Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Z ciekawości spytam jak ustawiasz sterownik żeby kocioł pracował z mocą 12kW ?

Nie muszę nic ustawiać tylko wystarczy odpowiednio zwiększyć zapotrzebowanie na ciepło w domu (włączyć pełną moc w pompach podłogowych, a mam dużo betonu do rozgrzania) i następnie odczytać z statystyk z jaką mocą pracował w jakim czasie i ile węgla w tym czasie spalił.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam na myśli wodę w układzie a nie temp wewn.

Nie wiem co przez to rozumiesz, bo u mnie wychodzi z pieca 48C przechodzi przez 4D który zbija to do 40C następnie są 3D które zbijają teraz na 34C i tyle wchodzi w podłogówkę, wychodzi z niej przy w zależności od nagrzania od 22-32C. Podłoga w tej chwili ma 23,5C.

Gość TwojPan
Nie wiem co przez to rozumiesz, bo u mnie wychodzi z pieca 48C przechodzi przez 4D który zbija to do 40C następnie są 3D które zbijają teraz na 34C i tyle wchodzi w podłogówkę, wychodzi z niej przy w zależności od nagrzania od 22-32C. Podłoga w tej chwili ma 23,5C.

Witam Sejmik :)

Maher,widzę poprawę histogramu dla mocy 8kW.

Czy dla 12kW potrzeba ,aż 40% wiatru?

Pisałem ci wcześniej.Nadmuch dla mocy,ustawia się dla każdej z osobna.Dla 8/8kW ustawiasz nadmuch,potem dla 12/12kW ustawiasz nadmuch itd.Krotnościami podań dla każdej z mocy pobawisz się później.Nie trać czasu na pitolenie ,tylko ustaw:

8kW-37%

12kW -39%.

Jak się pomyliłem,oddam kasę za opał :)

aaaa i ja bym mu tryknął,po wyregulowaniu nadmuchów dla każdej mocy-12/12kW.

Pozdrowion .

1.Histogramy mocy (dla obu) pokazują zbyt niski nadmuch-pionowe kreski z prawej strony.Powinny się trzymać lewej strony,środek to status quo.

2.Wiem czego są wynikiem-twoich oszczędności a propos spaliny :)

3.Jak dla mnie ,po skorygowaniu nadmuchu -rzecz jasna in plus,jeśli to nie pomoże-trzeba by zwiększyć moc na 12/12,a nie palić z pustego palnika.Takie skoki spalin,mogą być wynikiem tego,że na palniku pali się zbyt nisko.

4.Pozdrawiam.

Dziś ponownie zwiększyłem nadmuch i "kreski" jeszcze bardziej przesunęły się w prawą stronę, czyli wygląda na to że ten algorytm w przypadku RBR-a nie działa prawidłowo (zobaczę jeszcze na palnik jak to wygląda).

Gość TwojPan
Mi przy zerowej temperaturze na zewnątrz też wystarczy ok. 4h podniesienie temperatury z 21,8C do 22,1C i utrzymanie jej przez 24h.

OK.Po ilu dniach takiej temp.zewn. tak się dzieje?

Po 2-3 dniach?A po miesiącu ,lub nawet 2 tyg-jak będzie?

Witam Sejmik :)

Maher,widzę poprawę histogramu dla mocy 8kW.

Czy dla 12kW potrzeba ,aż 40% wiatru?

Pisałem ci wcześniej.Nadmuch dla mocy,ustawia się dla każdej z osobna.Dla 8/8kW ustawiasz nadmuch,potem dla 12/12kW ustawiasz nadmuch itd.Krotnościami podań dla każdej z mocy pobawisz się później.Nie trać czasu na pitolenie ,tylko ustaw:

8kW-37%

12kW -39%.

Jak się pomyliłem,oddam kasę za opał :)

aaaa i ja bym mu tryknął,po wyregulowaniu nadmuchów dla każdej mocy-12/12kW.

Pozdrowion .

Podniosłem do 40% bo chciałem zobaczyć czy przesuną się bardziej w lewo.

Gość TwojPan
Dziś ponownie zwiększyłem nadmuch i "kreski" jeszcze bardziej przesunęły się w prawą stronę, czyli wygląda na to że ten algorytm w przypadku RBR-a nie działa prawidłowo (zobaczę jeszcze na palnik jak to wygląda).

Nie pitoll,ustaw jak pisałem.

Do lewicy ci blisko? :)

Zrób jak pisałem,za dwie doby się obaczy.

Zmieniam na 39% bo 40% to już trochę za dużo i robią się spieki (ale to tylko o 1% więcej niż jak miałem wcześniej ustawione po obserwacji palnika czyli z 38%).

