Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zawór termostatyczny stosowany do podmieszywania zasilania na podłogówkę ale trzeba by wiedzieć która rura gdzie idzie lub skąd wraca, co tam instalator sobie wykombinował i wymyślił.
Tylko dlaczego wyprowadza rurę do góry jak ma na dole bliżej :)

Teraz jeżeli to faktycznie tak jest jak jazzy odczytał to pozostaje puścić tą rurę od podłogówki do kotła a z niej dać zasilanie dla 3D. Myślę że się nie mylę, jak źle to mnie poprawiać.

Sprawdź jeszcze raz czy się nie pomyliłeś :)

Poproś tego hydraulika niech ci wytłumaczy gdzie jest powrót z podłogówki, powinien gdzieś trafiać do ogrzania.

Nie przyjechał dzisiaj. Ale obejrzałem te rury dokładnie i teraz tak, te z tego mieszacza (pionowa i pozioma) spotykają się na górze i wspólnie podążają do rozdzielacza od podłogówki. Z tego co sam zauważyłem żadnego powrotu nie ma. Oczywiście postaram się upewnić u hydraulika.

A jeszcze odnośnie spieków na tym zdjęciu. https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia Poprosiłem go, żeby uszczelnił koronę. Stwierdził, że to nienormalne, żeby piec przyjechał z taką wadą. I tutaj się trochę zgadzam z nim. W każdym bądź razie próbowałem ruszać koroną i nie czuję żadnych luzów.

Zawórd DVB-T też nie był poprawnie przykręcony i trzeba było poprawiać. Tak więc firma Instalco się nie popisała w tej kwestii.

Edytowane przez jazzy77

Nie przyjechał dzisiaj. Ale obejrzałem te rury dokładnie i teraz tak, te z tego mieszacza (pionowa i pozioma) spotykają się na górze i wspólnie podążają do rozdzielacza od podłogówki. Z tego co sam zauważyłem żadnego powrotu nie ma. Oczywiście postaram się upewnić u hydraulika.

A jeszcze odnośnie spieków na tym zdjęciu. https://picasaweb.google.com/remikkgniezno/KotOwnia Poprosiłem go, żeby uszczelnił koronę. Stwierdził, że to nienormalne, żeby piec przyjechał z taką wadą. I tutaj się trochę zgadzam z nim. W każdym bądź razie próbowałem ruszać koroną i nie czuję żadnych luzów.

Zawórd DVB-T też nie był poprawnie przykręcony i trzeba było poprawiać. Tak więc firma Instalco się nie popisała w tej kwestii.

Jeżeli to są słowa tego instalatora ( to wytłuszczenie) to po tym jak zrobił instalację pooglądałbym też to co on zmienił. Wątpię aby firma się pomyliła.

Co do uszczelniania głowicy to gdzieś kiedyś czytałem że kocioł to Instalko a palnik to inna firma. Jeżeli coś uszczelniali to pamiętaj o jednym i weź to pod uwagę jakie mamy drogi :)

Dziurawe :)

Podczas transportu może (ale i nie musi) się rozszczelnić. Ruszać się to nie będzie bo tu chodzi o to aby to było szczelne i aby całe powietrze które pompuje wentylator przechodziło tylko tymi drogami co powinno. Sam dasz radę to zrobić. Wiele się już na ten temat pisało jak to wykonać.

Instalatora do galopu bo zapowiadają śnieg z deszczem na koniec tygodnia.

Witam Wszystkich.Od paru dni mam zamontowany kociołek RBR17KW.Po kilkutygodniowym czytaniu forum zdecydowałem sie sam zamontowac mój kociołek(korzystając z cennych porad Forumowiczów).Próbnie "odpaliłem go" w zeszłym tygodniu,ale ze względu na piękną pogodę wyłaczyłem i trochę przepalałem awaryjnie.Dziś postanowiłem uruchomić na dłuzej ów kociołek.Nie będe ukrywał,ale w kwesti palenia w kotle z podajnikiem jestem "zielony"

Proszę o pomoc w ustawieniach i wszelkiego rodzaju pomocne wskazówki. Z góry dziękuję;)

https://esterownik.pl/sterownik/1673

witam.

Mam szybkie pytanie .

Mam podłaczony piec , jeszcze bez zasobnika cwu (bedzie za 2 tygodnie), do mjest jeszcze nie zamieszkały, ale sa porobione laqzienki i ułożony parkiet , bedzie lakierowany za 4 dni , elewacja jest prawie skonczona -15 cm .

Moje pytanie brzmi nastepujaco - chce zaczac palic i jaka temperatutre ustawić na piecu na CO , w tym momencie jak nikt nie mieszka , pompa mi sie zalacza przy 43C , gdy paliłem na ruszciE awaryjnym pozostałosciami po parkiecie.

A jaka temperature jak sie zacznie mieszkac dla Co i CWU .

RBR 11 Kw , 120 m2 , styro 15 , kotłownia 10 m od domu w pomieszczeniu gospodarczym .

Prosze o informacje.

Mam pytanko w DTR są dwa zawory zwrotne za pompami czy są one konieczne ? Instalatorzy coś tam burczą, że to jest niepotrzebne i tylko zwiększa opory i oni by tego nie instalowali, no i dlatego moje pytanie ;)

Czy robicie obejścia pomp z zaworem różnicowym czy nie bardzo jest sens ? Generalnie mi odradzają bo jak instalacja nie jest grawitacyjna to sensu nie ma lepiej agregat kupic ;) (chociaż niby coś tam twierdzli, że zawsze chociaż troche ciepła woda pociągnie)

No i ostatnie to zawór 3D lub 4D, generalnie byłem za 4D przy czym oni mi teraz mieszają, że 3D mi starczy i będę mógł zmniejszyć temp na grzejniki w stosunku do kotła

witam.

Mam szybkie pytanie .

Mam podłaczony piec , jeszcze bez zasobnika cwu (bedzie za 2 tygodnie), do mjest jeszcze nie zamieszkały, ale sa porobione laqzienki i ułożony parkiet , bedzie lakierowany za 4 dni , elewacja jest prawie skonczona -15 cm .

Moje pytanie brzmi nastepujaco - chce zaczac palic i jaka temperatutre ustawić na piecu na CO , w tym momencie jak nikt nie mieszka , pompa mi sie zalacza przy 43C , gdy paliłem na ruszciE awaryjnym pozostałosciami po parkiecie.

A jaka temperature jak sie zacznie mieszkac dla Co i CWU .

RBR 11 Kw , 120 m2 , styro 15 , kotłownia 10 m od domu w pomieszczeniu gospodarczym .

Prosze o informacje.

Osobno możesz mieć ustawioną temp. na CWU i osobno CO. Jak ustawisz tak około 48 na CO to i tak przeciągnie wyżej i dociągnie do CWU.

Masz pierwsze dni na ustawianie i na pewno będziesz poczujesz gdzie podnieść a gdzie popuścić :)