Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość TwojPan
Nie 3 h tylko 3 doby - krótko mówiąc trafiłem z zadaną mocą kotła w średniododowe obciążenie cieplne budynku.

Pomyśl.

Skoro przez trzy doby brakowało ci zadanej,w "której czujesz się dobrze"-to gdzie komfort cieplny usera?Jak ma ,drugą połowę gotową -jest zabawa.A jak ma 2 małych dzieci-to nie wytłumaczy im,,że ciepło będzie za 3 doby (sic!) :)

A z tym trafianiem z mocą (średniodobową)-nie bądź taki Kaszpirowski.

Jak temp.się zawaha mocniej niż +/- 10deg/24h-a ocieplenie istnieje marne,albo co nieco-dupa userowi najzwyczajniej zmarznie.Dla tych co chcą mieć ciepło na już ,a styropianu ściany ich nie widziały-takie pitolenie jest psu na budę.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Novy i po części się zgodzę a po części nie.

Jak napisałeś że zależy co grzejemy.

Nigdzie nie jest napisane i nie musi tak być żeby kocioł dochodził do zadanej, jeśli np. mamy na kotle zadaną 50 stopni a kocioł idzie ciągnie na 48 czy 47 a mamy ten komfort cieplny zapewniony to w imię czego ma on dobijać do zadanej ?

Jeśli jak napisałeś zaczynamy marznąć w dupsko to albo sobie marzniemy albo zasuwamy do klamora zwiększyć moc palnika :)

Gość TwojPan
Novy i po części się zgodzę a po części nie.

Jak napisałeś że zależy co grzejemy.

Nigdzie nie jest napisane i nie musi tak być żeby kocioł dochodził do zadanej, jeśli np. mamy na kotle zadaną 50 stopni a kocioł idzie ciągnie na 48 czy 47 a mamy ten komfort cieplny zapewniony to w imię czego ma on dobijać do zadanej ?

Jeśli jak napisałeś zaczynamy marznąć w dupsko to albo sobie marzniemy albo zasuwamy do klamora zwiększyć moc palnika :)

No i gra.O tym piszę.Jak wachania zadanej to 3-4 deg ,albo nawet 5deg-spoko.A jak będzie to 10deg?Przy figlach jakie płata aura zimowa porą?Ilu userów w waszych stat. ma ocieplenie na swym iglo? No ilu? 50%?To max.

Zabawa w grzanie budynku,jest dla wielu,tak jak automat ecoal-większa niż się wydaje.

pozdrawiam.

Pomyśl.

Skoro przez trzy doby brakowało ci zadanej,w "której czujesz się dobrze"-to gdzie komfort cieplny usera?Jak ma ,drugą połowę gotową -jest zabawa.A jak ma 2 małych dzieci-to nie wytłumaczy im,,że ciepło będzie za 3 doby (sic!) :)

A z tym trafianiem z mocą (średniodobową)-nie bądź taki Kaszpirowski.

Mi zadana na kotle do niczego nie potrzebna - zadana w pokojach to co innego, ale jej wahania w zakresie +-0,3*C są akceptowalne - i mam 2 małych dzieci, więc także CWU musi być na bieżąco.

Jak temp.się zawaha mocniej niż +/- 10deg/24h-a ocieplenie istnieje marne,albo co nieco-dupa userowi najzwyczajniej zmarznie.Dla tych co chcą mieć ciepło na już ,a styropianu ściany ich nie widziały-takie pitolenie jest psu na budę.

A gdyby babcia miała wąsy ...

Podaję przykład praktyczny z własnego doświadczenia i nie neguję doświadczeń mających inne domy, ocieplenie, kotły, warunki zewn. itp.

Czyli co?albo Wesoła,albo nic? :) :)

Przecież piszę, że Kazachem oraz Wesołą na zmianę - tak dla porównania jakie sprawności na którym osiągnie kocioł - ostatnio na Kazachu było ponad 61%.

Kończę offtop bo nie palę w RBR i proponuję podejmowanie tematów w odpowiednich wątkach.

Gość TwojPan
Przecież piszę, że Kazachem oraz Wesołą na zmianę - tak dla porównania jakie sprawności na którym osiągnie kocioł - ostatnio na Kazachu było ponad 61%.

Kończę offtop bo nie palę w RBR i proponuję podejmowanie tematów w odpowiednich wątkach.

He he.Dobre.

A co skłoniło do odwiedzin?

To ile masz pompek na CO (jedna na krótki obieg + 2szt. na podłogówki)?

U mnie rolę sprzęgła przejmuje 4D z odpowiednio długimi i grubymi rurami i nie potrzeba do tego pompki bo chodzi na grawitacji.

Zawór 3D na podłogówkę jak jest sterowany, ma chronić piec czy dostarczyć maksymalnie ciepłą wodę podłogówce?

