ty sam powodujesz te szarpania, jarzysz ?

Jak długo masz te 200 czy 300 stopni które przypuszczasz żebyś miał ?

Już Ci pisałem że Ty nic mi nie możesz zabrać i na szczęście to nie Ty wystawiasz mi opinię.

Ty powinieneś wystawić opinie komuś innemu, może pij tam gdzie powinieneś.

Tyle że Ty nie masz już do kogo.

Dobrej nocy.

Poczytaj sobie forum, może czegoś się nauczysz i przestaniesz pisać głupoty bo chwały one Ci nie przynoszą :)

Meher nie ustawiaj pompy podłogówki na cykliczną. Albo ON, albo OFF, wg czujnika temperatury wewnętrznej, a jak go nie ma, to strefy czasowe od godz. x do godz. y

Pompy chodzą dokładnie na ON/OFF wg czujników temperatur wewnętrznych, ale aby nie wychłodzić całkowicie podłogi i nie powodować pracy RBR-a ze stratami kominowymi dodatkowo włączają się cyklicznie.

Maher zanim przyciśniesz "wyślij" przeczytaj to co napisałeś bo zaczynasz sam sobie przeczyć.

A co Ty chciałeś przy cyklicznej pracy ?

Widzę że ani Novy ani ja też Ci tego nie wbiję do łba.

Ty sam powodujesz te szarpania, jarzysz ?

Jak długo masz te 200 czy 300 stopni które przypuszczasz żebyś miał ?

Już Ci pisałem że Ty nic mi nie możesz zabrać i na szczęście to nie Ty wystawiasz mi opinię.

Ty powinieneś wystawić opinie komuś innemu, może pij tam gdzie powinieneś.

Tyle że Ty nie masz już do kogo.

Dobrej nocy.

Poczytaj sobie forum, może czegoś się nauczysz i przestaniesz pisać głupoty bo chwały one Ci nie przynoszą :)

I znów nie doczytałeś, jak mam ustawione pompy. Cyklicznie powodują tylko niedopuszczenie do wychłodzenia podłogi bo wymiennik RBR-a nie wyrabia powyżej 50% swojej mocy i jakby nie dodatkowa cykliczna praca to cały czas paliłbym z dużymi stratami kominowymi.

A w przypadku innego kotła o tej mocy wg Ciebie było by inaczej?

Nie mam innego kotła, ale skoro RBR ma 11/12KW to praca z mocą nominalną powinna być najoszczędniejsza, a tu się okazuje że przekroczenie 50% jej mocy to już duże straty kominowe i mniejsza sprawność niż palenie z mocami 2-6Kw.

A ty musisz czuwać bo może coś jeszcze napisze o RBR-ęże i jakiś klient ci ucieknie do konkurencji.

Mogę wyłączyć cykliczne dogrzewanie podłogi i zobaczysz jak temperatura spalin poszybuje do góry, a jakbym to zrobił przy ujemnych temperaturach to pewnie bym i przekroczył 300C nie mówiąc o spalonym opale i ogrzaniu okolicy. Dla mnie kocioł nie musi pracować stabilnie i nie muszę mieć ładnych kresek bo to nie jest ekonomiczniejsze od pracy z mocą nominalną i przejście w podczymanie ale nie w przypadku RBR-11/12.

Masz zrobione OZC ? Albo masz coś spier... albo celowo tak piszesz ...

Mam tylko podłogówkę i temp spalin nie przekroczyła 200*C w różnych konfiguracjach , przykładowy wykres w trybie autolato+ON/OFF drugi autolato+ ciągła+ wysokie zasilanie :

maher.jpgmaher2.jpg

Jak widać ON/OFF nie powoduje wcale nie wiadomo jakich skoków temp spalin(nie widzę tu 300*C), tryb normalny włącza się rano i wieczorem , wtedy też jest dogrzewany baniak CWU reszta auto-lato (stoi w podtrzymaniu, pompy podłogówki nie pracują)

Edytowane przez adkwapniewski

I znów nie doczytałeś, jak mam ustawione pompy. Cyklicznie powodują tylko niedopuszczenie do wychłodzenia podłogi bo wymiennik RBR-a nie wyrabia powyżej 50% swojej mocy i jakby nie dodatkowa cykliczna praca to cały czas paliłbym z dużymi stratami kominowymi.

Czegoś tu nie rozumiem. Przecież jak grzejesz podłogówkę ciągle to palisz spokojnie i schodzisz z mocą poniżej minimalnej bo tyko uzupełniasz straty. A jak cyklicznie to zalewasz kocioł zimną wodą i musisz ostro dać w palnik czyli strata kominowa.

Czytam tak Wasze opinie i mam kilka pytań:

- jaka jest optymalna temperatura w kominie? Mi rzadko skacze powyżej 100-150.

- temperatura na piecu a grzanie - mam ustawioną dmuchawę na 37-38%, dość długo dochodzi do zadanej, ale chyba mnie pali?

Czy lepiej zwiększyć dmuchawę i podawanie przy szybszym dojściu do zadanej?