Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Kobra,jak Bóg da,pokażę Ci jak działa układ z PC,podłoga i klimakonwektory ,na jednej pompie.Regulacja temp.oddzielna na każde pomieszczenie.Tak będzie w moim domu,tak jest w setkach innych domów :)Trochę poczekaj.

Amen.

My tu nie rozważamy układów zasilanych PC. Ani wyłącznie nowych domów.Nie porównuj nieporównywalnego. Kotła nie poprowadzisz z temperaturą jaką będziesz zasilał podłogi. Musisz ją obniżyć - to jest mieszacz i pompa. Klimakonwektory normą nie są - w układach mieszanych zazwyczaj występują grzejniki wymagające wysokiej temperatury zasilania. I to jest druga pompa. Na CWU można rozważyć czy jest niezbędna, czy da się połączyć z grzejnikami albo zasilić grawitacyjnie. Często jest niezbędna osobna. Często tą dodatkową pompę się jako bezpiecznik daje - na wypadek nieprzewidzianie dużych rozbiorów CWU przy których grawitacja mogłaby nie wyrobić. Układów z PC wbrew temu co sądzisz widziałem już - no powiedzmy kilka. Z wcześniejszych Twoich postów wnoszę, że Ty masz o tym jakieś tam wyobrażenie zbudowane na podstawie tego co na FM i w reklamowych ulotkach wyczytałeś. Mimo wszystko - powodzenia życzę w realizacji planów. No i sprostowanie - w moich instalacjach są jednak po 2 pompy. Tyle że ja tą do cyrkulacji CWU to uważam za coś tak oczywistego, że po prostu o niej zapominam najczęściej.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Maher:

Wspomniałes wczoraj, że masz zawór 3D termostatyczny ( ten do obniżenia c.w.u. ) podłączony jak na tym schemacie:

VTA320.png

U mnie jest to podłączone w najprostszy sposób, czyli tak:

esbe simple.png

Przymierzam się do zmiany podłączeń jak na wcześniejszym schemacie, chciałbym jednak wcześniej znać opinię, jak to się u Ciebie sprawdza? U siebie zauważam regularne spadki temp. na kotle " w rytm" załączania się pompy cyrkulacyjnej c.w.u. Teraz jest to mniej zauważalne gdyż wahania kompensowane są przez siłownik zaworu 4D (pomiar temp. i reakcja siłownika co 15 sek- czy aby nie za często?)

@Maher:

Wspomniałes wczoraj, że masz zawór 3D termostatyczny ( ten do obniżenia c.w.u. ) podłączony jak na tym schemacie:

[ATTACH=CONFIG]288554[/ATTACH]

U mnie jest to podłączone w najprostszy sposób, czyli tak:

[ATTACH=CONFIG]288558[/ATTACH]

Przymierzam się do zmiany podłączeń jak na wcześniejszym schemacie, chciałbym jednak wcześniej znać opinię, jak to się u Ciebie sprawdza? U siebie zauważam regularne spadki temp. na kotle " w rytm" załączania się pompy cyrkulacyjnej c.w.u. Teraz jest to mniej zauważalne gdyż wahania kompensowane są przez siłownik zaworu 4D (pomiar temp. i reakcja siłownika co 15 sek- czy aby nie za często?)

Ogólnie nie jestem zadowolony z tego układu bo albo mam jakiś błąd (sprawdzałem co najmniej kilka razy i jest zgodnie ze schematem) albo ten układ nie działa prawidłowo. Założenia były takie że idę do łazienki wsiąść prysznic (naciskam kontakt włączający pompę 25/40) i za ok. 5 minut płynie od razu ciepła woda. Teraz działa to tak że aby była ciepła woda pompa musi pracować co najmniej z 15 minut, przy czym słychać jak się robią wiry w bojlerze a powrót z cyrkulacji wolniutko się nagrzewa. Może hydraulik ciągnący rury coś źle zgrzał i zaślepił jedną rurę od cyrkulacji (układ odpowietrzałem już kilka razy).

[ATTACH=CONFIG]288576[/ATTACH]

Trochę za wcześnie aby po roku wypadły dziury, w starym śmieciuchu po 10latach lepiej to u mnie wygląda i nieraz grzebałem pogrzebaczem aż miałem czerwony od żaru popielnik.