Doliczyłeś też ile prądu ciągną ci te pompki chodząc niepotrzebnie 24h?

Napiszę coś o mojej instalacji i znów napewno kilku zaczne na mnie jechać ale spoko mam to gdzieś :). Otóż kolego Maher w mojej kotłowni znajduje się 6 szt pompek !!!!

kolejno:

- krótki obieg (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/40) załączona stale (konsumpcja 5W)

- podłogówka parter + piwnica (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/60) załączona stale (konsumpcja 11W)

- podłogówka piętro (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/60) załączona stale (konsumpcja ok 5-10W)

- grzejniki łazienkowe + grzejnik w garażu (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/40) jeszcze nie załączona - myślę że będzie sterowana jakoś cyklicznie (konsumpcja 4W)

- pompa CWU (Wilo star 25/4) sterowana z ecoala na I biegu

- pompa curkulacyjna Wilo sterowana z ecoala konsumpcja 4,5W

Pompy wymieniłem na enerooszczędne i jak widzisz dużo to nie bierze (w 15 zł/msc się zamknę)

Zawór 3D będzie sterowany jak zamieszkam - narazie kręce ręcznie. Ogólnie wszystko widać na fotce (pompy)

20141106_223731.jpg

Gość TwojPan
Mi zadana na kotle do niczego nie potrzebna - zadana w pokojach to co innego, ale jej wahania w zakresie +-0,3*C są akceptowalne - i mam 2 małych dzieci, więc także CWU musi być na bieżąco..

Dobrze ,że dodajesz "Mi" :)

Zagalopowałeś się kolego.Ale mnie nic do tego.

A gdyby babcia miała wąsy ...

Podaję przykład praktyczny z własnego doświadczenia i nie neguję doświadczeń mających inne domy, ocieplenie, kotły, warunki zewn. itp.

Spora cześć userów ma stare domy,bez ociepleń,stara babkę i jak Bóg da i dziadka.Same kalafiory,podłoga zimna.Komfort cieplny w takich wypadkach,zwykle to :jest ciepło jak grzejnik jest gorący/Sprzedajesz kotły,coś pewnie wiesz na ten temat.To co piszesz,to farmazony.Trzy doby do zadanej.

Świetne.A,oczywiście na Wesołej,na Retopalu 7 dni :)

Gość TwojPan
Napiszę coś o mojej instalacji i znów napewno kilku zaczne na mnie jechać ale spoko mam to gdzieś :). Otóż kolego Maher w mojej kotłowni znajduje się 6 szt pompek !!!!

Mam dwie na zbyciu.Upchniesz gdzieś?Są energooszczędne.Ale Tobie chyba to zwisa,50pln/mies w jedną,czy drugą :) :) :)

Ja pitole,ludzie...!!!!!

Kuźwa, masz tam jedno z laborków NASA?

Edytowane przez TwojPan

Nie jarzę o co ci chodzi Novy? Wiedziałem że zaczniesz się napierdzielać tylko nie wiedziałem dlaczego. Żal ci że masz jedną pompkę czy co? Ja mam 6 szt i jakoż żyję. Piszę ci ze żrą ok 15 zł / miesiąc. Zainwestowałem w grundfosy i spoko. Jak dla mnie instalacja jest spoko i łatwa w sterowaniu.

Gość TwojPan
Nie jarzę o co ci chodzi Novy? Wiedziałem że zaczniesz się napierdzielać tylko nie wiedziałem dlaczego. Żal ci że masz jedną pompkę czy co? Ja mam 6 szt i jakoż żyję. Piszę ci ze żrą ok 15 zł / miesiąc. Zainwestowałem w grundfosy i spoko. Jak dla mnie instalacja jest spoko i łatwa w sterowaniu.

Człowieku.

Projektuje instalację CO do nowego domu.Dom ma ok 160 m2.Robi to jedna z lepszych firm w mej okolicy.Sama podłogówka.Jak im powiedziałem,że chcę trzy pompy,to gosciu powiedział:

Kurna,rób se Pan sam.

Proponują jedną,góra dwie.Instalacja niskotemperaturowa,dla PC PW.

:cool:

Na sześć pomp,to można zaprojektować małą przepompownię :) ;)

Ja pitole,nic tylko zostać hydraulikiem ,albo akwizytorem od pomp do CO :)

Rozjechałes mnie na maxa.

Dobranoc.Pompunoc,raczej.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
w mojej kotłowni znajduje się 6 szt pompek !!!!

kolejno:

- krótki obieg (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/40) załączona stale (konsumpcja 5W)

- podłogówka parter + piwnica (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/60) załączona stale (konsumpcja 11W)

- podłogówka piętro (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/60) załączona stale (konsumpcja ok 5-10W)

- grzejniki łazienkowe + grzejnik w garażu (Grundfos Alpha 2 autoadapt 25/40) jeszcze nie załączona - myślę że będzie sterowana jakoś cyklicznie (konsumpcja 4W)

Jak to spamietać?

