Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Dziś ponownie zwiększyłem nadmuch i "kreski" jeszcze bardziej przesunęły się w prawą stronę, czyli wygląda na to że ten algorytm w przypadku RBR-a nie działa prawidłowo (zobaczę jeszcze na palnik jak to wygląda).

Nie pitoll,ustaw jak pisałem.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do lewicy ci blisko? :)

Zrób jak pisałem,za dwie doby się obaczy.

Zmieniam na 39% bo 40% to już trochę za dużo i robią się spieki (ale to tylko o 1% więcej niż jak miałem wcześniej ustawione po obserwacji palnika czyli z 38%).

Wyłączę też chyba grupowe 8/8 i zobaczę jak tam z kreskami

Gość TwojPan
Zmieniam na 39% bo 40% to już trochę za dużo i robią się spieki (ale to tylko o 1% więcej niż jak miałem wcześniej ustawione po obserwacji palnika czyli z 38%).

Wyłączę też chyba grupowe 8/8 i zobaczę jak tam z kreskami

Nie bój się dobrych (nieszkodliwych) podpowiedzi.

Bój się ludzi.Albo,raczej diabła- jaki w nich siedzi.

Dobranoc.

Nie bój się dobrych (nieszkodliwych) podpowiedzi.

Bój się ludzi.Albo,raczej diabła- jaki w nich siedzi.

Dobranoc.

Pozmieniałem tak jak pisałeś i zobaczę za kilka dni.

Zastanawiam czy tej zimy nie poustawiać tak jak poprzedniej (startuje z mocy 12KW, następnie przechodzi na 8KW i utrzymuje ten stan do nadrobienia strat).

No ja tu widzę Maher że to nie zły kocioł tylko palacz filozof.

Próbujesz tu nauczać wypisując jakieś twierdzenia niczym nie poparte które aż tryskają złośliwością.

Już tu ktoś Cię podsumował, że Ty masz tylko uczulenie na słowa RBR i karoka :)

Ty potrzebujesz po prostu pomocy a swoją postawą tutaj doprowadziłeś do tego że wszyscy Cię przestali traktować poważnie a mówiąc dosadnie olali.

nikt nie lubi filozofów ani nikt nie jest wszechwiedzący, ja też.

Potrzebowałem serwera, zapytałem chłopaków i pomogli z wyborem, ja się na tym nie znam i w takim przypadku pytam mądrzejszych którzy w tym siedzą a nie rżnę cwaniaka.

To nie wstyd zapytać, jeden potrafi jedno a drugi co innego.

Wstydem jest tonąć w swojej głupocie przekonanym że jest tylko jedna prawda, swoja.

Dobrej nocy wszystkim.

No ja tu widzę Maher że to nie zły kocioł tylko palacz filozof.

Próbujesz tu nauczać wypisując jakieś twierdzenia niczym nie poparte które aż tryskają złośliwością.

Już tu ktoś Cię podsumował, że Ty masz tylko uczulenie na słowa RBR i karoka :)

Ty potrzebujesz po prostu pomocy a swoją postawą tutaj doprowadziłeś do tego że wszyscy Cię przestali traktować poważnie a mówiąc dosadnie olali.

nikt nie lubi filozofów ani nikt nie jest wszechwiedzący, ja też.

Potrzebowałem serwera, zapytałem chłopaków i pomogli z wyborem, ja się na tym nie znam i w takim przypadku pytam mądrzejszych którzy w tym siedzą a nie rżnę cwaniaka.

To nie wstyd zapytać, jeden potrafi jedno a drugi co innego.

Wstydem jest tonąć w swojej głupocie przekonanym że jest tylko jedna prawda, swoja.

Dobrej nocy wszystkim.

Sam wiesz ile da zmiana o 1% dmuchawy, jest czysto kosmetyczna i może kreski się poprawiawią.

Jak chcesz coś pomóc to jak rozwiązać sterowanie u mnie, abym nie musiał co kilka dni przestawiać czas cyklicznej pracy pomp?

Jak wyłączę całkowicie to zalewam kocioł zimną wodą, jak ustawie to jakąś wartość to przegrzewam pomieszczenia.

Wszystko przewidziałem w instalacji grzewczej tylko nie takie zachowanie RBR-a.

...

Jak wyłączę całkowicie to zalewam kocioł zimną wodą, jak ustawie to jakąś wartość to przegrzewam pomieszczenia.

...

Ponad rok lub dwa temu na forum ES dałem taką propozycję aby po osiągnięciu temp. pomieszczenia cykliczna zwolniła by nie przegrzewać lub jej nie przekraczać. Chyba to nie zainteresowało, wyszły nowe softy a w nim nic w tym temacie nie wyszło.

Ponad rok lub dwa temu na forum ES dałem taką propozycję aby po osiągnięciu temp. pomieszczenia cykliczna zwolniła by nie przegrzewać lub jej nie przekraczać. Chyba to nie zainteresowało, wyszły nowe softy a w nim nic w tym temacie nie wyszło.

Akurat w moim przypadku to by też nic nie dało, bo u mnie pompy nie chodzą non stop, prędzej jakby cykliczna praca pomp była uzależniona od temperatury na zewnątrz.

Sam wiesz ile da zmiana o 1% dmuchawy, jest czysto kosmetyczna i może kreski się poprawiawią.

Jak chcesz coś pomóc to jak rozwiązać sterowanie u mnie, abym nie musiał co kilka dni przestawiać czas cyklicznej pracy pomp?

