Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Czytam tak Wasze opinie i mam kilka pytań:

- jaka jest optymalna temperatura w kominie? Mi rzadko skacze powyżej 100-150.

- temperatura na piecu a grzanie - mam ustawioną dmuchawę na 37-38%, dość długo dochodzi do zadanej, ale chyba mnie pali?

Czy lepiej zwiększyć dmuchawę i podawanie przy szybszym dojściu do zadanej?

Jeżeli komin systemowy to nie ma się czego bać, chyba że kondensat pojawi się na wymienniku. Sprawdź przy czyszczeniu czy w kociołku sucho.

Jeżeli opał spala się prawidłowo przy takim nadmuchu to bym nie ruszał. Obecnie jest dość ciepło więc pewnie mały odbiór więc i spalina niska. IMO.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytam tak Wasze opinie i mam kilka pytań:

- jaka jest optymalna temperatura w kominie? Mi rzadko skacze powyżej 100-150.

- temperatura na piecu a grzanie - mam ustawioną dmuchawę na 37-38%, dość długo dochodzi do zadanej, ale chyba mnie pali?

Czy lepiej zwiększyć dmuchawę i podawanie przy szybszym dojściu do zadanej?

U mnie obecnie poniżej 100 i jest ok.

Ma długo dochodzić do zadanej - wtedy jest moc najlepiej dobrana w dwustanie - u mnie zimą czasem nie wchodzi w podtrzymanie przez 3 doby.

Czegoś tu nie rozumiem. Przecież jak grzejesz podłogówkę ciągle to palisz spokojnie i schodzisz z mocą poniżej minimalnej bo tyko uzupełniasz straty. A jak cyklicznie to zalewasz kocioł zimną wodą i musisz ostro dać w palnik czyli strata kominowa.

Ja mam to inaczej ustawione, pompy podłogówki włączają się gdy temperatura w pomieszczeniach spadnie poniżej zadanej i grzeję dopóki nie wzrośnie powyżej zadanej , dodatkowo niezależnie od tego czy temperatura jest powyżej zadanej pompy włączają się cyklicznie aby nie dopuścić do wychłodzenia podłogi (ok. 5min pracy na 20minut przerwy) i w tym jest problem bo ten czas muszę co kilka dni zmieniać bo w zależności jaka temperatura jest na zewnątrz przegrzewam pomieszczenia. Znowu gdy nie miałem włączonego dodatkowego tego trybu cyklicznego to w momentalnie gdy spadła temperatura w pomieszczeniach włączały się obie pompy, piec chodził na pełnych obrotach, moc według statystyk przekraczała 6KW i temperatura spalin szybowała do góry. Porównując obydwie sytuacje praca RBR-a powyżej 6KW była nieekonomiczna w porównaniu z włączeniem dodatkowej pracy cyklicznej, a przecież palenie w pobliżu mocy nominalnej powinno być najbardziej ekonomiczne.

Ty to jednak jesteś kołek z państwowego lasu.

Już Ci pisałem kilka razy ale widać za trudne dla Ciebie.

Ty byś chciał żeby kocioł spalał tyle samo przy 3, 6, 9 i 12kW i trzymał temp. spalin 80 stopni.

Maher klepnij się jakimś ciężkim młotkiem w czółko może Ci się poprawi.

Tak palenie z mocą blisko nominalnej jest najbardziej ekonomiczne i osiągasz najwyższą sprawność tyle że spalasz wtedy około 3 razy więcej paliwa niż na 30 czy 35% tej mocy, wzrasta prędkość przeplywających spalin a co za tym idzie ich temperatura widoczna na czujniku, trudne ?

Cudów Maher niema.

Ja bym Ci dał inny kocioł i podłączył tam sterownik z czujnikiem spalin, dopiero przejrzałbyś na oczy.

Edytowane przez karoka65

Ty to jednak jesteś kołek z państwowego lasu.

Już Ci pisałem kilka razy ale widać za trudne dla Ciebie.

Ty byś chciał żeby kocioł spalał tyle samo przy 3, 6, 9 i 12kW i trzymał temp. spalin 80 stopni.

Maher klepnij się jakimś ciężkim młotkiem w czółko może Ci się poprawi.

I znów masz problem ze zrozumieniem.

Cały czas piszę że chcę palić z mocą 12KW i miało tyć to najbardziej ekonomiczne, a w RBR-eże wychodzi ze palenie powyżej 6KW jest porażką i jedynę co mogę zrobić to palić do 6KW i co kilka dni regulować cykliczne pracy pomp.

Nie wiem po co to piszę bo jak i tak tego nie zrozumiesz, ale może inni z tego skorzystają.

I znów masz problem ze zrozumieniem.

Cały czas piszę że chcę palić z mocą 12KW i miało tyć to najbardziej ekonomiczne, a w RBR-eże wychodzi ze palenie powyżej 6KW jest porażką i jedynę co mogę zrobić to palić do 6KW i co kilka dni regulować cykliczne pracy pomp.