Wyłączę też chyba grupowe 8/8 i zobaczę jak tam z kreskami

Gość TwojPan
Zmieniam na 39% bo 40% to już trochę za dużo i robią się spieki (ale to tylko o 1% więcej niż jak miałem wcześniej ustawione po obserwacji palnika czyli z 38%).

Wyłączę też chyba grupowe 8/8 i zobaczę jak tam z kreskami

Nie bój się dobrych (nieszkodliwych) podpowiedzi.

Bój się ludzi.Albo,raczej diabła- jaki w nich siedzi.

Dobranoc.

Nie bój się dobrych (nieszkodliwych) podpowiedzi.

Bój się ludzi.Albo,raczej diabła- jaki w nich siedzi.

Dobranoc.

Pozmieniałem tak jak pisałeś i zobaczę za kilka dni.

Zastanawiam czy tej zimy nie poustawiać tak jak poprzedniej (startuje z mocy 12KW, następnie przechodzi na 8KW i utrzymuje ten stan do nadrobienia strat).

No ja tu widzę Maher że to nie zły kocioł tylko palacz filozof.

Próbujesz tu nauczać wypisując jakieś twierdzenia niczym nie poparte które aż tryskają złośliwością.

Już tu ktoś Cię podsumował, że Ty masz tylko uczulenie na słowa RBR i karoka :)

Ty potrzebujesz po prostu pomocy a swoją postawą tutaj doprowadziłeś do tego że wszyscy Cię przestali traktować poważnie a mówiąc dosadnie olali.

nikt nie lubi filozofów ani nikt nie jest wszechwiedzący, ja też.

Potrzebowałem serwera, zapytałem chłopaków i pomogli z wyborem, ja się na tym nie znam i w takim przypadku pytam mądrzejszych którzy w tym siedzą a nie rżnę cwaniaka.

To nie wstyd zapytać, jeden potrafi jedno a drugi co innego.

Wstydem jest tonąć w swojej głupocie przekonanym że jest tylko jedna prawda, swoja.

Dobrej nocy wszystkim.

No ja tu widzę Maher że to nie zły kocioł tylko palacz filozof.

Próbujesz tu nauczać wypisując jakieś twierdzenia niczym nie poparte które aż tryskają złośliwością.

Już tu ktoś Cię podsumował, że Ty masz tylko uczulenie na słowa RBR i karoka :)

Ty potrzebujesz po prostu pomocy a swoją postawą tutaj doprowadziłeś do tego że wszyscy Cię przestali traktować poważnie a mówiąc dosadnie olali.

nikt nie lubi filozofów ani nikt nie jest wszechwiedzący, ja też.

Potrzebowałem serwera, zapytałem chłopaków i pomogli z wyborem, ja się na tym nie znam i w takim przypadku pytam mądrzejszych którzy w tym siedzą a nie rżnę cwaniaka.

To nie wstyd zapytać, jeden potrafi jedno a drugi co innego.

Wstydem jest tonąć w swojej głupocie przekonanym że jest tylko jedna prawda, swoja.

Dobrej nocy wszystkim.

Sam wiesz ile da zmiana o 1% dmuchawy, jest czysto kosmetyczna i może kreski się poprawiawią.

Jak chcesz coś pomóc to jak rozwiązać sterowanie u mnie, abym nie musiał co kilka dni przestawiać czas cyklicznej pracy pomp?

Jak wyłączę całkowicie to zalewam kocioł zimną wodą, jak ustawie to jakąś wartość to przegrzewam pomieszczenia.

Wszystko przewidziałem w instalacji grzewczej tylko nie takie zachowanie RBR-a.

...

Jak wyłączę całkowicie to zalewam kocioł zimną wodą, jak ustawie to jakąś wartość to przegrzewam pomieszczenia.

...

Ponad rok lub dwa temu na forum ES dałem taką propozycję aby po osiągnięciu temp. pomieszczenia cykliczna zwolniła by nie przegrzewać lub jej nie przekraczać. Chyba to nie zainteresowało, wyszły nowe softy a w nim nic w tym temacie nie wyszło.

Ponad rok lub dwa temu na forum ES dałem taką propozycję aby po osiągnięciu temp. pomieszczenia cykliczna zwolniła by nie przegrzewać lub jej nie przekraczać. Chyba to nie zainteresowało, wyszły nowe softy a w nim nic w tym temacie nie wyszło.

Akurat w moim przypadku to by też nic nie dało, bo u mnie pompy nie chodzą non stop, prędzej jakby cykliczna praca pomp była uzależniona od temperatury na zewnątrz.