Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Sam wiesz ile da zmiana o 1% dmuchawy, jest czysto kosmetyczna i może kreski się poprawiawią.

Jak chcesz coś pomóc to jak rozwiązać sterowanie u mnie, abym nie musiał co kilka dni przestawiać czas cyklicznej pracy pomp?

Jak wyłączę całkowicie to zalewam kocioł zimną wodą, jak ustawie to jakąś wartość to przegrzewam pomieszczenia.

Wszystko przewidziałem w instalacji grzewczej tylko nie takie zachowanie RBR-a.

Maher a powiedz jaka to niby ta zimna woda zalewa ci kocioł. Myślisz że inny piec by ci nie zalewało. Wydaje mi się po powinieneś mieć odpowiednio zaprojektowaną instalację żeby ograniczyć to o czym mówisz. Wiem coś o tym bo sam mam tak samo i w moim przypadku nie mam takich problemów. Po pierwsze sprzęgło hydrauliczne (krótki obieg) z pompką która chodzi non stop. Za nią dopiero zawór 3D sterowany na podstawie czujnika wewnętrznego w pomieszczeniu reprezentatywnym. Pompka powinna chodzić non stop a skutkiem który przeciwdziała przegrzewaniu powinno być automatyczne obniżenie czynnika zasilającego - schładzasz podłogę niskim zasilaniem = odbierasz ciepło z podłogi i dostarczasz do pieca. U mnie tylko w momencie startu pieca było przewalone bo dom był zamarznięty a przy takiej ilości podłogi piec nie potrafił wydolić. Ale po jakimś czasie się rozkulał i teraz już idzie jak po nitce. Minertu był u mnie i widział że piec ma co grzać dlatego wziąłem 17 kW a nie 12 kW. Ten sam minertu stwierdził też że jak docieplę to moja 17kW będzie za mocna. Zauważam to grzaniem w lato wody oraz w okresach przejściowych takich jak teraz gdzie lekko dogrzewam nadal jeszcze budowę. Na podłogę puszczam ok 22*C i w budynku jest ok 19-20 *C. Nie wiem co powiedzą inni o mojej instalacji ale z tego co wiem jest ona zaprojektowana jako tzw niskotemperaturowa. Gdybym kiedyś chciał (mógł) przejść na gaz wystarczy tylko wykręcić kocioł i zapiąć gazowy.

Pomyśl o innym sterowaniu a będziesz chyba usatysfakcjonowany chociaż .... wątpię w twoim przypadku :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
U mnie obecnie poniżej 100 i jest ok.

Ma długo dochodzić do zadanej - wtedy jest moc najlepiej dobrana w dwustanie - u mnie zimą czasem nie wchodzi w podtrzymanie przez 3 doby.

Zapomniałeś o tym ,że nie każdy ma ocieplony solidnie dom,i może poczekać 3h na dojście do zadanej.Szczególnie,kiedy temp.na zewnątrz mocno spada.

Dlatego dwustan jeden, a sposobów dojścia do zadanej wiele.

Maher a powiedz jaka to niby ta zimna woda zalewa ci kocioł. Myślisz że inny piec by ci nie zalewało. Wydaje mi się po powinieneś mieć odpowiednio zaprojektowaną instalację żeby ograniczyć to o czym mówisz. Wiem coś o tym bo sam mam tak samo i w moim przypadku nie mam takich problemów. Po pierwsze sprzęgło hydrauliczne (krótki obieg) z pompką która chodzi non stop. Za nią dopiero zawór 3D sterowany na podstawie czujnika wewnętrznego w pomieszczeniu reprezentatywnym. Pompka powinna chodzić non stop a skutkiem który przeciwdziała przegrzewaniu powinno być automatyczne obniżenie czynnika zasilającego - schładzasz podłogę niskim zasilaniem = odbierasz ciepło z podłogi i dostarczasz do pieca. U mnie tylko w momencie startu pieca było przewalone bo dom był zamarznięty a przy takiej ilości podłogi piec nie potrafił wydolić. Ale po jakimś czasie się rozkulał i teraz już idzie jak po nitce. Minertu był u mnie i widział że piec ma co grzać dlatego wziąłem 17 kW a nie 12 kW. Ten sam minertu stwierdził też że jak docieplę to moja 17kW będzie za mocna. Zauważam to grzaniem w lato wody oraz w okresach przejściowych takich jak teraz gdzie lekko dogrzewam nadal jeszcze budowę. Na podłogę puszczam ok 22*C i w budynku jest ok 19-20 *C. Nie wiem co powiedzą inni o mojej instalacji ale z tego co wiem jest ona zaprojektowana jako tzw niskotemperaturowa. Gdybym kiedyś chciał (mógł) przejść na gaz wystarczy tylko wykręcić kocioł i zapiąć gazowy.

