Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Maher..kilka pytań, które nasunęły się po podejrzeniu Twojego sterownika:

1/ Spalanie- ustawiałeś moc 12kW ? Uważasz, że podniesienie nadmuchu o 2% spowoduje wzrost mocy o 50%?

2/ cwu w czasie jej obniżenia nieznacznie rośnie - przebija grawitacyjnie? Skąd masz wyprowadzone ładowanie wymiennika cwu?

3/ Z tego samego powodu niepotrzebnie masz ustawioną cwu+mieszająca, bo w tym trybie się ona nie załącza. To dlatego, że masz ustawioną temperaturę jej załączenia na 30C . Gdyby było choć 40C - wtedy miałoby to sens. Temp. powrotu opada cyklicznie co ok. 30-40 min, kiedy załącza się pompa podłogówki. Nie chodzi długo, więc i spadek temp. powrotu nieznaczny.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To u niego nie zadziała - bo Pan Projektant Maher dał sobie 2 sztuki 3D termostatycznych. Jak zmieni temp. CO to tylko te 3D zmienią proporcje wody z kotła i z powrotu i dalej zasilą instalację temperaturą taką samą jak przed zmianą. Ktoś komu zależało na minimalizowaniu wahań temp. wewnętrznej pozbawił się możliwości jakiejkolwiek automatyzacji sterowania temperaturą zasilającą podłogówki. Extra posunięcie. Zostały mu tylko start - stopy pomp albo rzeczywiście latać i ręcznie przestawiać. No wzorowo przemyślane i wykonane.

Może ten "ktoś" chciał minimalizować wahania temp. na kotle, zaś chciał mieć mozliwość pełnej kontroli nad temp. wewn.? Wtedy miałoby to sens....Tylko że...coś poszło nie tak:)

A 3D termostatyczny widziałbym jedynie na wyjściu c.w.u. z bojlera, ewentualnie jeśli już musi być ten drugi, to 3D z siłownikiem sterowanym pogodowo do zasilania pętli podłogówek.

Edytowane przez gmaj22

Ktoś komu zależało na minimalizowaniu wahań temp. wewnętrznej pozbawił się możliwości jakiejkolwiek automatyzacji sterowania temperaturą zasilającą podłogówki.

W nowych domach przy podłogówce taka sytuacja(automatyzacja) jest całkowicie zbędna.

W nowych domach nie ma tematu wahań temp.wewnętrznej.

Po całkowitym wyłączeniu ogrzewania temp.wewnętrzna w nowym domu spadnie o max.1st.C po 24h.

maher masz na tej stacji pomiar wilgotności?

Waha się między 50-60%. W starym domu przy dużych mrozach jak zaczęły porządnie grzać kaloryfery spadała poniżej 20%. W nowym mam nadzieje że tak się utrzyma chyba że to przez to że mury trzymają jeszcze wilgoć z budowy (zeszłej zimy było podobnie, a dom po tynkach i wylewkach był wietrzony kilka miesięcy w lecie zanim się wprowadziliśmy).

Edytowane przez Maher

Arturo tak przez ciekawość przejrzałem parę wątków. jesteś już zbanowany jako Arturo 72, Arturo 72 bis, arczi 721. Teraz znów odgrzebałeś czwarty nick - wskazówką znów zostałeś. To co robisz to kpina z tego forum i jego regulaminu. Dlatego zgłosiłem Twój post do administracji forum - regulamin zabrania pisania z więcej niż jednego nicka.

Maher..kilka pytań, które nasunęły się po podejrzeniu Twojego sterownika:

1/ Spalanie- ustawiałeś moc 12kW ? Uważasz, że podniesienie nadmuchu o 2% spowoduje wzrost mocy o 50%?

2/ cwu w czasie jej obniżenia nieznacznie rośnie - przebija grawitacyjnie? Skąd masz wyprowadzone ładowanie wymiennika cwu?

3/ Z tego samego powodu niepotrzebnie masz ustawioną cwu+mieszająca, bo w tym trybie się ona nie załącza. To dlatego, że masz ustawioną temperaturę jej załączenia na 30C . Gdyby było choć 40C - wtedy miałoby to sens. Temp. powrotu opada cyklicznie co ok. 30-40 min, kiedy załącza się pompa podłogówki. Nie chodzi długo, więc i spadek temp. powrotu nieznaczny.

Moc kotła zwiększałem zeszłej zimy i moc przeliczałem na podstawie podanego węgla w czasie godziny.

Ładowanie wymiennika CWU mam wyprowadzone osobnym wyjściem bezpośrednio z pieca.

Temperatura powrotu nie jest rzeczywistą temperaturą na powrocie z pieca bo czujnik zamontowany jest bliżej zaworu 4D (z 80cm od pieca) i załączenie mieszania na 30C powoduje szybkie ocieplenia dołu pieca, a nie czujnika który jest zamontowany przy 4D.

Może ten "ktoś" chciał minimalizować wahania temp. na kotle, zaś chciał mieć mozliwość pełnej kontroli nad temp. wewn.? Wtedy miałoby to sens....Tylko że...coś poszło nie tak:)

A 3D termostatyczny widziałbym jedynie na wyjściu c.w.u. z bojlera, ewentualnie jeśli już musi być ten drugi, to 3D z siłownikiem sterowanym pogodowo do zasilania pętli podłogówek.