Nie wiem po co to piszę bo jak i tak tego nie zrozumiesz, ale może inni z tego skorzystają.

Z ciekawości spytam jak ustawiasz sterownik żeby kocioł pracował z mocą 12kW ?

Jednak kołek.

Jak chcesz palić na 12 to rozkręć wszystko na full, pootwieraj okna zimą i po problemie albo dobuduj jeszcze z raz tyle metrów.

Kończę bo szkoda mojego czasu.

Jak ktoś poczyta Twoje wpisy w tym tylko wątku to zaraz się kapnie o co Ci chodzi.

Akurat w tym twój problem ze mam 100% podłogówki i mam możliwość porównania palenia z pełną mocą np. przez godzinę lub przez 4 godziny z mocą 3Kw i potrafię to przeliczyć, i nie muszę do tego otwierać okien aby taką moc uzyskać, ale pozostałeś na etapie kaloryferów i tak tego nie zrozumiesz.

Z ciekawości spytam jak ustawiasz sterownik żeby kocioł pracował z mocą 12kW ?

Nie muszę nic ustawiać tylko wystarczy odpowiednio zwiększyć zapotrzebowanie na ciepło w domu (włączyć pełną moc w pompach podłogowych, a mam dużo betonu do rozgrzania) i następnie odczytać z statystyk z jaką mocą pracował w jakim czasie i ile węgla w tym czasie spalił.

Ja mam na myśli wodę w układzie a nie temp wewn.

Nie wiem co przez to rozumiesz, bo u mnie wychodzi z pieca 48C przechodzi przez 4D który zbija to do 40C następnie są 3D które zbijają teraz na 34C i tyle wchodzi w podłogówkę, wychodzi z niej przy w zależności od nagrzania od 22-32C. Podłoga w tej chwili ma 23,5C.

Gość TwojPan
Nie wiem co przez to rozumiesz, bo u mnie wychodzi z pieca 48C przechodzi przez 4D który zbija to do 40C następnie są 3D które zbijają teraz na 34C i tyle wchodzi w podłogówkę, wychodzi z niej przy w zależności od nagrzania od 22-32C. Podłoga w tej chwili ma 23,5C.

Witam Sejmik :)

Maher,widzę poprawę histogramu dla mocy 8kW.

Czy dla 12kW potrzeba ,aż 40% wiatru?

Pisałem ci wcześniej.Nadmuch dla mocy,ustawia się dla każdej z osobna.Dla 8/8kW ustawiasz nadmuch,potem dla 12/12kW ustawiasz nadmuch itd.Krotnościami podań dla każdej z mocy pobawisz się później.Nie trać czasu na pitolenie ,tylko ustaw:

8kW-37%

12kW -39%.

Jak się pomyliłem,oddam kasę za opał :)

aaaa i ja bym mu tryknął,po wyregulowaniu nadmuchów dla każdej mocy-12/12kW.

Pozdrowion .

1.Histogramy mocy (dla obu) pokazują zbyt niski nadmuch-pionowe kreski z prawej strony.Powinny się trzymać lewej strony,środek to status quo.

2.Wiem czego są wynikiem-twoich oszczędności a propos spaliny :)

3.Jak dla mnie ,po skorygowaniu nadmuchu -rzecz jasna in plus,jeśli to nie pomoże-trzeba by zwiększyć moc na 12/12,a nie palić z pustego palnika.Takie skoki spalin,mogą być wynikiem tego,że na palniku pali się zbyt nisko.

4.Pozdrawiam.

Dziś ponownie zwiększyłem nadmuch i "kreski" jeszcze bardziej przesunęły się w prawą stronę, czyli wygląda na to że ten algorytm w przypadku RBR-a nie działa prawidłowo (zobaczę jeszcze na palnik jak to wygląda).

Gość TwojPan
Mi przy zerowej temperaturze na zewnątrz też wystarczy ok. 4h podniesienie temperatury z 21,8C do 22,1C i utrzymanie jej przez 24h.

OK.Po ilu dniach takiej temp.zewn. tak się dzieje?

Po 2-3 dniach?A po miesiącu ,lub nawet 2 tyg-jak będzie?

Witam Sejmik :)

Maher,widzę poprawę histogramu dla mocy 8kW.

Czy dla 12kW potrzeba ,aż 40% wiatru?

Pisałem ci wcześniej.Nadmuch dla mocy,ustawia się dla każdej z osobna.Dla 8/8kW ustawiasz nadmuch,potem dla 12/12kW ustawiasz nadmuch itd.Krotnościami podań dla każdej z mocy pobawisz się później.Nie trać czasu na pitolenie ,tylko ustaw:

8kW-37%

12kW -39%.

Jak się pomyliłem,oddam kasę za opał :)

aaaa i ja bym mu tryknął,po wyregulowaniu nadmuchów dla każdej mocy-12/12kW.

Pozdrowion .

Podniosłem do 40% bo chciałem zobaczyć czy przesuną się bardziej w lewo.