Pomyśl o innym sterowaniu a będziesz chyba usatysfakcjonowany chociaż .... wątpię w twoim przypadku :)

To ile masz pompek na CO (jedna na krótki obieg + 2szt. na podłogówki)?

U mnie rolę sprzęgła przejmuje 4D z odpowiednio długimi i grubymi rurami i nie potrzeba do tego pompki bo chodzi na grawitacji.

Zawór 3D na podłogówkę jak jest sterowany, ma chronić piec czy dostarczyć maksymalnie ciepłą wodę podłogówce?

Doliczyłeś też ile prądu ciągną ci te pompki chodząc niepotrzebnie 24h?

Zapomniałeś o tym ,że nie każdy ma ocieplony solidnie dom,i może poczekać 3h na dojście do zadanej.Szczególnie,kiedy temp.na zewnątrz mocno spada.

Dlatego dwustan jeden, a sposobów dojścia do zadanej wiele.

Nie 3 h tylko 3 doby - krótko mówiąc trafiłem z zadaną mocą kotła w średniodobowe obciążenie cieplne budynku.

Edytowane przez SUSPENSER

Gość TwojPan
Nie 3 h tylko 3 doby - krótko mówiąc trafiłem z zadaną mocą kotła w średniododowe obciążenie cieplne budynku.

Pomyśl.

Skoro przez trzy doby brakowało ci zadanej,w "której czujesz się dobrze"-to gdzie komfort cieplny usera?Jak ma ,drugą połowę gotową -jest zabawa.A jak ma 2 małych dzieci-to nie wytłumaczy im,,że ciepło będzie za 3 doby (sic!) :)

A z tym trafianiem z mocą (średniodobową)-nie bądź taki Kaszpirowski.

Jak temp.się zawaha mocniej niż +/- 10deg/24h-a ocieplenie istnieje marne,albo co nieco-dupa userowi najzwyczajniej zmarznie.Dla tych co chcą mieć ciepło na już ,a styropianu ściany ich nie widziały-takie pitolenie jest psu na budę.

Novy i po części się zgodzę a po części nie.

Jak napisałeś że zależy co grzejemy.

Nigdzie nie jest napisane i nie musi tak być żeby kocioł dochodził do zadanej, jeśli np. mamy na kotle zadaną 50 stopni a kocioł idzie ciągnie na 48 czy 47 a mamy ten komfort cieplny zapewniony to w imię czego ma on dobijać do zadanej ?

Jeśli jak napisałeś zaczynamy marznąć w dupsko to albo sobie marzniemy albo zasuwamy do klamora zwiększyć moc palnika :)

Gość TwojPan
Novy i po części się zgodzę a po części nie.

Jak napisałeś że zależy co grzejemy.

Nigdzie nie jest napisane i nie musi tak być żeby kocioł dochodził do zadanej, jeśli np. mamy na kotle zadaną 50 stopni a kocioł idzie ciągnie na 48 czy 47 a mamy ten komfort cieplny zapewniony to w imię czego ma on dobijać do zadanej ?

Jeśli jak napisałeś zaczynamy marznąć w dupsko to albo sobie marzniemy albo zasuwamy do klamora zwiększyć moc palnika :)

No i gra.O tym piszę.Jak wachania zadanej to 3-4 deg ,albo nawet 5deg-spoko.A jak będzie to 10deg?Przy figlach jakie płata aura zimowa porą?Ilu userów w waszych stat. ma ocieplenie na swym iglo? No ilu? 50%?To max.

Zabawa w grzanie budynku,jest dla wielu,tak jak automat ecoal-większa niż się wydaje.

pozdrawiam.

Pomyśl.

Skoro przez trzy doby brakowało ci zadanej,w "której czujesz się dobrze"-to gdzie komfort cieplny usera?Jak ma ,drugą połowę gotową -jest zabawa.A jak ma 2 małych dzieci-to nie wytłumaczy im,,że ciepło będzie za 3 doby (sic!) :)

A z tym trafianiem z mocą (średniodobową)-nie bądź taki Kaszpirowski.

Mi zadana na kotle do niczego nie potrzebna - zadana w pokojach to co innego, ale jej wahania w zakresie +-0,3*C są akceptowalne - i mam 2 małych dzieci, więc także CWU musi być na bieżąco.