Bo,w moim wieku,słabo wychodzi nawet:Aniele Boży stróżu mój.....

.Sama podłogówka.Jak im powiedziałem,że chcę trzy pompy,to gosciu powiedział:

Kurna,rób se Pan sam.

Proponują jedną,góra dwie.Instalacja niskotemperaturowa,dla PC PW.

j.

Przy podłogowce jedna pompa całkowicie wystarcza i nie trzeba jej kupować,ona jest już w urządzeniu.

6 pompek obiegowych to chyba koszt kosmiczny ale jak kogoś stac...ale jedno przeczy drugiemu

kolejno:

Pompy wymieniłem na enerooszczędne i jak widzisz dużo to nie bierze (w 15 zł/msc się zamknę)

Zawór 3D będzie sterowany jak zamieszkam - narazie kręce ręcznie. Ogólnie wszystko widać na fotce (pompy)

Jam wszystkich mam 4szt. Różnicę do ciebie mam taką że dałem 4D zamiast twojego krótkiego obiegu i chodzi to na grawitacji, grzejniki łazienkowe chodzą na jednej z CWU i wszystkie pompy chodzą maksymalnie po kilka godzin dziennie, koszt prądu podejrzewam że mniejszy niż jedna CO chodząca non-stop w starej instalacji.

Nie wiem jaki sens jest aby u ciebie chodziły pompy 24h i jak zgrasz to regulacją temperatury w pomieszczeniach bo podejrzewam że będziesz przegrzewał pomieszczenia lub pchał do podłogówki taką samą temperaturę wody jak z niej wypływa.

kolejno:

Kurna... Zaszalałeś, ale kto bogatemu zabroni. :)

Gość TwojPan
Kurna... Zaszalałeś, ale kto bogatemu zabroni. :)

W ubiegłym sezonie,pomagałem mu chwilę w ustawieniu kotła.Co nieco się udało zrobić,gdybym jednak wiedział to co wiem teraz o tej instalacji,nie traciłbym czasu.

To jest bardzo ładnie zestawiona instalacja. Jeżeli użytkownik zakładał różnicowanie temperatur między kondygnacjami, zasilanie grzejników wyższą temperaturą niż ta na podłogi i ładowanie CWU " na żądanie " to jest to zrobione fachowo i jak należy. Widzę że nawet jest przewidziane letnie grzanie CWU z pominięciem sprzęgła - wprost z kotła. Pomyślano o wszystkim. Może tylko zamiast tej głównej rury z której następuje rozdział wody na poszczególne pompy dałbym jeszcze rozdzielacz obiegów - albo dałbym taki zintegrowany ze sprzęgłem. I wbrew pozorom to jest bardzo stabilny układ. Skoro pompy podłogówki chodzą non stop to jedynym zakłócaczem póki co jest pompa CWU - na ale ją w wypadku jakichś nadmiernych wahań zawsze można na stałe załączyć na najniższym biegu i też będzie git. Elementem destabilizującym będzie siłownik na zaworze 3D - ale jak się odpowiednio dobierze jego sterowanie to i on zanadto tego nie zakłóci. Ten siłownik to na podłogówce na piętrze ma być?

......

Spora cześć userów ma stare domy,bez ociepleń,stara babkę i jak Bóg da i dziadka.Same kalafiory,podłoga zimna.Komfort cieplny w takich wypadkach,zwykle to :jest ciepło jak grzejnik jest gorący/Sprzedajesz kotły,coś pewnie wiesz na ten temat.To co piszesz,to farmazony.Trzy doby do zadanej.

Świetne.A,oczywiście na Wesołej,na Retopalu 7 dni :)

A co ma osiągnięcie przez kocioł zadanej do tego, czy grzejnik jest czy nie jest gorący? Stopień czy dwa przed zadaną będzie zimny? Jak na SPP dam sobie P na 1, wyłączę I i odpowiednio dobiorę moc to i cały sezon będzie mi chodzić stopien - dwa poniżej zadanej. I co wtedy - zmarznę? Edytowane przez kobra64

Witam jestem nowym użytkownikiem pieca rbr. I wogóle zaczynam przygode z paleniem w piecu na ekogroszek.

Mam kilka pytan. Czy to normalne ze grzejniki na gorze sa lekko cieple jak pompka nie pracuje.

Instalacja cala z pexa jest. I drugie pytanie gdzie czujnik od podlogowki podpiac i jaki. Czy na belce powrotu czy moze dac czujnik zeby mierzył temperature pomieszczenia. Ustawilem podlogowke na cykl 20/20 bo za gorąco w domu czy to dobre rozwiązanie? Piec mam na grupowym

Edytowane przez tom5021