Wszystko przewidziałem w instalacji grzewczej tylko nie takie zachowanie RBR-a.

Maher a powiedz jaka to niby ta zimna woda zalewa ci kocioł. Myślisz że inny piec by ci nie zalewało. Wydaje mi się po powinieneś mieć odpowiednio zaprojektowaną instalację żeby ograniczyć to o czym mówisz. Wiem coś o tym bo sam mam tak samo i w moim przypadku nie mam takich problemów. Po pierwsze sprzęgło hydrauliczne (krótki obieg) z pompką która chodzi non stop. Za nią dopiero zawór 3D sterowany na podstawie czujnika wewnętrznego w pomieszczeniu reprezentatywnym. Pompka powinna chodzić non stop a skutkiem który przeciwdziała przegrzewaniu powinno być automatyczne obniżenie czynnika zasilającego - schładzasz podłogę niskim zasilaniem = odbierasz ciepło z podłogi i dostarczasz do pieca. U mnie tylko w momencie startu pieca było przewalone bo dom był zamarznięty a przy takiej ilości podłogi piec nie potrafił wydolić. Ale po jakimś czasie się rozkulał i teraz już idzie jak po nitce. Minertu był u mnie i widział że piec ma co grzać dlatego wziąłem 17 kW a nie 12 kW. Ten sam minertu stwierdził też że jak docieplę to moja 17kW będzie za mocna. Zauważam to grzaniem w lato wody oraz w okresach przejściowych takich jak teraz gdzie lekko dogrzewam nadal jeszcze budowę. Na podłogę puszczam ok 22*C i w budynku jest ok 19-20 *C. Nie wiem co powiedzą inni o mojej instalacji ale z tego co wiem jest ona zaprojektowana jako tzw niskotemperaturowa. Gdybym kiedyś chciał (mógł) przejść na gaz wystarczy tylko wykręcić kocioł i zapiąć gazowy.

Pomyśl o innym sterowaniu a będziesz chyba usatysfakcjonowany chociaż .... wątpię w twoim przypadku :)

Gość TwojPan
U mnie obecnie poniżej 100 i jest ok.

Ma długo dochodzić do zadanej - wtedy jest moc najlepiej dobrana w dwustanie - u mnie zimą czasem nie wchodzi w podtrzymanie przez 3 doby.

Zapomniałeś o tym ,że nie każdy ma ocieplony solidnie dom,i może poczekać 3h na dojście do zadanej.Szczególnie,kiedy temp.na zewnątrz mocno spada.

Dlatego dwustan jeden, a sposobów dojścia do zadanej wiele.

Maher a powiedz jaka to niby ta zimna woda zalewa ci kocioł. Myślisz że inny piec by ci nie zalewało. Wydaje mi się po powinieneś mieć odpowiednio zaprojektowaną instalację żeby ograniczyć to o czym mówisz. Wiem coś o tym bo sam mam tak samo i w moim przypadku nie mam takich problemów. Po pierwsze sprzęgło hydrauliczne (krótki obieg) z pompką która chodzi non stop. Za nią dopiero zawór 3D sterowany na podstawie czujnika wewnętrznego w pomieszczeniu reprezentatywnym. Pompka powinna chodzić non stop a skutkiem który przeciwdziała przegrzewaniu powinno być automatyczne obniżenie czynnika zasilającego - schładzasz podłogę niskim zasilaniem = odbierasz ciepło z podłogi i dostarczasz do pieca. U mnie tylko w momencie startu pieca było przewalone bo dom był zamarznięty a przy takiej ilości podłogi piec nie potrafił wydolić. Ale po jakimś czasie się rozkulał i teraz już idzie jak po nitce. Minertu był u mnie i widział że piec ma co grzać dlatego wziąłem 17 kW a nie 12 kW. Ten sam minertu stwierdził też że jak docieplę to moja 17kW będzie za mocna. Zauważam to grzaniem w lato wody oraz w okresach przejściowych takich jak teraz gdzie lekko dogrzewam nadal jeszcze budowę. Na podłogę puszczam ok 22*C i w budynku jest ok 19-20 *C. Nie wiem co powiedzą inni o mojej instalacji ale z tego co wiem jest ona zaprojektowana jako tzw niskotemperaturowa. Gdybym kiedyś chciał (mógł) przejść na gaz wystarczy tylko wykręcić kocioł i zapiąć gazowy.

Pomyśl o innym sterowaniu a będziesz chyba usatysfakcjonowany chociaż .... wątpię w twoim przypadku :)

To ile masz pompek na CO (jedna na krótki obieg + 2szt. na podłogówki)?

U mnie rolę sprzęgła przejmuje 4D z odpowiednio długimi i grubymi rurami i nie potrzeba do tego pompki bo chodzi na grawitacji.

Zawór 3D na podłogówkę jak jest sterowany, ma chronić piec czy dostarczyć maksymalnie ciepłą wodę podłogówce?

Doliczyłeś też ile prądu ciągną ci te pompki chodząc niepotrzebnie 24h?

Zapomniałeś o tym ,że nie każdy ma ocieplony solidnie dom,i może poczekać 3h na dojście do zadanej.Szczególnie,kiedy temp.na zewnątrz mocno spada.

Dlatego dwustan jeden, a sposobów dojścia do zadanej wiele.

Nie 3 h tylko 3 doby - krótko mówiąc trafiłem z zadaną mocą kotła w średniodobowe obciążenie cieplne budynku.

Edytowane przez SUSPENSER