Jak temp.się zawaha mocniej niż +/- 10deg/24h-a ocieplenie istnieje marne,albo co nieco-dupa userowi najzwyczajniej zmarznie.Dla tych co chcą mieć ciepło na już ,a styropianu ściany ich nie widziały-takie pitolenie jest psu na budę.

A gdyby babcia miała wąsy ...

Podaję przykład praktyczny z własnego doświadczenia i nie neguję doświadczeń mających inne domy, ocieplenie, kotły, warunki zewn. itp.

Czyli co?albo Wesoła,albo nic? :) :)

Przecież piszę, że Kazachem oraz Wesołą na zmianę - tak dla porównania jakie sprawności na którym osiągnie kocioł - ostatnio na Kazachu było ponad 61%.

Kończę offtop bo nie palę w RBR i proponuję podejmowanie tematów w odpowiednich wątkach.

Gość TwojPan
Przecież piszę, że Kazachem oraz Wesołą na zmianę - tak dla porównania jakie sprawności na którym osiągnie kocioł - ostatnio na Kazachu było ponad 61%.

Kończę offtop bo nie palę w RBR i proponuję podejmowanie tematów w odpowiednich wątkach.

He he.Dobre.

A co skłoniło do odwiedzin?

To ile masz pompek na CO (jedna na krótki obieg + 2szt. na podłogówki)?

U mnie rolę sprzęgła przejmuje 4D z odpowiednio długimi i grubymi rurami i nie potrzeba do tego pompki bo chodzi na grawitacji.

Zawór 3D na podłogówkę jak jest sterowany, ma chronić piec czy dostarczyć maksymalnie ciepłą wodę podłogówce?

Doliczyłeś też ile prądu ciągną ci te pompki chodząc niepotrzebnie 24h?

Napiszę coś o mojej instalacji i znów napewno kilku zaczne na mnie jechać ale spoko mam to gdzieś :). Otóż kolego Maher w mojej kotłowni znajduje się 6 szt pompek !!!!

kolejno:

- krótki obieg (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/40) załączona stale (konsumpcja 5W)

- podłogówka parter + piwnica (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/60) załączona stale (konsumpcja 11W)

- podłogówka piętro (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/60) załączona stale (konsumpcja ok 5-10W)

- grzejniki łazienkowe + grzejnik w garażu (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/40) jeszcze nie załączona - myślę że będzie sterowana jakoś cyklicznie (konsumpcja 4W)

- pompa CWU (Wilo star 25/4) sterowana z ecoala na I biegu

- pompa curkulacyjna Wilo sterowana z ecoala konsumpcja 4,5W

Pompy wymieniłem na enerooszczędne i jak widzisz dużo to nie bierze (w 15 zł/msc się zamknę)

Zawór 3D będzie sterowany jak zamieszkam - narazie kręce ręcznie. Ogólnie wszystko widać na fotce (pompy)

20141106_223731.jpg

Gość TwojPan
Mi zadana na kotle do niczego nie potrzebna - zadana w pokojach to co innego, ale jej wahania w zakresie +-0,3*C są akceptowalne - i mam 2 małych dzieci, więc także CWU musi być na bieżąco..

Dobrze ,że dodajesz "Mi" :)

Zagalopowałeś się kolego.Ale mnie nic do tego.

A gdyby babcia miała wąsy ...

Podaję przykład praktyczny z własnego doświadczenia i nie neguję doświadczeń mających inne domy, ocieplenie, kotły, warunki zewn. itp.

Spora cześć userów ma stare domy,bez ociepleń,stara babkę i jak Bóg da i dziadka.Same kalafiory,podłoga zimna.Komfort cieplny w takich wypadkach,zwykle to :jest ciepło jak grzejnik jest gorący/Sprzedajesz kotły,coś pewnie wiesz na ten temat.To co piszesz,to farmazony.Trzy doby do zadanej.

Świetne.A,oczywiście na Wesołej,na Retopalu 7 dni :)

Gość TwojPan
Napiszę coś o mojej instalacji i znów napewno kilku zaczne na mnie jechać ale spoko mam to gdzieś :). Otóż kolego Maher w mojej kotłowni znajduje się 6 szt pompek !!!!

Mam dwie na zbyciu.Upchniesz gdzieś?Są energooszczędne.Ale Tobie chyba to zwisa,50pln/mies w jedną,czy drugą :) :) :)

Ja pitole,ludzie...!!!!!

Kuźwa, masz tam jedno z laborków NASA?

Edytowane przez TwojPan