Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

cyt: Założenia były takie że idę do łazienki wsiąść prysznic (naciskam kontakt włączający pompę 25/40) i za ok. 5 minut płynie od razu ciepła woda.

Nie lepiej, żeby była załączana np. detektorem ruchu umieszczonym albo w samej łazience, albo gdzieś w hallu? Nie ma nikogo w domu-pompa stoi, zaczyna się ruch-pompa się załącza.

@minertu:

U mnie taka:

[ATTACH=CONFIG]288591[/ATTACH]

U mnie nie ma problemu z detekcją bo na każdych drzwiach są czujniki i w każdym pomieszczeniu (dom lekko inteligentny), tak samo kwestia uruchamiania pompy to tylko przeprogramowanie sterownika np. jest ktoś w domu + godziny nocne). Specjalnie dałem taką mocną pompę aby jak najszybciej dostarczyła wodę, a nie wychładzała CWU przez całą dobę, po drugie pompa jest prawie taka sama jak pompy do CO i CWU (tylko przewidziana do wody pitnej - elementy z nierdzewki) i może w czasie awarii posłużyć jako zamiennik.

Taka powinna być.

Mnie dziwi ,że czeka 5 min na ciepłą wodę po uruchomieniu pompy.

Woda ciepła potrzebna mi tylko do kąpieli i spokojnie wystarczy mi tyle czasu aby się do niej przygotować, w kuchni mam zmywarkę i z wody ciepłej się nie korzysta.

Edytowane przez Maher

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maher.Jak puścisz wszystko na full jak długo trwa wyrównanie temp wody w instalacji? Mi to zajęło ok 4 h a Tobie?

W niedzielę 09.11.2014 odpaliłem piec po 3 dniach :) wyłączyłem bo akurat prowadziliśmy prace ociepleniowe w budynku oraz mała modernizacja kotłowni.

Wracając do wątku:

15:25 odpaliłem piec,

15:55 temperatura minimalna CO

18:15 temperatura zadana CWU (200L, bo połowa zbiornika 400L)

19:50 koniec rozgrzewania budynku.

Dodam, ze mam już docelowy styropian i połowę wełny (15 cm) i to jeszcze z dziurami w tej wełnie (włazy nie dojechały i znalazłem jedną lukę w izolacji, której nie miałem czasu usunąć)

Dzięki tym zmianom, domek pożera 25kg/dobę.

Dziwnie to wygląda, nie kładłeś tej szuflady zimą czasem na śniegu np. przed otwarciem kubła na śmieci ?

Obawiam się ze albo w kotle jest taka wilgoć albo panują takie warunki które wynikają z nieprawidłowego spanalia i utrzymywania temp. pinizej 64 stopni. Szwagier w Sasie ma minimalną temp właśnie 64 stopnie i mniej sterownik nie idzie ustawić. A i Zimą nie kładłem popielnika na śnieg.

Jeszcze wchodzi w grę okres letni gdzie w piecu zostawiłem zamknięte drzwiczki jak otworzyłem we wrześniu w środku było cholernie wilgotno.

Edytowane przez Delphion1
Jest coś takiego jak edytuj pod postem! :/

W zeszłym roku miałem taki przypadek, gościu po zakończeniu palenia zostawił niewyczyszczony kocioł, nawet nie został usunięty popiół, w piwnicy było wilgotno, na jesień kocioł był cały czerwony z rdzy, krople wody wisiały wszędzie.

Woda kapała sobie całe lato do tego popiołu a "ruda" gryzła.

Z szuflady został uchwyt i zarys ramki.

Wysłałem drugą bo co robić :)

Wysyłałem w tym roku nawet do Gołdapi całe lufy i chyba mieli taniej jak na miejscu.

A jak biorą drugi rok z rzędu to chyba nie jest tak źle z tym moim węglem :)

Kurierem wysłałem parę palet ale to masakra, sam ludziom odradzam jak dzwonią bo najlepiej na tym wychodzą kurierzy, ja mam cały guzik z tego a ludziska bulą kupę szmalu za tonę.

Przy całej lufie 24 tony transport wychodzi dużo korzystniej jak i cena za tonę a wiem z rozmów od ludzi ile u Was nad morzem wołają za tonę porządnego węgla.

Wysyłałem w tym roku nawet do Gołdapi całe lufy i chyba mieli taniej jak na miejscu.

A jak biorą drugi rok z rzędu to chyba nie jest tak źle z tym moim węglem :)

Kurierem wysłałem parę palet ale to masakra, sam ludziom odradzam jak dzwonią bo najlepiej na tym wychodzą kurierzy, ja mam cały guzik z tego a ludziska bulą kupę szmalu za tonę.

Przy całej lufie 24 tony transport wychodzi dużo korzystniej jak i cena za tonę a wiem z rozmów od ludzi ile u Was nad morzem wołają za tonę porządnego węgla.

Przy całym samochodzie 24 t eko w workach na paletach można już kupić w miarę dobrego po 600 zł brutto za tonę. To wychodzi po 15 zł za worek 25 kg.

Niech mi ktoś powie czemu mi pompy nie pracują, wcześniej wystarczyło jak przełączałem w sterowniku tryb z zimy na lato i zaczyały działac a tertaz dupa nic nie pomaga a zanim przywrócę ustawienia fabryczne(co mam nadzieje ze pomoże) chciałem wam pokazać może sami cos poradzicie https://device.esterownik.pl/device/3579/

Dopiero co poradziłem sobie z tmp podajnika a tu kolejne coś :/

Wcześniej na wersji 3.1.6 działało wszytko OK od czasu jak dostałem nowa płytke dzieją mi sie takie dziwolongi(zadziało mi się to 4 raz i najgorszy jak na razie )

edit:

chyba że to moja wina to powiedzcie co źle robie :)

edi2:

załączyły sie same po 30min :o

Edytowane przez prz3kus

Witam Szanowne grono specjalistów!!

Jestem tu Nowa i mam pewien problem otóż zostałam sama z piecem.

i teraz wybieram z niego coś takiego:

DSCN4766.jpgDSCN4767.jpgDSCN4768.jpgDSCN4769.jpgDSCN4762.jpg

Z jednego podajnika mam takiego niedopalonego węgla ok 30l wiadra -- jakieś 12-15 kg czy to normalne ???

Edytowane przez AnkaP33

Witam Szanowne grono specjalistów!!

Jestem tu Nowa i mam pewien problem otóż zostałam sama z piecem.

i teraz wybieram z niego coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]289267[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289268[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289269[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289270[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289271[/ATTACH]

Z jednego podajnika mam takiego niedopalonego węgla ok 30l wiadra -- jakieś 12-15 kg czy to normalne ???

Masz dostęp online do swojego steronika?