Na wyjściu z bojlera też mam czujnik 3D i działa prawidłowo, to samo dotyczy ogrzewania, priorytetem była dla mnie stała temperatura w domu i taka jest i nie myślę przerabiać instalacji nie mając pewności że rzeczywiście zyskam coś na opale i nie mając pewności że temperatura w pomieszczeniach pozostanie bez zmian.

Edytowane przez Maher

Arturo tak przez ciekawość przejrzałem parę wątków. jesteś już zbanowany jako Arturo 72, Arturo 72 bis, arczi 721. Teraz znów odgrzebałeś czwarty nick - wskazówką znów zostałeś. To co robisz to kpina z tego forum i jego regulaminu. Dlatego zgłosiłem Twój post do administracji forum - regulamin zabrania pisania z więcej niż jednego nicka.

Jeśli ktoś coś piszę dla dobra inwestorów i żeby pogłębić ich wiedzę to chyba z myślą o dobru forum i innych,nowych i nieświadomych inwestorach to chyba jest ok ?

Tak ?

Jeśli mnie nikt nie będzie obrażał ja również nie będę oddawał...a pomoca inwestorom służę zawsze.

Też jestem świeżym inwestorem i wiem jak się nowy dom zachowuje po sezonie także jaki widzisz problem w tym,że to napisałem ?

Edytowane przez wskazówka

Maher;6666073]Moc kotła zwiększałem zeszłej zimy i moc przeliczałem na podstawie podanego węgla w czasie godziny.

Ładowanie wymiennika CWU mam wyprowadzone osobnym wyjściem bezpośrednio z pieca.

Temperatura powrotu nie jest rzeczywistą temperaturą na powrocie z pieca bo czujnik zamontowany jest bliżej zaworu 4D (z 80cm od pieca) i załączenie mieszania na 30C powoduje szybkie ocieplenia dołu pieca, a nie czujnika który jest zamontowany przy 4D.

Poddaję się...nie ogarniam tej instalacji :)

Bez względu na temp. zewn. i rodzaj/sposób wentylacji? :)

Oczywiście a wentylacja ma małe znaczenie.

Zróbcie test,zgaście kocioł na 24h kiedyś w sezonie.Dotyczy nowych domów,wyniki i spostrzeżenia przedstawcie tutaj,może nie będę sam a może ktoś na tym skorzysta.

Edytowane przez wskazówka

Waha się między 50-60%.

I tu cała magia nowych domków. Temperatura jaką odczuwasz silnie zależy od tego jak szybko jest w stanie parować pot ze skóry. Jak wilgotność większa paruje wolniej - mniej Cię wychładza. Jak mniejsza - szybsze parowanie potu i bardziej wychładza skórę. Przy tej temperaturze już przy wilgotności 45% możesz mieć gęsią skórkę w tym podkoszulku. W starym domku wentylacja lepiej pracowała.

Maher;6666073]Moc kotła zwiększałem zeszłej zimy i moc przeliczałem na podstawie podanego węgla w czasie godziny.

Poddaję się...nie ogarniam tej instalacji :)

A widziałeś schemat instalacji kolegi Mahera ?

Przecież napisał że mu nie zależy na ładnych kreskach. Było dać zawory z siłownikami, ustawić mądrze czasy - i zapomnieć że coś regulować trzeba. Albo ręczne i rzeczywiście zadaną według czujnika i krzywej zmieniać.

Celem było zrobienie instalacji jak najbardziej energooszczędnej i bez regulacji przez cały rok, siłowniki też prąd ciągną (byłem kiedyś u znajomego w lecie i oglądałem instalacje a tam wszystkie siłowniki były podłączone do sterownika i zamknięte - jeden to 2W poboru energii)

Przy takiej regulacji co jest nie tak (pompa chodzi maksymalnie 4 godziny na dobę, temperaturę mam stałą w środku ?

Jeśli ktoś coś piszę dla dobra inwestorów i żeby pogłębić ich wiedzę to chyba z myślą o dobru forum i innych,nowych i nieświadomych inwestorach to chyba jest ok ?

Tak ?

Jeśli mnie nikt nie będzie obrażał ja również nie będę oddawał...a pomoca inwestorom służę zawsze.

Też jestem świeżym inwestorem i wiem jak się nowy dom zachowuje po sezonie także jaki widzisz problem w tym,że to napisałem ?

Karoki nie ma kilku dni i jakoś spokojnie się tu zrobiło i bez przeklinania.

to nie kumam o co Ci w tym poście chodzi? Skoro masz tak ładnie wysterowane?

Chciałem włączać pompy tylko gdy spadnie temperatura w pomieszczeniu (bez cyklicznego jej dodatkowego włączania), ale włączenie pompy powodowało że piec musiał chwilowo chodzić z mocą 50% do nominalnej i okazywało się że nie jest to ekonomiczne o około 15%-20% (obliczenia z zeszłej zimy), teraz wiem żeby wykorzystać najlepiej wymiennik muszę nie dopuszczać do takiej pracy i lepiej tą moc nominalną rozłożyć na mniejsze moce w dłuższych okresach czasu. I potrzymuje to co pisałem na początku że w moim wypadku lepszym rozwiązaniem byłoby mieć zamiast RBR11/12 RBR 17 (ten sam palnik, a większy wymiennik).