Edytowane przez Maher

cyt: Założenia były takie że idę do łazienki wsiąść prysznic (naciskam kontakt włączający pompę 25/40) i za ok. 5 minut płynie od razu ciepła woda.

Nie lepiej, żeby była załączana np. detektorem ruchu umieszczonym albo w samej łazience, albo gdzieś w hallu? Nie ma nikogo w domu-pompa stoi, zaczyna się ruch-pompa się załącza.

@minertu:

U mnie taka:

cyrkulacyjna cwu.jpg

Edytowane przez gmaj22

cyt: Założenia były takie że idę do łazienki wsiąść prysznic (naciskam kontakt włączający pompę 25/40) i za ok. 5 minut płynie od razu ciepła woda.

Nie lepiej, żeby była załączana np. detektorem ruchu umieszczonym albo w samej łazience, albo gdzieś w hallu? Nie ma nikogo w domu-pompa stoi, zaczyna się ruch-pompa się załącza.

@minertu:

U mnie taka:

[ATTACH=CONFIG]288591[/ATTACH]

Taka powinna być.

Mnie dziwi ,że czeka 5 min na ciepłą wodę po uruchomieniu pompy.

@minertu:

U mnie taka:

[ATTACH=CONFIG]288591[/ATTACH]

U mnie nie ma problemu z detekcją bo na każdych drzwiach są czujniki i w każdym pomieszczeniu (dom lekko inteligentny), tak samo kwestia uruchamiania pompy to tylko przeprogramowanie sterownika np. jest ktoś w domu + godziny nocne). Specjalnie dałem taką mocną pompę aby jak najszybciej dostarczyła wodę, a nie wychładzała CWU przez całą dobę, po drugie pompa jest prawie taka sama jak pompy do CO i CWU (tylko przewidziana do wody pitnej - elementy z nierdzewki) i może w czasie awarii posłużyć jako zamiennik.

Taka powinna być.

Mnie dziwi ,że czeka 5 min na ciepłą wodę po uruchomieniu pompy.

Woda ciepła potrzebna mi tylko do kąpieli i spokojnie wystarczy mi tyle czasu aby się do niej przygotować, w kuchni mam zmywarkę i z wody ciepłej się nie korzysta.

Edytowane przez Maher

Maher.Jak puścisz wszystko na full jak długo trwa wyrównanie temp wody w instalacji? Mi to zajęło ok 4 h a Tobie?

W niedzielę 09.11.2014 odpaliłem piec po 3 dniach :) wyłączyłem bo akurat prowadziliśmy prace ociepleniowe w budynku oraz mała modernizacja kotłowni.

Wracając do wątku:

15:25 odpaliłem piec,

15:55 temperatura minimalna CO

18:15 temperatura zadana CWU (200L, bo połowa zbiornika 400L)

19:50 koniec rozgrzewania budynku.

Dodam, ze mam już docelowy styropian i połowę wełny (15 cm) i to jeszcze z dziurami w tej wełnie (włazy nie dojechały i znalazłem jedną lukę w izolacji, której nie miałem czasu usunąć)

Dzięki tym zmianom, domek pożera 25kg/dobę.

Dziwnie to wygląda, nie kładłeś tej szuflady zimą czasem na śniegu np. przed otwarciem kubła na śmieci ?

Obawiam się ze albo w kotle jest taka wilgoć albo panują takie warunki które wynikają z nieprawidłowego spanalia i utrzymywania temp. pinizej 64 stopni. Szwagier w Sasie ma minimalną temp właśnie 64 stopnie i mniej sterownik nie idzie ustawić. A i Zimą nie kładłem popielnika na śnieg.

Jeszcze wchodzi w grę okres letni gdzie w piecu zostawiłem zamknięte drzwiczki jak otworzyłem we wrześniu w środku było cholernie wilgotno.

Edytowane przez Delphion1
Jest coś takiego jak edytuj pod postem! :/

W zeszłym roku miałem taki przypadek, gościu po zakończeniu palenia zostawił niewyczyszczony kocioł, nawet nie został usunięty popiół, w piwnicy było wilgotno, na jesień kocioł był cały czerwony z rdzy, krople wody wisiały wszędzie.

Woda kapała sobie całe lato do tego popiołu a "ruda" gryzła.

Z szuflady został uchwyt i zarys ramki.

Wysłałem drugą bo co robić :)